Ahojte, uz odmalička mám strach zo zvracania, pamätám si pomaly každý jeden krát, čo niekto z rodiny zvracal. Myslela som, že má to prejde, no každým rokom mám pocit, ze to je len horšie a horšie. Časom to prešlo do takého štádia, že vždy keď počujem, že niekto mal virózu alebo že niekomu je zle, hneď začnem estremne stresovať. Vždy má začne bolieť žalúdok a hneď si predstavujem najhoršie. Prídem domov a chytám panické záchvaty. Trasiem sa, potim sa a citim že mi je strašne zle. Niekedy aj celé noci nespavam. Dnes akurát prišla domov mama, s tým že má virozu a ja som bola cely deň v jej izbe. Teraz si ani neviete predstaviť ako mi je. Len čakám, kedy to príde aj na mna. Chytám take panické záchvaty, že neviem čo mám robiť. Skúšala som aj psychológa, ale absolútne mi to nepomohlo. Neviem čo mám robiť.
tak to ma mrzi, ze to mas az takto. neviem si ani predstavit, co zazivas, ale tiez by som asi jedine vymenila psychologa. nie je to dobre, ublizujes si tymto len sama sebe. ale to istotne vies, prepac. 🙉 🙊
@luc22222 ja mam 40 a to isté. Úplná panika pri tej predstave. Alebo že bude vracať niekto, s kým žijem. Deti mame 2, ak im je zle, je s nimi iba manžel, ja sa snažím co najviac izolovať, nič nepočuť a nevidieť.
@nin12345 ja som pri mojich dvoch vôbec nevracala , ani zle mi nebolo.
@marhulka13 snažíš sa aj s tým niečo robiť, či tomu nevhavas voľný priebeh?
Ja nemám strach z vracania ak ide o niekoho iného...ale mám strach, keď je zle mne a treba mi zvracať...mám 37 rokov a zvracala som asi 2 x, čo pamätám a to som skoro odpadla taká panika...keď mi je zlé, len predýchavam, chodím hore dole po byte, idem na balkón nadýchať sa vzduchu, snažím sa na to nemyslieť...v tehotenstve som ani raz nezvracala...chválabohu
@luc22222 a teda, stalo sa ti uz niekedy, ze by si zvracala? Je to divna otazka, kazdy uz niekedy zvracal…ale tak predsa… mozno len si myslis, ze je to horsie ako to realne je. Ja napr. ked mam tazky zaludok, ked mi nieco nesadlo, ako keby kamen v zaludku ked mam, tak si strcim prsty a vybavene. Problem vyrieseny. Ani to neboli, aj to ide samo. No, je to hnusne, to ano… ale tak su aj horsie veci.
@luc22222 nič s tým nerobím, čím som staršia, tým je to trolilinku lepsie
@luc22222 psychiater, psychoterapia
Ak ti nejaka spomienka sposobuje takuto silnu reakciu, fyzickú a psychickú, je na mieste to riešiť. Zbytočne sa budeš v živote obmedzovať.
Obvodný lekár ti môže predpísať lieky a odporučiť psychiatrické vyšetrenie a psychoterapiu, ktorá by bola platená z poistenia. Takže by som šla najprv tam
@mia_von_prag hej máš pravdu, no v poslednej dobe má to extrémne obmedzuje, normalne mám niekedy take chvíle, že by som najradšej ani nikam nešla len bola doma aby som nikde nič nechytila. A už to vážne nedávam
@luc22222 mam to iste od malička. Naposledy som vracala v máji 2008, ako 10ročná 🫣 odvtedy ked mi je zle predychavam. Aj tehotenstva som len predychavala, nevygrcala by som sa nikdy, ani keby neviem čo . A cítim presne to isté čo ty keď ma niekto virózu. Ale mam tri deti, takže sa tomu celkom nedá vyhnúť, nie je mi príjemné ich vidieť ale postarať sa musím. Takže toto už mam zmáknuté, proste idem riešim. Klapky na očiach a podávam misku 🫣
Ja sa fakt snažím na to nemyslieť a neprežívat to tak, len moja psychika už vždy mysli hneď na najhoršie. Preto by som už chcela s tým niečo robiť, lebo myslím si že samé mi to neprejde. A je mi lepšie aspoň keď čítam, že som v tom neni jediná. Lebo v mojom okoli nepoznám nikoho s touto fóbiou.
@luc22222 no toto ako keby som písala ja.. a čo sa týka tehotenstva mám jedno dieťa a nezvracala som počas tehotenstva ani raz takže je to u každého iné a či sa ten strach z vracania prekonať psychológom netuším. Tiež ti poviem podobne. Manžel priniesol z prace minulý rok virózu zvracal a potom som sa zobudila a naplo ma našťastie som mala lačný žalúdok a utekala som do nemocnice na infúziu deganovú lebo som skoro od strachu odpadla že budem zvracať tiež.. našťastie všetci svätý pri mne stali a prešlo to z toho takže viem presne aké utrpenie v živote máš, mám úplne to iste
@luc22222 skus ineho psychologa lebo ak raz planujes byt tehotna tak si to neviem predstavit sklbit s az takto panickym strachom. Kamaratka ma tiez strach z vracania ale to nie takyto extremny