Máte v okolí človeka s psychopatickou poruchou?

6. feb 2022

Ahojte. Mám medzi nadriadenými ženu, na ktorú sedí pomenovanie "psychopat". Rozmýšlala som najprv, že či nieje schyzofrenička. Ale natrafila som na niekoľko článkov o ľuďoch, ktorí nemajú pocit viny ani empatiu, klamú atď., a na ňu to neuveriteľne sedí. Máte v okolí niekoho takého? Je lepšie byť k nemu odmeraný či milý? Neraz ponížila mňa aj kolegine, ale o prácu prísť nechcem. Neviem ako s ňou fungovať a nezblázniť sa z jej absurdných útokov. Máte s tým nejakú skúsenosť? Ďakujem.

zmrzlinka2021
6. feb 2022

jedina rada - brat ju ako psychopata a mat u riti. Je to len praca. Robit pracu maximalne dobre ako viem. Po praci byt s fajn ludmi, rodinou, sportovat, chodit do prirody... v praci vyhladavat pritomnost tych normalnych.

pribinak
6. feb 2022

Ehm, ja len toľko že schizofrenik s mäkkým i, nie s y.
Buď milá, ale asertivna. Aj takýto ľudia musia vedieť, ze máš nejaké hranice a dosť

rastika
6. feb 2022

Asi náhoda, ale taká bola moja bývalá riaditeľka. Odišla som z práce, lebo všetko prekrútila podľa seba, klamala do očí, vymýšľala bludy...

autor
6. feb 2022

@pribinak áno aj kolegyňa som dala zlé i 🙈 Už ma to nechce pustiť prepísať 🤷

autor
6. feb 2022

@rastika no čítam články o psychopatoch už pár dní, lebo už som si začala pripadať, že asi budem šialená ja, ale vyzerá, že takýchto ľudí je v populácii prekvapivo veľa 🤔

luccija
6. feb 2022

Áno je ich vela hlavne na riadiacich funkciách a v politike.Ved tam musia byť tvrdí ľudia bez emócií túžiaci po úspechu napredovaní.Empaticke citlive duse robia v sociálnych sférach učiteľky, pomahajuce profesie.Ale všade nájdeš aj takých aj takých.A tvojej šéfke nevyhovie nikto ako sa vyspí takú bude mať náladu sú nevyspytateľné takéto osoby.Ja som kvoli tomu odišla z práce

monka105
6. feb 2022

Mala som takého bývalého šéfa. Reálne sme sa vždy všetci snažili ho nevytočiť, ale odísť z toxického prostredia bola to najlepšie čo sa mi mohlo stať. Pretože pri takom človeku nikdy nevieš, kedy mu ,,rupne v bedni”.

loliki
6. feb 2022

Možno čítaš knihu Obklopený psychopatmi. 🙂 Nadriadený nie je od toho, aby sa kajal pred podriadenými. to urobí málokto. Keď ty s niekým nesúhlasíš a nerozumieš si s niekym, to ešte neznamená, že je psychopat. Prečo hneď hľadáš diagnózu pre nadriadenú? Rob si svoju prácu.

ysseba
6. feb 2022

Jooooj, moja bývalá vedúca bola veľmi divný človek. Jednu chvíľu sa rehotala jak šibnutá a o chvíľu štekala jak pes. Vždy som mala stiahnutý žalúdok keď som mala ísť za ňou do kancelárie niečo sa opýtať, že v akej nálade ju zastihnem. Inač niekoľkokrát sa vyjadrila tak, že užíva Lexaurín 😖 No naučila som sa s ňou jednať cez maily. Normálne aj keď bola o dve kancelárie vedľa, tak som jej proste napísala mail. Najprv mi to bolo divné jej písať mail, ale bolo to tak najlepšie pre obe 🙂

anja27
6. feb 2022

Mam rovnako ako ty taku nadriadenu a ja sa s nou teda rozpravam zasadne len o praci a len najnutnejsie ked to inak nejde inak sa jej vyhybam ako sa da. Viem ze pred sefom na mna kyda a vymysla si aj na ostatnych kolegov klame nonstop ale neriesim to. Nevsimam si ju iba spravim co mi da a tam to konci. Mam ju na haku lebo inak sa s takym clovekom neda proste

j93375
6. feb 2022

.

lukina20
6. feb 2022

zasadne sa s nou rozpravat len o praci, byt slusna v ramci moznosti cize dobre rano, dobry den, dovidenia, ak nieco chces prosim Vas velmi pekne a dakujem ...
rob si svoju pracu najlepsie podla svojich moznosti, svedomia a vedomia ...
ak potrebujes s niecim poradit, popros o pomoc niekoho ineho, kto ti vie pomoct
akykolvek dalsi kontakt s nou obmedz, ziadne kavicky, ranajocky a nic podobne
cim menej si ju pustis k telu, tym menej ti bude vediet ublizovat

autor
6. feb 2022

@loliki nie, tú knihu som ešte nečítala. A vôbec to nieje o tom, že s ňou nesúhlasím, alebo si s ňou nerozumiem. Svoju prácu robím na 120%.
Ťažko to vysvetliť niekomu, kto to nezažil, preto som sa s touto otázkou obrátila na ľudí, ktorí to zažili. Ten pocit úplnej bezmocnosti, keď spravíš všetko, ako je treba a ako malo byť, a ona všetko poprie, pretočí, snaží sa z teba urobiť hlupáka... Keď kričí po ľudoch, ktorí by si zaslúžili jej vďaku a ona ich bezdôvodne ponižuje. Keď pred tebou ohovára kolegov a tebe je jasné, že pred nimi ohovára zas teba. Keď nemôžeš nájsť nejakú drobnosť, ktorá sa dá za pár eur kúpiť v obchode, lebo ťa vyrušili v práci a niekam si to položil, a ona po tebe reve ako keby si bola tá najneschopnejšia chudera na svete... nezažila si - nepochopíš

autor
6. feb 2022

@lukina20 oj kávičky alebo raňajky nehrozia, vyhýbam sa jej vždy keď sa dá 🙂

lukina20
6. feb 2022

pracujes ako co?

janne318
6. feb 2022

Zmeniť zamestnanie bude asi to najlepšie rozhodnutie.

magnetk
6. feb 2022

Odišla by som. Človek má len jedno zdravie. 🙂

autor
6. feb 2022

@lukina20 predajca na ploche - maloobchod, velkoobchod, výroba. Riešim klientov, chystám objednávky, keď ľudia nestíhajú som vo výrobe... podla potreby

lukina20
6. feb 2022

Ak je to pre teba takto neunosne zacala by som si hladat nove zamestnanie. Predsa len clovek dokaze pracovat pod stresom, ale nie dlhodobo. Neviem ake su plusy a minusy tvojej prace, ale tato sefova mi pride ako velke minus.
Nechaj si aj tuto moznost

autor
6. feb 2022

@janne318 @magnetk často nad tým rozmýšlam, aj som hladala niečoiné, ale v okolí momentálne niesú žiadne pracovné ponuky, kde by ma vzali - mám malé deti, v dnešnej dobe nielen klasických OČR ale aj pandemických OČR som rada, že mi to ako-tak tolerujú. Inde by ma už vyhodili. A ona by ma už tiež vyhodila keby mohla, ale až takú právomoc našťastie nemá.

katkamatka7
7. feb 2022

Nájsť naozaj empatického človeka s vysokým EQ na riadiacej funkcii je blahobyt pre celú firmu/spoločnosť/zariadenie/zamestnancov/.
Ak v danej práci panuje presvedčenie, že emócie neexistujú alebo ich treba potláčať, nedivím sa, že šéfka siahne po ukľudňovákoch v podobe liekov a siahnu po nich aj jej obete. Ona je obeťou svojich potláčaných emócií, ktoré podľa nej nemajú možnosť vyjsť na povrch inak, ako vykričaním sa. Pokračuj v hľadaní vhodnejšej práce a nezabúdaj, že aj Ty máš právo na poskytovanie a prijímanie príjemných pocitov zo svojej práce.

loliki
7. feb 2022

Tak si tu knihu treba prečítať, alebo naštudovať ako takýchto ľudí reagovať. Našťastie nemám takého šéfa. Začať ocenením jej schopností a pracovného nasadenia, a vysvetliť jej, že by ste podávali ešte lepšie výkony, keby nemali toľko stresu z jej kriku a pod. Asertivita. Či to funguje aj u nej, neviem zaručiť. 🙂