ahoj maminky ,poprosim vas o rady ,skusenosti...posledne cca 4mesiace ako to tak sledujem mavam priblizne 7dni pred menzes bolesti brucha ,priserne bolesti hlavy ,som slaba a stale unavena pocas dna chodievam spat zarovno detmi,v noci riadne nespim a aj zvraciavam (jeden den)teraz som v pondelok zvraciala a v utorok mi zacala menzes...su to hrozne stavy ...niekedy som uplne nemozna..musim behat kolo deti potom som podrazdena a vycerpana..mate niekto podobne skusenosti?a teraz aj dost krvacam...boli ste s tym uz niektora u lekara?treba ist ku gynekologovi?alebo vseobecnemu lekarovi?da sa to nejak obmedzit?dakujem za pomoc 🙂
@lucka273 mam to aj ja, aj vsetky moje kamosky, mne na to pomaha kazdodenne cvicenie, potom je to slabsie..ale napr. vcera mi to zacalo, mne sa to prejavuje hlavne prezieranim sa - napr. vcera vecer som zjedla 1 celu salamovu pizzu, 4 zemiakove placky, celu cokoladu, vsetko po sebe naraz..mm len pozeral, ze uz je to zasa tu..zvykne sa mi naliat brucho, kamoska zvracia, podrazdenie je asi ten najslabsi priznak..ja sa len bojim, ako budem prezivat prechod, ked mi je teraz takto..
ja som hlavne neskutocne podrazdena vtedy a vytocia ma aj malickosti :( , bolia ma klby a ako pise sofia prezieram sa do popukania
ja vsetko vidim cierne 😀 skratka mavam depky a zeriem 😅
@silvinka tak to som zvedava aj ja ci je na to riesenie...
@sofia2008 ja sa nastastie neprezieram :D teda jem podctate v norme ...len mam vacsiu chut na kolac a sladke a ked to nedostanem som nervoznejsia :D ja som na cvicenie neni ked sa ti mam popravde priznat...mam sice try deti a beha okolo nic pomerne dost ,okolo manzela a domacnost tak si myslim ze pohybu mam dost a manzel ani moc nesuhlasi ze by som mala cvicit mam 49kg on by bol skor za to prjedanie sa :D JA ZVRACIAM TIEZ NIEJE TO BOHVIE CO kedze sa staram o 3mensie deticky 2,5,7 r mm cely den v robote takze je to otras...myslite ze lekarka mi nieco odporuci?neviete o nicom?j ja si myslim ze podrazdenie a bolest brucha su celkom ok kedze to isto mava kazda z nas no ta bolest hlavy a zvracanie ma dost trapy...joj to ani nevrav o prechode sice mam ešte na neho myslim cas ale obavy su aj u mna...brucho mam tak primerane naliate...
@lucka273 aj ja mam bolesti,vsezravost a nasledne traviace problemy...aaale najhorsie je,ze ja vtedy vsetko riesim-ale ze uplne vsetko....kazdemu prehovaram do duse,atd...hrooooza 😀 😀 😀 a konci to posledny den pred menstruaciou hadkou s manzelom(akoze bez dovodu...chudak,moj zlaty)....a mojim placom,lebo ma nikto nechape 😀
kazdy mesiac si hovorim,ze v uz to obdobie zvladnem,aaaale nie...furt sa daco na riesenie najde,vzdy nejaka obet 🙂 .....a hadka s manzelom? raz za mesiac,asi viete kedy 😀
aaale tento mesiac to zvladnem....musim 😠lebo uz sama so sebou tych par dni neviem vydrzat 😀
Ja mavam tiez velmi silny PMS syndrom. Zacina mi to 10 dni pred menstruaciou. Boli ma hlava, boli ma v podbrusku, ale co je uplne najhorsie a az nezvladatelne je, ze som v tomto obdobi velmi velmi hadava. Niekedy si pripadam ako furia. Inak som v celku kludna osoba, ale v tomto obdobi sa dokazem s manzelom neuveritelne prudko pohadat. Samozrejme mojou vinou a vinou hormonov. Citala som, ze vraj existuje nejaka hormonalna liecba, ale neskusala som to. a ano, strasne vela "zeriem".
😀 @terezka1947 dakujem ...no vydim ze co sa tyka hadok sme na tom rovnako mm ked vydi ze zacinam rypat mi povie ze uz to bude :D ale ked ma nastve mavam aj ja stavy ze si poplacem podctate svojou vynou :D A drzim palce teraz to zvladni 😉 ...ked som bola po prvom a druhom porode to bolo celkom ok slaba bolest brucha a hadky to bolo pravidelne no po tretom som akasi znicena sice ma dcerka cochvilu 2r s toho bola 18mesiacov kojena bolo to fajn no ako som ju odstavila myslim ze od vtedy tj cca 5mesiacov co mam menzes je mi takto...zvraciam ,hlavu mi ide utrhnut,slaba unavena spala by som pocas dna a v noci nemozen...a to som skusala uz tabletky od bolesti vseliake,aj alpove zabali na hlavu a krk nic nepomaha ako nahle som si teraz naposledy dala tabletu do hodiny bola von ☹ neviem ci ist navstivit lekara a ktoreho ci obvodneho alebo zenskeho... 😕 ale stale verim ze teraz to bolo naposledy
baby skusali ste Agnucaston? vraj na to dost pomaha 🙂 (mne fungoval ale teda ja som nemala take strasne problemy ako pisete)
no dievcata, kedysi bola toto aj pre mna aktualna tema, ale nastastie teraz je uz len v minimalnej miere 🙂
nechcem zovseobecnovat, ale vela problemov mame "v hlave"... PMS sa u mna zacala zmiernovat az vtedy, kedy som menstruaciu zobrala na vedomie ako prirodzenu sucast mojho zivota, ktora mi prinasa benefit, ze mozem otehotniet. Prestala som sa na nu pozerat ako na nieco neprijemne, bolestive, obtazujuce-- tak ako nam to neraz ako mladym dievcatam sprostredkovali mamy, kamaratky, casopisy, media (mnohe z toho mame tak pevne zafixovane v podvedomi, ze to uz ani neriesime)... Kedysi som sa desila dna, ze to mam "zase dostat" a mala som jednak velmi neprijemny pms, bolestivy menzes a o rozhadzanosti cyklu ani nehovorim. Trvalo mi asi rok ci dva, kym sa tohto vsetkeho zbavila, zacala viac citat o menzese ako takom, o jeho podstate, trochu ho pochopit aj z duchovnej stranky a zacala som cvicit jogu (len par jednoduchych cvikov, ale pravidelne kazdy den) a vsetky tieto neprijemnosti su minulostou - bez liekov i lekarov. Stala som sa sebavedomejsou zenou a pomohlo to i mojej fyzickej stranke.
Ak ma dnes pred menzesom pochyti nejaky slaby odvar v podobe pms ci zravosti vsetkeho sladkeho, viem, ze chyba je na mojej strane a ked zmenim svoj uhol pohladu, aj prejavy sa zmiernia...
Priznaky mavam podobne ako pisu baby, bolesti v podbrusku,bolesti hlavy, napnute prsia,bolesti bradaviek,prezieranie,unava.Zvycajne sa to deje 4-7 dni pred menstruaciou tento mesiac to prislo skor menstruaciu mam dost o tyzden v sobotu a uz mam pms od stredy :(
@nice202 ked ta bolieva hlava nebyva ti aj zle od zaludka??ja som tiez nieco take citala ze je nejaka hormonalna liecba len sa bolim ze co ak pri nej nejak priberiem?neviem ci to moze ovplivvnit aj priberanie nerada by som pribrala som spokojna so svojou postavov a vahov po troch detickach mi ju aj zavidia a nechcem pribrat...rozmyslam ist k lekarovi s tym problemom len fakt neviem ku ktoremmu 🙂
@lucka273 asi budes aj riadne unavena a vycerpana 😒 ...ale k lekarovi pre istotu chud-za to nic nedas,mozno mas niecoho nedostatok,prip.problem so stitnou zlazou....aj ta robi riadnu sarapatu...ja som mala strasne obdobie,iba spat,totalne k.o.stale ,ci rano a ci vecer...po vysetreni na endokrinologii a nasadeni liekov sa dostavam do pohody....takze skus...drzim palce,aby ti to preslo....a a k sa da,oddychuj-uuuplne vypni aspn na par minut.
@hradnapani vies co mozno mas v niecom pravdu ty pises o tom ako si ocakavala menstruaciu s desenim ja zas naopak ocakavam s otvorenou narucou pretoze mam dost casto obavy ci ju dostanem 😀 kedze mam try deticky 😀 viem ze su riiesenia typu antikoncepcie no na odporucanie mojho lekara vzhladom k mojmu zdravotnemu stavu nemozem uzivat antikoncepciu cca ešte nejaky ten mesiac naposledy som bola u gyn.cca zaciatok marca a bolo zatial vsetko ok teraz iden v oktobry som sledovana gynek.pretoze som bola na konizacii zatial bolo vsetko ok vraj mi preto neodporuca antikoncepciu...neviem no stretla som sa s mnohymy nazormy s antikoncepciou pocas mojich zdrav,problemov...napriklad aj ked som chcela vnutromaternicove teliesko pocas kojenie nechcel mi ho zavadzaz no mam znamu co jej hned ako chcela dali...no teraz budem mat noveho lekara lebo moj odchadza tk uvidime ...
@lucka273 hmm... no vidis, predsa len je tam ista obava v suvislosti s prichodom menzesu... takze to PMS sa ti teda zhorsilo az po tretom dietati, kedze stvrte uz neplanujete?
je to tazke s tymi antikoncepciami a tak... ale este je tu moznost, ktora ma asi minimalnu moznost uspesneho prijatia - ale aj muz sa moze postarat o dalsie nereprodukovanie sa. Na zapade bezna vec, u nas este tvrdo muzmi odmietane. Treba si zrovnat priority, co chceme/ nechceme a podla toho sa zariadit. Ja nie som zastanca hormonalnej antikoncepcie pre zeny, ale to je len moj osobny postoj.
Dievčatá, máte niektorá pred menštruáciou aj veľké bolesti nôh? Ak áno, čo vám pomáha. Ja mám tento problém v poslednej dobe. Neviem či to nesúvisí s cystami na vaječníkoch, ktoré mám.
@terezka1947 dakujem za odpoved ,mozno mas pravdu s tou vycerpanostou 😒 kedze mam 3deticky mm stale v praci musim behat kolo domu a deti je to unavujuce no ved ale musim sa postarat nie 😀 je sice namahave rano try deti nakrmit obriadit do skoly,skolky ,poceste domov obchod ,doma navarit ,uprata,popri tom o dcerku starat,prat,zehlit....potom k odedu do skoly,potom nazad domov ucit sa s malou ked najmladsia spinka,poobede po maleho a vymysliet program co budeme robit lebo deti potrebuju nieco stale ked ich necham tak tak vymyslaju a vyvadzaju...vecer vecera a kupanie a konecne o 8mej padam od unavy do postele ....ale bo aby nebolo vsetkeho dost musim sa predca venovat aj mm 😉 i ked som na MATERSKEJ DOVOLENKE sa mi zda ze sa nadrem viac nez v praci 😀 v utorok idem s malim k lekarovi tak skusim sa stavit u lekarky hadam nech ni urobi nejake vysetrenia...a nevies ked ma niekto tie problemy so stitnou zlazou to pribera moc nie??jedna znama to ma a ja priserne pribrata neviem ci to ma aj opacny efekt ze je clovek vychdnuty...ja mam podla vypoctou podvahu lebo vazim 49kg mozem to myslis mat?
@cerez bolia ta zily?alebo ti opuchaju clenky?mne na bolest zil pomaha liotongel...ale bolia ma iba asi dva dni pred...a tak sa to da vydrzat=akurat,ze prave v tie dni mam najviac vybavovaciek a behaciek 😒
@lucka273 Ahoj. Ja som bola na preventívke v pondelok, s tým že som jej povedala že cca 5 dní pred menzesom bývam mŕtva. Celý deň mi je čudne, hlava ma bolí v jednom bode, strašná migréna, ale tak, že keby ma zastrelili v tú chvíľu by mi to nevadilo, ležím s mokrým uterákom na hlave, trasiem sa nevládzem stáť na nohách, vraciam, hnačkujem, mám zimnicu a návaly, citlivú a vyhádzanú pleť – proste som odpísaná na celý jeden deň. Dokonca sa mi raz stalo, že ma do rána neprestala bolieť hlava, malú som ledva vychystala do škôlky a napísala som sms do roboty, že keď sa vyvraciam, tak prídem no des. Tak aj bolo, potom mi to prešlo. Lieky si nedávam, lebo raz som si dala Ibalgin a vyvrátila som aj ten. Za celý rok som nevracala možno 1x. Na zaplakanie. Minule mi spomínala, že si mám kúpiť ženské čaje a pred menzesom piť a teraz, že môžem skúsiť homeopatiká z lekárne plus tie čaje, s tým že homeopatia zaberá až za také 3 mesiace. Tak mi predpísala nejaké tabletky, ktoré ešte ale neužívam a uvidím, či sa mi to zlepší. Sú tiež na upravenie cyklu, ale NIE je to antikoncepcia, keďže dostávam o 3-4 dni skôr menzes. Tak uvidíme. Proste predmenštruačný syndróm ako vyšitý ☹
@terezka1947 Nemám opuchy.
@lucka273 vies,co...to priberanie a chudnutie zalezi od toho,ci ti chyba nejaky hormon...resp.co sa so stitnou deje....ja som mala nedostatok hormonov..takze som dost schudla..teraz beriem lieky a je to uz ooovela lepsie...ale naozaj,ako ti aj baby radia...daj si urobit odbery,atd...za to nic nedas a budes kludnejsia,ze si po zdravotnej stranke o.k.
ale tu unavu chapem...ja mam sice iba jedno dieta,ale velky dom a zahradu-no a najhorsiu vlastnost,ze musim mat vsetko tip-top=musim sa z tej chorobnej vlastnosti vyliecit 🙂
@terezka1947 Keď som brala niekedy chvíľku antikoncepciu, tak som mala tento stav. Ako náhle som ich vysadila, bolo dobre. Ale teraz nič neužívam a pred menštruáciou mám neskutočné bolesti nôh.
@hradnapani no nieco mozno na to ozaj je ze su tie obavy...ja osobne uz neplanujem dalsie ...ale keby sa stalo tak preco nie len neviem ci by som to zvladla 😒 mm ten mi otvorene povedal ze by ešte jedno prijal...ale mozem povedal ze si davame pozor on by (dufam)proti mojej voli neurobil dalsie...ja som brala kedysi antikoncepciu no nerobili mi obzvlast dobre tak som premyslala nad vnutromaternicovim telieskom kedze mi to moj zdravotny stav nedovoluje musim byt bez...a davat si ovela vacsi pozor...co sa tyka baba ...mozno ešte niekedy ke budem mat deticky vacsie cca o 6-5rokov ja budem mat okolo 35mozno ak to bude mozne ale teraz isto nie davaju mi dost zabrat traja teraz je to na mna vela ale zvladam to celkom myslim dobre...moj mm by asi nic take nechcel ...
@cerez hm,ja mam pocit,akoby som mala reumu ☹ citim kazdu zilku
@terezka1947 Tak to ti fakt nezávidím. Bola si už aj na vyšetrení? Ja som tiež sledovaná na reumatológii.
@kris557 ahoj,ano presne toto ma aj ja tiez ked sa vyvraciam je lepsie ...a hlava ta ma boli stale aj ked sa vyspim niekedy si lahnem ze hadam ked si chvilu zdriemnem to prejde no figu nepomaha nic ...ked mi bolo najhorsie siahla som uz po lieku ten do hodiny bol von so mna ale ostalo mi lepsie az na tu hlavu...tak teda lieky si dostala asi skusim aj ja ist predca k lekarovi nech nieco somnou robi lebo je to hrozne aby mi byvalo takto...
@terezka1947 asi mas pravdu ako aj baby pojdem k lekarovi a uvidim co zisti...alebo co mi odporuci...ja som dost vychodnuta mm mi vravi rebrinak (zo srandy samozrejme)lebo mi len rebra a kosti a koza trcia 🙂 aj mi mame velky dom a kolo domu veeela ale ze veeela roboty je stale ci je leto a ci zima...
@lucka273 toto som riesila minuly rok, uplne brutal to bolo...kdesi som sa docitala: aloe vera, pupalkovy olej, magnezium - to aspon 3 mesiace kazdy den. Aloe a pupalku som si asi 2 m davala. A pomohlo...ja som bola v stave ze som sa desila kazdej MS, posledne dni pred MS som uz plakavala a modlila sa nech sa to uz spusti...
A treba zaradit este do stravy uhlohydraty, obmedzit cukor...
ahoj....no aj jaj mam PMS ,to je nieco strasne cca 10 dni pred menzesom ma strasne nicim (algifen,novalgin,ibalgin,quarelin,od tramalu mam nauzeu)neutisitelne bolesti hlavy,mavaly tepla niekedy aj zvraciam ,neviem spat lebo mi aj v noci boli hlava,,,proste skoro 5-7 dni som mimo prevadzky...moj neurolog mi odporucal brat magnezium aspon 300mg x2,a este som kupila pupalkovy olej v tobolkach...to mi odporucala lekarnicka...a mozem povedat ze pomaha...mierne pms mam este stale ale to je uz ok...skusala som uz vysadit pupalkovy olej ale nemozem...1 mesiac som nebrala a zase mi bolo zle...skus mozno aj tebe pomoze...este mi odporucala lekarnicka nejake ine bylinne kvakpy ale stali 3xkrat tolko ako pupulkovy olej...asi sa volaju mastodyn...keby mi nezabral horcik s pupalkou tak skusim to...ale nebolo treba...prajem ti skore zlepsenie
presne toto mam aj ja ... teiz neviem ako to riesit .. snad niekto odpovie 🙂)