Manželova rakovina

jana0215
14. jún 2023

Ahojte. Úprimne, neviem, čo od tohoto príspevku očakávam. Možno len podporu, prípadne nejaké skúsenosti.
Manželovi bola v 12/2021 diagnostikovaná rakovina semenníka bez metastáz. Po operácii bol v podstate zdravý, podstúpil preventívne 2 kolá chemoterapie. Ešte pred chemoterapiou mu na CT našli na pľúcach malý nodul do 3mm, ktorý tam mal do teraz. Nijak narástol, nič sa s ním nedialo, pravdepodobne teda nebol spôsobený metastázami, tie by mali rásť pomerne rýchlo. Od vtedy mal ct zakaždým rovnaké a výsledky dobré.
Tento týždeň mal ďalšie CT, kde mu našli nový 3 mm nález nodulu na pľúcach. Nedefinovali to ako metastázu, má ísť na PET scan o 3 mesiace, kde sa uvidí, či rastie, zatiaľ to inak neriešia. Môže to byť aj niečo iné, ako metastáza? Čo by mohlo takýto nález spôsobiť? Mali ste niekto tieto noduly po remisii rakoviny a nebola to jej recidíva?
Manžel má už takmer 2 roky chronický kašeľ, má obdobia, keď ho má a keď nie. Chodil aj na pľúcne, ale doteraz mal pľúca vždy čisté, až na ten 1 mini nodul. Aj začiatkom roka, asi vo februári mal rtg pľúc bez nálezu.
Vo februári sme sa dočasne presťahovali k starým rodičom a zistili sme, že sú tu samé plesne. Mali ste niekto tieto noduly z plesní?
Chytám sa každej slamky a dúfam, že to nebude opäť rakovina. 😭😭

anita6666
14. jún 2023

Pri rakovine,by som naozaj neriešila plesne,ako sorry

jana0215
autor
14. jún 2023

@anita6666 dr vravela, že by to teoreticky mohlo byť aj iného pôvodu, prekonaná infekcia a podobne. Preto sa pýtam na skúsenosti. Lebo to, že človek raz tú rakovinu mal nemusí nutne znamenať, že každý nález je rakovina... preto má v papieroch zatiaľ, že je v remisii a toto sa bude sledovať, či to rastie, alebo nie.

eliska13
14. jún 2023

@jana0215 daj to do skupiny zdravotníci na MK sú tam doktori.Preco pet CT až tak neskoro?

pralinka25
14. jún 2023

@jana0215 moj muz mal rakovinu semennika. ale na plucach nemal nic hoci rakovina bola uz v pokrocilom stadiu.
ono to vobec spolu nemusi suvisiet. skutocne to moze byt z plesni a aj inych ochoreni. mohol to tam mat este davno pred rakovinou semennika. neviem ti poradit. to naozaj len lekari mozu ale drzim silno palce nech to nic vazne nie je a je v poriadku.

jana0215
autor
14. jún 2023

@eliska13 tam mi nik neodpísal..

ckocka
14. jún 2023

Mezi příčiny nezhoubných uzlíků na plicích, mimo jiné, patří:

Infekční onemocnění: infekční onemocnění plic způsobuje celá řada patogenů, včetně virů, baktérií nebo plísní. U některých plicních onemocnění (například u tuberkulózy) vzniká speciální typ zánětlivé reakce označovaný jako granulomatózní zánět, který je charakteristický tvorbou granulomů (buněčné shluky skládající se zejména z makrofágů a dalších buněk imunitního systému), které mohou v plicích přetrvávat i po odeznění onemocnění a vytvářet zde uzlíky. Plicní noduly také často vznikají v rámci pozánětlivých změn plicní tkáně po virových, bakteriálních či plísňových pneumoniích (včetně COVID-19 pneumonie).
Neinfekční změny a pneumokoniózy: zánět v těle nevzniká jen při infekčním onemocnění, ale může vzniknout i při abnormálních nebo neadekvátních reakcích imunitního systému na naše vlastní buňky. Některá autoimunitní onemocnění, jako jsou například revmatoidní artritida nebo sarkoidóza, pak mohou způsobit i trvalé změny na plicích v podobě uzlíků. Další častou příčinou uzlíků na plicích jsou pneumokoniózy, což jsou onemocnění vznikající při dlouhodobé práci s některými látkami nebo v prašném prostředí. Mezi příklady pneumokonióz patří například antrakóza neboli uhlokopská pneumokonióza (zaprášení plic prachem u horníků v uhelných dolech), silikóza (onemocnění, které se objevuje u lidí pracujících s křemičitými písky - brusiči skla, tryskači ve strojírenství, apod.) nebo azbestóza (u lidí pracujících s azbestem). Při pneumokoniózách dochází k chronickému dráždění dýchacích cest a plic škodlivými látkami, což vede k fibroprodukci a vzniku uzlíků a také k dalším nevratným změnám plicní tkáně.
Benigní nádory: mezi další časté příčiny uzlíků na plicích patří nezhoubné plicní nádory, jako je například fibrom (benigní nádor pojivové tkáně).
Chronická plicní onemocnění: mezi chronická plicní onemocnění, při kterých se můžeme setkat s uzlíky patří například chronická obstrukční plicní nemoc, idiopatická plicní fibróza a další onemocnění plicního intersticia.
https://cs.medlicker.com/1967-uzliky-noduly-na-...

jana0215
autor
14. jún 2023

@pralinka25 ďakujem 🙏 kiež by to tak bolo.
@eliska13 vraj nemá význam robiť ho skôr, lebo ak to aj niečo je, bude to rásť pomaly a za mesiac by nič nebolo vidno.. a kým nemá nejak okolo 1cm, tak to ani nevedia operovať a zistiť, či to metastáza je alebo nie.. budú to ťažké 3 mesiace plné stresu a strachu...

lilizzachy
14. jún 2023

@jana0215 ohľadom pľúc neviem poradiť, ale plesní sa treba určite zbaviť, to mu môže naozaj škodiť, najmä ak má dýchacie problémy. My sme boli v podnájme, a odišli sme kvoly plesniam a to nemáme ani zdravotné problémy.

eliska13
14. jún 2023

@jana0215 si tehotná kľud.Mozno to bude rovnaký nodul ako ten, ktorý sledujú.

jana0215
autor
14. jún 2023

@lilizzachy áno, to už riešime. Musíme sa ich zbaviť čo najskôr. Ja tiež vkuse kašlem posledné mesiace ako sme tu, ale dr vravela, že to bude z tehotenskej nádchy, ako mi hlieny zatekajú 🙄 Len teraz minulý týždeň sme si tie plesne všimli, lebo sú za nábytkom.

martul
14. jún 2023

@jana0215 poviem ti z rodinnej skúsenosti. Choďte na PETCT čo najskôr. Teraz sú hrozné čakačky viem, ale proste hľadajte možnosti ako ho tam dostať čo najskôr. Tri mesiace sú dlhá doba. Skúsenosť z min. týždňa. Aby už o 3 mesiace nebolo z toho niečo horšie. V takýchto prípadoch je dobrá každá minúta, viem o čom píšem.

lilizzachy
14. jún 2023

@jana0215 skúste odstrániť plesne a uvidíte či sa vám polepší. Nábytok po odstránení nedávajte úplne na stenu, aby mohla dýchať 😉 držím palce aby to vyriešilo vaše problémy ♥️

jana0215
autor
14. jún 2023

@martul skôr ho nezoberú, ešte ani termín nemáme, majú nám volať v najbližšej dobe. Keby ho robili o mesiac a nič sa nezmení, môže byť, že ďalšie mu spravia zas až o pol roka.. Ak sa smiem spýtať, o čo išlo?

martul
14. jún 2023

@jana0215 rakovina, opaku sa rieste to hľadajte termín čo najskôr. Ja by som spokojná nebola, v minulosti už raz prekonal, teraz má tiež nálezy.... nám dala doktorka žiadanku na PETCT a volala som doradu všetky zariadenia kde to robia

jana0215
autor
14. jún 2023

@martul nám žiadanku nedala.. posielala ju priamo ona vrámci nemocnice.. 😞

falbala132
14. jún 2023

zo skusenosti a zo studia podobneho problemu mozem napisat len tolko, ze pleasne mozu sposobit plejádu, naozaj PLEJADU zdravotnych tazkosti, od menej vaznych az po zivot ohrozujuce, ich spory ak sa pravidelne vdychuju prenikaju do celeho organizmu a robia neskutocnu sarapatu.

taktotedanie
14. jún 2023

@jana0215 mohlo aj skrz prekonanej infekcie ale vsetko budu lem a len dohady a plane nadeje pokial nepodstupi pet ct

martul
14. jún 2023

@jana0215 opakujem, choď za doktorkou a spýtaj sa či nebude problém, ak si to aj vy budete riešiť po vlastnej osi/nebude problém dá sa to/. A zober do ruky telefón a hľadaj na internete kde to robia a volaj. Nespoliehajte sa na doktorov

dilino
14. jún 2023

S plesni na stenách sú choroby alebo v izbách ale rakovina s plesni to nie.

jana0215
autor
14. jún 2023

@dilino zatiaľ nie je potvrdené, že je to rakovina. Je to uzlík na pľúcach, ktorý môže byť z čohokoľvek, ako aj vyššie písali niektoré baby, aj z infekcie..

mery34
14. jún 2023

@jana0215 mám kolegu, má naozaj metastázy, je na keytrude, postupne sa to zmenšuje. Nedávno bol na PET a všetko staré menšie a má aj "niečo" nové na pľúcach, ale skôr infekčného pôvodu. Stále pokašliava a zatekajú mu hlieny.

jana0215
autor
14. jún 2023

@mery34 a akú má rakovinu? Kde má metastázy?

mery34
14. jún 2023

@jana0215 niečo hrdlové a v chrbtici asi. Kosti

elenkaba
14. jún 2023

@jana0215 to PET/CT fakt nema zmysel robit skor ako o 3 mesiace, pokial nema velkost aspon 5-6mm minimalne tak na tej PET ho ani nemusi byt vidiet, a taktiez chcu vidiet ci bude rast alebo zmizne, alebo zostane rovnaky, ale na to treba nejaky casovy interval. A taktiez prevazne najskor by mal metastazy v retroperitonealnych uzlinach ako prve, az potom v plucach. A ten nodulus nemusi byt iba Tumor alebo metastaza, moze byt aj zapaloveho alebo ineho povodu /teoreticky aj tie plesne, ale tam by som cakala este vacsi plucny nalez, nie iba jeden nodulus/ . Takze nestresovat, pockat na kontrolu a uvidi sa. Osobne si myslim, ze to skor nic take nebude, ale kontrolu urcite treba. Rakovina semennika v skorsom stadiu resp.dobre kontrolovana ma velmi dobre vyhliadky a velmi dobre prezivanie, netreba vesat hlavu, verim ze to bude fajn! A taktiez nepocuvat pribehy inych ludi s inymi typmi rakovin, lebo u kazdeho je ten postup iny, u niekoho treba PET hned a u ineho treba napr.ten casovy odstup na porovnanie dynamiky. Drzim palce!

jana0215
autor
14. jún 2023

@elenkaba ďakujem za tvoju správu. 🙏 Hneď sa mi aspoň trochu ľahšie dýcha. Počkáme na PET/CT a uvidíme.

dilino
14. jún 2023

@jana0215 aj ja si myslim nemusi to byť hned ta sviňa zakerna.Môže mať aj obštrukčnu chorobu pľúc.Neboj nič bude dobré.Držim veľmi 🙏zo ❤bude dobre pozítivne treba myslieť.

elenita
10. sep 2023

@jana0215 Ahoj autorka, ako sa Vam dari?

jana0215
autor
10. sep 2023

@elenita ahoj. 🙂 Zatiaľ nemáme nič nové. O cca 2 týždne má kontrolný PET scan a potom budeme ešte čakať na výsledky.. komunikácia s jeho onkologičkou bola na bode mrazu, ani mne, ani jemu poriadne nič nepovedala. Riešili sme to teda skrz rodinu, lebo majú známych v nemocnici a tam nás niektorí dr (urológ, primár neurológie a pod.) ako tak upokojili, že treba len počkať a nemalo by význam robiť kontrolu skôr, lebo mužova rakovina, konkrétny typ nádoru, ktorý mal, sa šíri veľmi pomaly a keby to aj niečo je, skoršia kontrola by pravdepodobne ukázala falošne negatívny výsledok.. dúfame teda, že to nič nebude. Pozerali sme ale aj nejaké štúdie, tak aj keby to nedajbože niečo bolo, liečba by mala byť opäť pomerne krátka a efektívna. Uvidíme. 🙂

lienocka73
1. feb 2024

@jana0215 ahoj,ako dopadli výsledky?

palicka
1. feb 2024

@jana0215 verim, ze vysetrenia dopadli dobre