Mám trvať na ošetrení zubu?

9. aug 2022

Ahojte, pred tromi týždňami ma rozbolel zub. Išla som k zubarke, tá mala dovolenku. Hovorím si, že pôjdem ďalšie ráno k tej čo ju zastupuje lebo to bolo v inom meste. Zub do večera brutál bolesť, skončila som na pohotovosti. Tam mi povedali že zápal nervu. Vybral nervy, dal dočasnú plombu. O týždeň, dva mám ísť ku svojej lekárke pre normálnu plombu. Tak som tam išla a zase dovolenka minulý týždeň. Dnes som tam prišla s papierom z pohotovosti a sestrička na mňa vyletela že to sa nerobí na počkanie. To bude hodinový zákrok a mám prísť o tri týždne. Vraj všetko majú plne. Ja že ale budúci týždeň v piatok odlietam na dovolenku a chcem to mať ok. Čo keď mi dočasná plomba vypadne a ona že mám jesť na druhej strane. Ďalšia vec, že má bolí ďalší zub keď zjem niečo sladké alebo vypijem studené. Neviem či tam ísť ako bolestivý prípad alebo sa modliť nech ma to nechytí na dovolenke. Sestrička mi tvrdila že v teraz necháme zuby na pokoji aby ma v lietadle nerozboleli. Čo by ste robili vy,?

stanulienkat
9. aug 2022

Mme vydrzala focasna plomba mesiac. Mozno by vydrzala aj viac, ale uz ma volala zubarka. Takze toho sa neboj. Ak vsak mas bolesti dalsieho zuba, tak chod ako akutny pripad. Dalsia vec je, ze ak ti rozbabre zub pred dovolenkou a chyti ta to este viac na dovolenke.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dominikak4
9. aug 2022

No ja čakám na endodonciu od mája....termín mám 11.8. Nemala termíny moja lekárka. Zatiaľ všetko ok. Zub sa ukľudnil časom. Po vybratí nervov bude chvíľu citlivý na skus. Ten mesiac ti to počká.

autor
9. aug 2022

@stanulienkat veď sestrička také niečo povedala, že rozbabru zuby pred odletom a môžu začať bolieť. Neviem čo robiť

autor
9. aug 2022

@jabadabadu a ešte to má hnevá že chodím pravidelne na preventívky a nakoniec zápal nervu. Pod plombou bol kaz a to mi predtým robila aj rongen

ms_green
9. aug 2022

@jabadabadu Záleží podľa mňa dosť u akého zubára si. Ja keď som chodila ku štátnej zubárke tak to bol úplne taký istý prístup. "Počkajte", "Nemáme voľné", "Toto ie je akútny stav". Naštvala som sa, išla som k súkromnej (neplatím o moc viac ako tam) ale prístup úplne iný. Nikdy sa mi nestalo, že by som čakala viac ako 4 dni na termín rutinnej prehliadky. Manžela s podobným problémom brali do hodiny.

autor
9. aug 2022

@ms_green som u súkromnej zubarky

ms_green
9. aug 2022

Tak to by som v momente menila zubárku. Ak má súkromník takýto prístup, nájdem 5 ďalších ambulancii, kde sa ku mne budú správať normálne.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mondolina
9. aug 2022

pred dovolenkou by som do zubu nezasahovala, tá vložka vydrží dosť dlho.

gemerka17
9. aug 2022

Ak chodíš k zubárke kde platíš a nemá zmluvy s poisťovňou a teda nevykazuje za teba žiadne zákroky, tak ju zmeň. Ani jej to nemusíš dat vedieť. Proste nájdi si iného zubára a chod k nemu. Ďalší bude rad ze mu zaplatíš. Kvalita zubarky bude tiež na prd, keď si dostala zapal nervu. Raketovou rýchlosťou by som ju menila.

autor
9. aug 2022

@jabadabadu keď som u nej bola pred jej dovolenkou že má bolí zub tak tvrdila že všetko ok. Potom som mala také bolesti že ani 10 ibalginov nepomohlo a zápal nervu. Celú noc som nespala. Do ucha mi to vystrelovalo.

autor
9. aug 2022

@gemerka17 veď to, musel tam byť hlboký kaz a ona ma presviedčala že všetky zuby sú bez kazov.

nevenka
9. aug 2022

Akoze toto co je??? Mne ked sa zapalil zub, tak mi moja doktorka povedala, ze keby som s tym sla na pohotovost, tak mi ho rovno vytrhnu. Ona mi to umrtvila, vybrala nerv a asi 4x!!! som tam bola na docistovanie, davala mi liecivu vlozku, nech sa mi to uplne zahoji ten zapal a az potom, ked sa uistila, ze to mam bez zapalu a bolesti, tak mi to vyplnila, ten kanalik a zavrela plombou. Mam ten zub bez problemov 6 rokov uz.

autor
9. aug 2022

@nevenka mne ho na pohotovosti našťastie nevytrhli ale vybrali nervy, neviem či všetky, čistili, dali dočasnú plombu.

nevenka
9. aug 2022

@gemerka17 vies co, neviem. Mne sa to stalo po porode a asi sa mi dostalo nieco medzi zuby a mala som tam staru plombu na tom jednom zube, ktora uz mozno dobre nedrzala alebo co a zapalil sa mi erv. Nemohla pod to ani zubarka vidiet. Ale ak to je zdravy zub bez plomby, tak by ten kaz hadam videla. V tom pripade je na nic doktorka, ak je takto slepa, to mas pravdu.

deginko
9. aug 2022

Ono to ozaj není 5 minútový zákrok...s tou vložkou môžeš fungovať aj dva mesiace...s týmto sa ozaj nechodí len na zaklopanie...úplne iné by bolo keby si tam išla s tou bolesťou...resp s otvoreným zubom ťa vziať musí..ale keďže ho už nemáš bolestivý ale dočasne uzavretý tak je samozrejme,že ťa len objedná

gemerka17
9. aug 2022

@autorka
Otvoril Google a hľadaj zubárov v okolí. Pozri si recenzie a zajtra volaj že si nový pacient a ze potrebuješ porušiť zuby pred dovolenkou.

autor
9. aug 2022

@deginko a ten druhý zub ktory je citlivý na sladké a studené?

gemerka17
9. aug 2022

Predpokladám, že tvoja zubárka nerobí pod mikroskopom?

deginko
9. aug 2022

Ak ťa naozaj boli tak áno prísť ako s bolesťou...ak je iba citlivý....tak zväčša objednávajú...mne na citlivosť zaberá časté vyplachovanie listerin...ale ak sa bojíš že ťa to chytí na dovolenke..tak skús sa objednať k inému súkromnému

mogaa
9. aug 2022

neviem akú radu tu očakávaš...ak má tvoj zubár plný termínovník, tak ťa nevezme aj keď sa postavíš na hlavu....zápal nervu s preventívkou naozaj nič nemá ani s tým že pred nejakou dobou ti robili RTG...pokiaľ nie si spokojná so zubárom, nájdi si iného, možno zoženieš aj takého čo ti urobí zub na počkanie🙂z môjho pohľadu zubár reagoval normálne, veď zub si mala ošetrený a dočasná plomba ak v prípade že vypadne, vôbec nič sa nedeje...neviem prečo očakávaš že lekár ťa musí zobrať skôr ako za tri týždne len preto že vtedy ideš ty na dovolenku...

autor
9. aug 2022

@mogaa nepáči, nereaguje. Pýtam sa či tá dočasná plomba vydrží keďže doteraz s ňou nemám skúsenosti a či dať ošetriť ten ďalší zub.

autor
9. aug 2022

@gemerka17 nie, prečo

autor
9. aug 2022

@mogaa a čo sa týka toho RTG tak tam snáď vidieť kazy, nie? Opakované som sa sťažovala na bolesť toho zuba a vždy pozrela, urobila RTG a vraj všetko ok. Ale ako hovorím keď sa ti téma nepozdáva, prejdú do nejakej s ocikanym testom a hľadaj ducha

bara_borka
9. aug 2022

zápal nervu, čiže pulpitida, môže vzniknúť aj na zube, ktorý je aktuálne bez kazu, so starou výplňou, ked bol vrtany kľudne aj pred dvadsiatimi rokmi. vibrácie pri vŕtani môžu podráždiť nerv, ten sa môže na xy rokov ukľudniť, a potom, zväčša v najnevhodnejšej chvíli, sa prejaví a rozbolí. môj zubár má vyobjednane na rok dopredu a hovorí, že to bude ešte horšie, keďže naokolo starí zubári odchádzajú do dôchodku a noví neprichádzajú a ľudia si zuby necistia a deti chodia so zdevastovaný chrupom, lebo rodičia im zuby neumyvaju, "lebo on si ich nechce čistiť" ( som zvedavá, či ich ani neprebaluju, keď sú pokakane a nechcú sa dať prebaliť)... takže áno, zub môže rozboliet kľudne aj hodinu po preventívnej prehliadke a nie je to vina zubára....

gemerka17
9. aug 2022

To je taka robota na hovno. 50 % šanca ze to vyjde. Zub môže byť nadalej bolestivý. Nekvalitná práca a ešte za to platiť je zderstvo od zubarky a tvoja blbosť. Najsi si zubára, ktorý je príslušné vybavený na taky zákrok.

autor
9. aug 2022

@bara_borka ok, ďakujem za vysvetlenie. Myslela som, že to je vinou hlbokého kazu.

bara_borka
10. aug 2022

samozrejme, môže to byť aj hlbokým kazom, ktorý sa dostal až ku dreni zuba. ale nie je to pravidlo.

katkaaaaaaaaaaaa
10. aug 2022

Daj si na pohotovosti vytiahnuť. Keď bude treba daj zašiť ďasno a máš úplne pokoj. Ja som to vyriešila tak tiež som mala takú situáciu a dala som vytiahnuť a hotovo. Pokoj božský. Zuby sú svina 🤷🏻‍♀️