Mama sa predávkovala

15. jún 2024

Ahojte,
Pisala som tu včera.
Potrebujem logicky poradiť.
Moja mama, žťp 50% sa včera predavkovala liekmi.
Stredne ťažká depresiavk tomu.
Mám ju domaz vychodu v BA, v mojej domácnosti s manželom.
Min.tyzden prišla z Hagov, že má ,"metastázy" na pľúcach, tak ju dr vyplašil že hneď do depresii padla hlbších. Nie že pomaly umiera ale ešte toto, že si ma dať prsník vyšetriť. Kym som ju obj.na mamografiu to na mňa doľahlo.
Vyhodili ma z práce, čerstvo potratila, beriem antidepresíva Alventu na úzkosti a ja som vybuchla na mamu...furt si svoje opakovala...a po konflikte že ju nezvládam, že musí ísť preč, večer zjedla 28x 3mg lexaurin.
Prišla sanitka, dali protiliek, posedel s ňou psychiater a o 4 rano sme boli doma. Mama celý deň spi, na wc ju zoberiem, dám napiť vody... nohy ju neposlúchajú.
Nervy má v kybli. Chudák mama, ja tiež výčitky...
Rozmýšľam ako postupovať, potrebujem nejaku opateru, dohľad nech nieje sama. Pojdem za jej dr, aj psychiatrom so spravami.
Kebyže som vedela ako je natom...tak už 24 h opateru vybaviť a paliativnu opateru. Ona žiť nechce....je na kyslíku, ktorý hospic ju zoberie?
Tak som rozmýšľala že ten mesiac budem mať pomoc s opaterou a dovtedy obvolam celé Slovensko.
Prosím o rady.
Prosím o konštruktívne rád

doriiis
15. jún 2024

No jedine skúsiť obvolat všetky hospice a umiestniť ju do nejakého.A potom sa venovať svojmu psychickému zdraviu.
O mamu sa tam postarajú,kým nebude koniec.

betulinka1
15. jún 2024

Obvolaj a povedz im, ze je to surne a potrebujete rychlejsie umiestnenie. Skoc aj Mestské úrady v okoli socialne oddelenie a VUC oni maju tiez svoje zariadenia. Asi keby nebola na kyslíku, tak by ju zobrali na psychiatriu ale takto neviem, ci beru. Lebo na psychiatriu to mas na 3 tyzdne a to by mozno bolo docasne riesenie.

mamatroch
15. jún 2024

A do nemocnice na oddelenie pre dlhodobo chorych? Aspon docasne, kym nieco najdes...? Pripadne sa ist spytat na mestsky / obecny urad / upsvar, tam by Ti nevedeli poradit?
Alebo potom ADOS (Agentura domacej starostlivosti)? Odtial ci by nevedeli chodit napr. na 1-2 hod denne aspon, kym by si si hoc aj len v klude nakupila, sadla v parku s knihou, stretla sa s kamoskou...? Teda, neviem, ci to je v ich kompetencii, to len take napady... Skus zavolat. Myslim na Teba, aby si nasla pomoc a oporu, ktoru potrebujes.

sara07
15. jún 2024

@mamatroch obecný urad je žiadost, papiere , polohovatelna postel podmienky a cca rataj min 30 oni maju dost času

cacianka
15. jún 2024

@mamatroch ados by mohol pomôcť,
Skúste zbehnúť na Nou Klenová, máme výborne paliativne odd, ambulanciu aj mobilný hospic. Má mama svojho onkológia tu v Ba ?
Primárka Škripeková, skvelá odborníčka. Zoberte papiere a choďte, buď si počkáte v poradí na konzultáciu, alebo dohodnete termín, u nej či kolegov. Máme aj výbornú psychiatričku, psychologičky, sociálnu poradkyňu aj nutričnú.

ktochytavzite
15. jún 2024

Ked ra vyhodiki z prace a nemas prijem mozes mayr na nu oparovne ro je ako najnizsia mzda uz. mama ru uz dlho nebude dosial sa dokazes o nu postarat aj ty,mas ro razke ale ona ro ma horsie.Ak bude zle pojde do nemocnice umriety ale tie dni by mohla styravit s rodinou

ktochytavzite
15. jún 2024

a s takymi odbornejaimi ukonmi i moze pomoct ados,krmenie plienky lieky infuzie.Pisala si ze mas muza kt ri pomaha rak nie si b rom sama.ry si zdrava a mozno sa das aj yry dokopy ked budes mysliety nie na seba ale mamu.vc

stanulienkat
15. jún 2024

Ved nepracujes, nemozes sa starat o nu ty?

doriiis
15. jún 2024

@stanulienkat
@ktochytavzite ....vy aj čítate,čo píše autorka? Nevládze sa o mamu starať,nakoľko sama trpí psychickymi ťažkosťami.Sama by potrebovala pomoc.
Nie každý je schopný sa starať o osobu,ktorá pomoc potrebuje.A presne pre to máme hospice,domovy,atd

stanulienkat
15. jún 2024

@doriiis citam, ale je naivne cakat, ze teraz rychlo mamu niekde dlhodobo umiestni. Tych domovov je malo a su cakacky.

doriiis
15. jún 2024

@stanulienkat ....ale niečo podniknúť môže a musí.Zjavne to nezvláda ani jedna z nich.To nie je hanba priznať si,že to proste neda

stanulienkat
15. jún 2024

@doriiis tak určite to nie je radosť mať v domácnosti dve tazko psychicky choré osoby.

doriiis
15. jún 2024

@stanulienkat ...radosť,neradost.Ak choroba u mamy spôsobuje,že je agresívna voči sebe alebo okoliu,alebo že proste hroti situácie do extrémov,nelieči sa tak umiestnenie do zariadenia jej len a len pomôže.
U autorky je zlý psychický stav možno iba dočasným následkom zlých udalosti,čo sa jej udiali.Snad sa z toho dostane

sara07
15. jún 2024

@doriiis rozmyšlam ako vôbec môžu prepustit do domacej liečby v tamto stave človeka, to sme kam až padli

doriiis
15. jún 2024

@sara07 ....kým je svojpravna a vypýta sa na reverz.Lekar ju nemoze prinútiť sa ísť dať liečiť,alebo sa objednať na mamo.Proste človek,kým je svojpravny,môže povedať,že sa liečiť nebude a že chce ísť zomierať domov.To isté s liekmi.Nie každý,kto sa pokúsi o samovraždu je automaticky hospitalizovany na psychiatrii.

mimka1402
15. jún 2024

@ktochytavzite
@stanulienkat autorka necelý týždeň dozadu prišla o dieťa... Písala to v inom príspevku. Toto celé jej určite nepomáha.
Tu je pôvodný príspevok https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/mama-je-na-kysliku-ma-depresiu-a-metastazy-nezvladam-to/

autor
15. jún 2024

Ahojte,
Mamina ožila, dala som jej viacej tekutín, bojuje, všetko chce robiť sama,t.j. vstať z postele, ísť na wc...sprevadzam a pomaham jej.
Teraz si vypýtala pozerať inauguráciu prezidenta, chcela ísť k pc. Môj brat bol s Pelem celý deň, ale ozval sa.
Teraz bolo nam ňa náročnejšie obdobie, prepustili ma z korporatu, tam som mala najsteho advokáta a vydobila som 3 extra platy.
Keď ma prepustili, čakala som bábo, ktoré už nieje.
Mamina prišla z liečenia z fiktívnou rakovinou, proste veľmi ťažké negatívne všetko.
V utorok som objednaná do Heliosu, že ešte rok vyskúšam dieťa očakávať.
A vyliečená som z úzkostnej depresie, ale na uzkosti sa liecim, ktoré mi nabehli keďže mami nechcela spolupracovať.
Ďakujem za podporu.

rozculena
15. jún 2024

@mamatroch ADOS nechodí na 1-2hodiny,nebodaj s niekým sedieť v parku....oni robia odborné veci,pichajú injekcie,infúzky,berú krv,ošetrujú rany...majú toho dosť

autor
15. jún 2024

A ráno v pondelok chcem ísť k jej dr, ze ADOS vie zabezpečiť on, toto by mi pomohlo a teda aj opatrovateľku. Ja vtedy môžem ísť plávať, prejsť sa.
Ešte si ukončujem projektového manažéra certifikaciu.
Keď mamka ožila, chce žiť, akurát budem mať pomoc teraz.

doriiis
15. jún 2024

Držíme palce autorka.Nech sa všetko na dobré obráti.Skus poprosiť o pomoc aj brata,keď už nebude mať toľko práce okolo prezidenta a skúste si všetci spolu aj s bratom,mužom,mamou sadnúť a vymyslieť spôsob,ako by to bolo najlepšie pre všetkých.
Takto silno držím palce🤞🏻

rozculena
15. jún 2024

aká fiktívna rakovina??

helenpekar
15. jún 2024

A mamka ma kolko rokov? Ja si ale neviem predstavit robit taketo starosti este svojmu dieťaťu ktore tiez toho ma viac nez dost.. viem ze je to tazke neviem si to ani predstavit, ale z kazdej strany to chce troska empatie voči sebe.. ale prajem vam vela zdravia a stastia, nech je dobre..

autor
15. jún 2024

@rozculena vo vyšných Hagoch kde sa liecia pľúca, jek povedali že má nové nalezy na pľúca po ct čku, a našli jej nález na prsníku. Doktorka povedala že to budú asi metastázy, a s prsnikom máme ísť k dr. V utorok mame mamografiu. Mamina to pojala veľmi zle, že má smrteľnú chorobu a ešte teraz rakovinu.

autor
15. jún 2024

@cacianka mamina nemá stanovenú onko diagnózu. Ona je chorá s pľúcami. V utorok keď Pán Boh dá, pôjdem s ňou na mamogragiu, tam snáď povedia viacej, možno ďalej bude biopsia.

anna777115
15. jún 2024

Autorka, podĺa mňa, by si sa s tvojim psychyckym nastavením, vóbec nemala pokušať o dieťa, lebo to ti naozaj neprilepši , na tvoje uzkostne stavy. Nie si schopná podržať svoju vlastnú maminu ani fyzicky, ani psychycky, ako sa chceš starať o dieťa...!?

rozculena
15. jún 2024

a z čoho by mala mať metastázy,keď jej rakovinu nediagnostikovali? Na pľúca sa lieči s akou diagnózou?

cacianka
15. jún 2024

Prečo nemá jasné stanovenú diagnózu, alebo akú vlastne má? Píšeš že sa lieči na pľúca, tak to má akú dg. ?
Nález na prsníku a dr.tvrdi metastázy, to ako keď nemá potvrdenú dg rakovina pľúc ? To nejako nepasuje, niekde je chyba.
Čo má mama v prepustacej správe z Hagov ?
Pracujem na onkológii, síce nie ako zdravotník, ale už čo-to som pochytila. Nemôže mať metastázy, keď nemá určený primárny nádor.
Verím že to poriesite v dobrom smere, že sa to zlepší, že teraz to bol zhluk nešťastných náhod,/smutných udalostí, a hlavne ty sa dáš do poriadku.
Potom vieš dať do poriadku aj mamu, spolu s ostatnou rodinou dajte hlavy dohromady a keby bolo treba, aj psychologicky na ňu nahucte. Jemné slová ale aj tvrdé, u svokry aj u mojej mami som to musela aplikovať.

autor
15. jún 2024

@anna777115 vlastná mamka ma stredne ťažké depresie, čiže je to o niečo ťažšie, nieto sa starať o inak chorého človeka. Veď to hlava potebuje fungovať. Moju mami som si sama prestahovala z východu, nikto by sa o ňu do teraz nepostaral. Posledný pol rok je u nás. Bolo toho na mňa viacej. Som na Slovensku 8 rokov a 4 zamestnanie čo ma prepustili, niekedy človek potrebuje čas na zotavenie, ale teraz hovná padali jedno cez druhé, pochop.

autor
15. jún 2024

@cacianka mami má idiopaticka pľúcna fibroza, cca 200 ľudí ju má na Slovensku. Berie 900e lieky na mesiac, ktoré neliečia ale spomaľujú progres. Pľúcne tkanivo tvrdne, puká a neregeneruje sa. Mala veľmi ťažký kovid s nasledkami a potom o rok ďalší slabší.
- v pravom prsníku spikulovita lezia, vel.15mm. V pr.axile LU kr os do 10 mm. Th spondyloza.
Čiže slovo metastaza nieje spomenute. Oni jej povedali že zrejme sú tam, ona im uverila, lebo doktori.

anna777115
15. jún 2024

Ja, ťa chápem, ja viem čo je zátaž aj psychycká, aj fyzycká. Ja, sama som prekonala dva zamĺknute potraty, potom sa mi narodila dcera ako 36 rocnej a šesť rokov sa staram a opatrujem 24/7 denne maminu ktora je ZŤP plnkovana a ma milion diagnoz. A som nesmierne vdačná panu Bohu , že dcera má už jedenasť rokov a je ako, tak,samostatná. Malé babo si už neviem predstavit, jednak, pre svoj vek a jednak kvoli situacii v ktorej sa nachadzam. A poviem ti, že je to maximalne náročné, ale v živote by som maminu nenechala napospas osudu, lebo viem, že by to v ustavnej starostlivosti nezvladla.