Mám psychický problém - ako to riešiť?

quaqua
25. máj 2020

Ahojte. Netusim co sa to so mnou deje. Zacnem od zaciatku. Vo februari mi z nicoho nic na prechadzke prislo ako na odpadnutie. Slabe nohy, studeny pot.... Taka vlna mnou presla. Napila som sa vody rozopla. Rozdychala to. Odvtedy sa mi to dsje skoro stale ked opustim dom. Ale nikdy sa mi este nic nestalo ani som neodpadla len taky hnusny pocit ze fakt slabe nohy, trasiem sa, studeny pot. A stale ked idem niekam tak na to myslim ze sa to stane co budem robit. Chodim s kocikom. Mam druhe dieta. Zacala som si davat horcik a zda sa mi ze trochu lepsie. Nemate s tym skusenost co to moze byt? Ako to riesit?

juliet86
25. máj 2020

znie to ako uzkostno panicka porucha. co sa dialo v tvojom zivote resp. par tyzdnov mesiacov predtym? mas nejake stresy? co zdravie teba a rodiny a deti? co financne stresy traumaticke udalosti? ako kvalitne spis a jest? urcite magne b6. oddych. spanok. venovat sa sebe a zalubam naplnat svoje potreby fyzicke a psychicke. niekomu pomaha sport a napr meditacia alebo joga. autogenny trening. mozes vseobecnu poprosot o komplet krvy obraz. moze to byt aj z hormonov alebo zo stitnej zlazy. ak pride zataz a prejavy sa budu zhorsovat a obmedzovat sa nerozpakuj sa vyhladat psychologa pripadne psychiatra. drzim ti palce

simsalabim
25. máj 2020

@quaqua mne to pripada ako uzkostna porucha agorafopbia - mala ju kamaratova mama a takmer nevychadzala z domu. Riesila by som to cim skor, navstevou psychologa nic nepokazis, plus co ti radi
@juliet86

irusa
25. máj 2020

@juliet86 👍

eliska13
25. máj 2020

@quaqua strach zo strachu.Stalo sa Ti niečo zle a teraz, keď má prísť tá istá situácia tak už podvedome rozmýšľaš, že to zase príde a tak si vystrašená, že to naozaj príde.Uzkost...je ťažké na to nemyslieť ja som to mala po autonehode v aute, autobusoch...len sa nesmieš tej situácii vyhýbať, ale ísť do toho veď to už poznám nič sa mi nestane.Bude Ti busit srdce, sucho v krku, ale pomaly to zvládneš a každá prechádzka Tá posunie vpred.Ocakavas zle a telo psychika na to reaguje.Ak by to nebolo lepsie môžeš ísť k obvodnej pre ukludnovak, ak nepomôže tak psychológ, psychiater...

anonym0001
25. máj 2020

@juliet86 zacni brat magnezium, aj 5x denne. Pomoze.

deti95060810
25. máj 2020

chorá psychika, prepracovanosť, únava...máš toho veľa....Treba povoliť.

hradnapani
25. máj 2020

zrejme panicka uzkost alebo tetania. Na obe je dobre brat zvysene davky magnezia. (pozor dve hodiny pred tym a po nom neuzivat vapnik, cize ani mliecne vyrobky, aby sa magnezium dobre vstrebalo. Uplne najlepsie sa vstrebe magnezium cez kozu, takze kupel v magneziovej soli - predava sa to aj pod nazvom ziva sol).

skoricovadettie
25. máj 2020

Jednoznačne sa nenechaj tu diagnostikovať samozvanými odborníčkami (prepáčte ženy, ale to čo tu píšete sú drísty) 🙂 V roku 2020 nie je hanba ísť ku psychológovi a už vôbec nie ku psychiatrovi. Lieky ti môžu pomôcť. Určite je dobrý nápad nájsť si počas dňa hodinu na úplné vypnutie, oddých, kľudne aj meditáciu - nie v nejakom náboženskom zmysle, skôr sa len stíšiť, premýšľať. Jednoznačne je dobré ísť, preriešiť, zistiť pôvod problému. Sama mám skúsenosť 🙂 Táto stránka ti nepomôže ani nevyrieši problémy.

irusa
25. máj 2020

@skoricovadettie mne sa nezdá aby tu niektorá napísala dristy..myslím, že sama si poradila, že je dobre vypnúť ako žienky predtým..či tiež píšeš dristy ???? Áno je dobre zájsť k psychiatrovi v roku 2020, ktorý ťa ako prvé nadopuje liekmi, ktoré ti potlačia dané stavy, pretože toto je riešenie u psychiatra ! Ale tvoj problém to nerieší, len potlačí.....

skoricovadettie
25. máj 2020

@irusa Preto sa využíva kombinácia terapie a medikamentov 🙂 Logicky, že len lieky nepomôžu. Ale ak ide o závažný stav, je nutné ich zvážiť.

hradnapani
25. máj 2020

@skoricovadettie ved ju tu nikto neodradza od psychologa ani od psychiatra 🙄 . Nemysli si, ze len ty si si niecim presla. Sme tu viacere, ktore mali podobne priznaky, tak cerpame z vlastnych skusenosti. Snad je autorka natolko rozumna, ze vyhlada odbornu pomoc a kym sa tak stane, tak moze aspon nieco vyskusat, resp. pokracovat s tym magneziom, ktore si aj sama nasadila. Ty jej radis meditaciu a psychologa - v poriadku. Ale preco tak utocne voci ostatnym?

skoricovadettie
25. máj 2020

@hradnapani A hneď ju tu diagnostikovať problémami so štítnou žľazou, tetániou a fóbiami je úplne v poriadku? :D Prosím vás, ak máte titul, do toho. Ale v prípade ak má vážne poruchu týkajúcu sa úzkosťou, desiť ju takýmito diagnózami vôbec nie je v poriadku.

irusa
25. máj 2020

@skoricovadettie ako prvé ťa pošle obvodná so štítnou žľazou na vyšetrenie a ak výsledky sú dobre pošle ťa na neurológiu....

skoricovadettie
25. máj 2020

@irusa 🙂 alebo ťa môže odporúčiť hneď ku psychológovi či na psychiatriu, závisí od obvodnej.

irusa
25. máj 2020

@skoricovadettie no psychiater ako posledné, ak sú všetky vyšetrenia ok...psychiater ti určí diagnózu a nasadí automatický lieky.... niekto tu napísal niečo zle ????

skoricovadettie
25. máj 2020

Opakujem moju pointu, lebo zjavne sa tu nečíta s porozumením :D Hneď vypisovať diagnózy, ktoré môže/nemusí mať, ju môže tak akurát vydesiť. Tak trochu s citom tu radiť. Ja keby som si toto prečítala pred pár rokmi keď som riešila podobnú situáciu, neviem ako by som dopadla. Radšej ju tu len podporte, kým na to nemáte titul.

irusa
25. máj 2020

@skoricovadettie pýta sa na skúsenosti, tak ty čítaj s porozumením.... mám tiež niečo za sebou...a mám titul

skoricovadettie
25. máj 2020

@irusa z klinickej psychológie či medicínskeho odboru? 🙂

irusa
25. máj 2020
skoricovadettie
25. máj 2020

@irusa Samozrejme, a ja som študovala jadrovú fyziku. Tak to by si mala niečo vedieť o etike ;) pekný deň

irusa
25. máj 2020

@skoricovadettie ako odporúčam ti ešte raz zájsť na tu psychiatriu

skoricovadettie
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
petrahorkava
25. máj 2020

@quaqua Ako tu už bolo spomínané, pravdepodobne úzkostná panická porucha, s ktorou som "kamoška" už asi 9 rokov. Obvodný lekár, endokrinológ, neurológ...ak nič nezistia, tak za mňa jednoznačne terapeut a bez liekov, ak to tvoja životná/finančná/rodinná situácia dovoľuje🙂 Odporúčam riešiť hneď🙂

hradnapani
25. máj 2020

@skoricovadettie autorka sa pytala konkretne "Nemate s tym skusenost co to moze byt? Ako to riesit?". Nase odpovede boli v zmysle "vyzera to, zrejme, mozno, pravdepodobne" - cize sme jej odpovedali (z vlastnych skusenosti) na otazku, ktoru zadala. Mna by skor vydesila tvoja odpoved, ktora sa pasuje do jedinej akoze spravnej vzhladom na ten ton, co si nasadila ;) Mna osobne by nevydesili vyssie vymenovane diagnozy, skor by som bola rada, ze tu nikto nespomenul nieco ovela vaznejsie, (lebo toto su riesitelne problemy, miestami velmi neprijemne, ale riesitelne a obyvkle sa na ne neumiera) a ze viem ze s podobnymi problemami nie som sama.

eliska13
25. máj 2020

@skoricovadettie nikto jej nenapísal zle.Psycholog sa ma ako prvé pýtal či mám v poriadku štítnu žľazu.Psycholog bude riesit strach obavy a povzbudzovať ju nech sa tomu nepodda a nech sa tej situácii vystavuje čo najviac.Psychiater rovno vypíše AD a nič nerieši max pošle na terapie, ktoré má zadarmo od poistovne.obvodná jej môže dať ukludnovak a pomaly sa toho prestane báť.Nikto nepíše bludy úzkosť fóbia tetania panika sú všetko jedna rodina, ktorá sa tak prejavuje.Tetania stačí zdvihnúť vápnik minerály.

simoncik
25. máj 2020

Panicka porucha. Mam ju aj ja

simoncik
25. máj 2020

Panicka porucha, to je len zakladny pojem.typicke pre nu je strach co i len pohnut sa z domu. Je toho ovela viac co je pre tuto poruchu specificke.

quaqua
autor
29. máj 2020

@juliet86 toho magne mozem kolko? Kojim. Brala som modre galvex to vyzeralo ze lepsie ucinkuje lebo teraz mam magnerot a cele zle. A este teda ten stav co som mala ak to je ta panicka porucha moze sa mi nieco stat? Lebo zatial vzdy som to predychala ze to preslo dako. Mne ostanu nohy slabe roztrasene studene, zima teplo zaroven.

juliet86
30. máj 2020

@quaqua nie som zdravotnik porad sa v lekarni. pri tom stave mas dojem ze zomries ale nezomries prinajhorsom mozes omdluet pozvracat sa pokakat sa a podobne. moze sa ti zatocit hlava.vyhladaj odbornika nechaj si pomoct

lenka_da
1. jún 2020

@quaqua a nemáš problémy s cukrom? ja som mávala občas takéto stavy, keď som bola vyčerpaná + zároveň som sa nestihla najesť. Akože normálne mi nevadí, keď vynechám jedlo, občas sa mi to stane len v kombinácii s dlhodobou únavou (fyzickou). U mňa zaberá prvá pomoc: sladkosť a dávať si pozor na únavu, stres a pravidelnejšiu stravu.