Mám vymeniť nosné kvapky?

hruska91
18. okt 2023

Ahojte ako je to s kvapkami do nosa?
Dr mi povedala že ak som chorá mám po týždni vymeniť nasivin za niečo iné olynth napr (ina účinná latka) ale v lekarni mi povedali že je to jedno aká latka- stále môže vzniknúť závislosť, treba dať aspoň pár dni pauzu a brat napr len morskú vodu.
Ako to robite vy?

lucijalucy
18. okt 2023

@hruska91 je to tak.. veľmi ľahko vznikne návyk, závislosť. Takže ja dávam pauzu a používam morskú vodu. Snažím sa vyhýbať týmto sprejom, raz už som si navykla a nikdy viac 😅 Ale napríklad teraz beriem ATB, musela som použiť muconasal, ale fakt len pár dní a si na to dávam pozor.

januska12323
18. okt 2023

Kvapky používaj len keď fakt nevieš dýchať a nikdy nie viac ako týždeň.

pribinak
18. okt 2023

Ja som alergik, niekedy používam kvapky aj 2 týždne, inak by som nevedela dýchať
Mením značky. Morská voda je fajn, ale u mna bez efektu

hruska91
autor
18. okt 2023

@pribinak a vedela si potom normlane prestat?
Ja si dávam len detske večer na spanie, iné sme doma nemali a zatiaľ stačilo ale je to týždeň tak neviem čo ďalej.

nika23t
18. okt 2023

@hruska91 minulý rok v októbri som mala covid a odvtedy neviem prestať používať nasivin... Už som raz mala takýto problém, to som v kuse striekala niekoľko rokov. Ťažké bolo odvykat si... A teraz opat. A morská voda mi nikdy nepomohla. Proste natvrdo som musela prestať, tri mesiace som soplila a slzila,kym som mohla normálne fungovať bez nasivinu.

mamusa123456789
18. okt 2023

Ja teda používam kvapky do nosa toľko, koľko potrebujem, niekedy 5 dní, niekedy 10 dní, raz dokonca cca 3 týždne a veru, ze nikdy sa mi nestalo, ze by som mala problém prestať ich používať morská voda mi absolútne nepomáha a hlavne, keď už mám nos upchaty, vtedy sa vysmrkam len po 'normálnych' kvapkach

pribinak
18. okt 2023

@hruska91 áno viem prestať.

hradnapani
18. okt 2023

ak si akutne chora, tak len vymen znacku a kludne pouzivat do odznenia akutnych priznakov. Neboj sa, nic sa ti nestane. Nie vzdy nadcha odznie do siedmych dni. Ja bezne striekam aj 10 ci 14 dni, ak ma to drzi. Zrejme si to ani nedavas trikrat denne, pises ze len navecer, takze mozes byt uplne bez starosti ;)

lelelienka
18. okt 2023

Mne sa osvedcilo naparovanie nad slanou vodou, do nej este pridavam eukalyptovy olejcek, vzdy mi to uvolni nos. A tiez vyplach slanou vodou pomaha, len treba trochu cviku.

taktotedanie
19. okt 2023

Davaj si kym ti nebude lepsie
Mne morska voda bikdy nezaberala

nevenka
19. okt 2023

@hruska91 ja si tak po tyzdni poviem, ze musim prestat a nejak to prezijem, ten pocit upchateho nosa. Ked uz nie je nadcha taka strasna v zaciatkoch, tak to sa da prezit. Proste nedam si a fucim jeden den a na dalsi sa to spravi uz vacsinou. Pocit volneho nosa nemam nikdy, mam alergicku sliznicu.

hruska91
autor
19. okt 2023

Ja mám zelene sople, vybrala som pamycon ale nič- čakám na výsledok z vyteru. Čiže dovtedy nemôžem dychat 😅

daja07
19. okt 2023

@hruska91 konvickuj slanou vodou alebo vincentkou. za mna zelene sople nie su na pamycon, ale faza, kedy uz ten infekt doznieva, no sople su huste a treba ich davat von aby sa nepremnozili bakterie. vela ludi salie zo zelenych soplov, pricom tie este priezracne na zaciatku su plne infekcie.
nam doma sa osvedcilo konvickovat aj celu sezonu, aj preventivne. predtym stale na zelene sople davala lekarka pamycon. ci s nim, ci bez neho, trvalo to aspon tyzden zbavit sa soplov. za mna uplne zbytocne pamycon. ked sa naucili deti konvickovat, tie sople idu von jedna radost. v case ked je soplov vela konvickujeme aj 5x denne. nosne spreje pouzivame skor na noc, nech sliznica odpuchne a da sa dychat. Cez den mozes viac vetrat, ist von ak sa ti da, studeny vzduch ti stiahne sliznicu, lepsie sa dycha, inhalovat, cistit nos slanou vodou.