Ahojte mama sa sťažuje, že má akoby spálené podnebie. Najskôr sa to začalo ako pálenie záhy. Nič jej ale akosi nepomáha. Opísala to aj ako by mala afty. Vedeli by ste poradiť čo to môže byť? Nemôže pre to ani spať.
https://lekar.sk/clanok/ked-alergia-prekvapi
Napadla ma ako prvá alergia, ale môže to byt aj kvasinková infekcia - orálna kandidóza alebo predsalen tie afty. Takéto veci riešia aj zubni lekári.
Zatiaľ pre maminu ničím agresívnym nevyplachovat, vyhýbať sa koreneným, štipľavým jedlám. Ak fajčí, tak obmedziť fajčenie. Vyplachovat repíkom. V prípade, že ma protézu, tak obmedziť nosenie (aj ta býva často príčinou).
Po infekcii vymeniť všetky dentálne pomôcky.
@bloger velmi dobre je Tantum verde voda z lekarne zmiesat v pomere 3:1 voda:tantum a preplachnut tym usta a vyplut. Idealne 3x do dna. Ak tam ma nejake afty alebo kvasinky tak toto usta vydenzifikuje a mohlo by to pomoct. Pokial by to do 3 dni nepomohlo alebo by sa stav zhorsoval urcite navstivte lekara.
Ja odporucam salviovu tinkturu na vyplach + b komplex, ak sa to nezlepsi, tak urcite lekar
Pomimo mozno temy…
Mna skor zaujala veta - vobec jej uz nefunguje stitna zlaza ale na operaciu nechce ist
To je myslim, ze vrchol nezodpovednosti voci svojmu zdraviu
Byt jej pribuzna tak s tym nieco robim.. ( a nemyslim tym hladat rady na modrom konikovi)
@taktotedanie Tak nemôže si to žiaľ dovoliť. Vieš ako to teraz je so zdražovaním. Ja som rád za každú normálnu radu. A prečo by som nemohol hľadať pomoc tu? Pokiaľ viem robí to tak veľa ľudí. Nepoznáš všetky okolnosti. Tak ťa poprosím skús byť slušná.
@bloger tento rok bol dost rozsireny virus herpanginy..moze to byt ono,aj ja som mala cele podnebie plne pluzgierov(neboli to afty ako som si najprv myslela)
@bloger Ja som napisala prispevok nie priamo k vasej otazke na co som hned na zaciatku upozornila, ze to je mimo temu/vasu otazku.. vobec som nenarazala na zdrazovanie, inflaciu a pod.. len som poznamenala, ze pokial jej vobec nefunguje stitna zlaza a nechce ist na operaciu je to absolutne nezodpovedne a to a financiami nema nic spolocne pretoze v statnej nemocnici jej to zoperuju zadarmo a radsej ako spalene podnebie ( ktore moze suvisiet s nefunkcnostou stitnej zlaty) by som hladala pomoc v asi skor v nemocnici
@taktotedanie Nepochopili sme sa nejde o cenu operácie. Vždy ak človek dlho maroduje pokazí si výplatu. Okrem toho ona robí vedúcu. Musela by za ňu zástupkyňa ťahať dvanástky. A to podľa zákona tak dlho je neprípustné. Tak vidíš nie je to také jednoduché. Po tej operácií treba dlho oddychovať. Niekde som počul, že pol roka.
@bloger Ja suhlasim, ze o zdravie je treba sa starat. V praci je clovek nahraditelny, nech sa mu zda akokolvek ze nie je. Clovek je nenahraditelny doma, pre rodinu - a podla toho treba zit.
Treba aj pocuvat lekarov, ak je operacia potrebna, tak na nu ist. Spytat sa na rizika, nechat si vysvetlit. Mnoho ludi sa boji anestezie, dat si vysvetlit aj tu, vo ako funguje. Zaujimat sa, a nie len pocuvat babske reci. Medicina sa pohla dopredu, co mamka pocula pred 40 rokmi uz vobec nie je pravda.
Aj to, ze niekde si pocul ze oddychovat treba pol roka...spytat sa doktora, co ocakavat po op. Ale ked mame nefunguje stitna, tak asi bude unavena aj teraz.
K doktorovi ist, za 5 dni uz by mal byt neinfekcny 😉
Ale ma zaujima ze ako vies ze s kovidom ordinuje? To ma na dverach oznam?
@veselo_neveselo Nie spomínal som tú jej kolegyňu. No a jej synovia pracujú v nemocnici. Tak ľahko sa dostanú k takýmto informáciam. Je to od neho dosť nezodpovedné. Chodia tam totiž poväčšinou starší ľudia. Samozrejme chápem ako to s tou prácou myslíš. Endokrinologa má a chodí na kontroly. Vravel, že to tam má dosť zauzlené. Stáva sa, že sa ide zadusiť aj kávou. Neotvorí sa jej tá príklopka. To znamená, že jej zabehne. Ona by aj išla na operáciu. S tou prácou je to ale problém.
@bloger ako cakat s operaciou kym sa to zhorsi natolko ze nebude vediet prijimat potravu a tekutiny lebo musi chodit do prace…. Ako toto je nonsens co citam od vas, riesite nejake hrdlo ale zakladne ochorenie, ktore ju moze aj zabit ste spomenuli len tak mimochodom a dolezitejsie su peniaze a praca, smutne naozaj smutne..
Dakujem všetkým za pomoc baby. Neuveríte čo jej nakoniec pomohlo. Bola to slivovica. Vypálilo jej to a pomohlo. Som ale vdačný za ochotu pomôcť. Ste super.
@bloger asi najjednoduchšie navštíviť lekára, nepoznáme vek, predchorobie mamy, či užíva nejaké lieky... Má aj pálenie záhy? Alebo máva často afty? Nemá povlak na jazyku? Prípade nebolí ju hrdlo?