Mám vyhľadať psychológa alebo psychiatra?

1. jan 2023

Môj posledný rok a pol bol náročný. Cez popôrodné ťažké problémy, ktoré trvali niekoľko mesiacov vkuse, cez ročné náročné bývanie u svokry a veľké nezhody medzi svokrovcami a partnerom.
Až to dospelo do bodu, kedy zlyhávam. Ako žena, ako partnerka, ako matka. Myslím, že sa jedná o poruchu osobnosti, možno som človek so sklonmi k psychopatovi? Neviem. Úplne sa nerozumiem týmto všetkým výrazom a ich významom.
Som výbušná, agresívna, neviem kontrolovať svoje správanie keď ma niečo vytočí, nahnevá, alebo ma niekto nechce pochopiť a vypočuť si ma a moje potreby a emócie. Dokonca mám sklony aj k násiliu a keď už je toho na mňa moc, tak vybehnem. Párkrát som sa “pobila” s mužom, zaútočila som prvá ja. Od nervov, od nepríčetnosti, od zúfalstva.
Toto všetko sa mi deje len vo vzťahu s ním, keď sa nezhodneme, keď ma nepočúva, nenačúva mi, nemá snahu o pochopenie ma, keď odmieta mňa a moje pocity, keď ma stále potrebuje naprávať a pod. (Samozrejme to nie je na každodennom poriadku, ale viem, že so mnou niečo je a nie som ok)
S kým to mám riešiť? Osobne si myslím, že to je prípad pre psychiatra. Ak áno, stači len zavolať a objednať si termín? Alebo potrebujem výmenný od obvoďáka? Alebo iné odporúčanie?
Po prípade poznáte nejakých lekarov v okolí NR, ZM a Vrábel?
Ďakujem.

dori2
1. jan 2023

ahoj, navstiv ambulanciu klinickeho psychologa, on posudi ci je nutny psychiater. z toho co pises si ale myslim ze ho nebude zreba. dal by ti lieky a to je cele… (pracujem ako klinicky psycholog)

dori2
1. jan 2023

ahoj, vyhladaj klinickeho psychologa, on posudi ci treba psychiatra. skos si myslim ze nie. dal by ti lieky a to je vsetko…pracujem ako klinicky psycholog

autor
1. jan 2023

@dori2 ďakujem. Skúsim niekoho pohľadať… tak je tam toho viac, veľký vplyv na môj život má aj moje detstvo a výchova mojich rodičoc a ďalšie iné faktory, ktoré som zažila v živote… takže určite je nutné, aby to niekto posúdil

gemerka17
1. jan 2023

Psychiater predpisuje lieky a koniec. Ty sa potrebuješ nutné s niekym porozprávať, aby ťa usmerniť, naučil techniky zvládanie situácii, vniesol nový pohľad na problémy. To robí psychológ. Išla by som touto cestou najprv. Ako už bolo písané, keby boli potrebná aj lieková forma, tak to psychológ potom odporučí.

dori2
1. jan 2023

no- na to sluzi psychozerapia. odporucam v nitre dr.kluberta alebo dr. pilarcika

trgypadl
1. jan 2023

@dori2 ahoj prepac mozem sa votriet, prosim Ta niekoho na východe nevies odporucit Vranov napr? Dakujem

marca12
1. jan 2023

Objednaj sa ku psychologovi. Kamarat ma takuto zenu a to je nieco priserne s takou zenou zit. Tiez je vybusna,agresivna,bije ho,nadava mu. Je to strasna hanba pre neho mat takuto zenu. Ani jedna z nas to nema doma asi tak,ze s nou muz suhlasi alebo je vzdy na prvu sekundu napomocni,ale musime vediet ovladnut svoj hnev. Kazda sa nahnevame,vybuchneme,ale musime sa ovladat,aby nam to neprerastlo cez hlavu. A ak vidis,ze ti vztah s muzom nerobi dobre,treba sa rozist. Len je otazne,ci sa najde taky muz,ktory ti bude vyhovovat a budes pri nom kludna.

dori2
1. jan 2023

@trgypadl ahoj, tam moc prehlad nemam, len v Presove jednu poznam

dagmarovita
1. jan 2023

len tak ma napadá, len prúd myšlienok,že máš silný materinský pud a ešte asi strach, pretoze vieš,ze ochrana, bezpečie, štastie dieťaťa zálezí aj od partnera a Tebe pripadajú vase nedorozumenia, jeho váhanie, reakcie ako niečo čo ohrozuje štastie dieťaťa, reagujes agresivne, lebo mas strach, aj o seba lebo citis, ze jeho chovanie naburava Tvoju silu..a zároveň si unavená a citis sa nepochopená z jeho strany, hlavne si potrebujes oddychnut, uzdravit sa ak mas aj nieco iné, naucit sa relaxovat, a najst sposob,ako nedovoliť aby tvoje pocity boli sebaznicujuce, proste si uvedomit, ze nemozes sama sebe škodiť, kvoli sebe a tomu, ze si matka, ktorá musí dlho ostať vo fyzickej aj psychickej pohode, najsť to co Ta udrzí v pohode, mozno nejaké zamyslenia denne, mantry..uvedomenie si, že kazdý deň je jedinecný,šanca žiť ze mas výzvy ako spravit svoj zivot stastnejsím,zamakatna sebe, objavit v sebe nieco nové, pracovatna sebe a to je tazké, ale to je krasna cesta aj ked je tazká a to by si mala so skusenym psychologom, psychologickou, ktoremu sa budes musiet priznat zaroven sama pred sebou aka naozaj si a to potrebuje odvahu, to robia najsilnejsí ludia, ze si priznajú pravdu o sebe, ...lieky ked aj by si zacala brať nevyriesia priblemy, potlacia pocity, ale len trochu, kazdy kto berie lieky vie, ze nic sa zazracne nevyriesilo, treba psychoterapie,ale teda staci aj dobrá psychologicka, ked sazacina chodit k psychologovi, treba verit svojim pocitom, ked niečo nesedí, ze rady od psychologa nepomahaju, nepočúva, neberie vážne tvoje pocity, treba zmenit a hladat takeho ku ktoremunadobudne clovek doveru, aj v jeho odbornost. Lieky od psychiatra su len barlička,mozno40%, ostatné je makačka na sebe, treba si davat pozor na svoje slová a skutky,clovek ich uz nikdy nevie zobrať naspať, odpustit sa odpusti mozno ale dokedy?, Treba si davat pozor na slová a take ze bitie...to je uz zufalost, je dobre ze si to uvedomujes, super len zistit prečo to citiš, neublizuj sebe tak, ze si nicis nervy, zdravie za to ze druhy je idiot, smer psychológ, poradne pre vztahy a pozriet sa s kym zijes..ak ma dobru volu partner bude dobre.

trgypadl
1. jan 2023

@dori2 ďakujem za odpoveď, lebo najst niekoho fajn je celkom narocne

dori2
1. jan 2023

@trgypadl to verim…drzim paste

terry658
1. jan 2023

Úplne Ťa chápem. Mala som podobné problémy. U mňa to bolo spôsobené extrémnym nedostatkom spánku. Akonáhle som začala spávať viac tak sa to zlepšilo. No chvíľu to trvalo. Tiež som sa musela naučiť komunikovať s manželom. Držím prsty nech to čím skôr prejde.

autor
2. jan 2023

@dagmarovita ďakujem…

autor
2. jan 2023

@dagmarovita Myslím, že to s tým materstvom čo píšete, bude mať na to nejaký vplyv.

autor
2. jan 2023

@terry658 ďakujem pekne

rol76
2. jan 2023

Najprv chodťe obvodnému,povedzte mu svoje problémy,a on Vás pošle za psychiatrom.Ale tam treba sa najprv objednať,dohodnúť si s ním termín.Dneska psychické problémy už neni sú hanba,tabu.Ja chodím psychiatrovy 18 rokov,a môžem povedať že je super doktor.Chápavý,pozorný.Nerieší hňed všetko s liekmy.Dalšia možnosť je psychoterapia.Ak Vám dá psychiater odporúčanie na psychoterapiu,vy si môžeťe vybrať terapeuta,poisťovňa hradí 25 sedení u psycholôga.Máte možnosť si vybrať ženu,alebo muža,ale podľa mojich skúseností ženy psychologičky sú lepšie,emotívnejšie.Podla toho,čo som od vás čítal,neváhajte dlho,začnite si svôj stav riešiť.Držím Vám palce.😍

autor
4. jan 2023

@rol76 ďakujem…