Mám stres z ľudí

7. nov 2020

Babu obvodny lekár mi naznacil navštíviť psychiatricku, nakoľko mám stres z ľudí. Vždy sa celá roztrasiem, nemôžem ísť ani zubarke,očnému,kozmeticke a podobne. Rozbúcha sa mi srdce, som nervózna atď. Komplikuje mi to život. Medzi ľuďmi, kt. dobre poznám som ok. Myslíte si že sa oplatí k nej chodiť? Pomohli vám reálne takéto návštevy?

dendulik82
7. nov 2020

prioritne by som vyskusala psychoterapeuta, ktory robi KBT. Ak by to neslo, az potom by som sla k psychiatrovi

autor
7. nov 2020

@dendulik82 mám ísť k nej preto lebo ma hned vedľa ordináciu,je to sukromnicka a naozaj sa mi bude venovať. Lenže čo čítam na internete skúsenosti,sú síce staršie,ale našla som možno 2 prípady kedy takéto návštevy pomohli. Poviem rovno,ak by som nemusela pozerať na peniaze tak sa skúsim objednať,lenže bohužiaľ aj keď je zdravie prvoradé nie je zadarmo. Zúfalá som z toho

dendulik82
7. nov 2020

chcem sa opytat, ci viete aky je rozdiel medzi psychologom a psychiatrom. Vela ludi si to myli. Som psycholog a vas problem posobi ako socialna fobia a ta by sa mala podla stupna zavaznosti najprv riesit u psychologa, psychoterapeuta, KBT terapia je na toto najlepsie zvolena. Psychiater bez psychoterapeutickeho vzdelania vam predpise lieky. Co sice znizi uzkost, ale z dlhodobeho hladiska je to lepsie riesit bez liekov so psychologom. Ked peniaze nehraju rolu, najdite si psychologa a investujte do psychoterapie

dendulik82
7. nov 2020

pardon, som si zle precitala, ze peniazky su problem....tak je moznost najst psychologa pracujuceho na poistovnu

autor
7. nov 2020

@dendulik82 áno hľadala som si rozdiely medzi nimi. Tiež sa mi viac pozdáva psycholog. Ide mi hlavne o to, či je nejaká sanca,že sa niekedy z toho dostanem. Z toho čo som sa dočítala,bez liekov nie sú šance sa z toho dostať.

dendulik82
7. nov 2020

Ano, sance su velke, ale vela zalezi aj od spoluprace vasej. Osobne mam skusenost s niekolkymi klientmi, ktorí sa z toho dostali bez liekov

autor
7. nov 2020

@dendulik82 ani si neviete predstaviť ako toto rada počujem. z celého srdca vám ďakujem za pomoc.

dendulik82
7. nov 2020

na fb je skupina hladam psychologa/psychoterapeuta, skuste tam oslovit odbornikov, kto pracuje s KBT vo vasom okoli. Drzim palce

oli18
8. nov 2020

Ak ti to odporucil obvodny, mal ti hned dat vymenny listok. Mas to pomylene v tom zmysle, ze si myslis ak sukromny, ze sa plati. Vsetci ambulantni lekari su sukromni a chodi sa k nim na vymenny listok na platbu cez poistovnu. Aj k psychologom, ak ti doporuci tvoj obvodny lekar. Teda aspon niekolko sedeni urcite. Dendulik82 to mohla napisat, ako to je v praxi.

dendulik82
8. nov 2020

@oli18 zial to je tak individualne. Je vela psychiatrov, ktory nie su zazmluvnení s poistovnami. A velmi malo psychologov je zazmluvnenych, velka vacsina pracuje na plnu sumu. Takze pokial nevieme o koho konkretne ide (myslim psychiatra), neviem davat rady takehoto typu.

oli18
8. nov 2020

@dendulik82 myslela som, ze jej das radu ohladne platieb, kedy na vymenny listok, kedy cez poistovnu. Pokial nie si niekde zamestnankynou, ale si na volnej nohe. V BA je asi milion psychologov a hlavne z pofidernych sukromnych VS, preto poistovne s kazdym zmluvu neuzavreli. Dobre robia, vedia preco. Pokial ja viem /mame psychologa v rodine/ , niekolko terapii hradi poistovna. Inak su vysetrenia, ktore sa platia, ako potvrdenia k strelnej zbrani, preskusanie vodicov, znalecky posudok a pod. Ale pokial jej doporucil obvodny lekar, urcite by neplatila. Len si musi takeho psychologa najst. Mensia pravdepodobnost je, ze by platila u psychiatra. Ani som nepocula, ze by u nas bol.

autor
8. nov 2020

@oli18 lenže on má odporúča k tej konkrétnej, u ktorej sa platí. A všade som citala,že tieto veci sú neliecitelne,prípadne ľudí dopuju liekmi.nechcem byť celý život na liekoch.preto mi prišlo zbytočne k nej ísť a platiť,keď mi to nemá pomôcť.ale ak dendulik hovori,že to liečiteľné je,tak to aspoň skusim.

dendulik82
8. nov 2020

neviem, kde vsade si citala, ze to je neliecitelne. SOcialna fobia pomocou KBT, pokial k nej nie je pridruzena ina diagnoza by v idealnom pripade mala byt zvladnuta za 10-15 sedeni. Poistovna preplaca 25 sedeni u psychologa, ktory je zazmluvneny.

autor
8. nov 2020

@dendulik82 hľadala som si skúsenosti ľudí a to,či sa z toho niekto dostal. Každý napísal že nie

dendulik82
8. nov 2020

@oli18 skor je to naopak, nie ze poistovne neuzavru zmluvu so psychologom, ale psychologovia nechcu robit na poistovne, lebo je to pre nich obrovska byrokracia a vyjednavanie kazdeho eura, co im ubera mnoho casu a energie. Ja pracujem na psychiatrii, nie sukromne.

dendulik82
8. nov 2020

skus pozerat lepsie, nezameriavaj sa len na tie negativne, dala som si do goodla socialna fobia, liecenie, skusenosti a vyhodilo mi to aj pozitivne skusenosti. Takze NIE kazdy pise, ze sa z toho neda dostat. Mam z praxe skusenost, ze sa to da, smelo do toho, len sa netreba uspokojit s malymi vitazstvami a potom uz nic nerobit, lebo sa to vrati ked to najmenej cakas. To co sa u psychologa naucis terba potom uplatnovat stale. to mas ako s obezitou, schudnes po diete, ale ako prestanes, priberes to naspat, preto nie dieta je cestou ale zmena zivotneho stylu. A pri socialnej fobii je to podobne.

oli18
8. nov 2020

@dendulik82 Do istej miery s tebou súhlasím, viem zhruba, že s poisťovňami je problém. Lenže poisťovne musia mať záujem aj na zmluvných, pretože nie každý pacient si môže dovoliť platiť. Mňa len prekvapuje, ako chrlia súkromné VŠ psychológov v externom štúdiu. Kým vznikli v 90 tých rokoch, na UPJŠ prijímali 15 študentov každý rok.

oli18
8. nov 2020

Ak ti tvoj obvodný lekár doporučil psychiatra, ktorý nemá zmluvy s poisťovňami, je to len a len nahrávanie kolegyni. Nechoď k nej, nájdi si takého, ktorý je zazmluvnený s poisťovňami. A liekom sa nebráň, môžu ti pomôcť. To, že sa berú celý život, nie je pravda. A vedľajšie účinky majú všetky lieky. Len perlička, môj otec bral 13 druhov liekov a dožil sa 90 rokov. Takže hlavu hore, smer odborník. Dobre to dopadne. 🙂

marca12
8. nov 2020

Jasne,ze mas sancu,ale musis spolupracovat a chciet to zmenit. Nespoliehaj sa na to,ze ta psycholog zmeni.

kiwi3
8. nov 2020

mne sa zda, ze nemas jasno v tom, aky je rozdiel medzi psychologom a psychiatrom. psychiater v zasade len predpisuje lieky. k psychiatrovi mozes ist aj bez vymenneho listka. a inak, vobec nemusis ist tam, kam ti "odprucil" vseobecny lekar, najdi si takeho lekara, ktory sa ti bude pozdavat. a urcite nie hned psychiatra, to naozaj z dlhodobeho hladiska nic neriesi.

autor
8. nov 2020

@oli18 ďakujem začnem to riešiť. Dúfam že aj v mojom prípade to dopadne dobre.

autor
8. nov 2020

@kiwi3 ja viem že aj bez výmenného ale doteraz som to neriešila,zubarku ako tak zvladam,ale neviem si predstaviť ísť inej,kozmetiku k životu nepotrebujem ale sú situácie,ktorým sa človek proste nevyhne,preto aj na jeho odporúčanie to chcem už riešiť.Napríklad pri tomto testovaní som myslela,že odpadnem,neskutočne som sa triasla.

nikk3y
15. nov 2020

Ahoj ako to dopadlo ?
Ja mám tiež taký stres z neznámych ľudí, vo všeobecnosti všetkého neznámeho 😁 bojím sa byť v miestnosti s cudzími ľuďmi začnem panikarit aj vtedy keď si na mne veľa ľudí nacapeni (napr.v obchode) mám návaly tepla, zrýchlený tep, búšenie srdca , potia sa mi dlane :D mám stres aj keď mám ísť niekam kde to nepoznám alebo som tam ešte nebola ako napr.nieco vybaviť, dokonca mám stres prechádzať SAMA cez priechody, radšej prejdem tam kde nieje vtedy sa cítim istejšia 🙂

Tak by ma zaujímalo čo si zistila🙂

autor
24. nov 2020

@nikk3y @nikk3y ahoj tak prvá návšteva je za mnou. Sociálnu fóbiu nemám, vraj je to úzkosť a som vyhorela. Povedala, že dá sa to liečiť ale potrvá to minimálne rok. Dostala som od nej lieky a za necelý mesiac idem na kontrolu

nikk3y
4. jan 2021

To sa dá liečiť? :O no tak je dobre držím palce