Manžel máva kŕče do celého tela, trasie mu hlavu a má fialové pery

petra2342019
15. júl 2020

Ahojte chcem sa poradiť. Môj manžel dostáva záchvaty. Neviem ci je to epilepsia... Dostane kŕče do celého tela a trasie s nim hlavu a pery ma fialovú... Bol u doktora, bol na eeg, a v hlave mu nič neukazuje. Berie tabletky na tlak. Myslíte že to môže byt Epilepticky záchvat alebo nieco iné? Môže to byť zo srdca? Poraďte prosím... Som zúfalá a bojím sa o neho. Koho by sme mali navštíviť okrem neurológa?

sisa_s
15. júl 2020

@petra2342019 no neurolog by mohol indikovat aj magneticku rezonanciu k vyluceniu nejakeho loziska v hlave, ak eeg nic neukazalo...

maminuska
15. júl 2020

@petra2342019 epilepsia , SM , tetánia , nmikrokrvácanie do mozgu , aneuryzma.

petra2342019
autor
15. júl 2020

Som s toho zúfalá týždeň po svadbe dostal záchvat nasadili mu lieky a bolo dobre. Teraz po roku mu prišlo opäť zle, bol u zubára a dostal injekcie na umrtvenie. Vravel ze ich dostal 6. Tak som dedukovala, že to má s toho. Z nejakej látky alebo ja neviem. Ale prešli 3 týždne a dostal opäť v práci a trvalo to asi 10 minút. Bol aj na magnetickej rezonancii a v hlave mu neukazuje nič. Hlavu ma úplne v poriadku že vraj. Tak ja už neviem. Je to hrozne. V noci poriadne nespím lebo sa bojim kedy ho to chytí.. Neviem co ďalej

maminuska
15. júl 2020

@petra2342019 hlavne sa ukľudni , ja mám 25 ročnú dcéru a 21 rokov má epilepsiu . Tiež to išlo rôznymi fázami , traeb násť správnu kombináciu liekov a nedá sa to tak rýchlo. Ju nastavovali na liečbu 3 roky. Čo berie ?

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
deti95060810
15. júl 2020

skús zavolať RZP - keď bude mať záchvat a oni by už mali spraviť vyšetrenia aj prednostne...

petra2342019
autor
15. júl 2020

@maminuska depakine chrono 500mg

majamat
15. júl 2020

@petra2342019 aj na liecbe ma zachvaty? moze ist o epilepsiu. podla tvojho popisu to tak vyzera.

dilino
15. júl 2020

@petra2342019 Aj ja beriem to iste na epilepsiu typu grand mal takže ked berie take lieky tie sú vylučné na epilepsiu.Och bože len nech nešoféruje nie že mu príde za volantom zlé a stane sa neťastie.To čo popisuješ je epilepsia aj priznakom je samovoľne tečuce sliny pri zachváte alebo nestalo sa že by sa pomočil tak isto trasenie prevratenie oči a ofialovenie pier.Depakine chrono sa berie na epilepsiu ja ich beriem tiež 500 mg. Takže už diagnozu stanovenu mať musi a je to iba to že má zachváty a nedostava sa mu správnej liečby to známena že tieto lieky sú mu málo ja beriem tri druhy liekov, a zachvát som nemala už 12 rokov. Naposledy v roku 2008. Som chorá od 13 rokov mala som aj silnejšie zachváty teraz už 12 rokov nič vôbec ani naznak.Ale beriem kombináciu troch liekov.Ak by mal niečo horšie tak to EEG odhali že myslim presknutu cievku, alebo nebodaj to najhoršie to nie to by mu už našli.Toto bude epilepsia len tu treba viac druhov liekov.Na niekoho zabere jeden druh, na niekoho tri, je veľmi veľa druhov epilepsie,aj formy zachvátov len nech sa ešte pýta na vyšetrenia.Aby ste vedeli načom ste ja si myslim že ako dostane viac druhov liekov tak sa mu zachváty nebudu stupňovať. Ak sú zachváty dlhšie ako 2 minúty treba privolať RZP nech mu daju injekciu Apaurin to je tekuty Diazepam to mňe predtým tak davali a ten zachvát odzneje.Ak je viac zachvátov do mesiaca môže si podať na invalidný dôchodok nakoľko nemôže robiť je riziko že si ubliži.Kamáratka mala 10 zachvátov do mesiaca dostava plný invalidný dôchodok.To mu povie aj lekár.Samozrejme musí byť stanovený určity režim a pravidelne uživanie liekov.Nesmie piť alkohol, pracovať na priamom slnku, a vo výškách a kde je veľmi horúco ešte viem že ked sa stane invalidom čo sa týka epilepsie bude musieť vrátiť vodičský preukaz teraz musela vrátiť aj moja kamáratka nesmie šoferovať.Neboj všetko sa dá vyriešiť to sa avolajú lieky 3 generácie ja si myslim že ked dostane kombináciu viacej liekov viac druhov tak sa zachváty stratia alebo aspoň bude ich menej.Veľmi vám držim palce.

majamat
15. júl 2020

neviem ako to je doma, ale Diazepam existuje aj do konecnika. su viacere takwto lieky, je to tuba, ktora sa vytlaci do knecnika. v takom pripade by mal zachvat ustupit do 10-15min, ale teda vacsinou zacina ucinkovat uz skor, pripadne zachvat medzitym odoznie, no je vhodne to podat aj ako prevencia dalsieo zachvatu, samozrejme to moze sposobovat spavost.
a nezlakni sa, po zachvate moze pretrvata ejaky cas aj zmatenost. chvilu trva, nez sa mozog dostane do normalu.

petra2342019
autor
15. júl 2020

Ďakujem. Áno po záchvate je zmätený. Aj ja osobne si myslím ze je to epilepsia, ale nestalo sa mu ešte ze by sa pomocil alebo ze by mu šli sliny z úst. V diagnóze sa píše ze epilepsia neurčená, tak neviem. Dali mu tieto lieky. Tak uvidíme ze co bude. Ale chcem aby mu urobili vyšetrenia, mne je jedno aké len nech mu pomôžu. Mame ročného syna a bojím sa o neho tak nech mu urobia co chcú len nech to prestane.

petra2342019
autor
15. júl 2020

@dilino môžem sa vás opýtať aké lieky okrem depakine ešte beriete??

dilino
15. júl 2020

@petra2342019 no neurčena epilepsia lebo nevedia odkiaľ pochadza ložisko v mozgu znamena to preto že je neurčena.Epilepsia môže byť pourazova a vrodena.Ale je strašné veľa typov a foriem zachvátov odiaľ ste z akeho mesta

petra2342019
autor
15. júl 2020

Nemá to od detstva, dostal to až keď musel 20 krat v noci vstávať k jeho dedovi o ktorého sa staral, bol vyčerpaný a odvtedy to má. Také 4 roky. Dostal to raz vtedy a potom mu nič nebolo po dlhom čase dostal zase, cca rok dozadu, kŕče do celého tela a potom keď mu prejdú kŕče tak chrčí a pomaly to prechádza a on sa preberie ako keby nič. Mi sme zo SNV.

zenazaba
15. júl 2020

@petra2342019 WTF??? Akoze, ci si my myslime ci to moze byt epilepsia??? A co si mysli neurolog? Co vam povedal? Nasadil antiepileptika a bez slova vas vypoklonkoval z dveri? A pri druhom a tretom zachvate ste volali RZP a znovu vam nikto nic nepovedal? Alebo ste ani zachranku nevolali, len ste sami "dedukovali"? Kontrolne neurologicke vysetrenie po opakovanom zachvate na nastavenej liecbe nic? Eeg po spankovej deprivacii nic?....nejak sa mi zastavuje mozog nad touto temou.

maminuska
15. júl 2020

@zenazaba mne nie , lebo v tom žijem 21 rokov.

torysheer
16. júl 2020

Podla popisu to vyzera najskor na epilepsiu (moj otec ju mal), moze sa prejavovat rozne, zachvaty maju vela foriem. Este mi napada tetania, tu mam zase ja, a tiez sa zachvaty prejavuju roznou formou a intenzitou. Kazdopadne neurolog. Odporucam Hippokrates v BA, mna tam dali dokopy po vsetkych strankach a hlavne dokladne vysetrili.

zenazaba
16. júl 2020

@maminuska v com prosim? Ano precitala som si, ze vasa dcera ma 21 rokov epilepsiu...ale aj tak nerozumiem autorkynim otazkam. To sa nerozprava s lekarmi?? Ved keby moj pribuzny dostane epilepticky zachvat, zavolam sanitku. Som lekar, hoc detsky, takze neverim, ze by takeho pacienta z urgentu poslali domov na ambulantne doriesenie, ale nasledovala by hospitalizacia a diagnostika- CT/MR, eeg, eeg po spankovej deprivacii, laboratorne vysetrenia, ak by bolo vsetko negativne tak aj kardiologicke vysetrenie... Neviem ako to chodi u dospelych, ale u deti sa standardne po prvom zachvate antiepileptika nedavaju, ale rodicia su pouceni, co maju robit v pripade opakovania zachvatu a odchadzaju s Diazepamom. Autorka dalej pise, ze druhy zachvat dostal manzel u zubara a "dedukovala", ze to ma z liekov. Ake dedukovala doriti??? Tak snad po zachvate neodkracal domov, ale nasledovala neurologicka kontrola a vyjadrenie lekara. Boli to lieky s epileptogennym potencialom?.. Bum, dalsi zachvat. Znova bez neurologickej kontroly? Bez vysetrenia hladiny valproatu? Bez prehodnotenia liecby?... Tri zachvaty, nejake spominane vysetrenia, v papieroch dg Epilepsia, blizsie neurcena a autorka sa pride na modrehokonika opytat, ci ma jej muz epilepsiu alebo nieco ine??? Kristepane, ved taketo veci riesim s lekarmi. Ak mam pocit, ze sa mi nedostava dostatok informacii, tak sa tych lekarov pytam. Ak mam pocit, ze o mojho pribuzneho nie je dostatocne postarane, vyhladam ineho lekara.

iwesska
16. júl 2020

Ale ved sama si napisala,ze zaver je "epilepsia neurcena", nie,ze "epilepsia vylucena". Takze ku ma,len sa nevie aky typ presne. Inak by mu predsa nedali antiepileptika. Vyhladaj neurologa,ktory sa specializuje na liecbu epi a chodte za nim.

petra2342019
autor
16. júl 2020

@zenazaba Môj manžel bol u neurológa, bol u doktora ma aj lieky len ma v diagnóze napísané epilepsia neurčená, tak sa pýtam ci niekto nevie co to môže byt či je to určite epilepsia alebo iné...a rieši sa to s lekármi!! Nebuďte taká múdra a chytrá! Chcela by som vidieť Vás v takejto situácii milá pani!

zenazaba
16. júl 2020

@petra2342019 skor si myslim, ze tam ma napisane: Epilepsia, BLIZSIE neurcena. Skuste si to precitat znova. To je standardna MKCH diagnoza. Ak sa to riesi s lekarmi, tak preco ste sa ich neopytali, co to v tych papieroch pisu??

petra2342019
autor
16. júl 2020

@zenazaba už to ďalej nerozoberajme. Ďakujem za všetky odpovede.

zenazaba
16. júl 2020

@petra2342019 kazdopadne drzim palce.

maminuska
16. júl 2020

@zenazaba ja neviem vy ste asi z iného sveta? Viete koľko mne trvalo kým som zohnala neurológa pre dospelých ? Z urgentu vás hospitalizuju , urobia eeg a pošlú domov. Po troch dňoch do ambulancie. Hladina valproatu? Spánková deprivácia? Tá možno na začiatku. A to mám otca lekára a ja sama s nemocnicami pracujem . Mám toľko odžite po neurologiach Bratislava , Martin čo vy nemáte zrejme ani odrobene v zdravotníctve.

dilino
16. júl 2020

zenazaba: Neurologa zohnať je nadľudsky výkon teraz ja sa toho neurologa držim ako kliesť .Tu na Slovensku v hoci akom meste je neurolog ako hľadať špendlik v kope sena.A musiš mať znamosti ísť k dobremu špeciálistovy neurologovi ináč si len čislo v poradi ako dajaký dobytok žiaľ je to tak a veľmi smútne sme v 21 storoči . Jasné na obyčajného človeka čakajú iste to by som chcela vydieť zavolaš a povie ti pridte o 4 mesiace to máš ešte šťastie čakacie doby sú pol roka bežné.Ak nedostane zachvát tak ako horúci zemiak chodte tam ,tam, a figu s toho bud šťastna že si nikdy nepotrebovala neurologa.Urgent to je nič oni ho hned nepošľu hodte na hospitálizaciu. A u autorkinho muža hľadajú že čo to je epilepsia iste ale aka.Dnes ked nemáš znamosti máš ako sa povie utrum-STOP.V MT ked žila dcérka pokiaľ nezomrela sme ani nenašli neurologičku až na radu mojej kamáratky ktora nám vybavila úplne v inom meste sme sa po znamosti dostali.V MT neurologička pre dospelých berie bez objednavok kto príde ten ide na rád bez objednania ale musiš zobrať spacak a vyčkať si od noci do rána na poradie.Takže až taka sranda a ľahke to nieje never.