Ahojte neviem či mám prestať fajčiť, asi áno, hlavne preto, že prefajčím skoro 200 eur mesačne, a stále kašlem, ale stále rozmýšlam či prestať, čo budem potom robiť s časom, neviem či to dokážem, objednala som si aj náplaste, v minulosti som fajčila elektronickú cigaretu lebo to vyšlo lacnejšie a vydržala som asi 2 týždne a sa mi to zhnuselo, takisto nicoret žuvačky, asi mám slabú motiváciu
Vidno, že zatiaľ nemáš motiváciu, ktorá by to potiahla.Škoda.
Potom asi len čakaj, kým ťa zdravie donúti prestať.
Za 200 eur si môžeš zaplatiť mesačnú permanentku do fitka + mesačný kurz cudzieho jazyka + ísť na masáž + ísť 2x do kina + ísť na večeru s kamoškou. My platíme radšej za tieto veci ako za cigarety.
@alofinka ak 200€x12mesiacov=2400€ pre teba nie je dostatocna motivacia a financie na zmysluplne zazitky, tak uz potom neviem, co 🤷♀️
@alofinka tiež si hovorím že musím prestať fajčiť. Ale neviem sa donútiť. Neviem ako. Či proste ráno keď vstanem nezapalit si cigu a nekúpiť krabičku. Na cigy miniem tak100-150€Mesacne
nehnevaj sa, ale tym ze sa pytas, uz fakt citit z teba ze ani nechces... cize naco? Ale 200E za cigy? Ty kokso... ved to je riadna palka za rok... a o smrade ani nehovorim....
@cocolino234 ten smrad je tiež dobrý argument. Tí ľudia si to neuvedomujú, ale smrdia a veľmi.
@matusa_153 áno presne, ráno vstať a nezapalit si. Pre mňa bolo najhoršie nedať si tu cigu ráno ku káve, cez deň to bolo v pohode. Za mňa žiadne postupne znižovanie počtu cigariet....seknut hneď a hotovo. Ja som sa jeden víkend doslova prefajcila a už aj bolo 😉
@alofinka ja som fajcila rok a mna od fajcenia odradila hlavne predstava ako sa zo mna v kratkom case stane vydymena, hnusna mrochta, co nema kondicku ani vyjst po schodoch jedno poschodie bez zadychania sa. A potom par obrazkov na IG profiloch roznych patologov a radiologov ako vyzera taka rakovina ustnej dutiny a podobne. Toto u mna prevazilo nad tym "relaxom" pri cige. Ale tak tvoj zivot, tvoja volba.. 💁♀️
V jednej knihe ("Na jednej vlne") je ukážka rozhovoru, že ako namotivovať človeka k tomu, aby prestal fajčiť.
Že treba zistiť, aké hodnoty človek má, napr. ak prestane fajčiť, potom:
- nebude sa tak zadychávať pri hraní s deťmi, turistikovaní,
- bude mať krajšiu pleť,
atd...
Treba teda nájsť niečo, na čom človeku veľmi záleží a s tým to previazať.
Samotný pojem ušetrené peniaze, samo osebe je dosť abstraktný.
Aj to si môžeš s niečim spojiť, na čom ti záleží, čo iné by si si kúpila.
A takto, čím viac dôvodov nájdeš, o to silnejšia motivácia.
Druhá vec je fyzická záležitosť. Dopamín. Cigarety dodávajú telu vysoké dávky dopamínu, preto je ťažké si odvykať (ako aj pri iných netoxických závislostiach, ako napr. nakupovanie, lajky na instagrame atd..).
Telo, keď je zvyknuté na tú svoju dávku, stáva sa menej citlivé na ňu, preto potom potrebuje viac. Potrebuje určitú dávku, aby vôbec fungovalo. Menšiu dávku už nevníma, ale určitú dávku potrebuje ako normu, bez ktorej si nevie byť.
Aby to človek fyzicky ustál, musíš si nájsť iné cesty, ako doplniť ten dopamín, šport, príroda, kreatívna činnosť atd..
Ked ti nevadí,že kašleš a môžeš mať rakovinu pľúc aj v mladom veku,tak tu je už každá iná motivácia zbytočná...🤷♀️
Hlavna motivacia by malo byt tvoje zdravie, uz ta dusi, tak naco cakas? A ta suma jej tiez podstatna. Najdi si zalubu a nenahradzuj ju cigaretami. Ja som v mladosti fajcila, nie vela, ale prestala som zo dna na den. Odvtedy mi to nechyba a dokonca mi to vadi ked niekto pri mne fajci a dym ide na mna, alebo moje deti.
skúsim zájsť na pľúcne keď stále kašlem, možno sa zľaknem
@nikdenikto keď človek fajčí vyse 10 rokov tak je ťažko prestať zo dňa na deň. Neviem si to ani predstaviť
Lahko sa k tomu vyjadruje trebars nefajciarkam,alebo fajciarkam,ktore si zapalili len prilezitostne,alebo im stacilo denne 5 cigariet…
Ja som fajcila od 14-tich a skoncila som v okt.minuleho roku.
Mne to proste chutilo,doslova som si vychutnavala kazdu cigu,kazde potiahnutie,ked som hulila doma na balkone s kavou v ruke…Aj som chcela prestat,lebo sa nam nedarilo pocat,ale hovorim si…Ved prestanem,ked otehotniem…Ta pohoda,ten relax s tou cigou,bolo pre mna nieco uzasne 🤷♀️🤦♀️😅
Ale roky ma trapilo skrabkanie v hrdle,nava strana hrdla mi akoby puchla,mavala som zapaly hrdla a kopec inych veci
sa mi dialo.Telo sa doslova branilo…
A ja som sa desila toho,ze jednehobdna dostanem rakovinu a miestami som si aj myslela,ze mi v tom hrdle nieco rastie,kedze mi tak puchlo,pichalo v nom atd.
Bola som aj na CT,MR,ale vsetko vdaka bohu ciste 🙏Ale strach zacal byt aj tak silnejsi a ja som vdaka Bohu prestala fajcit.
A ako obrovsky bonus sa stalo to,ze som mala po 3 mes.dve ciarky na tehotenskom teste-po 5-tich rokoch 🙏❤️
Som velmi stastna a dakujem Bohu,ze som to dokazala a ze teraz cakam babatko ❤️
Drzim palce.Musis si to ty v hlave uvedomit.
Objednala som sa na pľúcne
to je zaujimava otazka, ze ci prestat a co budem robit z casom, tak hadam asi nieco prospesnejsie pre svoje zdravie co ja viem 🙂 alebo to co ini ludia? 🙂
@alofinka Skús si odkladať tie peniaze do prasiatka, za rok máš ušetrené na peknú dovolenku. To je celkom dobrá motivácia, nie?
Co budeš robiť s časom?? To akože prefajcis pol dna?
Najskor musíš chcieť prestať ty sama.. A z príspevku to necítiť.. Uvažujes.. Tak uvazuj možno zle výsledky z pľúcne ho ta prinútia seknut, ak budeš chcieť byť zdravá.. Ktovie..
200e mesačne to už je poriadna suma z platu len na cigarety...
A nehovorím o tom ze smrdis..sama sebe nie ale okoliu áno.. Môžeš sa umyť mat žuvačku.. Smrdus ti vlasy, zuby ruky celá.. Fajčiar proste smrdí a ženám to vidno na pleti
Ja som prestala Tak ze som znizovala pocet denne az som nakoniec mala1 rannu a ta sa dlho zdrzala, az kym som neotehotnela
@alofinka Ahoj 🙂 vidím, že nemáš motiváciu. Tiež som nemala, proste cigareta na balkóne bola tá chvíľka kedy som nemusela nič riešiť a mala som kľud. Nevedela som si predstaviť, že prestanem lebo som bola dlhoročný tuhý fajčiar. Lenže môj manžel mi raz kúpil nikotinove sáčky (Velo, Dope, atď.) Zo začiatku som si myslela aká to je somarina veď ten pocit to určite nezazenie. Zahnalo. Po pár dňoch som to začala striedať a mesiac po som už prestala fajčiť. Je to už 10 mesiacov čo som si nezapalila a tie sáčky si dávam Max 2-3 denne a verím, že prestanem za chvíľu aj s tým. Tak možno by toto šlo aj u teba skús ;)
P. S. Ja viem, že to nie je ideálne a že škodí aj to a že lepšie je seknut hneď ale ak pani necíti potrebu prestať toto by mohlo pomôcť skôr ako nejaké obmedzenie zo dňa na deň.
@alofinka prave mi odpalilo dekel 'skúsim zájsť na pľúcne keď stále kašlem, možno sa zľaknem'
ked si predstavim, co by som za tie peniaze mohla radsej mat, joj, to by bola pre mna dost velka motivacia, aby som s tym sekla. Co keby si si zacala tie peniaze odkladat do pokladnicky, ked budes mat chut si zapalit?
Ahoj autorka.....prestala si fajčiť? Donútilo ťa, keď si šla na pľúcne? Zľakla si sa???
@alofinka akože ak pre teba fajčenie znamená zmysluplné trávenie voľného času a je to tvoje hobby, tak neprestávaj a užívaj si to, čo iné ti poradiť...
Za 200€ mesačne si vieš dopriať úplne iné veci, ktorými môžeš tráviť voľný čas, ale keď nie tak nie, čo narobíš.