Ahojte, som matka troch detí, muž chodí na týždňovky takže som s nimi sama celý týždeň, aj keď je pravda že cez víkend je to ešte horšie lebo mám na krku aj štvrté dieťa, muža. Upadam do veľkých depresii, nemám z ničoho radosť, ja nevládzem. Deti táto situácia tiež neteší, štrajkujú pri bežných činnostiach a ja sa s nimi nevládzem hádať, je mi do plaču a čakám kedy tento stav skončí, že postupne uvoľňovanie opatrení túto situáciu zlepší ale vždy keď zase nepovolia je to ešte horšie a horšie. už zvažujem odbornú pomoc ale tie deti sú iba so mnou, ja sa bojím že doma sa sama z toho nedostanem ani liekmi a že by ma hospitalizovali a neviem s kým by deti ostali, spôsobila by som im ďalší stres ale bojím sa že im ubližujem tým že s tým nič nerobim, prosím ako sa dostať z tohto problému,muž mi nepomôže, jemu som o tom povedala ale on to ignoruje, s ním to budem riešiť neskôr keď budeme mať kam odist, s tým som vyrovnaná, teraz mi ide o deti a o to že to nezvladam.
Ake staré máš deti? Staršie deti viac pochopia a pomôžu ak sú malé, ťažko im vysvetliť prečo je to tak ako je... A muž no to je asi každý taký
Vyjdi s detmi do prirody, ake su stare? Ak mas penazi dost, detom by som zaplatila opatrovatelku na par hodin denne, idealne nejaku, ktora ma Montessori kurz a vie deti jemne dotlacit k tomu, aby si robili vo svojich veciach poriadok a rozvijali sa, alebo si zaplat nejaku pomoc do domacnosti. Ako nezvladas deti, co to znamena?
V tejto situácii tá len s nejakou depresiou či hysteriou nehospitalizuju, nemocnice sú preplnene covid pacientami a všetci lekári sa presúvajú pomáhať ku ním
Aké staré sú tie deti? Pomôž si, objednaj jedlo, nemusíš každý deň variť a nič sa nestane, ak varis tak navar na 2-3 dni a zamraz. V iný deň len vytiahneš z mraznicky.
Nemusíš ani žehliť, decka sú doma, nemusia mat ožehlené veci.
Nechcú upratovať, tak 2-3 dni nech je bordel, ty sa ukľudní a potom to spolu upracte
Ja sa mam teraz skvelo, deti nechodia do skoly, to znamena, ze mozu behat po dvore v starych teplakoch, zablatenych topankach a deravej vetrovke, rano vstavaju ako sa zobudia a jedia ked im chuti. Spolu sme sadili semienka do kelimkov, staraju sa o to, dostali svoje povinnosti a maju aj svoju zabavu. Keby bolo na mne, tak sa ani kvoli skole tolko neangazuju, ako ja im mozem dat svoje skusenosti, rozvijat zrucnosti, ktore maju a tie v ktorych ich ja viem usmernit, skolu nech riesia v skole. Svet sa nezruti ak budu opakovat rocnik, aj tak si myslim, ze by vsetky mali opakovat rocnik a nic nestratia, treba sa im venovat doma v tom smere, v ktorom sme na vysokej urovni a skola nech sa postara aby stihali v skole, alebo si to rozlozili na dlhsi cas.
@michu_ no sú veci ktoré ma bavia ale na to potrebujem byť aspoň chvíľu sama a zacvičiť si napríklad..skúšala som to aj s deťmi, skúšam to skoro každý deň ale som z toho ešte horšie , lebo malý do mňa chodí kopať, strkať, prepína mi cviky, vypína hudbu, nemá rád keď robím nieco takéto, neviem prečo, čo mu vadí..dcérka staršia je tiež smutná lebo vtedy si nevšímam ani ju a najstarší syn má 15 rokov, vôbec nepomôže, tiež sa na mňa tvári že ho to strašne obťažuje keď chcem chvíľu pre seba a každý deň mu to vysvetľujem a jeho to nezaujíma lebo musí byť doma a nechce..tiež upadol do depresií asi.
Nic sa nedá robiť, zavolaj svojej obvodnej lekárke.povedz ,ze mas psychické vyhirenie,ze by si potrebovala niečo na podporu psychiky. Musi ti niekto pomôcť. Mama,sestra,teta,kamarátka. Popros o pomoc,nech ich postrazia na hodku .A Ty spi.Nech sa dáš dokopy
A prečo jednoducho nedáš na pár hodin mužovi deti a ty chod na kavu ku susede/kamoške. Keď to zvládneš byt pri nich ty, zvladne aj on.
@dazdovka toto sa mi páči, no my nemáme záhradu, sme zavretí v bytovke ale tiež sa snažím deťom spraviť program, napr.zr ideme si kresliť, vyrábať, pomáhajú s varením ale som dosť nervózna a prenasam tu nervozitu aj na deti..zo školy majú aj online hodiny, úlohy nepíšeme, prefocujeme a posielame pani učiteľke ale nechcú to robiť ani jeden, nechápu prečo keď sú doma musia mať vzdelávanie a strajkuju, aj ja si myslím žeby mohli kľudne opakovať ročník, neuškodilo by to nikomu ale myslíte že ďalší rok už bude normálny? Ja sa bojím že nie
@katkami123 no ja sa snažím dodržiavať tie blbe opatrenia tak nevychádzam, k nikomu, na kávu ani nikde, maximálne do obchodu a domov ale aj to je možno ten problém že sa nemám s kým rozprávať.
Tvoj problém je, ze obskakuješ každému až moc zadok. Máš muza, ma ti pomáhať, máš deti, majú pomáhať a nie, ze je všetko na tebe, ty vyčerpaná kvôli pár lenivcov ešte nakoniec skončíš na antidepresívach. Ja som už v 12. rokoch pomahala variť v kuchyni, v 14.som občas navarila obed, večeru a dalo mi to veľmi veľa do života. Trochu zapriahni aj zvyšok rodiny do domácich prác a viac mysli na seba.
Tak treba sa aj porozprávať. A nie si iba ty rodič, aj muž je. Kedy ty dokážeš byt cely týžden sama s deťmi, on raz za týžden na pár hodin vydrzi tiež, tie deti sú aj jeho.
A mala by si byť raznejsia aj na deti... aby decka kvôli lenivosti, lebo nechcú opakovali ročník... ako nehnevaj sa. Zobrala by som mobily, vypla im wi-Fi a pokým by nemali vypracované smola. To akú budú mat deti, čo opakovali ročníky budúcnosť? Veď to budú mat v životopise, všade koľko rokov študovali, pôjde to s nimi cely život.
@katkami123 ja viem, nič nespravia bezo mňa, raz som staršieho syna poslala nech ide zobrať mladších súrodencov zo škôlky a školy lebo to bolo pred vianocami, ešte som piekla a on na mňa vybehol že to sú moje povinnosti a on to za mňa robiť nebude..snažila som sa mu vysvetliť že musí pomáhať ale on má v hlave že nemusí lebo to sú moje povinnosti..oni to vidia od ich otca že nič nerobí iba sa naje, spí, je na telefóne a nepomôže.. nemieni to zmeniť preto ked bude zase lepšie odídeme ale momentálne není kam..viem že dáva deťom zlý príklad a neváži si ma ani on a ani deti
@katkami123 ako ja nemyslím že by mali v škole zlý prospech a preto opakovali ročník, ale kvôli tomu distancnemu vzdelaniu čo nenahradí vyučovanie v škole preto bol taký návrh aby sa tento rok nepočítal..napr.najstarsi syn je prvák na strednej, má odborný predmet a prax mu nič nenahradi
Bud zajdi k obvodnej a pytaj si nieco na ukludnenie a uvidis ci sa Ti polepsi, alebo k psychiatrovi po AD do nemocnice Ta urcite nedaju.Syn je velky musi Ti aj s dcerou pomoct trocha nech mas cas pre seba.
Nesnaz sa byt 100%.
Places, dobre spis nebudis sa, ci si skor len nervozna?s muzom to asi tiez nebude ruzove podla toho co pises?
No syn by odo mna dostal iný preplesk a chcel by niekedy niečo kúpiť, by som mu povedala hneď, ze to nie je moja povinnosť, vypla by som mu wifi, tiež to nie je tvoja povinnosť, aby deti boli na nete. Strašne im veľa dovoluješ a potom si z nich vyčerpaná. A mužovi periem, zehlis? Lebo to tiež nie je tvoja povinnosť. Ja som teraz tehotná, mám rizikové tehotenstvo, doma dcerku a veru muž sa aj naučil žehliť a žehlí nám veci, lebo ja nemôžem.... len toľko, ze keď sú všetci zvyknutý, ze ty sa nakoniec zodvihnes a urobíš, nikto sa meniť nebude. 15-ročná som prádlo doma žehlila dávno ja a nie moja mama. Tvoja chyba je, ze im skaces okolo zadku až moc a robíš za nich veci, ktoré majú zvládnuť už dávno sami.
Zmente prostredie, teraz sa da podla najnovsich obmedzeni (a povoleni) ist do prirody bez testu aj do ineho okresu, hned by som si na tvojom mieste s rodinou rezervovala cez air BnB https://sk.airbnb.com/ nejake ubytko na 4-7 dni a odisla by som s rodinou zmenit prostredie oddychnut si, nabrat novu silu, detom dat nove podnety... Nevahala by som ani minutu!
Ty im tak chces dobre, az si na seba zabudla.
Nevazis si samu seba.Vies aj nakricat?ved ty sa kludne mozes odstahovat sama a muz nech sa stara, ked to mam zahnat do krajnosti.deti Ti nechcu pomahat nech su s nim.Nemozu Ti vladnut deti deleguj pomoc nenapadne aj na decka
@dazdovka ešte nikdy sme na pobyte neboli a v tejto situácii by som asi moc nezacinala ale určite by som niekedy chcela. Na výlety sme chodievali ale ja nemám auto, ani vodičák takže ísť hromadnou dopravou momentálne tiež nieje pre mňa dobry nápad..vždy som sa snažila deťom venovať aj zvlášť po jednom ale teraz keď sú stále všetci spolu doma tak im to možno aj chýba, s dcérkou sme chodili po hradoch, s malým bicyklovať, s najstarším zase cvičiť ale ten je teraz v takom veku že vôbec nemá záujem o nič..
@luccija snažím sa nekricat lebo oni kopírujú moje chovanie a potom vrieskaju na seba navzájom a to už je tu potom hotova psychiatria..ja ani nechápem kedy sa to takto pokazilo a nastala anarchia
Ahoj, sprav doma revolúciu. 15 ročný chlapec musí pomáhať aj dcéra podľa veku. A malý, že do teba kope? Jasné, lebo chces mať čas pre seba a neskaces okolo jeho zadku. Takú nehrali aby má dieťa kopali lebo ja chcem cvičiť a jemu sa to nepaci. Asi už nebude taký malý keď dokáže prepinat cviky a vypínať hudbu.
Takže zdvihni hlavu, zorad deti podľa veku a zadaj úlohy. Najstarší môže vynášať smeti, bude pomáhať pri varení čistením zeleniny do polievky alebo zemiakov na prilohu. Umyje po sebe riady, pozameta podlahy, poskladá pradlo, povysava. To všetko by už mal dávno vedieť a aj viac, napríklad zahrať sa a zabaviť surodencov, aby si mala čas oddychovat. Dcéra neviem koľko má rokov, ale už je školáčka isto, takže tiež podľa veku poskladať prádlo, roztriedit prádlo na pranie podľa inštrukcií, poutierať prach, zabaviť malého surodenca. najmenší, nech podáva veci pri pracach. Trebárs metličky, lopatku, pouklada hracky, podáva prádlo pri triedeni....Nepomozu? Nebudú ani jesť, ani mať telku či iné aktivity, ktore ich bavia. Rýchlo sa naučia, neboj sa. Nechcú robiť domáce úlohy? Je to ich povinnosť, ich práca, tak ako je tvoja práca starostlivosť o nich a otcova pracovať a doniesť domov výplatu. Povedz im, ze ak si nebudú robiť úlohy a učiť sa a pomáhať, rovnako budeš robiť ty aj otec. To znamená, nebudeš variť, prať, nebudes ich počúvať keď niečo budú od teba potrebovat.
A keď muž príde domov, nie je na dovolenke, je doma, tam kde býva, má rodinu a má sa v nej aj angažovať a pomáhať. A neobstojí že si potrebuje oddýchnuť. Nerobí 24 hodín denne 5 dní v týždni. Po práci príde do svojej izby a má pokoj. Ty však nie. Takže cez víkend nech sa venuje deťom a ty oddychuj čo najviac. Donesie prádlo? Nauč ho ako si ho má oprať a nech mu pri tom pomôžu deti.
Teraz keď sa nedá stretávať tak sa snaž byť s kamoškami v kontakte cez telefón, messenger, WhatsApp alebo Skype. Volajte si a bavte sa. Ak máte vekovo podobne deti, vymyslite si hru a hrajte ju cez Skype trebárs aktivity, alebo hocičo iné. Budete mať zmenu a sociálny kontakt aj keď na diaľku.
Musíš sa vzchopiť kvôli sebe. Nie kvôli deťom, lebo oni ťa do toho dostali, nakoľko si z teba urobili domáceho otroka. Ale ty si matka. Človek ktorý ich porodila a nesmú sa k tebe správať ako k služke. Mali by si ťa vážiť a pomáhať ti a nie kopať do teba a bojovať lebo nechápu prečo sa musia učiť.
@martina1201
Presne tak !!!
Ahoj - z vlastnej skusenosti, aj zo skusenosti znamych som presvedcena ze psychicky stav je najlepsie ak si kazdy vyriesi sam, porozmyslaj a isto prides k rieseniu. Psycholog nema sancu poznat vsetky okolnosti ani moznosti riesenia, kazdy sme nastaveny uplne inak, to co je pre niekoho ci uz jednotlivca, manzelov, rodinu uplne normalne a v pohode, to je pre ineho absolutne nepripustne. Ja by som ti napr. poradila najdi si pracu, ktora ta bude bavit a naplnat, a tym ze ja som tak v hlave nastavena, tak mam pracu ktora ma uspokojuje a bavi a potrebujem ju nech by sa dialo cokolvek. Ale napr. mala som kolegynu- mlade dievca, ktora pila alkohol neskutocne, chodila na liecenia...nic nepomahalo a potom si nasla partnera, dnes ma uz 3 deti a na alkohol ani nepomysli, jednoducho len ona vedela, citila co robit, nie psycholog, pracovne sa necitila v poho, chcela rodinu a manzela .... skus sa samej seba opytat co chces a chod za tym, nic nie je nemozne.
Chlapovi by som po korone nechala deti a čau... idem s kamoskou na kavu, na nákupy. A to, že ťa dieťa kope... klobúk dole, iba žasnem. Toto si nemá žiadne dieťa čo k rodičovi dovoliť.
Prípad z okolia pred koronu...deti a manžel si všimli že od nich mama odišla až keď neboli čisté riady a nik im v sobotu nevarila a buchty nepiekol.tak ju zháňali kdekade lebo slúžka zmizla....na tvojom mieste to urobím tiež aspoň na jeden celý deň či vikend sa sprátať k vašim a predtým nič nachystať a nereagovať na telefonáty..neboj sa.nezahynu a uvedomia si o čom je život v rodine
Tiez by som sa na vikend, ked bude muz doma, spakovala a niekde odisla. Aby si uvedomili, co v tebe maju.
@dazdovka opakovať všetci ročník? to hádam nemyslíš vážne...😨
Ahoj,kludne mi napis sukromnu spravu,viem Ta pochopit
@blizenec79
Super názov nicku, už len kvôli nemu verím, že ju pochopíš 😂😂😂😂
zisti co ta tesi a rob to!🙂