Mám povedať lekárke pravdu ohľadom maródky?

12. jan 2023

Ahojte, možno si ma niekto pamätá. Písala som tu viac krát ohľadom šéfky, čo sa týka aj toho, že sa jej bojím oznámiť PNku, lebo toto bola moja druhá za tento rok, možno si niekto pamätá aj príspevok kde som spomínala, že robím 3 pozície za 1 plat, ako sme mali veľkú akciu (150+) a bola som do bufetu (baru) sama. Bežné prezývky ako sprostá, neschopná krava, dostala som od nej, že som dobrá len hovná umývať - pritom robím už aj manažérku prevádzky keďže nám vypadla.
No pointa, chcem dať konečne výpoveď. Je mi jasné, že dohodou to nepôjde takže mám 2m výpovednú lehotu. Je mi jasné aj to, že za tie 2m mi spraví ešte väčšie peklo zo života. Uvažujem nad PNkou počas výpovednej, otázka.. Podľa vás čo by sa oplatilo viac, byť k lekárke úprimná, povedať jej ako sa veci majú a poprosiť, či by nevypísala alebo radšej niečo vymyslieť, kvôli čomu nemôžem robiť?

autor
12. jan 2023

Nie druhá PNka za tento rok, ale za rok 😊

mirkava
12. jan 2023

Záleží na lekárke aká je ty ju poznáš najlepšie.

nikuska412
12. jan 2023

No nevieme aku máš všeobecnú, nepoznáme ju. Niektorí sú takí, že pochopia a PN vystavia, iní nie. Ja som taká, že by som povedala narovinu.
Každopádne drzim palce a som rada, že si sa odhodlala pre tento krok ! 🙂

zuzanka.zuzu
12. jan 2023

určite by som to nepovedala na plnú hubu pred lekárkou, ale tak aby aj ona mohla prípadnej kontrole s čistým svedomím povedať "ale pacietka mi povedala, že ju bolí chrbát, tak som ju vypísala" 😉 chápeš. nie že máš zlú šéfku a chceš PNku. proste že máš namáhavú prácu, teraz si dala výpoveď lebo bolesť chrbta je už neúnosná a nezvládneš tie posledné týždne v práci.... ver mi - pochopí 😉

lukbe
12. jan 2023

Povedala by som,že to nezvládam psychicky,čo je aj pravda, takže aj kvôli tomuto by PN vypísať mohla a bolo by po probléme.

autor
12. jan 2023

@lukbe psychicky to naozaj nezvládam. Bola som na PN (zápal pľúc) no i počas toho ma zavolala do práce, bola som tam do pol 11 a povedala, že snáď si nemyslíš, že sa ti za to po ďakujem, minimum, že to spravíš. Žalúdočné kŕče mám keď idem do práce a záchvaty plaču keď mi niečo povie.

terezka1947
12. jan 2023

Povedz jej pravdu.

bucko555
12. jan 2023

Malé dieťa nemáš? Myslím do 15 rokov?

autor
12. jan 2023

@bucko555 nie som mladá baba bez dieťaťa

jamacka
12. jan 2023

No záleží akú máš lekárku, ak si si istá,že ťa dokáže pochopiť povedz jej pravdu a,že to psychicky nezvladas. Ale ak si si není istá, že ťa pochopí, tak treba nasymulovat chorobu.

bucko555
12. jan 2023

Tak tam sa výpovednej nevyhnes....ja som dávala po 10 rokoch výpoveď kvôli malej zo dňa na deň a museli podpísať .....ale lekárke daj že to tam psychicky nedavas že ti róby šéfka naschvál a myslím že pn vystavi

paulinam99
12. jan 2023

Najprv citácie z Trestného zákona:
"§ 221 Podvod
(1) Kto na škodu cudzieho majetku seba alebo iného obohatí tým, že uvedie niekoho do omylu alebo využije niečí omyl, a spôsobí tak na cudzom majetku malú škodu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.

§ 124 Škoda
(1) Škodou sa na účely tohto zákona rozumie ujma na majetku alebo reálny úbytok na majetku alebo na právach poškodeného alebo jeho iná ujma, ktorá je v príčinnej súvislosti s trestným činom, bez ohľadu na to, či ide o škodu na veci alebo na právach. Škodou sa na účely tohto zákona rozumie aj získanie prospechu v príčinnej súvislosti s trestným činom.

§ 125
(1) Škodou malou sa rozumie škoda prevyšujúca sumu 266 eur."

Nezabudni, že prvých 10 dní Ti PN platí zamestnávateľ a od 11. dňa do ukončenia PN-ky zase Sociálna poisťovňa, a to až do ukončenia PN-ky.
Takže buď obidvaja alebo iba sociálka bude poškodeným subjektom, ak pôjde o falošnú/vymyslenú PN-ku.

P.S.: Podovod a ani dohodu s lekárkou NEDOPORUČUJEM, pretože Ty, ale i lekárka môžete byť trestne stíhanými osobami, ak škoda prekročí 266 €.

jamacka
12. jan 2023

Je pravda aj to,,že ty jej vlastné môžeš povedať pravdu na základe,že to psychicky nezvladas a si z toho už úplne zosipana. Aj na tomto základe ti môže vypísať marodku

autor
12. jan 2023

@paulinam99 tu však nejde o to, že ja do prace chodiť nechcem. No naozaj to nezvládam. Uvažujem, o návšteve psychológa resp. PN od nej ak je to možnosť.
Chápem, že takáto PNka je asi proti normám a ďakujem za informáciu 😊

paulinam99
12. jan 2023

Ak Tvoju práceneschopnosť objektívne posúdi odborník (psychológ, resp. psychiater), to je iná vec. Ale ak si vymyslíš inú diagnózu a buď lekárku oklameš alebo s jej pomocou podvediete poisťovňu, to problém byť môže.

terezka1947
12. jan 2023

@paulinam99 myslím,že keď lekárke povie,aký má problém,diagnózu nájde.
Tu nejde o nejaký výmysel,ale vážny problém.

lukbe
12. jan 2023

Nie je normálne volať niekoho so zápalom pľúc do práce, pokojne o tom porozprávaj lekárke,pokojne jej povedz,že ak treba pôjdeš aj k psychológovi,nebude to žiaden podvod.

kikushaa
12. jan 2023

Ja si tvoju temu pamatam a teda klobuk dole este si potiahla velmi dlho, normalne povedz obvodnej ze mas zaludocnu neurozu, grcacky triasku sracky z tych nervov, nech ta vypise ze to nedavas psychycky, mozno ta vysle k psychologovi a tomu povedz to iste

kikushaa
12. jan 2023

A nechapem preco si z pnky sla dobrovolne do prace, asi velmi nevies povedat nie a byt asertivna, to sa douc do budnucna 🙏

autor
12. jan 2023

Ono tu som sa musela naučiť, vybrať si menšie zlo.. Vieš kebyže nejdem a do tej práce po pn prídem, psychicky ma ešte viac zničí, snáď sa to už čoskoro skončí

mane01
12. jan 2023

Ja som podobnu situaciu raz riesila ako pise @lubke. Prislo mi trapne klamat alebo sa pretvarovat. Moju lekarku si vazim a predsa nie sme deti, aby sme sa nevedeli postavit k tomu uprimne.

teleskop
12. jan 2023

nebyt uprimna....vymysli si nieco

dankuk
12. jan 2023

@paulinam99 neprehanajte to tu s tymi paragrafmi. Autorka ma realne problemy ako zaludocne krce, nespavost, psychicke vycerpanie. Kludne moze ist na PN.

paulinam99
12. jan 2023

@dankuk Samozrejme, že môže ísť na PN. To nebolo z mojej strany spochybnené, ak tak objektívne usúdi lekár.
Poukázané bolo iba na tú časť "... alebo radšej niečo vymyslieť, kvôli čomu nemôžem robiť?" Tam by problém mohol byť a dosť vážny.

P.S.: Ísť k psychiatrovi nie je hanba. Ak je tam psychický problém, tak psychiater môže dať PN-ku. Ide o diagnózy ako každá iná. Dokonca, pri troške šťastia, by mohlo ísť aj o chorobu z povolania .... .. keď si to zamestnávateľ uvedomí, tak verím tomu, že by súhlasil ihneď aj s výpoveďou dohodou, len aby mal pokoj.

Navyše: Myslím si, že už po vypísaní PN-ky sa autorke uľaví a po niekoľkých týždňoch bude OK. Držím jej palce. Lebo tá nepohoda je len dočasná a po skončení prac. pomeru pominie.

vulka
12. jan 2023

Neuvažovala som kontaktovať inšpektorát práce s tým, že ide o šikanu na pracovisku, ...?

monuska112
12. jan 2023

co by si jej povedala ak nie pravdu? teda mas si ako preco vymyslet pn tak aby ti ju lekar odklepol? inak psychicky stav je tiez dovod na pn...tazko radit ale ta pravda by mohla byt ok a popisat co ti to sposobuje aj tie krce atd nieco ako burnout...mozno by som zvelicila aby si tu pn naozaj dostala, veru nesla by som uz do takej prace

mimikas
12. jan 2023

Staci ak povies ze mas psychicke problemy, ze si vuhorela, nevies spavat, je to zle a si nonstop v strese. Kazdy normalny lekar toto pochopi ze sa deje nieco zle a vypise ta.

panelacikova
12. jan 2023

@paulinam99 daj sa do kľudu preboha....

autorka: ja by som jednala určite narovinu. ak máš v práci psychický teror, je to určite na odpočinok. jednoznačne sa porozprávaj s lekárkou, aký problém máš, uvidíš, ako na to zareaguje. a je totálna kravina, že na mierne psychické vypätie a vyčerpanie potrebuješ posudok od psychológa alebo psychiatra. nepotrebuješ. stačí PN od obvodnej lekárky. ale úprimná by som bola určite, predsa si nebudeš vymýšľať, že ťa bolí v hrudníku a že kašleš? 🙂 ešte ťa bude preháňať kade-tade po vyšetreniach, to ti za to nestojí. takže hoď reč a uvidíš, ako to dopadne.

rol76
12. jan 2023

Áno,povedz svojej lekárke pravdu, že si na tom psychicky zle. Trebárs ísť za psychiatrom, neboj sa, nemusí ti dať žiadne lieky!!! Ja som 18 rokov na ID,50%, psychické problémy mám,ako depresie, úzkosti. Beriem len antidepresíva,a normálne pracujem. Ale mávam obdobie svojích depresívných dní, týždne, keď jednoducho nič nezvládnem,hlavne pracovať. Vtedy pôjdem za psychiatrom,poviem mu všetko úprimne,a opýta sa ma vždy, že koľko chcem zostať doma. Poviem mu,nprl.dva týždne,v pohode,a už si píše správu, ktorú od nesiem obvodnému,a ten ma musí nechať na PN kým to psychiater nenapíše, že som ok. Neni to z mojej strany žiadna vypočítavosť,jednoducho mám duševnú chorobu, stresovú robotu,potrebujem si oddýchnuť.

euka210
12. jan 2023

PN musi vystavit na nejakom zaklade, lebo aj dr.chodia kontroly kvoli PNkarom.
Kludne povedz ako pisu, ze to psychicky nedavas, mas z toho stresy a bolesti...da dg.a vypise PN a mozes aj k psychologovi papier...su taki, kde si nehradis sama, ale poistovna to preplaca.