Manžel sa v noci zobudí a už nemôže zaspať

2. dec 2022

Mamičky, manžel čoraz pravidelnejšie sa zobudí uprostred noci (napr. o druhej, tretej) a už nemôže spať. Chodí spávať v normálny cas okolo desiatej hodine večer, ale dajme tomu o tretej potrebuje ísť na WC, ide po tme, vráti sa do postele a už mu nejde zaspať.
Máte s tým skusenosti? Co mu moze pomoct?

kikulienka94
2. dec 2022

môj otec to má dosť podobne, ide spať večer okolo 20tej, a o 2_3 ráno už je hore, nikdy mu nič nepomohlo :D

simonka15513
2. dec 2022

Tiez sa budim v noci a nemozem zaspat .. nikdy som za tym nic nehladala

luccija
2. dec 2022

Preco potrebuje ist na WC?je to len vtedy, alebo sa zobudi aj len tak?
Ja si zvyknem dat banan a magnezium...uz som skoro vyspata a tiez mi robi problem znova zaspat.Ak to je pravidelne a casto takto sa prejavuje uzkost, depresia, vela stresu.Baby tu casto radia melatonin

melanta
2. dec 2022

Skúsiť minimálne pol hodiny pred spaním už nepiť a vycikať sa tesne pred tým, než si ľahne. Ak sa napriek tomu zobudí o 3 na to, že potrebuje na záchod, zamyslela by som sa, či tam nebude nejaký zdravotný problém. A skúsila by som melatonín. Nie je návykový, je to látka, ktorá sa v tele prirodzene vytvára a je potrebná pre spánok, dať si tbl keď ide na tú toaletu.

liljana
2. dec 2022

Nech nepije tolko vecer, na wecko nech ide pred spanim a nech si da vysetrit prostatu.

hradnapani
2. dec 2022

poznam velmi dobre. Pozri si zatazove prikryvky, ja si to chcem kupit, lebo som vypozorovala, ze ked si dam na seba viac prikryvok, aby boli tazsie, tak lahsie zaspim po nocnom zobudeni 🙂 Je to fakt neprijemne nemoct zaspat

autor
2. dec 2022

@luccija Pretoze niekedy clovek potrebuje ist cikat aj v noci.

melanta
2. dec 2022

Niekedy ísť cikať v noci je normálne, áno, ale každý deň sa kvôli tomu budiť to normálne nie je. Ako píšem, vyskúšať minimálne pol hodiny ideálne aj hodinu pred spaním nepiť a ísť sa vycikať pred spaním. Ak sa aj tak bude budiť na cikanie, tak treba vyšetriť prostatu a cukor. Predpokladám, že diskusiu si založila s cieľom, že chceš poradiť, pretože ti na mužovi záleží.

autor
2. dec 2022

@melanta pravdaze mi na nom zalezi, preto som sa pytala.

falbala132
2. dec 2022

ja sa budim kazdy pracovny den presne o 4 (budik mam na 6:20), beriem melatonin az 5mg, vobec to nepomaha. mne to zacalo po vyraznom schudnuti. napriek tomu cez vikend sa mi podari spat aj do 5:30. takze asi aj uz mam stres z toho, ze sa zasa skoro zobudim, v praci budem nevyspata a prave preto sa aj zobudim.
a teda nemam to spojene s cikanim, ja sa zobudim iba tak z nicoho nic.

selena_luna
2. dec 2022

Moj muz mava taketo stavy po prekonanom kovide. Dava si na to melatonin. Skus ci zaberie.

grandzero9
2. dec 2022

tak taketo vstavanie len tak pre nic za nic podla mna normalne nie je. mozno mu chyba nejaky vitamin. ako najlepsie by bolo ak by sa o tom porozpraval so svojim obvodakom a ten mu uz ak tak nieco odporuci

evica17
2. dec 2022

To s tým volaním v noci, to nemusí byť žiaden problém. Odjakživa chodím cikať v noci,dakedy aj dvakrát z noc, aj som skúšala nepiť,ale zas som nevedela zaspať,čo som mala.pocit že má suši,čiže apson trošku sa napijem. Ak to ma tiež že vždy to tak mal,tak ok, ale ak sa poslednou dobou budí n wc,tak tam môže byť problém v niečom.
A možno veľa rozmýšľa v noci,to mne tiež sa nedá zaspať, ale mne pomohlo paradoxne detská knižka traktor ktorý chce zaspať, a si vždy keď zapsavam hovorím tie vety dookola, a podarí sa mi vždy zaspať. Lebo inokedy proste dieťa s zobudilo na jedenie a ja potom hore a nie a nie zaspať a na seba nasratá že zachvilku bude zas chcieť jest a ja sa ani nevyspim.

cajnik
2. dec 2022

Mne sa to deje ked jem tazke jedlo na vecer. Nic mastne a masove, inak som bezne aj 4 hodiny hore.

monalisa1111
2. dec 2022

Niekde som raz čítala, že pokiaľ sa človek budí pravidelne v rovnakú hodinu môže za tým byť určitý vnútorný orgán.
https://zdravie.pluska.sk/zdravy-zivot/chore-or...

deti95060810
2. dec 2022

depresia...

nepic
2. dec 2022

Tiež si myslím,či za tým nebude nejaký psychický problém. Hlavne sa nehanbit,hanba je keď sa to nerieši.
To že ide človek raz za noc na WC by som nepokladal za zdravotný problém, orgány v tele pracujú aj v noci. Ja keď mám nejaký problém,tak mňa sa obvodák prvé pýta,či spávam dobre.

simca06022011
2. dec 2022

su taki muzi, aj moj chlap sa budi, aj jeho otec sa budil. Treba popracovat na tom, nech nemusi chodit v noci na zachod, treba pred spanim nepit, a ist na wcko... pripadne preventivka. Alebo nech skusi ist spat neskor a uvidi. U nas to proste je tak, ze moj chlap 8 hodin spat nebude v kuse... alebo skusit veci na spanie, prechadzka vecer, sportovat cez den.. neviem aky ma rezim 🙂 ja mam obdobia v mesiaci ked tiez bud cumim do plafona do 2hej, alebo naopak zobudim sa o 2hej a zaspim potom na silu o 6-7 rano :D

babylove77
2. dec 2022

aj môj keď mal nejaké problémy v rodine vstal v noci o 2 a už nespal do rána.casom to preslo

sovicka94
3. dec 2022

Ja mam presne to iste teraz kazdu noc trva 1,5 az 2 nez znova zaspim ( ja si myslim ze to je hormonalne u mna nakolko mam dostat MS) ale u tvojho muza podla mna stres, skus mu kupit magnezium 500 nech si da pred spanim pripadne levandulovy extrakt 🙂 drzim palce lebo toto je ozaj hrozne neprijemne ja s nespavostou bojujem od tehotenstva

sovicka94
3. dec 2022

este ma napadlo hlavne skusit nic nepit od 19 hodiny nech nemusi ist na wc 🙂 max pred spanim troskou vody zapit magnezium

slovakboy
3. dec 2022

Sú to prvé prejavy toho že jeho hlava pracuje aj v noci. Veľa rozmýšľa cez den trápi sa starostami a nevie pustiť myšlienky. Pustiť veci. Jednoducho pustiť. Ja som sa to naučil a id vtedy spím dobre ale nedávno som mal silne bolesti v bruchu a vyľakal som sa až do úzkosti nemohol som spať. Ľahko sa to vraví a ťažšie urobí. Aj som si hovoril pusti to nemysli na to ono to nešlo. Až keď bola bolesť miernejšia ukludnil som sa potom už rýchlo. Aj s bolesťami sa dá spať ak ich vie človek prijat a súčasne pustiť. Tvoj muz nemá bolesti ale má starosti. Nejde o to vyriešiť starosti ale zmeniť myslenie a postoj k ním. Prijat svet aký je a pustiť bojovne myšlienky. Možno s niekym v práci bojuje v zmysle že mu niekto niečo povie a on to potom večer na to mysli že čo mu ten dotyčný povedal prečo mu to povedal ako to myslel atd. Tieto myšlienky treba cielene a vedome púšťať z ruky. Z hlavy. Púšťať v nedokonavom tvare, pretože to nejde hneď a treba to trénovať cez den aj pred spaním.

alilinko
15. aug 2024

Ja mam aktualne toto tiez . Chodim spat pravidelne o 22 - 22.30 , zaspim asi po 45 minutach a kazdu noc sa skratka zobudim o cca 4.00 . Potom sa mi nedari zaspat , a ak aj ano , tak az po zhruba hodine.

h2
15. aug 2024

@alilinko Už zopár rokov sa budím po 5 hodinách spánku a viac už neviem spať. Vyriešila som to tým, že chodím spať okolo 1:30. Nič lepšie som zatiaľ nevymyslela, lieky na spanie brať nechcem.

prasiatko30
15. aug 2024

Stres a nedostatok pohybu este tak by som povedala. Nemoze to byt tym, ze nie je fyzicky unaveny?

prasiatko30
15. aug 2024

@h2 presne toto som chcela podotknut tiez, zeby sa mu znizila potreba spanku? Ja v tychto horucavach tiez nespavam nejak prevratne dlho, vela krat zaspavam po polnoci a o5,30 som hore.

alilinko
15. aug 2024

@prasiatko30 je pravda ze ja som sa dostal k tejto mojej situacii tak pozvolna , ze casom ako starnem (aktualne mam 34 rokov) som zacal sam vstavat skor.
Zacal som si to vsimat zhruba tristvrte roka dozadu ked dcera nastupila do skolky , a ja som sam od seba zacal vstavat pred pol/tristvrte hodinu pred budikom. Niekedy som sa citil vyspaty a niekedy nie.

Ale cele sa to zmenilo teraz na konci juna , zhruba ked bolo jedno z tych vacsich tepiel , a ja som rano vstal o 5.50 . V ten den som sa citil unaveny a chcel som to dospat, co sa mi ale nepodarilo lebo som zaspal o 1.00 a vstal som o 5.30 (dcera o 5 minut neskor, cize uz som tym padom nespal).

To nie len ze roztocilo kolotoc tazsieho zaspavania vecer , ale aj hore uvedeneho skoreho vstavania a opatovneho tazsieho zaspania po tom.

EDIT:
Este k tomuto dodam jednu vec , a to ze ako tento stav trval par dni, zacal mi sposobovat velmi neprijemne uzkostne a depresivne pocity , ktore som predtym sice mal v neviditelnej a slabsej forme, ale menej spanku ich vyplavilo na povrch v celkom velkej sile, kvoli comu som bol uz dvakrat u psychologa.

prasiatko30
15. aug 2024

@alilinko hej ale ty ak si v jednom kolotoci a robota/dieta(narpcnejsie)/robotovanie doma a nemas ziadne chvile, ktore by si venoval tebe - sport/citanie/meditacia/omsa (vyber si co chces) tak ano moze to vyvrcholit az do momento ked koli stresu nedokazes spavat a si tak unaveny, ze nedokazes zaspat - paradox, ale je to tak. Skus si najst 1hodku na seba pred spanim- ist si zabehat/prejst/telocvicna - urobi reset a unavit sa fyzicky nielen psychicky a hlavne zabudnut na vsetky bezne problemy/kolobeh zivota

alilinko
16. aug 2024

Este som si uvedomil taku vec ako som sem napisal moj post, ze na modrom konikovi je kopu postov o nespavosti(skoro vsetky som presiel) , ale skoro v ziadnom z nich sa v konecnom dosledku nepovie , ci danej nespavosti nepredchadza psychicky problem(uzkosti,depresie) resp. fyzcicky problem.

Pre zaujimavost , po mesiaci a pol hore popisaneho stavu a 2x navsteve psychologa som uz dnes musel zavolat psychiatrovi , pretoze uzkostne a depresivne stavy dosiahli takeho levelu ze to uz zacina byt neunosne a citim ze mi uz skutocne nieco je.
Samozrejme ako vacsina muzov som svoj stav dlhodobo ignoroval , a hovoril si ze to prehrmi. Ako vidno , neprehrmelo.

Cize by som chcel vyjadrit obavu , ci uz vas manzel neprekrocil "hranicu" kedy sa psychicky stav zacina prejavovat aj fyzicky tj. ze mu nejde zaspat ked sa nad ranom zobudi.
Viem ze to je post z roku 2022 , ale ak si to tu precitaju hlavne manzelky , tak im odkazujem : Spytajte sa preventivne obcas svojich manzelov ako im je , lebo sami Vam to nepovedia.

sono2
16. aug 2024

Neviem.
Ja som aj štyrikrát hore cez noc