Mamičky astmatičky. Ako zvládate materstvo?

xlucia
3. aug 2011

prosim vas, ktora ste astmaticka, ale lieky uzivate, hlavne inhalatory ma zaujimaju, odkedy mate astmu diagnostikovanu,
ako vas to obmedzovalo pocas tehu, ale hlavne ako sa citite teraz pri detoch, ked za nimi treba stale behat, dvihat ich a pod.
diky

xlucia
autor
3. aug 2011

nie je tu ziadna taka mamina???

mia258
3. aug 2011

@xlucia ahoj, ja mám astmu od mala, ale nie veľmi silnú.
Počas tehu som neskôr len nesmela chodiť po schodoch, behať alebo robiť niečo fyzicky náročné, aby som sa nezadýchavala. Najlepšie teda ležať 😀 Ale počas tehu som žiadne lieky nebrala.
Záchvaty už nemávam, len keď sa dostanem do kontaktu s niečím, čo mi spôsobuje záchvaty a tomu sa snažím vyhnúť.
A zatiaľ za malou stíham 🙂

jarunka111
3. aug 2011

@xlucia ja som mala len alergiu, ale nejako sa mi to pohoršilo a už zopár rokov dg. astma 😒 Užívala som naposledy pred tehu Aerius tbl, potom Zenaro a Seretide diskus inhalačne. Kedysi som mala aj Flixotide (alebo niečo také). No a v tehu som nebrala nič, lebo som bola úplne v pohode. Rok po pôrode som mala mierne ťažkosti, ale nič, čo by ma veľmi obmedzovalo. A teraz druhý rok mi nie je takmer vôbec nič 😉 Ani v čase mojich známych alergénov som nejako netrpela, len výnimočne je sťažené dýchanie a len výnimočne si niečo dám. Júúúj ani som nebola na alergológii, ma potom dr. bude "chváliť" 😀 Môžem robiť všetko, stíham za malým, idem na zumbu a pod.
A čo ty máš tiež astmu? Či nejaké ťažkosti?

xlucia
autor
4. aug 2011

@jarunka111 ja dlhe roky alergiu, 5 rokov som nebola u dr. tehotna a kojila som dokola, tak som nic nebrala, ale uz nekojim, a alergia sa mi ohlasila otrasna. spravila mi aj spirometer nevladala som vobec.... bola zdesena, nabalila ma liekami, inhalatormi, nejako to neivem stravit .... zaskocilo ma to. cakala osm ze dostanem zyrtec a takto mam toho plnu igelitku 😲

jarunka111
4. aug 2011

@xlucia no ja tiež nečakám, že tento môj stav relatívnej spokojnosti nebude trvať večne ☹ Tak ale ty si teda obišla štedro, až tak nemuselo byť 😒 Snáď keď sa ti polepšia aj výsledky na spirometrii, aj sa budeš cítiť lepšie, tak sa aj lieky upravia. Aj ja som mávala zlé výsledky a som bola celkom prekvapená, lebo som to tak necítila, ale tiež som to nenadýchala 😒

womenne
4. aug 2011

@xlucia ja mam astmu od strednej, prišlo to z ničoho nič na základke som aktivne behala a na strednej už som nedokázala ani jedno kol. Pri testoch som nedokázala poriadne dychať, v ordinaci som skolabovala. Dostala som spreje a a leto bolo pre mňa hrozne. Ale tehotenstvo mi všetko upravilo, nemala som záchvat už 5.5 roka a všetko je ok, okrem alergie na peľe a ine.. takže jedine strácam hlas, slzia mi oči a nádcha. Inak je všetko fajn. Dufam že to už tak ostane. 🙂

claudica
4. aug 2011

Ja som alergiu aj astmu dostala ako darček k 40. narodeninám 😒 Dovtedy mi absolútne nič nebolo, no som z toho dosť zdesená. Ja beriem Aerius tabletky a Asmanex /mám to večer vdychovať/ a potom mám ísť znova na spirometer... Ak s tým máte skúsenosti - myslíte, že ak tá kontrola dopadne dobre, mohli by mi aspoň ten Asmanex vysadiť? Predsa - sú to kortikosteroidy a čítala som o nich samé hnusnosti.

kacena4
5. aug 2011

@xlucia ahojko ja mam astmu tusim od strednej, teraz som na invalidnom 1/2 a da sa to zvladat. astma je o kontrolovani sa a pravidelnom uzivani liekov, nakolko su protizapalove a astma je vlastne vyvolana zapalovym prejavom v tele.
pocas tehu vzdy super - len pri 3-tom som musela ist do nemocky na zmenu liekov co som nedokazala dychat a potom bol zasa klud. lieky som brala aj beriem pocas kojenia, takze da sa to aj s astmou - su horsie choroby ako astma a deti 😀 😀 mna lekar naucil, radsej si daj protizachvatove lieky hned ked zacina zachvat, ako cakat kym uplne prepukne a odpise ta (ze sa nedokazes postarat o deti)bna niekolko hodik a lieky ti potom nemusia vzdy zabrat hned ked si ich das 😝 😝

adinkag
16. sep 2011

@xlucia ahoj mne sa astma prvy krat objavila v 13 tich ale sa to upravilo no zlozila ma v 17 tke odvtedy som sa liecila aktivne az doteraz pocas tehu som uplne musela vysadit venitlin a bravala som len 1x symbicort na vecer ale aj ten som potom vysadila pri porode nebol problem a teraz ked mam malu uz lieky nepotrebujem sa mi to zlepsilo uplne

kikana
16. sep 2011

@xlucia Ahoj ja mam astmu ako pokracovanie alergii, pred tehu som brala Seretide diskus inhalacne, ale ziadne hrozne problemy, pocas tehu a cele dva roky kojenia nic, nemala som absolutne ziadne problemy, behala som ako rybicka, akonahle som prestala kojit tak sa to do stvrtroka zacalo vracat do povodneho stavu, teraz som dostala opat Seretide diskus len zvysenu davku na 3 mesiace a potom kontrola. Ale uz je to o dost lepsie zas, len tie alergicke reakcie sa nedari uzemnit (snad aby som zas otehotnela 🙂 ), tak ako pises proste hroza, oci nos dycham ako po maratone chvilami. Drzme si palce isto sa to dostane do normalu, ja tomu verim, ale asi aj tak este zbehnem znamej liecitelke pre bylinky na zlepsenie imunity a tak (vzdy mi takto vedela pomoct a potom som mala nizsie davky liekov od dr.)

platonica
3. jan 2014

chcem sa opitat soom tehotna a uzivam fllixodite diskus aj montulukas ci nnemam nahodov vysadit neublizim dirtatu