Manžel je zavislý na liekoch

13. jan 2021

Ahojte, chcela by som sa s vami poradiť, neviem čo robiť ...
Manžel berie neustále xanax, našla som mu doma tabletky a opakovane ich vždy náhodne nájdem, viem že ich bral už keď sme spolu začínali ( pred 3 rokmi cca) ale viem že ich berie dlhšie. Keď som sa ho spýtala načo to neustále berie povedal, že keď nemôže v noci spat nakoľko ma veľa toho v práci ( ma niekoľko firiem ) a neustále premýšľa nad prácou, ale podľa mna to nie je dôvod na take lieky.
No aby som sa dostala k pointe, je hrozne náladový, raz ma dobrú náladu a v zapati zostane totálne bez nálady z ničoho nič, býva výbušný a poslednú dobu začal mat aj odporne správanie voči mne, niekedy je mužom na nespoznanie, milý super dobry, ale keď nemá náladu tak sa ani nerozprávame cely večer, možno si 3 slova povieme.. mrzí ma takéto jeho chovanie lebo už to niekedy nezvládam, som z toho smutna.
Mame spolu aj malé babatko.
Jeho otec mi povedal raz nech mu dohovorim, že nech neberie tie tabletky, ale to sa nedá pohnúť s takým človekom čo mi pride ako zavisli od toho, proste nevie začať deň bez tabletky.
Ja neviem čo mam robiť, ale kazí nám to manželstvo tieto jeho výkyvy nálad z tabletiek a obávam sa že to bude horšie..

katkati
13. jan 2021

Ide o to, či to má konzultovane s psychiatrom a či dodržiava dávkovanie. Keď si ha zháňa sám a berie si ho ako sa mu zachce, tak to už nie je dobre. Berie ich podľa teba denne? Je abstinent? Lebo keď ich kombinuje aj hoci s menším mnozstvom alkoholu, tak to je ešte horšie. Ale pochybujem, že dá na teba alebo otca. Bez od ornej pomoci sa to bude len zhoršovať, al jeho náladovosť a správanie. K dcérke sa správa pekne?

aurorastone
13. jan 2021

s tabletkami je ťažké skončiť, tie stavy a podráždenie a všetko čo popisujes je vlastne následok užívania, treba na to odbornú pomoc, psychiatra aby nastavil zodpovedajúcu liečbu aby vedel tabletky postupne vysadiť a vhodná by bola aj psychoterapia so psychológom, dokážete to človek zvládnuť aj sam ale je to veľmi ťažké hlavne keď problémy a podnety ktoré ma okolo neho sú každodenné takže by som to určite nechala na odbornikov ale ver, bude to beh na dlhé trate, a treba sa obrnit lebo nie vždy chce človek byť taký doslova odporný ale je ohromne ťažké to ovládať, ja len ďakujem za môjho partnera že ma nikdy neopustil a vydržal a pretrpel so mnou úplne všetko a teda bola som riadne odporná a verím ze aj tvojho muža to vo vnútri to veľmi mrzí... netreba sa vzdať a zanevriet a dobojovať to spolu nech je opäť dobre, držím palce.

meluela
13. jan 2021

Xanax si vie zial kazdy velmi lahko ziskat aj od obvodneho lekara a pritom ide o vysoko navykovy liek s velmi neprijemnymi abstiencnymi priznakmi. Ak si ho manzel dava praviedelne a vo vyssich davkach (ucinok casom klesa co nuti cloveka zvysovat davku), bez odbornej pomoci sa z toho nedostane. Zrejme bude potrebne nasadit aj antidepresiva a az potom vysadit. Urcite by bolo dobre kebyze ma zaroven zabezpecenu aj psychoterapiu a poriesia sa aj problemy, ktore ho viedli k problemu so spankom. So spankom treba potom spravit aj upravu zivota - aj za cenu zmeny povolania napr., naucit sa relaxacne techniky/meditacia, pohyb, pobyt vonku/dostatocna expozicia svetlom .. to az ked sa dostane zo zavislosti na benzodiazepinoch. Skus sa s nim porozpravat ked je v tej "dobrej" faze ako ta to trapi a dohodnut sa ze pojde k psychiatrovi ak este nechodi a ak chodi tak ze povie, ze ma problem so xanaxom.

nicicka
13. jan 2021

Môže mať úzkosti a z toho byť podráždený. Keď si dá tabletku tak je zas ok, v dobrej nálade... netreba robiť drámu. Možno to berie občas a vtedy návykový nie je. Niektori chlapi sa ventiluju alkoholom a agresivitou. Vyber si čo je horsie.

jajka71
13. jan 2021

Tak ten posledný koment, že netreba robiť drámu. Problém je v tom ze je to vysoko návykový liek, v tomto prípade asi si sám zvýšil dávku, pripadne si dal nejaký pohárik (a nemusel) a je problém, to by chcelo konzultáciu s odborníkom. Závislí nikdy neprizná ju, že sú závislí, no keď manžel nedostane svoju dávku, budú sa diať veci. Jeho otec chce od vás, aby ste mu do hovorila, ale tu sa musíte spojiť, skontaktovať lekára, ktorý mu ich predpísal, hoci ak je už závisly tak si zoženie aj bez obvodaka. Každopádne nemyslím, že je reálne, žeby to dňa na deň prestal brat, isto pod dohľadom lekára by to bolo ideálne a keby si našiel iný nenavykovy ventil na stres, nejaký šport, kde by vypla hlava.....so závislym ťažko, keď sa spojíte s otcom jeho, bude to možno brat tak, že ste proti nemu, ale treba to riešiť skôr, ako spraví v "zlej nálade" niečo, čo sa už nebude dat zvrátiť.....