Manžel má Covid-19. Máme sa chrániť?

8. okt 2022

Ahojte mam otazku lekar povedal pred.polrokom ze väčšinou je človek infekčný kym vyjde ag test.
Manzel bol nemocnici do vcera(piatok) v nedeľu dostal vecer priznaky ag mu vcera vysiel pozit. Ked dosiel domov aj ked nema priznaky len únavu. Kedze mame male doeta plus chránim seba tak od začiatku chodíme s ruskom (on izolovany v spalni tam nema rusko) len tieto dni rozmýšľam ci stale sa chranit ako na začiatku ci netreba.🤔 vonku sme bez ruska trosku dalej od seba

pukina
8. okt 2022

infekcny je clovek cca tych 5 dni od zaciatku priznakov ako je aj karantena, po 5 dnoch zalezi ci este stale priznaky pretrvavaju. ak unho pretrvava len unava tak zrejme nemusi mat az taku naloz v sebe, ale nemas zaruku toho ze to tak nie je, kazdy to ma individualne

autor
8. okt 2022

@pukina to chápem takze 5 dni bolo v piatok(vcera) kedze bol nemocnici 3dni tak ho napichali a rýchlejšie preslo....tak vyskusame test v pondelok kedze vcera opat rychla ciarka vysla pozit. Ako v pondelok....tak ďakujem muz nervy ma.ze prehanam ale kedze som zatial neg druhýkrát (uz prekonal v februári) a teraz tak stresujem a nutim ho s ruskom chodiť

sasa1310
8. okt 2022

a to on pozitívny chodí po vonku? Veď má byť doma v karanténe

autor
8. okt 2022

@sasa1310 na terasu si azda môže sadnut si v dome ;) nie kazdy byva v bloku ked sa citi preco nemoze vyjst na slniecko ked par dni l3zal v nemocnici 🤦‍♀️

sasa1310
8. okt 2022

píšeš, že vonku ste bez rúška ďalej od seba. nie som veštica, že ste u seba na terase.🤐

autor
8. okt 2022

@sasa1310 tak to berjem všeobecne 🤣🙈 ....ok chybu som napisala...trapi ma vnútro ze asi kolko dni ešte sa mame medzi sebou chrániť

lenka7477
8. okt 2022

ak ste v spoločnej domácnosti , tak si neviem predstaviť ako sa môžete chrániť ... spoločný vzduch dýchate, WC , kúpelňa spoločná .

simsalabim
8. okt 2022

Ja ked som mala covid - po navrate zo sluzobky, bola som sama v inej izbe a ked som z nej isla von, tak s ruskom. A miestnost som zatial vetrala. Nikto odomna neochorel.

autor
8. okt 2022

@lenka7477 tak fungovali sme tak februári aj teraz....mame dve wc ....takze ak vyjde zo spalne nosí respirátor ak idem. Mu odniest jedlo nasadim.si respirátor odidem hned umyvam si ruky....ked mate.velky dom.da sa oddelit ;) lenze bol skoron4 dni v nemocnici prve dni len lezal.s teplotami....potom.som dezinfikovala cely dom hlavne spalnu ;)

autor
8. okt 2022

@simsalabim ano takto fungujeme aj my....kedze mame male.dieta (aj ked tiez vysla.slabo pozit.)cakala som ze.schytam ale našťastie nemam nic aj ked je šanca stale.ale.uz prešiel týždeň od prvych priznakoch....

retep00
8. okt 2022

Chrániť sa, kým nie je negatívny. To, že nemá príznaky neznamená, že nie je bacilonosič. Aj vonku nosiť rúško, je to kvapôčková infekcia, stačí, že zakašle, zafúkne vietor a ste v tom.

autor
8. okt 2022

@retep00 tak v sprave ma ze 3 dni od priznakov....jasne ja to tak beriem kym nebude ag neg.len hovorí a dudre.ze.zbytocne prehanam preto vaham...uvidime za 3 dni aky vysledok bude v sprave je ze do stredy ma byt v izolacii takze.tak bude nadalej

retep00
8. okt 2022

Tak asi typický chlap , život gombička a ženy len všetko preháňajú.. ja chápem teba, autorka, bojíš sa o seba aj o dieťatko. Ty buď zodpovedná a chráň sa, nos rúško ty, keď ho on nenosí a ohrozuje vás. Príde mi to od neho trošku sebecké, že neberie ohľad na vás.. veď nie každý musí mať taký ľahký priebeh choroby ako on. 🙂 Držím palce a skore uzdravenie manželovi.

autor
8. okt 2022

@retep00 on mal tentokrát tazky bol v nemocnici....tak si mysli ze je uz ok(len unavu ma obcas zakasle3krat za deň) tak ze nemusi nakazit....ale nosi 99%.rusko.ked vyjde zo spalne....ale som.mu teraz povedala ze do stredy mu pisu ze ma byt izolacii

nevenka
8. okt 2022

Nakazit sa sa aj vonku, ak ste bez rusok na terase. Troska dalej? Svagor sa nakazil od bratranca, boli spolu vonku na pivo, ten bratranec este nevedel, ze ma covid, len ho bolela hlava, myslel si, ze zo slnka, boli na v lete na kupku. A vecer na pivo. No a sedeli od seba dobre 3 metre, lebo muz bol s nimi a on sedel tesne vedla tohto pozitivneho a nedostal to (mal asi este protilatky), a ten, co bol na 3 metre od neho (viac ich tam bolo), tak to chytil.
My sme sa nejak extra nechranili, v malom byte sa to ani neda a este s 3 malymi detmi. Prva ochorela dcerka, na druhy den uz ja, o dalsi den najmladsi clen rodiny. Najstarsie dieta nam covid nechytilo a manzel az po tyzdni po mne...🤔.
Takze noste ruska, ak chces a uvidis, mozno sa tomu vyhnete, podla imunity a naloze, aku ma muz.

lukbe
8. okt 2022

Je to rôzne a nikto nevie. Pri delte bol u nás chorý syn a ďalší dvaja v spoločnej domácnosti sme neochoreli. Teraz,pri omikrone,jeden začal a potupne po šiestich dňoch druhý,po ďalších šiestich dňoch tretí. No a vidíš,niektorí píšu,že neochoreli. Naozaj je to vo hviezdach,ako sa vraví,ale chrániť sa,nikdy nezaškodí,nevieme,akú má kto imunitu,aké by boli následky atď.

autor
8. okt 2022

@lukbe nooo nepotešila si ma akoze v nedeľu ked dostal.teploty vecer (cez den nic mu nebolo) mal.slabinku ciarku pozit. Len pod svetlom prva zacala mala.mat.sople.(nic nezvycajne kedze viac je doma ako v škôlke len divne bolo ze ma zlte.sople co nezvykne mat) muz vecer teploty zimnica....dcerka pondelok slaba ciarka aj v utorok v stredu uz vysla neg.kedze dcerku neviem oddelit tak stresujem celý týždeň ci schytam alebo nie(doteraz som nemala.covid podla testov) no a muz hned sa.oddelil v nedeľu uz s ruskom sme.zacali chodiť takze viac menej by som od neho nemala schytat...
A preto sa chranime aj teraz som.mu povedala ked som v začiatkoch neschytala nemusi. Teraz.ked mu konci....noo uvidíme co bude buduci týždeň alle.viac menej sa ukludnujem ze mensia sanca aby som schytala...aj ked viem ze tejto sezóne sa uz nevyhnem....lenze.som.stresmen takze.sa bojim. Priebehu aky by som.mohla.mat.takze.preto sa bojim nakazi

lukbe
8. okt 2022

Jasné,človek má obavy,ale táto forma vyzerá byť ľahšia, aspoň u nás to tak bolo,trochu teploty,trochu bolesti hrdla,trochu kašeľ, utesujem sa tým,že hádam sa mi zvýšila imunita,hmm.

autor
8. okt 2022

@lukbe moj muz mal tentokrát horsie teploty 39 zimnica tri dni v utorok zac tazsie dychat resp lapat po dychu ale vsetky hodnoty. Mal.dobre ale.aj tak si ho nechali v nemocnici aspoň pomohli infúzie mu....ale.aj švagriná tak.mala tazsie bolest tela hlavy aj kamoska teploty 39 preto sa bojim

sisaka
8. okt 2022

To fakt ešte niekto robí takýto cirkus okolo covidu? 🤦‍♀️ Omicron je úplne mierna “chrípka” ak nie si očkovaná nemáš sa čoho báť.
Chodiť po dome v ruškach, respiratoroch… očividne strach sa médiám podarilo zasiať veeelmi hlboko.
Ja som mala teraz 2. krat covid. Dostala som od syna, muž zase nič, nikto nebeha po dome v rúšku, normálne sme spolu fungovali aj intímne. Robím v zdravotníctve, po 5 dňoch od nástupu symptómov môžme ísť nazad do prace. V robote sa tiež odo mna nik nenakazil. Treba sa skludnit a prestať stresovať, stres imunite rozhodne nenapomáha.

lenkadenisa
8. okt 2022

To ešte naozaj niekto takto prežíva covid? Ja mi z toho smiešne 😂 A mám aj malé deti, bola som pozitívna 2x,aj tehotná a žijeme všetci. Bez "ochrany".

adkalu
8. okt 2022

Mne povedala lekárka, ze tých 7 dní sa treba určite chrániť, 10 ideálne. Keď mal manžel bol sam v spálni a my sme neochoreli, v spoločných priestoroch mal rusko a keď som mala covid ja tiež som bola sama v izbe, rusko, do sprchy som išla posledná a často som striekala dezinfekciu do WC, vane, kohútiky a kľučky. Nikto neochorel okrem mňa.

zuzkagg
8. okt 2022

@lenkadenisa
@sisaka tak asi ste mali šťastie, ja si tým práve prechádzam, tretí den ťažko zraziteľné vysoké horúčky, bolesti hlavy, kasel.. a nie je to len môj prípad, ľudia to znášajú aj oveľa horšie. Takze rozhodne mi to moc smiešne nie je, ale nech sa paci, každý mame iný zmysel pre humor 🤷‍♀️ Btw. nie som rizikový pacient, som mlada a vo všeobecnosti zdravá.

bobrina1
8. okt 2022

@sisaka nielen ako zdravotnicka by si mohla vediet, ze zial, nie kazdy ma/ mal lahky priebeh, ako to bolo u vas. A niektori maju v rodine aj rizikovych, vek, choroba apod

bobrina1
8. okt 2022

@lenkadenisa tak to ste mali fajn, ale nie vsetci maju stastie na lahky priebeh.

sisaka
9. okt 2022

@bobrina1
ja poznám štatistiky a nežijem v panike a iracionálnom strachu.
U zdravého dieťaťa nulová šanca na úmrtie, takže tá panika okolo toho, že nakazim dieťa je úplne na hlavu postavená , v mojej vekovej kategórii 40-49 ročných, kde sú zahrnutí všetci, aj rizikové skupiny, šanca na úmrtie pri nakazení je 0.1%. Som si fakt vydýchla, mala som len 99.9% šancu, že prežijem. 🤦‍♀️

bobrina1
9. okt 2022

@sisaka aj ja poznam statistiky a nezijem v strachu. A t nejde tu nejde len o prezitie, vacsina ludi ma v rodine aj starsich (70 a viac rokov) alebo chorych pribuznych, kde pruebeh i nasledky mozu byt horsie. Existuje i long covid. Ale chapem, mas dobru skusenost, a z toho predpokladas, ze to tak je aj u ostatnych. Ja ma horsiu skusenost a viem, ze to nie je len " 2 dnovy soplik".

sono2
9. okt 2022

Nie. Úplne normálne nech sa pohybuje.

diewcatqoo
9. okt 2022

My sme mali covid niekolkokrat a nikdy sme doma nenosili ruska, ani nic neprali osobitne, ani nedezinfikovali.. 😳

basska_b
9. okt 2022

My sme mali covid pred 2 rokmi na Vianoce, nejako osobitne sme sa nechranili, nedezinfikovali klucky, lebo sak to sa neda... bol vacsinou zavrety sam v izbe, ze nech nam neodovzda vela virusu - nakazil nas sice, ale asi len malou nalozou, lebo sme mali velmi mierny priebeh. Nechcela som ho buzerovat este v tej chorobe, ze nos rusko vnutri, spi v rusku a neviem co.