Ahojte .... chcela by som sa informovať, prípadne poradiť, ak máte skúsenosti. V dôsledku opakujúceho sa nepokoja s pridruženým búšením srdca a zvýšeným tlakom mi bola psychiatričkou stanovená diagnóza úzkostná porucha s panickými atakmi. Psychiatrička už bola moja posledná voľba, nakoľko kardiológia, endokrinológia výsledky všetko v poriadku. Nasadila mi Eliceu 1/2 ráno 1/4 večer. Beriem to od decembra s tým, že stavy sa naďalej opakujú. Včera som jej volala a vravela som jej momentálny stav..podľa mňa ( asi vďaka elicei je to ešte horšie ) stavy sa opakujú aj napriek tomu, že to beriem k tomu sa mi pridružilo nechutenstvo mám pocit, že mi opuchá tvár a negatívne myšlienky na dennom poriadku... niekedy mám pocit, že mi prepne...nikdy som takéto stavy nemala, čo prežívam za posledný rok. Vravela som jej , že mi asi elicea nesedí, no ona mi dvihla dávku na dva tabletky denne.... čítala som rôzne články ( napríklad, že všetko je v hlave je potrebne si to upratať ). Neviem, nemyslím si, že som až tak labilná aby mi nasadila dve tabletky na deň.... rozmýšľam, že asi ju neposlúchnem , nakoľko mám pocit, že buď mi prepne úplne, alebo budem chodiť ako nadrogovaná.... áno mala som búšenie srdca hlavne v stresovom období, no nikdy také myšlienky ako keď užívam tu eliceu. Prvý týždeň, keď som ju začala brať, tak som myslela, že sa zbláznim...dnes som si zobrala štvrťku ráno ... má niekto s ňou podobné skúsenosti ???? Viem, že by som mala dávať na radu lekára, no myslím, že po telefóne sa nedá určiť psychický stav pacienta a šupnúť mu takú dávku.....
Vysoký tlak, búšenie srdca je neventilovanie stresu čo pre seba robíš okrem toho, že si dáš liek?
Tiež by som liek zvýšila plus liek na ukludnenie.A pozrela sa na to čo, či kto ma tak stresuje
No neviem, z Elicei som teda nikdy nadrogovaná nebola, to nie je ten typ lieku, zvykanie na lieky trvá zhruba dva týždne až mesiac, kedy by sa mal stav začať pomaly zlepšovať. Brala som ju spoločne s Arketisom takmer rok a bolo to super. Vyradila som ju kvôli tomu, že som plánovala otehotnieť. Určite si svojvoľne nemeň liečbu, ostať tak ako si bola, tuto bude asi niekde inde problém. Dožaduj sa stretnutiu s lekárou alebo ako radia vyššie, zmeň ju. Očividne ti nesadla absolútne liečba alebo nie je dostačujúca na tvoje problémy. S Eliceou som užívala Arketis, večer som mávala lieky na upokojenie, aby som zaspala. A nadrogovaná budeš teda skôr z Lexaurinu či Neurolu, sú dobré, ale návykové, i keď ja som Neurol neužívala pravidelne, ale príležitostne. Rieš to určite s lekárkou, my tu ti vieme ponúknuť len naše skúsenosti, ale nie liečbu. A nesleduješ alebo neriešiš sa ty príliš? Nepíšeš viac, v akej si momentálnej situácii. Máš stres? Prežívaš niečo, čo by mohlo zhoršovať tvoj stav? Robíš aj niečo iné pre zlepšenie? Neuvažovala si nad terapiami ako doplnkom liečby? Lebo nie vždy sú riešením len lieky, ale aj sama musíš aj chcieť.
@luccija no snažím sa hlavne nepozerať telku a vyhýbať sa stresovým situáciam.Teraz je to lepšie , nakoľko je už vonku teplo, tak si robím už na záhrade a a okolo domu.Snažím sa prejsť na iné myšlienky
@michaella24 mne dala len čiste eliceu... no s tým riešením je to tak, že hneď ako ráno vstanem myslím na to, čo keď mi príde zle..
@michaella24 no asi mi ostáva len zmeniť svoje zmýšľanie....
Mozem sa opytat kolkatku uzivate? Ja som zacala s elicea 5,nechat rozpustit v ustach(nie kazdy to vie preto radsej napisem, prepacte) potom som presla postupne na 10 az 15 ktoru uzivam rok jednu rano. Ked chcel zvysit na 20 to uz bolo zle, museli sme naspat na 15.mne osobne najlepsie sadli zo vsetkych liekov. Kedze ja mam uzkostne zachvaty tak teraz beriem aj frontin k tomu rano a poobede(viem ze je navykove ale treba prezit, potom neskor budem znizovat ale zatial sa neda) a na vecer este mirzaten ktory ma uspi. Od decembra by ste uz sa mali citit lepsie, treba konzultovat s lekarom. Mne pomohla a terapia zial teraz nemozne.
No ja ti rozumiem, ja som dlho trpela nevoľnosťami zo stresu. Ale z hocijakej hlúposti, aj to, že som len mala ísť do obchodu. Zvýšil sa mi tep, rozbúšilo srdce a bolo na zvracanie. Inak som sa liečila na úzkostno-depresívnu poruchu, ale vykazujem aj jemné znaky sociálnej fóbie. Teraz mám liečbu pozastavenú, kvôli tehotenstvu som sa rozhodla neužívať lieky, ani len tie neškodné. Určite robíš zle, že na to hneď myslíš, ale ja som bola rovnaká. Liečbou to ale u mňa prešlo, dokonca som sa mala naozaj výborne, len necelé dva mesiace pred svadbou doktorka zaeexperimentovala z vysadením Arketisu, mala som ťažké abstinenčné príznaky a musel ísť naspäť. No už to aj tak nebolo ono, svadba bola pre mňa až moc veľké sústo. Príliš veľa ľudí a pozornosti. Zvládla som ju s Neurolom. Určite ti odporúčam skúsiť terapie. Nájsť si dobrú psychologičku a riešiť s ňou tie problémy. Ja som aktuálne stabilizovaná, ale rátam s tým, že po pôrode môj stav byť dobrý alebo sa vplyvom hormónov a iných faktorov zhoršiť, čiže k liečbe sa vrátim, ak bude treba. S terapiami som bola spokojná veľmi, len to šlo do peňazí, keďže ju nahradila moja poisťovňa a inú som si nechcela hľadať, pretože som tej svojej psychologičke dôverovala.
Takže fakt ti radím, ako píšeš, motať sa v záhradke. Zacvič si doma. Mne to úžasne pomáhalo. Škoda, že som sa trošku pred tou svadbou psychicky opustila. Netreba sa hlavne vo všetkom spoliehať len na lieky, to je pomoc, nie dlhodobá cesta.
Keď budeš myslieť ako To príde zle, tak to tak aj bude😊Bolo by dobré mať k tomu aj ukludnovak ja robím v tomto fachu je to dočasné riešenie.Elicea je dobrý liek, ale na teba asi prislaba dávka.
@andrejka19 ako popravde ja nepociťujem to , žeby som bola nervózna, pretože nemám dôvod. Skôr by som to pripisovala minulosti a udalostiam v rozmedzí medzi mojou 18 - 28 vtedy som mala najťažšie obdobie v živote. Teraz mám 32 super prácu, kľudný život, dobrého manžela a zdravé deti. Ako napríklad varím a z ničoho nič sa mi srdce rozbuší a dvíhne tlak. Vtedy samozrejme nastane u mňa panika a ešte viac si stav zhorším. No už som sa prichytila, že predtým som myslela na niečo, čo ma rozrušilo a vkuse myslím na to, že príde mi zle. Proste som nastavená na to, že to príde.
@luccija beriem 10 ... no 3/4 z jednej tabletky denne
@michaella24 presne si opísala moje stavy
Ja beriem a predpísala mi ju namiesto ineho lieku. Každému zaberie iný liek. S tým treba počítať. Mne je s nou dobre.
Vyhladaj klinickeho psychologa...
Ja som mala problemy pomohla liecba u psychiatra plus navstevy klinickeho psych.
Muz to iste lieky + psycholog a dobre 🙂
@staronova a aké dávkovanie berieš ?
BERIEM 1 TBL RáNO, cíti sa veľmi dobre
Odporúčam začať chodiť na terapiu, najlepšie terapeut, ktorý používa KBT (kognitívno-behaviorálnu terapiu) väčšina problémov sa dá liečiť u klinického psychológa-terapeuta, prípadne v ťažkých stavov kombinácia liekov a terapie 🙂
@conta22 osobne si nemyslím , že potrebujem typ takýchto liekov.Myslím,že by sa dalo to riešiť so psychológom a bez tabletiek. No samozrejme,ak človek navštívi psychiatra, hneď ma prepísané tabletky. Dnes som zobrala ráno 1/4 a uvidím, nakoľko z kardiológie a echa mám výsledky v poriadku,no od 15 rokov trpím supraventikularnou tachycardiou,čiže nemyslím si,že takýto druh liekov mi prospieva
tak potom určite terapiu, existuje zoznam psychoterapeutov a odporúčam si prečítať o KBT, mne táto metóda veľmi vyhovuje
@conta22 určite to budem riešiť inou cestou ako tabletkami. Snáď sa mi to podarí prekonať
Prepáč, trocha mimo témy. Aká je tvoja super práca? Ja sa snažím nájsť niečo, kde by mi bolo konečne dobre a tápem.
@eluveitie31 práca , ktorá ma baví..to je u mňa super práca..práca do ktorej chodím s radosťou nie z povinnosti....
Asi nechceš konkretizovať, nevadí.
@eluveitie31 nie nechcem..ale takých pozícii je cca 60 na SK
Jaaaj, mne asi nie je súdená práca snov☹ Ja som všade bola vystresovaná maximálne. Ked nie z práce tak z kolektívu a opačne, prípadne z výšky platu. A z čoho máš potom tieto problémy, keď máš spokojný život po všetkých stránkach. Ja mám nanič všetko. Prácu, vzťahy, zdravie, financie....
Pokým nepochopis, že si to privolavas sama budeš sa liečiť roky.Ak v tom nie je problém so štítnou žľazou...musíš si kontrolovať myšlienky, ak budeš celý deň myslieť, že keď pôjdem do obchodu bude mi busiť srdce a odpadnem tvoje telo bude vystresované už len, keď prah obchodu prejdes, lebo OCAKAVA , že to tak bude.Ty si ho svojimi myšlienkami strachom presvedčila.A čo sa stane, keď Ti začne busit srdce?nič...predychas, napijes sa a prejde to.Ak sa toho zlaknes, spanikáris bude to ešte horšie.Treba psychoterapeuta možno máš z tých 10 r stresu niečo nespracované či nevyriešené.
@eluveitie31 z obdobia od tej 18-28 ako pisem. Moji rodicia má v 19 ,, vyrazili z domu ,, a nebolo za tých 10 rokov to lahke. A pritom som bola ukážkové dieta žiaden alkohol, žiadne drogy,či nevhodne spravanie. Dokonca som bola prijatá na VŠ na ktorú som samozrejme nenastúpila. Musela som ísť do práce. No VS som si neskôr spravila. No popri deťoch to nebolo ľahké.
od decembra sa stav nezlepšil? Tak to je potrebné zmeniť lieky. Nedala ti lekárka žiadne lieky na ukľudnenie? napr. Neurol, Lexaurin...
ak nie je ochotná zmeniť lekárka lieky ja by som potom pouvažovala o zmene lekárky...