Ahojte, predvčerom ma uštipol komár na ruke a prsníku, a vznikli mi tam takéto fľaky. Kto ma skusenosti s boreliozou? Môže to byt ono? Som zufala.
Aj komáre prenášajú borelióza,alebo mne sa zdá že aktivuju keď ste ju už mali. Moja mama dostala od kliešťa a teraz sa jej stane že keď ju komár ustipne tak sa jej ukáže fľak a ide na preliecenie,ale nie takýto. Máte to asi len viac zapálené. Možno sú to tie tigrie komare
Červený fľak by mal mať pri borelioze svetlý stred,videla som to v realy,toto je asi len stipanec,potri si to alpou,alebo octom.
inkubacna doba pri borelioze je minimalne dva tyzdne, takze skor zapaleny stipanec
Práve riešim podobné s dcérou, pred 3 týždňami ju štipol komár, fľak sa stále zväčšoval, ale užívaním antihistaminík takmer po 2 týždňoch vybledol.Ale predvčerom hrôza, dva migrujúce obrovské fľaky, ohraničené, takže včera pohotovosť, kde lekárka konštatovala, že boreliózu neprenáša iba kliešť. V utorok ideme na odbery. Toto ešte nie je podľa mňa borelióza, ale zapálený štípanec, treba sledovať, ako bude miznúť, borelióza sa prejaví po 2-3 týždňoch.
@astika k lekarom sa este nedostali najnovsie vedecke studie, hovoria to co maju naucene zo skript z roku 1983. Skusenost pacientov ukazuje, ze hocijaky savy hmyz moze prenasat boreliozu.
Ja som mala boreliozu nie od kliesta, ale ineho hmyzu. Bud ovad alebo komar. Flak moze byt hocijaky, kazdy flak je podozrivy. Nemusi to byt ucebnicovy flak s bledym vnutrom.
Ja som tento rok dostala boreliózu po poštípaní komárom. Fľak bol podlhovastý, malý nepravidelný okolo lýtka a vôbec nemal bielu škvrnu typickú pri borelióze. Nehojil sa 3 mesiace ani po zápalových mastiach od kožných. Najprv to svrbelo a potom trocha bolelo, keď som sa miesta vpichu dotkla a mala som strašný kŕč v tej nohe pri plávaní. Začala som byť veľmi unavená a tak som tlačila na všeobecného, aby mi to dal otestovať na borelu. On tvrdil, že je to len z kliešťa, ale to už je prežitok, čo sme sa učili. Teraz je už oveľa viac nakazených kliešťov a hmyzu borelou a už prax ukazuje, že ju prenáša aj bodavý hmyz. Píšu o tom odborníci na boreliózu na internete, že sa máme chrániť aj pred bodavým hmyzom. Testy Elisa sa dajú spraviť až 3 týždne po nákaze, lebo skôr budú falošne negatívne. Ak to do troch týždňov nezmizne, určite chodte na testy. Borelióza je veľmi nebezpečná, ale do dvoch mesiacov od nákazy, ak sa začne s antibiotickou liečbou správne nasadenou, je 100% uzdravenie. Potom už šanca klesá, ale vždy je. Treba bojovať a ak je borelióza zanedbaná, tak sa vždy pri problémoch s ATB preliečuje. Mám troch známych, čo žijú s chronickou boreliózou a keď zase vystrája, preliečia s ATB a majú zase chvíľu pokoj. Už hlásia veľa prípadov, kedže pribudlo veľa nakazených kliešťov a hmyzu. Prenášajú to aj larvy a nymfy kliešťov a tie si človek ťažko všimne. Budeme sa s tým učiť žiť ako s koronavírusom. 🙂 Netreba sa toho báť, ale radšej rýchlo liečiť, ak si to všimnete. Nie vždy je fľak.
Ja som boreliozu dostala od komára... A to bolo už skoro 20 rokov dozadu a bol to opuch, ktorý cestoval...napr. Že ma poštipal na čelo a ráno bol opuch na nose a tak... Ležala som skoro 2 mesiace na infekčom. Takže áno, boreliozu prenášajú aj komáre
@yanina1983 Urcite nie komar.Na tom sa bavime v ambulancii pravidelne.Mucha muchnicka je drobna cierna muska, kt unikne pozornosti.
Tu hovorí MUDr. Ďurovská, ktorá má v Bratislave kliniku boreliózy, že boreliózu prenášajú aj komáre. Mňa muchnička nedoštípala, lebo moje fľaky na nohe boli typické po komároch a nie po muchničkách a tu muchničky nie sú. Mám na záhrade len veľa komárov. Aj iný odborníci na boreliózu už vedia, že aj komár prenesie boreliózu a uvádzajú to v článkoch na internete. A keď si nakazeného komára na sebe zabijete, môže spirocheta z jeho nakazenej krvi prejsť cez Vašu pokožku a dostanete aj tak boreliózu.
https://zivot.pluska.sk/reportaze/lietajuce-kli...
Tu je super video o kliešťoch. Kuknite ako sa pasú na nás. https://zdravoteka.sk/choroby/kliestova-encefal... (video je v článku)
Ja som na 100% mala boreliózu z komára. Však preto ma nechcel všeobecný testovať, ale donútila som ho našťastie. Najlepšie lekárom povedať, že ste mali kliešťa, aby ste s ním nemuseli bojovať o test. 🙂 Väčšina žije ešte v prežitku, že je to len z kliešťa, ako sa učili dávno na škole. Skúsenejší a múdrejší ako MUDr. Ďurovská už vedia oveľa viac.
@satanca ako dlho ti mizli flaky? Ja mam nieco podobne uz 4 tyzdne. aj to svrbi, bola som s tym u lekara ale na boreliozu je skoro, akurat som uz vtedy bola tehotna, ide ma porazit 🙄🙄…
Moja dcérka ležala v nemocníci. Mesiac na infúziach, mala 3 stupeň boreliozy... Pol roka antibiotika....
Pravdepodobne komár, alebo nejaké africké mušky zevraj co to dokážu tiež prenášať. Kliešta nikdy nemala......
@satanca boreliozu neprenasa len kliest?🤔a vyzera to inak