Ahojte...
Prepáčte, velmi ťažký príbeh... Neviem ho rozpísať úplne do podrobna, lebo od rodičov žijem 500 km ďaleko,...
Môj ocko sa stará o mamku, ktorá už má 78 rokov. Je to fajčiarka od nepamäti. Už asi 10 rokov má problemy s krčnou chrbticou, je kardio pacientka skrze arytmiu.
Ale stalo sa, že spadla - pred rokom si trošku nalomila predlaktie. Spadla na koberčeku druhýkrát.. bojí sa chodiť, takže sa obmedzila v pohybe. Bála sa niečo robiť v záhrade, lebo čo ak niekde spadne. Postupom času prestala tak chodiť a pohybovať sa. Na cigaretku si z poschodia v dome rada zbehla.. Veď kardiologička povedala, tri cigaretky denne môžu byť (inak bola tuhá fajčiarka). A otec jej pomáhal v obliekaní, aj jej cigarety kúpil....
Kardiologička ju stále kontroluje, áno, máte vela soli v krvi... Arytmia stabilizovaná, ale máte nejakú vodu pri srdci, treba brať lieky, pohybovať sa, piť...
Starý človek veľa nepije, no čo... Otec sa o ňu stará (75), ale ani o to sám nezvláda dokonale. Kúpila som im tú nádrzku na čistenie vody, že si to bude sledovať, nepoužívali to. A hľa, mama odpadáva... Volá záchranku.
Mamka ide na hospitalizáciu - krv: zle, zvýšené biele krvinky a rozhodený obraz...
Urobili jej RTG: má nález na pľúcach...
...
Ja som strašná, ja som si o tom študovala, no čo, fajčiarka, čo fajčí asi 50 rokov, aj keď menej ako kedysi.. .nevie ani chodiť, dohováram jej, nerob to, choď na preventívky - ona nejde. JEdz, ona neje.. nepije... Ako ja na to môžem sakra dozerať? Mamka stále slabšia, do toho odpadáva, nevládze dýchať, ako prejde tri kroky? Otecko to neriešil už skôr? Nevyhodnotil, neviem.. ale hlavne tá Kardiologička... čo povedala: máte vela soli, berte tieto lieky, pite... máte vodu pri srdiečku - A TERAZ TAM MÁ PO MESIACI NÁLEZ? HALO???
.. Mamka slabá, leží v nemocnice, nechodí, ledva vstane, neje, slabo rozpráva, po bronchoskopii, obávame sa najhoršieho.. nález bude rakovina... :(
Je tu niekto, kto má podobný príbeh?
Ženy, ja sa bojím hlavne, že kardiologička zlyhala - nie že mama nechcela ísť dobrovolne po iných všeobecných vyšetreniach, ale že ju kardiologička sama od seba niekde NEPOSLALA! Mohli sme tomu predísť - mám osobnú skúsenosť s iným lekárom a internistom, ktorý zle odhadol stav a už som bola skoro onko pacient, pritom som mala mononukleozu... poradte, čo robiť...
Povzbuďte ma... ďakujem vám........
@bellugia moja svokra bola o dost mladsia, plne mobilna, tiez celozivotna fajciarka, nalez na plucach... odisla nam velmi rychlo, bolo to par tyzdnov...v podstate ani nestihli urcit liecbu... z toho co pisete si nemyslim, ze je to chyba kardiologa, ten si kontroloval svoje... je nacase porozmyslat, ako rodicov a staroslitvost o nich zabezpecit, ocko je uz tiez dost stary
1.verím, že maminka rakovinu mať nebude.
2.ako nezainteresovaný človek ti len napíšem, že kardiologička za nič nemôže, ak vôbec niekto za niečo môže tak mamka, je to jej zdravie (dalo by sa ti odpísať aj "halooo" ale nechcem jatriť rany)
Ako suhlasim s komentarmi vyššie že za toto určite nemôže kardiologička..
Ale samozrejme je lahšie hodiť vinu na niekoho iného ako si priznať pravdu..
Sama si popísala ako sa tvoja mamina nezodpovodne stavala k jej zdrav. stavu takže niekde hlbšie si sama uvedomuješ to že to je jej chyba.
U nás je to veľmi podobne, ale opačne, problémy má otec. Má 74, od 10 rokov fajčil, ale keď prišiel prvý veľký problém so srdcom, prestal. Za posledné 3 roky ušiel hrobárovi z lopaty niekoľkokrát, naposledy toto leto presne pre jeho nezodpovedný prístup k sebe samému. A presne to, čo popisuješ - nehýbe sa, lebo nevládze, pije málinko, potom mu je zle, ale nebude piť viac, darmo mu mama chystá všetko, atď. Na druhej strane, vždy keď bolo najhoršie, prišiel a povedal, že potrebuje pomôcť, takže sme pomáhali a pomáhame doteraz a verím, že začne byť zodpovedný, lebo ja vek 74 rokov nepovažujem za starobu, stále je to mladý človek. Takže nie, nie je to chyba kardiologičky, mamka si to žiaľ takto vybrala. Ak sa dá, treba jej dodať sily a odvahy, je to mladá žena, ktorá by si ešte mohla niekoľko rokov požiť. Držím prsty.
Pripada mi trochu nefer hadzat vinu na lekarku. V prvom rade je v zaujme cloveka sameho, aby o svoje zdravie sam dbal, najma zivotnym stylom. Ved sama vies…
Rozumiem, ze sa hnevas, ze sa bojis, a ano, hladat vinnika je prirodzena reakcia, aby sme mali kam tie zle emocie smerovat, lebo je samozrejme, ze ich nechceme hadzat na seba/milovaneho cloveka.
Mamke najviac prospeje, ked s nou budes travit cas, pomozes jej, zoberies ju po lekaroch, a mimo to sa budete zaoberat nejakymi krajsimi vecami. Aby ste to najblizsie obdobie, nech na jeho konci bude cokolvek, stravili co najprijemnejsie a v dobrej nalade. Mlada zena to uz rozhodne nie je, ale s troskou pomoci moze pozit este slusnych par rokov, tak hned nemysli na najhorsie, este predsa nic nie je stratene. Hlavu hore, a skuste bojovat, co to da 💪
@bellugia nie, mýliš sa....rakovine sa nedá predísť....a žiaľ, fajčenie s tým nemusí mať nič spoločné....otec mal rakovinu plúc, nefajčil možno cez 15 posledných rokov....kardiologička má na starosti srdce, vyhodnocuje výsledky srdca a krvného obehu, nemá ako zistiť rakovinu.....ak to sú plúca, jedine to mohla zistiť náhodným RTG a na kardiologii sa robia iné vyšetrenia , hlavne EKG a ECHO - z toho rakovinu nemá ako zistiť.... rovnako z bežného vyšetrenia krvi, tam treba špeciálne vyšetriť onkomarkery a to sa pri bežných vyšetreniach nerobí....neobviňuj všetkých okolo, nikto za to nie je zodpovedný, môjmu otcovi ani na onkológii nezistili primárny nádor, lebo už bol rozpadnutý, do vtedy zdravý vitálny chlap...a zrazu rakovina plúc v IV.štádiu....miesto obviňovania všetkých okolo, sa snaž byť s mamou ako najviac je to možné, nasledujúce mesiace ťa bude veľmi potrebovať...ak sa dá, na 2-3mesiace si vybav volno a choď k nej a buď pri nej....
kardiologicka nezlyhala a porovnavat mononukleozu ktorou si predjde vacsina ludi a s rakovinou je odveci
Vy ste všetci traja zanedbali skutočnosť.ze prišla staroba a s ňou choroby.Cim skôr sa potrebujete stretnúť a vážne zamyslieť ako a kým bude o tvojich rodičov postarané .Rakovina sa nerieši.kym nie je potvrdená histologiou.Mama sa zanedbala sama.to hádam vidíš aj ty .Informuj sa u dr.aka je prognóza jej stavu.Kazdopadne 500 km ďaleko byť im pomôžeš len ťažko.
Vodu pri srdci podla mna nema z rakoviny v takom rannom stadiu (ze nema ine priznaky ako kasel, vykasliavanie krvi, chudnutie - mozno to ani rakovina nie je). Ale je to sam o sebe zavazny priznak, ktory kardiologicka riesila (napr. dyuretikami). Kde tam vidis pochybenie kardiologicky?
Ale ved kardiologicka pozera srdce...ako by videla nalez na plucach? Ved to sa muselo robit ine vysetrenie...kardiologicka nic nezanedbala..
Kardiologicka nezlyhala,zlyhala mama ako pacient,ktora nedodrziavala,co bolo treba a hlavne tak dlho fajcila. Toto si treba priznat a aj mame to tak povedat. Neda sa teraz vina hadzat na lekara, z kt.hladiska bola stabilizovana. Moja babka bola tiez nedisciplinovany pacient. Az ked uz bolo velmi zle prosila o pomoc. Mama jej to ale vsetko povedala,ze nemusela byt tam,kde je,keby pocuvala lekarov. Kardiolog ma na starosti len srdce,s ostatnym treba ist k vseobecnemu. A ak ma mama rakovinu,tak z cigariet,nie preto,ze ju kardiologicka neposlala na vysetrenia.
Jediný kto zlyhal, je tvoja mama a vaša rodina. Ja verím, že keď raz bude človek nezodpovedný voči svojmu zdraviu a nebude dodržiavať pokyny svojho lekára, že bude prispievať väčšou sumou na svoje zdravie. Prečo by skutočne chorí ľudia, ktorí chcú vyzdravieť a záleží im na tom, mali prispievať do spoločnej kasy s pacientami, ktorí to majú na háku? Tie peniaze mohli ísť radšej na choré deti, ako na nezodpovedných pacientov. A takýchto nezodpovedných ľudí je na Slovensku drvivá väčšina- fajčiarov, alkoholikov, obéznych ľudí, ľudí čo si sami dobrovoľne poškodzujú zdravie.
Kardiologická nie je obvodný, rieši len srdce a veci s tým spojené. Obidvaja rodicia sú starší, musíte si sadnúť a dohodnúť sa ako to bude s nimi dalej.
@bellugia je mi ľúto čo sa stalo tvojej mame ale zlyháva v prvom rade pacient. Tvoja mama je tuhá fajčiarka, ona sama mala prestať fajčiť a začať žiť trošku inak. Kam ju mohla poslať kardiologička? Kardiolog je odborný lekár, ktorý rieši srdce a pod a nie obvodný, ktorý posiela ešte na iné vyšetrenia. Kardiologička určite nezlyhala. Ale je jednoduchšie zvaliť vinu na druhého.
Viem, ze sa Ti to zle cita, ale kazdy je sam zodpovedny za svoje zdravie. Chapem, ze Ta mrzi a stve, ze je s nou zle, ale sama pises, ze vlastne nikoho nepocuvala, ani Teba, hoci si jedna z najblizsich ludi. Ani Ty sama si na nu viac nezatlacila, ani ona nic preto nespravila. Ak sama nechcela, tak kekar sa nebude vnucovat. Zbytocne sa na kardiologicku durdis.
Drzim palce, aby to dobre dopadlo.
nerozumiem preco sa hnevas na kardiologicku, ked mamina ma nalez na plucach.
Tvoja mama hulila cely zivot ako komin, zivotosprava tiez nic moc a teraz ides obvinovat kardiologicku, ze tvoja mama ma nalez? To si robins srandu?
Chapel, ze si nahnevana, ale svoj hnev napriam na inu osobu.
Tvoja mama nesie zodpovednost za svoje zdravie Sama.
@bellugia potrebuješ nájsť vinníka, ale kardiologička to nie je. Keby ju aj poposielala na rôzne vyšetrenia, možno by tvoja mama ani nešla. Veď píšeš, že ani poriadne nechodí. Zrazu by z nej bola vzorná pacientka? Pri takejto životospráve môže byť rada, že má celkom pekný vek, nikto tu nemôže byť večne. Moja mama má 70, životosprávu katastrofálnu, povedať si nedá, pomôcť si nenechá, a teda nepočítam s tým, že sa dožije osemdesiatky, deväťdesiatky.
Kardiologicka vela s tym nenarobi, to, ze ma vodu pri srdci znamena, ze srdce uz nevladze tak tahat ( s tym nic neurobis) , preto aj zvysena dychavicnost + fajcenie, bez pohybu ... nie je sa co divit. Odpust, v prvom rade musi tvoja mama a vy nieco spravit, nie cakat, zachrante ma. Osobne, je mi smutno, ak niekto vedome si nici zdravie a caka potom na zazrak a este obvinuje lekara.
@bellugia smutné, ale mama asi nechodila na prevenciu tam by sa zistili zle výsledky z krvi plus RTG pľúc.Kardiolog riešil len svoj odbor.Moja babka mala vodu pri srdci, pľúcach viac x bola v nemocnici kde ju odvodňovali srdce mala choré brala lieky.Chapem, že sa o mamu bojíš a hľadá sa vinnik je to jedna z fáz kedy sa človek potrebuje s tým zmieriť.drz sa bude to tazke
@bellugia no nehnevaj sa ale sama píšeš ako fajčí a ma vek. Nezvaluj to na kardiologicku. Ze ešte žije ber ako zázrak.
@bellugia ako tomu mohla predist? k praktickemu chodila mama, na kontroly, odbery? ten KO sa nezmenil zo dna na den. Vysetrenie pluc patri napr. do kompetencie kardiologa? v provom rade, dostala instrukcie, treba dostatocne pit (staroba nie je vyhovorka), a treba sa hybat... vsetko robime pre svoje zdravie. Mamina ma krasny vek, ludia chorlaveju to je fakt, a budem mozno hnusna, ale robime si to sami.. fajcenim, bez pohybu... a to je uzasna kombinacia. POhyb je velmi dolezity, rozprudi krv, pomoze fungovat..
Ono vieš, mamina má už svoj vek, je tuhá fajčiarka 50 rokov? Aj keď teraz fajčí “ len 3 cigarety “ denne, určite sa jej zdravotný stav nezlepší. Stále dáva ten hnus do seba. Neviem, neviem. Čítam len tvoj pohľad, ale nehadzala by som všetku vinu na kardiologičku. Nepoznám jej názor na celú vec. V tomto state ak sa ti/vám niečo nezdá treba si pýtať sám vyšetrenia, ísť vlastnou cestou a nie čakať či ma lekár niekam pošle. Už len to, že ma pit a ona nechce.
@bellugia Ahoj. Je mi luto, co prezivas, hlavne preto, ze si tak daleko a urcite to o to tazsie prezivas. Rodicia su starsi, to uz choroby sa vacsinou jedna za druhou lepia na cloveka.
Tazko sa to prijima, ale povedala by som, ze musime nechat nasich rodicov aj v klude zostarnut a vlastne nakoniec aj v klude umriet. V starobe su choroby, v starobe sa z tych chorob clovek malokedy vylieci, tak to jednoducho je. Pribudaju jedna za druhou a clovek je stale spomalenejsi, ale to neznamena, ze si nemoze nadalej uzivat zivot, aj ked inak ako doteraz. Mame v rodine starsich ludi, ktory svoj udel tazko znasaju, ze uz nemaju tu silu ako kedysi, ze ich prikvacili choroby, ktore sa uz nevyliecia. Ale najtazsie znasaju nasu kritiku, ked ich nutime chodit k lekarom, ked sa zlostime, ze maju drzat diety, ked ich nutime lipnut k zivotu, aj ked oni chcu len v pokoji dozit. Lebo vedia, ze ich smrt tak ci tak neminie. Nikoho z nas neminie, zial.
Je prirodzene, ze hladas vinnika, ze si celu tu situaciu nechces pripustit. Najtazsie je vlastne len pokojne cakat, clovek by chcel nieco robit a ta bezmocnost je strasna a nuti nas casto robit ci uvazovat inak, ako by to bolo za normalnych okolnosti. Starsi ludia casto odmietaju doktorov aj preto, lebo nechcu vediet svoj zdravotny stav. Chcu doslova radsej v klude umriet doma ako by mali zistit nejake choroby a roky rokuce chodit po doktoroch a stresovat sa z nich. Ked mamka nechcela chodit k lekarom, mala na to pravo. Mozno by to podchytili skor, keby sla, ale mozno aj nie. Medicina stale nie je vsemocna a neda sa zistit ani vyliecit vsetko zial. Dokonca ani u deti, nieto este u starsich, u ktorych je problemov stale viac uz len kvoli veku.
TOTO je najväčší problém Slovákov. Za všetko môžu všetci okolo (homosexuáli, migranti, sused, medvede …) len nie on sám. Tvoja mama na seba roky kašľala, fajčila, nepočúvala lekárov, nič nedodržiavala, na preventívky nechodila a na vine je kardiologička???
Nuz mamka ma uz svoj vek, roky tuha fajciarka.. to by prislo skor ci neskor, taky je zivot. Moj dedo zomrel tiez na rakovinu, tiez bol tuhy fajciar plus pracoval v nezdravom prostredi. Nedozil sa ani 70tky. Odporucam ti s nou teraz travit co najviac casu.