Mama a učiteľka v jednom

8. dec 2024

Ahojte maminky, kolegynky ucitelky, prosim Vas, ako to zvladate, tuto generaciu hlucnych, nepocuvajucich deti, ktorym treba vsetko velakrat opakovat? Mna to strasne vycerpava. 😞 Mam to v skole aj doma. Hluk, neustale moje napominanie, neustale moje rozpravanie, zvysovanie hlasu. Beriete dake prirod.doplnky, aby ste to v pohode zvladali? 🙏💚 dakujem🙂

baluinka
8. dec 2024

Ja teda nie som učiteľka, ani nemám tip na žiadne doplnky, ale k tomu hluku mám tip: už dlhšie uvažujem nad štuplami do uší :D znie to asi smiešne, ale zachytila som na soc. sieťach odporúčania (aj od nejakej terapeutky, čo to sama pri deťoch využíva). Že klasicky pri veľkej hlasitosti v nás stúpajú stresové hormóny, prepíname z logickej časti mozgu do emočnej a tým pádom reagujeme inak, ako by sme chceli, skôr nám rupnú nervy. Ja to vnímam sama na sebe, veľakrát by som určite reagovala inak pri amoku svojho dieťaťa, keby mám "vypnutý" alebo stlmený zvuk :D Tá jedna terepeutka radila konkrétne znacku Alpine, ostatné ženy odporúčali aj zn. Loop earplugs. Je vraj s nimi počuť normálne všetko, ale tlmene. Plánujem si to kúpiť sama seba na vianoce (druhé dieťa na ceste) a viem si predstaviť, že by to pomohlo aj mojej mame - učiteľke, ktorá celý život trpí na príšerné migrény a podľa mňa to má sčasti spôsobené aj tou nadmernou hlukovou záťažou v škole.

letfenixa
8. dec 2024

Učím na 2.stupni a hlas nedviham, práve naopak, stišujem.

svetlonos
8. dec 2024

Byt učiteľkou je povolanie, do slova a písmená! Bud na to máš alebo nie. Ja na milión % nie. Rafsej upratovačka ako učiteľka.
Ešte v škôlke a jasliach ok, ale v škole ani za zlaté prada. To sú PÁNI A PANI ucitelky, maju moj plný respekt. Teda pokiaľ subschopni laskavo ukovirovatvzrieduba ešte ich žiaci aj radi maju.

pininka1
8. dec 2024

Pracujem s autistami a rada by som mala skôr ten váš hluk. Niektoré detičky vydávajú také zvuky, ze nam az rezonuje v hlave a tu nepomôže ani napomenutie, ani nič iné. Ja to už nevnímam, beriem to ako súčasť svojej práce. Ak vám to tak vadí, možno by už trebalo zmeniť profesiu.

dager
8. dec 2024

@baluinka súhlasím v každom bode. A za mňa Alpine lepšie sedia v ušiach. Mám doma oboje. A doma niekedy keď mám plné zuby celého sveta tak si nasadim také "otikovske", ktoré tlmia hluk úplne.

lenrol001
9. dec 2024

@baluinka tak ja som prácu učiteľky milovala, ale práve pre ten stály hluk či už na chodbách, v jedálni, na aktivitách, dozoroch prácu zanechala... Už som to nedokázala tolerovať, ma to vyčerpávalo a úplne som vyhorela. Ináč keď tvoje telo prestáva tolerovať hluk niečo nie je v poriadku. Ja som ho celkom dobre znášala skoro 30 rokov..

michaela329
9. dec 2024

Ja som ten typ, ktorému to nevadí -ak je to bežný prevádzkový hluk. Zbytočné vykrikovačky, pazvuky a podobne viem rýchlosť zaraziť. Decká vedia, že hučať môžu vonku na ihrisku. Ja som totiž v ŠKD a tam je level hluku úplne inde ako počas vyučovania.

sivi65
9. dec 2024

Určite nezvyšovať hlas, pretože sa iba človek vyčerpá a namáhaš si hlasivky. Určila som striktne pravidlá, ak nebudú počúvať a budú vyrušovať, tak ústne skúšam. Ak sa správajú dobre, tak zapojím hry do vyučovania. Zatiaľ to mám takto nastavené.

autor
11. dec 2024

@svetlonos mna deti miluju, avsak v kazdej triede dieta s diagnozami, na ktore neplati nic.. svoju pracu milujem❤️

svetlonos
11. dec 2024

Tak to je pekne potom, no striedy kde sú deti s dg su náročné. Tazke pre deti aj učiteľov. Malo by to byt inak ošetrené aby sa každý cítil v rámci možností konfortne. Tu je to nedomyslene.