Prosim poraďte mi. Pred mesiacom a pol som brala antibiotika nakoľko som mala hnis na mandliach. Na chvilu to zmizlo a teraz sa mi tam začal tvoriť zas nie moc, este sa mi aj tazko dýcha. Som alergicka : prach seno tráva atd. Teploty nemam ani nejake bolesti. Sem tam ma tak skriabe v hrdle no neda sa to nazvať bolesťou. Som uplne vystresovana. Okrem ineho mam aj za Kyvacom hlavy hore taku tvrdu nepohyblivu uzlinu ktora vobec neboli ma cca 1cm mozno centimeter a pol. O uzlinach som čítala všeličo mo vsetko bolo hrozne. Sem tam mam pocit ze mi puchne hrdlo a sem tam ma tak pichne v jednom aj druhom uchu. Zajtra som objednana k lekárovi no mam obrovský strach. Mam dieta stale len plačem co so mnou bude. Prosim mate niekto podobny problém ?
@janderka zajtra idem. Strasne sa bojim.
Nemusíš myslieť hneď na najhoršie, u lekára na vyšetrení ti určite poradia, dôležité sú odbery krvi, presne toto aj s uzlinami na krku som túto zimu prežila s mojím päťročným synom, mal podozrenie na infekčnú mononukleózu aj tá má takéto príznaky, musí sa potvrdiť krvnými testami, nakoniec to bola silná streptokoková infekcia a oslabená imunita preliečili ho penicilínom a všetko sa upravilo. Tak hore hlavu a veľa šťastia.
@zuzanaju dufam ze mas pravdu.
Moze to byt tisic veci a ty si si z tolkych variantov vybrala tu jedinu a najhorsiu.
skôr to bud enejaký dlhodobý zápal, často to ide zo zubov, mne to robia osmičky... veľké uzliny, boľavé hrdlo, uši... môže to byť čokoľvek ale lymfóm snáď nie 🙂 alebo často býva problém so zapálenými zubnými koreňmi. držím palce nech výsledky dobre dopadnú, daj vedieť
@veronika_veronika1 ja mam taku uzlinu za uchom, a jednu pod sankou, uz roky, chodim na odbery pravidelne, a je to v poriadku... ale chapem tvoj stres, no musim ti povedat, ze cim viac som na to myslela, tak viac priznakov sa mi zdalo, ze mam, kazde pichnutie, kazda bolest ma hned vystrasila 😒 proste psychicky to treba v prvom rade vyriesit v sebe samej a potom bude dobre, drzim palce, verim tomu, ze len prekonavas nejaku infekciu a tvoj imunitny system takto reaguje 🙂
Nestresuj sa, keď sa ku lekárovi ešte len chystáš. Tie pocity že ti puchne hrdlo, môžu súvisieť s alergiou. Som tiež alergik, minulé leto ma veľmi bolelo hrdlo, pri prehĺtaní ma pichalo v ušiach, zlyhali mi hlasivky. Všetko to bolo spojené s alergiou.Tak sa netráp do predu, verím, že budeaš v poriadku.Netreba hneď myslieť na to najhoršie.
@barus77 lenže mna hrdlo neboli len ho mam cervene a trosku hnis a uzlina tvrda ako neviem co. Nikdy som sa takto nebála.
ahooj, neboj sa a nestresuj sa zbytočne, uvidíš že to bude v poriadku (viem, ľahko sa mi to hovorí ☹ ) , nemysli hneď na to najhoršie. Ja som mala pred dvoma rokmi tiež veľmi boľavé uzliny a boli veľké ako vajce. Hroozne som sa bála. Robili mi testy a nič nezistili (doktorka sa mi už "posmievala" že som len zaľúbená)...a potom asi po roku mi zistili, že som prekonala mononukleózu...Držím palce a posielam ♥
@veronika_veronika1 chod k doktorovi. Cim skor tym lepsie. Aby si neprepasla cas a nakoniec nebolo neskoro... Ale myslim si, ze tvoja samodiagnoza nie je spravna. Po tazkom zapalovom procese sa potrebuje organizmus vysporiadat so vsettkymi jeho dosledkami. Uzliny byvaju zdurene dlho po tom, co akutne zapalove zmeny ustupia. Takze nestresuj, a chod k doktorovi. Nikto ti po ineternete ani nestanovi diagmozu ani terapiu. Keby sa niekto k takemu dacomu podujal, je bud magor alebo podvodnik...
@veronika_veronika1 netreba sa stresovat, lekar ti zhodnoti stav a povie o co sa jedna. Ja mam zdurene uzliny na vela miestach na tele a niako ma to nerozculuje a nestresuje uz. Jednoducho mi dr povedala, pokial nebolia a niesu zapalene, tak sa niako neriesia. Takze pohoda, klidek, tabacek 😀 😀 😀
@veronika_veronika1 no.... po poriadku...
tym ze places a lutujes sa, tym si akurat tak fakt nieco privolas.. Kazdy vecer si hovor : som zdrava, moje telo sa uzdravuje , som spokojna sama so sebou a prijimam vsetko, co mi zivot prinasa".. Nieco v tom zmysle..
PO druhe - tym ze places davas priestor negativnej energii, prekyslujes si organizmus, nesmejes sa ( smiech lieci, zacni pozerat komedie !!! )...
Problemy s mandlami svedcia o duchovnej pricine choroby takej, ze nevies nieco vo svojom zivote prehltnut....
moze to byt cokolvek... nieco z minulosti ( nestastna laska, strata niecoho , alebo niekoho, alebo nutnost zit s niecim, co nechces.... atd..)
Kym tieto veci NEPRIJMES , ze proste je to tak, ako to ma byt, tak nebudes OK....
Okrem toho mandle suvisia aj s travenim.. zacni pit nieco, co ta precisti, nastartuje imunitu ( zaklad imunity su creva) ( napr. aloe vera, chlorela a pod., alebo oboje)
NO a hlavne zmen myslenie... chod k lekarovi, ale nezaoberaj sa myslienkami na chorobu.. lebo tym ju stale zivis ! na co myslis, to sa ti stane, coho sa bojis, to si pritiahnes... strach je najhorsia emocia ( spolu s nenavistou) a brani nam zit vedome a naplno... ovlada ta . ZBAV SA STRACHU....
Najdi si nieco co ti robi radost, konicek, obnov priatelstva, chod na miesta, kde by si mozno len tak nesla, hoci si prstom na mape ukaz, ze sem pojdes a chod !!!!
A stale zi s myslienkou, ze tvoje telo aj duša sa uzdravuje.. mysli na ZDRAVIE, nie na chorobu .... chapes??? vobec sa s nou nezaoberaj, rob vsetko, co treba, ale nemysli na nu viac....
Uzliny mozu byt zdurene len tak.. napr. moj synovec ma presne na šiji , a, od miminka hrcku a nic to nie je, len trvale zdurena uzlina...
Ahoj. Vieš, že uzliny sa robia aj z alergie? Ak máš trebárs vďaka alergii problém s hrdlom, tak zväčšená uzlina na mieste, kde ju popisuješ ty má s tým pravdepodobne súvis. A ten lymfóm .... no neviem, nie som dr., ale počula som, že sa prejavuje práve teplotami, slabosťou a silným nočným potením. Takže to akosi tiež nesedí s tvojimi príznakmi. Proste sa nestresuj, môže to byť z prekonaného zápalu, z alergie... to je v tvojom prípade aj tak najviac pravdepodobné. Inak, čo sa aj "príznakov" ochorení týka, ľudská psychika je mocná čarodejka. Častokrát sa prejaví práve ten, o ktorom práve čítaš... Tak s tým zabojuj, ideš na vyšetrenie a uvidíš, že výsledky budú fajn.
@veronika_veronika1 Ja som mala H.lymfóm,3 mes.po pôrode mi narástla veľká nebolestivá uzlina pod uchom.Po atb zmizla na par dni a zase narástla ešte väčšia.Stále som mala mierne zvýšenú teplotu bez príčiny a neskutočné bolesti hlavy,tlak na hrudníku pretože aj na pľúcach boli už uzliny a hlavne neskutočné nočné potenie.Uzliny do 1cm sú v poriadku.Nemáš sa čoho báť,lebo jedna mala uzlinka vôbec nic neznamená 🙂 nestresuj,lebo tak dávaš šancu chorobám.Ber to tak,že v ohrození života si stále..ale snáď sa nebudeš stále báť.Ži,keď niečo bude..potom to budeš riešiť,ale naozaj nemáš ani jeden príznak lymfómu,tak neboj 🙂
@zita19
@25daniela
@nanip
@dush ako neviem ci som hypochonder alebo co !!!!!!! Bola som dnes u doktorky prehnatala mi krk hrdlo pozrela hrdlo ze vsetko je ok !! Ze ona ziadny hnis nevidí na mandliach. Pritom ja ho tam vidím aj na vaticke som ho mala ked som si vytierala hrdlo. Ze mam zvacsenu jednu mandlu a trochu hrdlo cervene. Ukazovala som jej aj tie guličky tvrde a ze to nic nie je. Zevraj su to svaly!!!!!! To kde sme ?! Tak sa pýtam vas. Za uchom je kosť. Pod tou kosťou mam take tvrde gulicky ked tak tlacim na krk a prehmatavam. Mate tie guličky aj vy ???????
@veronika_veronika1 mavam ich. Ked mam zapalena mandle, dasna alebo zub. Su to lymfaticke uzliny. Asi su primerane velke k tomu zapalu co si prekonala. Casom to odzneje.
@zita19 tiez take tvrde ?? Bojim sa ci nieco neodflakla.
@veronika_veronika1 ako kamienky, velke ako cicerova gulicka... Vsak pockaj tyzden, ked sa nezmeni, tak naklus znova.A daj si poriadnu pitnu kuru, mozno by pomohol aj nejaky cistiaci caj. Napriklad zihlavovy. Voda to pomoze byplavit.
@zita19 ano tiez ich mam take veľké cca 1cm a tvrde ako kamienky. Sledujem ich a nezvacsuju sa. Ma to vylakalo velmi. A co povies na caj s čerstvým zázvorom medom a citrónom ? Je pravda ze za den vypijem tak maximálne liter vody. Viac nie. Niekedy menej mozno.
@veronika_veronika1 no aj to moze byt. A viac.
@veronika_veronika1 ja npre tvoju spijnostemam za uchom,ale ked som chorá tak mám zväčšene tvrdé uzliny pod sánkou a na krku jednu malú mám uzlinku,ale toto porovnávanie je na nič.Každý máme niečo iné na inom mieste.Počkaj,ak to neprejde choď ešte raz.Ja som zmenila lekára keď som mala lymfom,môj orl lekár mi dával 5mesiacov na obrovské uzliny len atb.,keď som zmenila orl lekára na ďalší deň ma rezal.A to som chodila k hematologičke rok a aj ona tvrdila,že som ok.Chcem tým povedať,že aj mne každý hovoril,že preháňam a veľa googlim(ale ja som mala skoro všetky príznaky) nikto mu neveril,ani obvodná lekárka,že mam tlak na hrudníku.Tak ak máš fakt také silné tušenie zmeň lekara...pre svoju vlastnú spokojnosť
Ešte dodám,že naopak ja som hnis na mandliach nemala a ten prvý krčný lekár tvrdil,že tam mám hnis a uzlina je preto väčšia.Takže,ak si tam mala hnis tak je to spojitosť.Mna nebolelo hrdlo a žiaden hnis!Len on to tvrdil skoro pol roka.Tak zmenou lekára si sem tam aj život zachrániš 🙂
mne hnis steka z nosnej mandli po hltane a na krcnych sa mi zvyknu robit take asi hniave vacky, niekedy tie capy, ktore maju neprijemny zapach. Krciar mi odporucil vybrat mandle, hlavne nosnu, pretoze dospely clovek by ju nemal mat a uz vôbec nie hnisavu. ale ja sa strasne bojim narkozy, takze nejdem nikam. uzliny mam ok, viem, ked ideme s dcérou k mudr. a je chora tak hned kontroluje uzliny...mozu byt zvacsene si myslim aj niekolko tyzdnov ked si prekonala zapal, mozno mas nejakého bacila este, a mozno ich este budes mat niekolko tyzdnov. A napr. mna casto bolievalo hrdlo, ale nasadila som si na jesen (od kedy som u krciara bola) cistu vodu so stavou z polovicky citrona a odvtedy "klop klop" ma hrdlo nebolelo 🙂 tak vyskusaj, mozno ti to pomoze a aj uzliny sa zmensia 😉
@palomka vyskúšam uvidim. Som z toho na nervy.
Pred tromi rokmi som mala podobné problémy. V zime nádcha za nádchou, chrípky, všetko prechodené, neliečené. Potom totálny stres v robote. Potom to všetko prešlo a naraz krk samá uzlina, ale príšerné, viditeľné, tvrdé po oboch stranách krku až dole, aj za ušami. Keď to vyvrcholilo, tak som mala šialené lámavé bolesti. Po sonách, krčiaroch, hematológiách(tam ma vystrašili, že je tam 50% možnosť, že je to zhubné a že to treba vybrať) som vyhľadala krčiara naozaj odborníka v inom meste a ten povedal, že je to dôsledok všetkého vyššie spomenutého. Po vybratí 2 balení antibiotík sa to pomaličky stratilo, no vždy keď mám stres mi zas vyskočia uzliny. Tiež som sa šialené bála, ale určite treba zájsť aj za naozajstným ODBORNÍIKOM, ak sa niečo nezdá. Držím prsty!
Ahoj,kym ti to nevyvrati odbornik,asi budes stale nespkojna...pytaj sa na hematologiu,tam ti urobia krvne testy,
Ak bude treba zoberu vzorku z kostnej drene a budes si na istom..Prezila som,viem a poznam aj tvoj strach 😉
Moze to byt aj mononukleoza ? Vcera mi bolo aj na vracanie dost. Dnes tiez. V hrdle hnis. Na jazyku biely povlak. V tele take vnútorne chvenie. Niekedy zimnica.
pri mononukleóze sú celé mandle povlečené bielym povlakom a bolo by ti aj strašne zle. môj syn mal zväčšené uzlinky za uchom niekolko rokov. Dr to aj sledovala. boli ako korálky. tiež som sa bála. strašne. a ščkriabanie v hrdle môže byť z alergie, aj zatekať hlieny z toho môžu. no pre svj klud si popýtaj u obvodnej Dr. , či by ti nemohla urobiť krvný obraz s diferenciálom. a sedimentáciu. normálne jej povedz, že sa veľmi bojíš. ten povlak na jazyku môže byť aj z menej tekutín. no a chvenie v celom tele , to môže byť aj stres. určite sa nedaj u Dr. odbiť, len tak získaš kľud. to poznám 🙂
držím palce
@devicka prosim ta a mal tie uzliny tvrde alebo ake ?
@veronika_veronika1 netreba sa dopredu stresovat a hlavne necitat kadejake veci na nete - aj ked ja to tiez robim, a akurat ma to hrozne vystresuje a potom si namyslam, ze ja som ten najhorsi pripad. Treba ist k lekarovi na odborne vysetrenie a potom to riesit s lekarom.