Mamina má rakovinu žalúdka. Ako ďalej?

majkl55443
6. aug 2022

ahojte. Neviem z ktoreho konca zacat, kedze je tu vela rozhladenych zien tak si idem po radu. Mojej mame zistili rakovinu zaludka, bohuzial nador prerastol brusnu stenu. Navyse v brusnej dutine zistili pritomnost buniek a preto moznost operacie nepripadala do uvahy. Klasifikovali ju ako paliativneho pacienta, kedy je mozna len chemoterapia.

Od prvotneho podozrenia na rakovinu az po zaradenie do paliativnej liecby to bol jeden sok za druhym. Snazim sa triezvo uvazovat, aby som jej vedel pomoct. Napriek tomu som si vedomy, ze mama sa nevylieci, chcem spravit maximum aby mala stabilizovany stav co najdlhsie.

Precital som kvantum studii a pochopil som z toho, ze jedina sanca je chirurgicky zakrok za istych podmienok. To ci tie podmienky nastali alebo nie ukaze CT - po urcitom pocte chemoterapii. Lenze pre lekarov je zaradena v paliativnej starostlivosti. A teraz prichadza to s cim si neviem poradit. Za kym ist, koho a ako presvedcit o operacii. Ja som sa snazil nadviazat rozhovor s lekarmi v nemocnici pri vysetreniach, ale zakazdym ma len odbili a pochopil som ze oni ani nemaju zaujem spravit pre nu nieco viac nez je jej prognoza. Pre nich je len cislo v statistikach. Pre mna je to milovana osoba, ktora sa straca pred ocami a teraz je chvila, ked je jedina moznost zabojovat o to aby tu s nami bola co najdlhsie.

Dakujem za kazde nasmerovanie, je to nesmierne tazke ako na psychiku tak na zorientovanie sa vo veciach, na ktore nikto nie je pripraveny ked pridu.

oslo1
6. aug 2022

Toto som si prezila s mojim manzelom. Tiez rakovina zaludka.
Nebudu ju operovat. Rakovina je uz rozlezena vsade. Nemoze vsetky metastazy vybrat. Prave tie robia pri rakovine viac zla, ako primary nador.
Skus nebojovat, ale Uzi si posledne chvile s mamou. Viem o com hovorim ja som Tu zostala Sama so synom.
Maminke uz nie he ako pomoct. Teraz ide o to, aby v kludne, Bez bolesti a v plnej dostojnosti prezila ten cas, co jej zostava.

dzulli1980
6. aug 2022

Nesnaž sa udržať ju pri živote čo najdlhšie ... rakovina v takomto štádiu je konečná ... a pre mamu bude to "za každú cenu" predlžovanie života len trápenie ... treba to prijať, zmieriť sa s tým, užiť si teraz s ňou čo najviac ... a nechať ju v pokoji odísť ... z vlastnej skúsenosti píšem, tiež sme sa snažili otca udržať za každú cenu pri živote, mal rakovinu pankreasu, aj ho operovali, aj mu to predĺžilo život ... o 11 mesiacov ... lenže pre neho to nebol život, bolo to len živorenie ...

marca12
6. aug 2022

@majkl55443 bohuzial,ak je nador tak prerasteny,neda sa operovat. Zbytocne by ju iperovali. Preto pacient vyberie chemiterapiu a ak sa nador zmensi a bude mozne ho operovat az potom ju zoperuju. Darmo tlacis na lekarov. Onkologovia sa vzdy snazia vyvinut maximalne usilie na zachranu pacienta. Mame v rodine onko pacientov a viem,ze onkologovia su jedni z mala lekarov,ktori sa skutocne snazia o zachranu a pomoc a bojuju vsetkymi moznymi prostriedkami. Preto ti radim prijat situaciu,spolupracovat s lekarmi a tym pomozes aj mame,ak jej budes oporou. Rakovina je strasne ochorenie,kedy vidis blizkeho odchadzat a vidis a citis jeho utrpenie a neviem nijako pomoct. Ta beznadej je strasna,preto sa snaz prijat situaciu. Ak si nevies rady,zajdi za psychologom. Kazde onko pracovisko ma svojho osycholiga,ktoreho moze vyuzit pacient aj pribuzny. Maminu sa snaz rozosmievat,nebud pri nej skormuteny. Pre nas osobne bolo najtazsie byt pri chorom normalny,vesely a neplakat. Vzdy som sa vyplakala az doma zavreta. Bolo to nesmierne vycerpavajuce ostat v pohode pri chorom. V poslednom stadiu sme uz plakali vsetci aj pri lozku,to sa uz nedalo zastavit,ale kym sa da,snaz sa byt podporou. Kazdy den ber ako dar,neplanuj dobuducna,ale berte vsetko den po dni.

marfikchov
6. aug 2022

Môjmu otcovi diagnostikovali rakovinu žalúdka 9/2017, našťastie jeho stav bol taký, že ho operovali, prišiel kompet o žalúdok, aj rekonvalescencia bola náročná, neskutočne zoslabol, schudol. Po akom takom zotavení chodil na ožiare, tie asi z medicínskeho hľadiska zabrali, ale načisto vychudol, zo 106kg chlapa sa stal 58kg. Otec je tu chvalabohu dodnes s nami, ale už to vôbec nie je to čo bývalo. Bohužiaľ, jeho o 6 rokov mladší brat si rovnakú diagnózu vypočul vo februári tohto roka avšak s tým rozdielom, že metastázy sú už všade, operácia je nemožná, takže podstupuje liečbu avšak rakovina sa rozšírila, teraz ho čaká chemo ale komplikácie, covid... Lekári určite vedia, ktorého pacienta môžu zoperovat a koho nie. Držím Vám palce a mnoho síl.

mogaa
7. aug 2022

@majkl55443 Viem že je to veľmi ťažké, treba bojovať...ale treba si aj uvedomiť že ide o rakovinu v IV.štádiu a tam už je to len o predlžovaní života, otázkou ale je za akých podmienok....prešli sme si niečím podobným, ale išlo o rakovinu plúc s metastázami v mozgu....teta (robila na onkologii sestru)nám hovorila, že len nie chemoterapiu, nechápali sme prečo, to sme pochopili až po prvej chmoterapii...bola prvá a posledná....stav sa zhoršil veľmi rapídne a bolo o veľmi rýchle.....otca som mala veľmi rada, ale nakoniec som kvôli nemu bola rada, že to bolo také rýchle....prestal chodiť, prišli bolesti....v prípade bolestí, určite kontaktujte algeziologickú ambulanciu, dávajú sa morfiové náplaste ...keď odišiel, pre nás to bolo ťažké, ale pre neho to bolo vykúpenie....prajem veľa síl....možno budete mať viac šťastia...

miskamicha
7. aug 2022

@majkl55443 je mi to luto..ale ak su raz rakovinove bunky uz mimo dany organ a0 su po celej brusnej dutine operacia nepomoze akurta ju to iba oslabi a mamka.odide skor ako by si cakal. Operacia tiez nie je len tak... vela sil! Dopraj mame co najkrajsi zvysny cas.

dievcacitajucelist
7. aug 2022

@majkl55443 moja najdrahšia mamina mala rovnakú diagnózu ako tvoja. Operácia bola nemožná, na onkológiu ju ani nechceli zobrať. Metastázy mala všade. Ja som to neprijala a keď mi zavolali do práce, že moja milovana mama zomrela. Psychicky som sa zrútila. Nadej máme v sebe stále, že ten náš blízky určite bude žiť, vylieči sa, ale....teraz ľutujem, že som ju nezobrala domov k nám, svojím vnúčencom. Zomrela sama. Buď mame oporou, potrebuje ťa. Posielam vám veľa psychickej sily 🍀

janinah
7. aug 2022

Porozprávaj sa s mamkou.nic jej netreba zatajovať.Dolezite je to.co chce ona.nie to.ze ju chces držať na tomto svete za každú cenu.Mozno nemá silu ani energiu ani snahu podstúpiť operáciu a všetko s tým spojené a výsledok je neistý.Je lepšie dožiť v pokoji.bez bolesti.s blízkymi okolo seba.

jaskolka
7. aug 2022

Pokiaľ je to v takom štádiu, že už je nádor prerasteny, operácia nepomôže
A bude len viac riziková. Mama zomrela na rakovinu prsníka, tiež už nebolo pomoci, metastázy boli všade.
V podstate v takom štádiu sa už len zmierňuje bolesť a snaží sa o pokojný a dôstojný odchod, pokiaľ to len ide.
Užite si maminu, pokiaľ sa to bude dat a keď príde jej čas, buďte pri nej. Nič iné už nemôžte urobiť.

ticko
7. aug 2022

@mogaa prosím ta a lekári aj povedali že nemôžu nič robiť?

mogaa
7. aug 2022

@ticko začali liečiť...žiaľ rakovinu v pokročilom štádiu liečia, ale vyliečiť sa nedá....