Ahoj, neviem vobec spavat, mam uplne rozhadzany biorytmus. hlavny problem je spanok, nespim, ani teraz, neviem uz zaspat.Moja dcera mala problemy, mala silne kolikove obdobie, trvalo to styri mesiace. dnes ma sedem.Plakala den, noc, je to moje prve dieta, uplne som bola podrazdena, nevyspta, unavena. uz ma hocico rozhadzalo.byvam s rodicmi, trapi ma, ze nasi asi od tretieho mesiaca su s malou cez den, ja som si isla pospat, proste som musela, ona v noci plakavala, budila sa, spala som mozno dve hodiny v noci. tak nasi s nou boli cez den, kazdy den asi po styri, pat hodin. potom sa to zmenilo po prikrmoch a ked uz travila viac casu na brusku, crievka sa rozhybali. ale ja to uz neviem dat naspat akoby ten rezim sebe. a mala je drazdive, narocne dieta. napr ju uspim medzi osmou, deviatou, este potom porobim veci co som nestihla, potom mam cas na hygienu, plus chvilu pre seba, okolo polnoci idem spat. zaspim tazko a po dvoch troch hodinach je mala uz hore na papanie, nakrmim ju a uz neviem vobec zaspat. aj teraz, krmenie okolo druhej v noci, skusala som potom spat zasa a nic, nejde to, je pol siestej. zas proste ju budem davat nasim na par hodin, lebo budem zlomena. pojdem teda spat na asi styri, tri hodky, poobede budem s malou az do vecera a zas v noci nebudem vediet zaspat a tak dookola, neviem sa z toho vymotat. kazdy, ze vsak nechod cez den spat, ale ja to nevydrzim, ved spavam dve, tri hodiny, jak mam byt cez den hore? s malou spat cez den nejde, spi len chvilu a ja neviem rychlo zaspat, neviem ci to poznate, kym ja zaspim, ona je uz aj hore. to je este horsie. najviac ma stve ani nie, ze som takto prehodena, ale ze nie som s nou, ved to je moc nie, ze cez den su s nou nasi, aj napr ju moja mama krmi, a trva to dlhsie a predsa dieta mam mat jednu primarnu osobu stale a tou mam byt ja. co ked sa na mna nenaviaze, alebo sa nevytrvori puto?neviem ako sa mam z toho vymotat. homeopatika, alebo co, neviem ako sa mam cez den udrzat hore, aby som potom noc celu prespala, s vynimkou krmenia. strasne ma to trapi.
@rony15 ak nedojcis..tak si nasad melatonin. Ten nie je navykovy, llebo to je hormon.
Mlieko s medom,ci caje na dobry spanok...
Ak nic nezaberie,tak sup dr.,ze co s tym..moj drahy tiez nrmoze spavat..jedine na dovolenkach..on to ma asi zo stresu,mozno aj ty si vlastne v strese..viem,ze je to tazke,moja bola do 3,5m.kolikova a k nejnsom mala este 2r.stupla..a boli noci,ked sme boli aj 2hodiny hore a maly poobede uz casto ani nespaval..
Alebo este ci ti nepomoze napr.zmena miesta postele..nam jedna pani,co sa v tom vyzna,rovno povedala,ze nemame dobre tu manzelsku postel,lebo kusok vytrca von k dveram. Dakedy staci len mala zmena..
Alebo,ak sa da,nejake lahke cvicenie-joga,pilates..to ta aj nabije energiou a mozno pomoze na dobry spanok. A aspon,ze mozes si pospat poobede..ja viem,mas to teraz prehodene..ked som robila na smeny,tak som po nejakom case tiez nala poruchy spanku. Ale dostala som sa na nesmenove oddelenie, uzivala i ten melatonin (nie kazdy den,len ked mi neslo zaspat). Ale trvalo niekolko mesiacov,nez sa mi spanok upravil.. Moje deti nastastie v noci inak spavali a ta nespavost sa mi nevratila,ale teda viem,co to je..aj od seba a i teraz od draheho..
A skus nejak nebyt nervozna..deti to totiz strasne citia. Drahy,ked je nervozny,vplyva to na deti,tie su podrazdene,on sa rozdrazdi este viac,z toho aj jz som potom nesvoja,to su velmi zle chvile.. Naoeaj,treba si nieco vymysliet na relax..aspon dlha prechadzka,masaz,cvicenie ci hoci aj pokec s kamoskami.
Drzim paste!
@2712sasenka vsak aj robim, dnes som veci skladala, co nes
lo spat...hej mamu mam super, ale ja s tym nie som spokojna, skusim ist skor spat, sice aj to nevyslo, ale co uz. nejak to musim.
@siska53 uz som aj premyslala, ze co tie zeny co su uplne same, to je ine kafe. ja ozaj neviem co by som robila, ale ked clovek uz nema uniku asi je vynaliezavejsi. urcite by som si pomohla vtedy, musim aj teraz, uz to trva dlho, mala uz akoby sa viac tesila na nasich ako na mna, teda vidim, ze sa taha ku mne, je rada ked pridem a tak, ale na nasich vyska, tesi sa strasne, neviem, mozno aj preto, ze oni nie su tak nervozni, v noci spia, nemaju prerusovany spanok, tak su kludni aj s nou potom, urrcite to citi.nechcem to tak. dakujem za rady obsiahle 🙂
No samo sa to neupravi, najhorsie je ze stale chodis spat neskoro a tym padom nemas sa KEDY prestavit a vyspat. Rozpravky ti nebudem rozpravat, musis si to naplanovat sama. Mala uz nema 2 mesiace, cize vies robit rezim aj jej. Zrus vecerne upratovanie a vychystavanie a neviem co a chod normalne spat o 9tej. Veci na jedenie malej maj v stave ze prides pohrkas a das jej flasu a spite dalej. Rano vstan a funguj cez den tak ako ti treba, cize cez den sa venuj malej, rob si domace prace atd. Aj ked mozno budes par dni fungovat na kave ale urcite sa to upravi. Ked sa vyspis cez den, je jasne ze v noci to len tak nepojde, staci ze ta nieco vyrusi.
Mali sme to tak, ze kym mala este v noci pila to jedno mlieko, dali sme jej ho ked som isla spat alebo som to mala uz nachystane (ked som napr nieco pozerala alebo zehlila atd, tak aj ked sa sama nezobudila dala som jej ho o polnoci), ale rychlo sme zrusili aj nocne krmenie 🙂 V cca 8-10mesiaci urcite, ked som zacala vecer davat kasu
Ja osobne som pouzivala goodnight drink, lebo som mala taky slaby spanok ze som nedokazala riadne zaspat. . Mozes skusit.. lenze ak nezmenis rezim nic to nepomoze. A hlavne sa prestan stresovat, nemas vobec preco.... ved co sa stane ak nebude vsetko v jeden den hotove, kym si prestavis rezim uplne? ;) Nic... vooobec nic. Mat doma pri malom dietati klud je na nezaplatenie.
@rony15 tak cez den si kludne lahni, ale nie na 4hodiny ale max hodku. normalne si nastav budik, aj ked budes odpadavat, nespi dlhsie, po max. tyzdni si telo zvykne na novy rezim. no a vecer...bordel-nebordel, zalahni s malou. to je zaklad! kolko razy som sa ja ani neosprchovala, ano-fuj, ale skratka som zalahla do postele jak hnile jablko a spala kolko mohla..ono, väcsinu casu som v podstate len driemala, ale to nevadi. ked aj nebudes spat, aspon lez, telo to potrebuje.
mne sa to vyrazne zlepsilo tak po roku..a najlepsie ked sa ustalil malej rezim na jedno spanie cez obed a vecer na tu osmu. aj rovnako vstava rano cca...takze pravidelny rezim pomohol. a dotial uz len to spominane...
proste telo je zblbnute. a este som pila a vlastne stale s prestavkami pijem magnezium.
pomoc urcite vyuzivaj ked mas moznost ale teda troska pomen ten rezim ozaj...
Skus posunut vecierku pre malu o hodinu skor. Mozno je prilis uvanena a preto aj horsie spi a castejsie sa budi. V tomto veku by mali babatka vydrzat aspon 5-6 hodin bez jedla. Co by tiez mohlo pomoct jej nedavat zakazdym flasu ked zamrnci. Niekedy staci pockat 15 minut a sama zaspi. Pripadne vela mamiciek pouziva trik s riedenim mliecka. Zakazdym urobis slabsie mliecko az nakoniec jej das pocas noci len vodu. To ju odradi od vstavania nakolko sa jej to "neoplati" 🙂 Taktiez skus pit caj z materinej dusky ktory pomaha trosku zrelaxovat a tiez je dobry na spanie.
Tiež hlasujem za Melatonín. Moje dieťa nespalo v noci (nepoteším ťa) do cca 2,5 roka. Inak bolo vkuse hore a plakalo. Tiež som len nedávno zistila, čo je to vyspať sa. Melatonín ťa priamo neuspí, iba ťa nastaví na spánok, ukľudní ťa. Výhoda spočíva v tom, že ak si ho dáš, normálne zaspíš, obyčajným zdravým spánkom. Ak dieťa zaplače, budeš ho normálne počuť a zobudíš sa. Nebudeš oblbnutá ako z práškov na spanie a teda môžeš s dieťaťom manipulovať, ak by ho bolo treba vziať na ruky, nakŕmiť, či prebaliť.
ked sa da narezimovat dietatko, musi sa dat aj maminka..verim ti, ze to nemas lahke ale od nasich deti vyzadujeme aby sa predstavili, ze treba vydrzat tyzden - dva a nastavia sa na rezim..tak to iste bude aj u teba,..ako si sa nastavila na 2 hodinovy spanok v noci tak sa aj prestavis..len treba vydrzat nejaky cas....ako baby uz pisali, vecer spat s malou...cez den si dat slofika tak na hodinu, nastavovat budiky..malicku ucit na podobny rezim tiez...dat ju spat trosku skor, udrziavat ritualy..a rodicovska pomoc je uzasna, tiez ti v dobrom zavidim..co by som ja bola za to dala kedysi...ale tak potom ich mozes poprosit aby ti malu postrazili cez den samozrejme a ty si zatial porobis tie veci co skusas po veceroch alebo len tak vylozis nohy a pozries film...ja som takyto luxus nemala 🙂 Urcite sa prestavis..len treba vydrzat
@rony15 Ja som mala prakticky to iste co ty,len s velmi velkym rozdielom,ze som bola na maleho uplne sama,takze vyspat sa bol luxus,trvalo to do 2,9 roku,bola som zrela na psychiatriu,aj ked byvam s nasimi,tak za cely cas mi s nim neboli ani 5 min.ze vraj ja som mama a mam sa starat..ty ani nevies aku mas velku vyhodu,ze mama ti ju zoberie,si predstav,ze by si bola na nu sama,sa zblaznis...ono,telo-aspon moje si casom zvyklo na nedostatok spanku-co mu ostavalo?Chod spat s malou vecer,nie o polnoci ako pises,ze sa snazis nieco porobit,chod spat hned..aj tak ako pises,v noci nemozes spavat,tak potom si rob veci,ktore musis robit,ked aj tak nespis 🙂