Mamografia a ultrazvuk

mokon
11. jan 2016

Bola som 1x na mamografii, volala som o výsledky a sestrička mi povedala, že je potrebné ultrazvukové vyšetrenie. Pýtala som sa, či je nejaký problém, snažila sa ma uchlácholiť, že to robia skoro každej. Má s tým niekto skúsenosti? Ďakujem za odpovede.

gviera
11. jan 2016

Prosím Ťa, neplaš sa. Aj mne sa to stalo. Bola som na mamografii a čakala som na výsledok /u nás ti ho dajú asi tak o hodinku - dve aj s CD, a posielajú aj gynekológovi/. Ale mne povedali, že je potrebné ešte ďalšie vyšetrenie, neoznámili mi žiadny výsledok. Tak prišla ďalšia pani doktorka, a robili mi sono, potom zavolala ešte jednu doktorku /to už som fakt nevedela, čo sa deje/. Po takýchto stresoch mi povedali, že je všetko v poriadku, že bolo treba ešte sono, lebo skúmali akési tuhé tkanivo. Vtedy mi nebolo všetko jedno, nikto nič nevravel, ale teraz s odstupom času si myslím, že je dobre, keď to tak dôkladne vyšetria, a čo vlastne mali povedať, keď vyšetrenie ešte nebolo hotové. Tak ti radím, choď na ten ultrazvuk a potom sa dozvieš viac. Predsa to nebudeš zisťovať telefonicky. A dovtedy sa nestresuj. Moja kamoška mi tiež vravela, že vždy keď ide na mamografiu, musí ísť aj na sono prsníkov. Tak asi je takých žien viac. Držím palce! 🙂 🙂 🙂

mokon
autor
11. jan 2016

@gviera Ďakujem, veľmi si ma potešila. Myslela som, že k mamo už nie je potrebné žiadne ďalšie doplnkové vyšetrenie. A dnes mi sestrička na gynekológii telefonicky povedala, že musím ísť na ultrazvuk, tak som ostala zaskočená. Na ultrazvuk ma objednali hneď zajtra. Aspoň že nemusím dlho čakať.

0silvia0
17. apr 2018

@mokon ja som bola na mamografii 2x v zivote a oba razy bolo treba aj sono. Do papierov mi napisali , ze mam nepriehladne tkanivo. Kedze mi k tomu nikto viac nepovedal, vygooglila som si, ze niektore zeny taketo tkanivo maju. Ale moja logika mi hlasi, ze to tkanivo je jednoducho geneticky take ake je, a ked mi pri kazdej mamografii neukaze ziadny vysledok, ma vobec zmysel tu mamografiu vobec robit?

ebi88
17. apr 2018

@0silvia0 aj ja sa pytam, mamografia navyse je sama jednym z dovodv vzniku rakoviny, podla najnovsich vyskumov, ani nie fajcenie ako podprsenky a mamografia...

bocianka123
17. apr 2018

to ste dobré, že výsledok mamo do 1-2 hodín, ja budem čakať 2 mesiace !!! na výsledok skoro ma piclo.. a k uzv - napr. mne striedajú raz ročne uzv a raz ročne mamo .. intervaly oboch sú podľa nálezu...

0silvia0
17. apr 2018

@ebi88 a myslis ze mozem odmietnut v mojom pripade dalsiu mamografiu? Teda chystam sa to urobit, len neviem ako zareaguje moj gynekolog.

0silvia0
17. apr 2018

@bocianka123 to co mate za cudny system? Ja mam vysledky mamografie do pol hodiny. Asi zalezi od vybavenia pracoviska.

lusyc
17. apr 2018

Ženy, neodmietajte mamografiu. Ta je základ a ak treba, tak sa doplní sono, kvoli hutnosti tkaniva.

0silvia0
17. apr 2018

@lusyc v mojom pripade nebolo na mamografii 2x absolutne nic vidno a nedal sa snimok popisat, v tomto pripade to ma prosim ta aky vyznam? Absolvovat to treti krat aby tam zas nebolo nic vidno? Ja nerozumiem robit nieco len preto ze sa to ma, ale nema to ziadny vyznam....

ebi88
17. apr 2018

@0silvia0 tak donutit ta nemozu, ja by som sla len na sono a oeby sa tam nieco nezdalo tak potom asi az. Ja budem mat 30, a v ramci preventivky len na sono ma posielaju.

0silvia0
17. apr 2018

@ebi88 jasne chcela by som len sono. Na mamografiu sa posiela az po styridsiatke.

lavanda84
17. apr 2018

@0silvia0 má zmysel ta mamografia. Lebo aj keď je žľaza neprehľadná v mamografickom obraze, dôležité je, či tak vidieť zhluky mikrokalcifikatov a tie v sono vyšetrení nevidieť. Mikrokalcifikaty niekedy nemusia nič znamenať, ale často sú prvým upozornením že sa dačo deje. A dôležité je sledovať dynamiku v porovnaní s predošlým vyšetrením.

bocianka123
17. apr 2018

@0silvia0 tiez a tam skoro piclo.. ze 2 mesiace cakat??? Napisem svojnu dr nech to posuri..a vraj pri prevencii je to takto... vraj...ze sa tak dlho caka.. neviem co tam 2 mesiacce dokazu cumakovat ...

sasa1983
17. apr 2018

@0silvia0 ťažko to pausalizovat

ladenka4
17. apr 2018

Ja som bola na mamografii, ultrazvuku a ešte ma poslali aj na magnetickú, všetko je v poriadku ale vtedy som sa veľmi bála

ebi88
17. apr 2018

@0silvia0 tak ako ti baby pisu ja nie som lekar, neviem sa kompetentne vyjadrit. Zrejme to je potrebne, vsak konzultij s lekarom, ze sa ti to zda casto a zbytocne. Co povie.

lusyc
17. apr 2018

@0silvia0 závisí aj od mamografu, ci je digitálny alebo sa tlačí na snímky, digitálny je prehľadnejší, tak mozno zmeniť pracovisko

maminkaaja
29. okt 2019

Ahojte. Chcela by som sa opýtať... Dnes som si bola pre výsledky z mamografie a ze mam prísť ešte raz na vyšetrenie zajtra ráno.... Ze to musia zpakovat
.. Ma s tým niekto skúsenosť? Strašne sa bojím

lavanda84
29. okt 2019

@maminkaaja predpokladám ze fotil laborant, lekár rádiolog dostal snímky a možno len potrebuje k vyhodnoteniu len ešte inú projekciu, alebo kúsok prsnika inak stlačiť.. Nemusí to byť hneď dačo zlé.. Zvyknú sa dopĺňať snímky

mmmonika
28. júl 2021

@mokon Ako to pokračovalo? Na sono všetko v poriadku?

mokon
autor
28. júl 2021

@mmmonika áno, všetko dodnes v poriadku 🙂

mmmonika
28. júl 2021

@mokon Tak to je dobre. Môžem sa ešte opýtať, vyjadrila sa ti k sonu hneď? Tiež ma to čaká.

mokon
autor
28. júl 2021

@mmmonika Áno hneď keď urobila, pýtala som sa a všetko mi vysvetlila. Držím palce.

lenka54321happy
21. jan 2022

@mokon a ako ti to vysvetlila prosim?

mokon
autor
22. jan 2022

@lenka54321happy vysvetlila mi, že sono a mamo sú podobné vyšetrenia inou metódou, ak na mamo nevedia úplne zhodnotiť, čo vidia, posielajú ešte kontrolné na sono. Presné mi vysvetlila nález a všetky otázky, ktoré som k tomu mala.