Ahojte dievčatá, viete mi poradiť, horný tlak mám okolo 120 až 125 a spodný vyšší okolo 86 až 92. Zistili mi zväčšenú štítnu môže to byť z toho alebo čo to môže byť? Ďakujem
@lagunka0000 moze to byt zo stitnej zlazy, ale pre zhodnotenie tlaku je dolezite dodrziavat zasady pri merani.
jedna z najdolezitejsich zasad je, ze sa pre meranim tlaku nesmies hybat a to doslova. musis byt v klude. nesmies ani vstat,a by si sa vyzliekla, ci doniesla tlakomer. proste aspon 10-15min sedis a namétas tlakomer na ruku a odmeras. pripadne mozes lezat, ale nesmies si zas ani sadnut, vyrazna zemna polohy sposoby zvysenie TK. tu sa robi velmi casto chyba pri merani. takyto TK sa kludne moze zachvilu stabilizovat.
dalsia vec je, ze treba premerat 3x, ale teraz neviem ktora hodnoty je najrealnejsia. niede na nete,a lebo v navde k tlakomeru to urcite bude.
ak nameras tlak, kde je aly rozdiel medzi spodnym a vrchnym tlakom, je tu pravdepodobnost, ze nie je odmerany dobre. sice pri niektorych ochoreniach sa to vyskytnut moze,a leto uz je pomerne zavaznystav, ktory ma prejavy. nielen pri vyskoceni tk, ale stale sato prejavuje, lebo tu je zrejme problem nielen v TK, ale ani sdce dobre nepracuje.
u teba mi pride ten rozdiel mensi, aj ked este taky nerealny nie je. spodna hodnota 86 je skor hranicna. a teda digitalne tlakomery nie su presne. niet nad ortutove.
Áno, môžeš to mat aj zo stitnej, ale nemusíš.