Ahojte , idem si k vám po radu . Som vydatá ,mám 4 deti, 20 ročné dvojičky chlapcov a 7 ročné dvojičky, zasa chlapcov. Bývame na takej polosamote, zhluk 5 domov, 2 km za dedinou , 15 km od krajského mesta, v horskej oblasti. Obidvaja s manželom pracujeme ,ja v meste a manžel z domu . Je IT , najlepší človek akého poznám ,nesmierne pracovitý . Ak porobí svoju prácu ,ide za svojimi zvieratami, ktoré doslovne miluje. Zajace ,hydina, prasce, kozy a nedávno dotrepal jalovicu . Ja k tomu vzťah nemám, ale oceňujem obrovský potravinový prínos do rodiny, ja mám skôr tu svoju záhradu .
Synovia študujú na VŠ , každý inú , ale teraz sú doma na dištančnom, 7 roční chlapci sú tiež doma , na dištančnom. Minulý týždeň zistili manželovi nádorové ochorenie hrubého čreva s drobnými metastázami do tenkého čreva. Lekár nám povedal že má šancu sa z toho dostať ,len potrebuje operácie, chemo a aj ožiare. Manžel to prijal dobre, ale je doslovne nešťastný z toho kto sa bude starať o jeho zvieratá . Chápete ? Jeho netrápi ako to zvládne, ako to zvládneme my doma ,ale kto sa postará o jeho zvieratá . Keď som mu to vytkla tak sa veľmi na mňa nahneval, že on to zvládne, že ja som silná aj s deťmi , ale kto dá žrať jeho zvieratám, kto im vykydá atď. Najradšej by som to vybila a dala do mrazáku , ale keby som to urobila asi by som ho zabila ja a nie tá rakovina. Viem že v rámci liečby mal by byť v dobrej psychickej pohode, ale obávam sa že to bez starších synov nedám. Pokiaľ budú doma, viem že sa o ten hyd oni dvaja postarajú a že to pôjde mimo mňa , ale dištančné nebude večne a keď odidu na internáty asi sa tu zbláznim . Mohli by mi pomôcť ešte susedia , sme tu veľmi dobré spoločenstvo, navzájom si pomáhame ,ale neodvážim sa niekoho opýtať. Čo mám robiť. ?
Nemusíš sa rozhodovať hneď, zatiaľ máš starších synov doma, zrejme ešte do konca semestra aj budú, pomôžu. A nerozpakovala by som sa požiadať o pomoc susedov, veď môžeš pomôcť aj ty im, zase v inej veci. Psychická pohoda tvojho muža je pri liečbe veľmi dôležitá. A keď nejaký kus, dva počas mesiaca zabiješ a dáš do mrazničky, to tvoj muž predýcha. Držím palce, nech mužovi liečba zaberie čo najskôr
pozri pre neho je tazke to prijat a toto moze byt vyslovene obranna reakcia zatial nech pomozu synovia plus nevahaj oslov aj susedov ak bude treba pomozu a zaroven sa s nimi skus dohodnut ze ak nebudes vladat ci nevezmu zviera k sebe a plus mozes postupne likvidovat na jedlo jeden dva kusy
@pribinak zajace ,sliepky , kozy ,dve prasce, jalovica.
Ty si mu vytkla ze sa neboji o seba ale o zvierata? Jasne ze ma strach o ne ked ich tak miluje ako pises, ale chlapi to proste prejavuju inak. Ak su tie zvierata svojim sposobom cely jeho zivot, tak je jasne ze sa na ne upol a vyjadruje emocie cez ne. Je to uplne pochopitelna reakcia, hlava sa brani pred velkym sokom.
Ty mu nemozes diktovat ako ma alebo nema prejavovat smutok, strach a ine pocity, nech ti to aj akokolvek nesedi, nechaj to na nom a bud mu oporou. Skus mu ponuknut pomoc pri tvorbe planu ako sa o ne postarat, koho zapojit a podobne. Urcite by som sa ich nezbavovala vsetkych, len tak ako budete potrebovat, ved pocas liecby bude aj doma a bude ich moct navstevovat. Ked sa mu skonci liecba tak sa bude moct k nim vratit, urcite mu staranie sa o ne pomoze psychicky. No a ked toto vyriesite k jeho spokojnosti tak mozte riesit zvysok.
Ale veď to je obyvajna zver, nič extra. Som myslela že máte nejakú chovnú stanicu. Normálne by som zredukovala počty. Nechala si len niečo. Keď muž vyzdravie, zas mizete navýšiť počty
Teraz je dôležité aby ste všetci boli v klude a nastavili si spoločne priority.
Nehnevaj sa pre jeho reakcie, každý sa musí nejak vysporiadať s takouto diagnózou.
Máte síce 2 dospelé decka, ale 2 ešte relatívne malé. Treba aby ste držali spolu a neriešili kto čo povedal či nepovedal
Držím palce a podľa možnosti želám pekne sviatky
@elizabet173 ako u nás sa zvieratá zabíjajú , maso kupujem málo ,ale ako sa zabije tak aj prirastú nové kusy. Takže sme štandartne na asi 40 tich kusoch . A to nepočítam dvoch veľkých psov, s ktorými sa doslovne rozpráva a keby som mu to dovolila aj do postele by si ich natrepal . Obidvaja Leonbergovia, cez 70 kg.
vieš, tým, že mu povieš, že by si najradšej zvieratá pobila a dala do mraziaka, ako by si mu dávala najavo, že s jeho pomocou už nemôžeš rátať, že už nie je chlapom v rodine a to každý muž berie veľmi ťažko. Z jedného prasaťa urobíte zabíjačku, padne aj zopár sliepok a zajacov, ale až po novom roku, keď bude liečba rozbehnutá.
jeho reakcia môže byť skôr prínos pri liečbe....zatiaľ hyd nerieš, synovia budú minimálne do jari doma, zatiaľ manžel začne liečbu...postupne hyd zredukujete - teda manželovi povedz že na nevyhnutné obdobie počas jeho liečby....zajace, prasce pozabíjať, sliepky mu nechaj tie toho veľa nepotrebujú....čo sa týka kôz a jalovice počas jeho liečby ich skúste niekomu dať alebo aby s nimi chodil pomáhať ich obriadiť a bude mať za odmenu mlieko....myslím že manžel sám uvidí že popri liečbe to nebude zvládať a sám navrhne čo s nimi...zatiaľ by som to ale nechala tak ako je, hlavne kým nezačne liečbu a trochu sa z toho nespamätá , veď minimálne do jari budú starší synovia doma...
a čo má byť? Ty by si sa ako cítila keby si napríklad stavala dom niekoľko rokov, obetovala by si tomu voľný čas a námahu a zrazu by mal spadnúť... On si to gazdovstvo vybudoval, dal tam svoju energiu, čas, námahu a jasne že sa bojí že to padne... Aj naši prastarí alebo starí rodičia ráno ked vstali najprv išli pozrieť zvieratá, dali im žrať a až potom sa starali o seba a urobili sebe raňajky. Proste človek ked na tom maká tak mu potom na tom záleží.
no a samozrejme po nejakej dobe sám pochopí že nové zvieratá dočasne nie....dochováte tie čo máte a nové zvieratá až po liečbe.....
Drzim vam palce. Urcite to zvladnete. Myslim si, ze to, ze mate tie zvierata, muzovi pomoze po psychickej stranke. Jeho myslienky sa nebudu uberat negativnym smerom, ale praktickou kazdodennou rutinou. A psychika je v lieceni dolezita. Doveruj mu a ries veci vtedy, ked pridu na rad.
@elizabet173 preboha to som mu nepovedala , veď to by so mnou do Vianoc neprehovoril . Len som mu tak naznačila že by bolo fajn to zredukovať , 5 sliepok , dve kozy ,zajace na polovicu , jalovicu predať, prasce sú mladé ,to sa teraz zabiť nedá , ale tie toľko nepotrebujú .
Nevieš ako bude muž znášať liečbu, ak to bude dobré, tak tie zvieratá mu len pomôžu, bude sa mať čomu venovať. Môj manžel tiež chová, často chodieval na služobky a vtedy som sa starala ja. Ja to zvládnem za 40 min., keď sa stará on tak mu to trvá 3 hodiny denne. Keď nebude vládať, budeš robiť len to nevyhnutné.
nerob teraz take veci ak ma nastupit na liecbu to je ako keby si jeho rovno odpisala teraz nech sa viac zappia synovia a on tolko co vladze
ak pride cas ze treba riesit poriesit uvidis sama nevies ci ho nebudes o par tyzdnov prebalovat alebo menit sacky z vyvodu
Ale ved on vam doveruje, ze starost o seba zvladnete, ale zvery bez pomoci nepreziju. Spravny hospodar da najskor na poriadok zver a az potom seba. Nic vynimocne, podrzte ho, rozdel ulohy co sa da aj synom, nech nema obavy a on tiez co to bude zvladat aj popri liecbe. Aj ho to upokoji, aj potrebny sa bude citit.
Kamoska takto skoncila. Odisli z velkeho mesta byvat na polosamotu. Manzel ochorel,mal nador,operacie,chemo. Ona sa musela starat o statok. Nasli chlapa,takeho sedliaka,ktoremu dali jednu izbu a on sa staral o zvierata,pomahal im okolo domu. Skus sa v okoli popytat,ci niekoho takeho nemaju. Ak k tomu nemas vztah,bude to pre teba trapenie. Skus pochopit manzela,co preziva.
tak som to zle pochopila, prepáč, viem, že aj ty si pod veľkým tlakom a nemáš to teraz ľahké, ale máš oporu v deťoch, držte sa
Podla mna mozes pokojne poprosit aj susedov, urcite radi pomozu. Ludia radi pomahaju druhym, lebo im to samym prinasa dobry pocit zo samych seba, pocit uzitocnosti, ano, aj posilnenia ega, ze ich niekto potrebuje. Ja som napr. minule ponukla pomoc chorej kamaratke a normalne som bola sklamana, ze moju pomoc nevyuzila 😀. Pokial ste dobra komunita, ludia to budu brat ako samozrejmost, ze pomozu, mozno sa aj nakoniec sami ponuknu, ked sa dozvedia o vasej situacii.
@savanna áno , ak by som požiadala susedov, viem že by pomohli . Naozaj sem tu súdržní aj vzťahy sú tu dobré. Viem že by nám aj poorali , aj pomohli mi s kŕmením , ale neviem ako dlho bude trvať chemo, ožiare a otravovať niekoho rok dva nie je bohviečo. Len kozy sú pripustené ,na jar začnú rodiť to si všetko menežoval môj muž , máme 10 kôz a jedného protivného smradľavého capa,ktorý ak si človek nedá pozor zráža kade koho hlavou , jedine môj muž si s ním vie poradiť tak že za ním chodí ako psík . Celkovo on má taký dar , ako neviem to ani definovať, ale ak by sme kŕmili obidvaja sliepky tak všetky sú pri ňom . Prasce kvičia od radosti keď ho vidia s kýbľom so šrtom a zemiakmi , ja keby som ich krmila ani nehlesnú , zožerú a idú si ľahnúť. Len ja ich neškrabkám pod krkom , za ušami ,nepotľapkávam po chrbte. .
Podla mna sa na to, co povedal manzel pozeras z blbeho uhla. On to povedal preto, lebo ako si zmienila v prvom pripevku, tak praca okolo zvierat je jeho praca. Len jeho. A tym, ze bude chory, tak svoju pracu nebude moct vykonavat. Nema to nic spolocne s tebou a detmi a tym, ze by vas nemal rad. A urcite vie, ze cast z nich bude musiet ist na pekac ... musi to byt pre neho tazke. Skus to riesit tak, ze uvidis ako veci pojdu a podla toho sa nejako zariadite. Nech sa netrapi. Ono to chemo a vsetko nemusi byt az take zle.
Nerieš to dopredu. Zatiaľ muž vladze a pokiaľ vladze, je aj dobre, ze ma to co ho baví, je to veľmi dôležité pri boji s chorobou.
Aj synovia tetaz pomôžu. A co bude potom, budete riešiť potom.
Psychika je veľmi silná,a pocit zodpovednosti za zvierata mu môže len pomôcť.
Nestresuj sa dopredu, uvidite ako všetko sa vykrystalizuje
...manželovi hlavne veľa zdravia a síl do boja s tou pliagou🍀🍀✊✊✊
nič hrozné ...bežné zvieratá na dedine... skús sa o to postarať aj sama. nie je to nič zložité . moji ex svokrovci odišli pred rokmi do Ameriky na 4 mesiace a doma nechali synov aj s kravou v maštali, prascami a sliepkami v chlieve.... Deti chodili na strednú školu a každé ráno museli ešte aj kravu podojiť kým išli do školy... zvládli to.
Blízky príbuzný keď mal 80 rokov, dostal túto istú chorobu... rýchlo podstúpil operáciu v Mt, potom mal chemoterapiu, rádioterapiu.... Tento týždeň oslávi 92 rokov... Držím vám všetkým palce...
U nas podobne svokra ma kozy, sliepky, my sa starame o zajace. Pred tusim 9r jej zistili rakovinu na plucach, kosti, neoperovatelnu, ale chemo pomohla a stale zije, teraz sme mali aj covid, ani v nemocnici neskoncila. Mame male deti este v starani o zvierata, vsetko bolo a je na manzelovi ked ona nemoze. Kolkokrat som mala nervy, aj jej dcera nech tie kozy zabije, kolko starosti s nimi...ale je to jej zivot, to ju drzalo a drzi a kozie mlieko je na rakovinu dobre. Ked sa jej to vratilo, tak moja mama prisla a chodila kozy past kym bola svokra v nemocnici. Ja som z bytovky, extra vztah nemam ku gazdovstvu, ucim sa stale, v nutnosti som dojila, k zajacom uz mam vztah, uz sa o ne staram, aj cistim.
Ako, dost zvierat, uznavam.
Ide zima, vonku je menej prace, u nas okolo zvierat menej prace, vysokoskolaci maju teraz skuskove, cize do febr.mas pomoc doma a potom uvidite, casom sa to utrasie a uvidite. Ked mate dobrych susedov, ja nevidim problem aby pomohli v takej situacii. Prasiatko porastie, to mozno aj zabijete casom.
Aj nas 10r syn si min.rok vybral z malych zajacov svoje oblubene ,"parik" a tie nemozeme zabit, lebo bude hrozny plac. Tie uz dokaze aj on ako tak nakrmit.
10 koz, fuu, riadne stado, my teda mame len 2 plus cap, ktory pojde do vianoc do mrazaku, a na jar mlade. Tak to urcite na jar pomoc od susedov.
@euka210 všetky sú kotné , možno niektoré aj s dvojkami. 10 kôz podojiť denne ´, dvakrát ako bude to fuška. A to nielen podojiť, to aj treba to mlieko spracovať alebo predat susedom.
Poviem to z pohladu Dr a sestry onkolog.pacientky.Ide boj o zivot.Kedze je uz mts rozsev,liecba bude narocna a vycerpavat fyzicky a psychicky pre pacienta,ale aj celu rodinu.Najrealnejsie je to vysvetlit manzelovi, ze on bude vyzadovat starostlivost za troch a ostatne je druhorade..
Ved mate styri deti, 20 rocni mozu pomoct kym su doma, ved to su mladi muzi. Ja ho chapem, je na to fixovany a bud za to vdacna. Lebo to ho bude drzat, ze sa k tomu musi vratit. Clovek musi mat nieco k comu sa chce vratit . Ma rodinu, ale uz vidi ako viete fungovat a tak proste ma tie zvieratka nejak v hlave. A urcite ma sok z tej spravy. Drzim palce nech sa z toho dostane. Tie zvierata mu prosim neberte
Bodaj by takýchto ľudí, ako je váš manžel bolo viac! Držím mu palce nech mu jeho rodina a záľuba dajú veľa energie na boj.
Hnevať sa na neho nehnevaj, veď to môže byt šoková reakcia
Čo za zver máte? Čo tak zredukovať počty na nejaký čas?