Mám problém udržať očný kontakt

29. okt 2022

Ahojte,

Dúfala som, že by mi niekto mohol poradiť ako riešiť to, že nedokážem udržať s nikým očný kontakt. Len pozrieť niekomu do očí je veľmi náročné a veľmi dlho ho neudrzim. Ani s najlepšími kamarátkami a kamarátmi, ani s rodinou, nikým a nezalezi na tom o čom sa rozprávame.

Proste sa necítim dobre a ľahšie sa mi komunikuje bez toho. Ak musím udržiavať pohľad, cítim sa nervózna a pociťujem paniku.

Vie niekto poradiť ako na tomto popracovať? Dakujem

zmrzlinka2021
29. okt 2022

treba pozerat na spicku nosa a sem tam ocami "odbehnut"

kacena4
29. okt 2022

podstatne je ci mas potrebu niekomu pozerat do oci a robi ti to extra problem neudrat ho. ja mam tento isty problem a neriesim to. pozeram cloveku na usta aby som sa priblizila co najviac k ociam nic viac dolezite je ze komunikujes drzim palceky

autor
29. okt 2022

@kacena4 Nemajú s tým ľudia okolo teba problém potom?

autor
29. okt 2022

U mňa je totižto najväčší problém to, že ľudia sa doslova ten pohľad snažia zachytiť a ja nechcem, aby si mysleli bohviečo.

kacena4
29. okt 2022

neviem ci maju nik sa nestazoval 😁 tebe sa stazuju? preto to riesis?

svetlonos
29. okt 2022

Ahoj 🙂
ja ti nepomozem ale mozno ta ukludnim. U mna na ''pozeraj mi do oci, ked s tebou rozpravam'' bazirovala mama. Nenavidela som to z duse. Najdlhsie a bez problemov sa porzerat do oci vydrzim partnerovi alebo zopar ludom, ktorim verim. Tym, ktori ma poznaju velmi dobre a beru ma taku aka som. A nie je ich vela. Mnoho krat sa pozeram skor ''cez'' tvare ludi pri rozpravanani. A to som spolocenska a ukecana - v spolocnosti kamosiek.
Co si kto o mne mysli, je mi uplne jedno. Na pohovoroch som sa premohla napriklad. Ale inak si zijem pekny zivot aj bez toho, aby som kazdemu potrebovala pozerat do oci a nemam s tym problem 🙂
Nepises kolko mas rokov, ale mozno sa casom naucis aspom chvilu ten ocny kontakt udrzat 🙂

laurikagab
29. okt 2022

ja som presne taka ista, ked nieco vysvetlujem, argumentujem najma v praci..tak pozeram okolo seba a kdekolvek🙈 do oci sa pozriem len detom a muzovi..mam uzasnu kolegynku, ktora ked sa s niekym rozprava pozera uprene do oci a zblizka..posobi to doveryhodne. Ja sama ju odsuvam ked sa mi nalepi na tvar😊 je mi to neprijemne.

ysseba
29. okt 2022

A ty nie si náááhodou môj svokor alebo môj švagor? Oni sú takí. Neznášam to, ale už som si po tých XY rokoch zvykla. Ale zo začiatku som z toho mala až nepríjemný pocit a normálne som si myslela, že proti mne niečo majú. Ale oni nikomu nepozerajú do očí. Ale aj po toľkých rokoch sa vždy nad tým pozastavím, že je to čudné

cheeta
30. okt 2022

@laurikagab Asi platí, že na každého platí niečo iného. Na mňa by to pôsobilo konfrontačne.
Aj z ríše zvieratiek je upretý pohľad začiatkom súboja...