Mám poruchu príjmu potravy?

4. mar 2022

Už dlhšiu dobu mam nechuť jest. Jem veľmi malo a nemam vobec potrebu/hlad/chut nieco jest. Keď jem tak nie z chuti ale len preto že “musim” aj keď je jedlo veľmi dobre proste jem nasilu. Niekedy za cely deň zjem iba ranajky a obed. Aj keď varím, úplne citim take nechutenstvo voči tomu čo je v hrnci, normalne mi je z toho zle niekedy . Neviem to opísať ale viem že to asi nie je v poriadku. Čo by ste mi odporučili? Ako získať spat chut do jedla ?

anjelicek26
4. mar 2022

Ja jem tiez .len 2x denne (obed+vecera), rano len kava.. ze to zdrave neni je mi jasne, ale kedze mam home office a mizerne malo pohybu mimo rozvazania deti v aute na treningy - tak sa ani necudujem, ze moje telo nepyta viac...

lilitela
4. mar 2022

Nemyslim. Ja som nemala chut na jedlo ked som bola tehotna a potom druhykrat po velkom psychickom soku, cize hormonalna zalezitost. Neriesila som to, lebo to trvalo len par mesiacov a neschudla som vyrazne. Inak su na to tusim pangaminove tablety, napr.

mamina0078
4. mar 2022

Nemslim ze mas... Ide o to koľko zješ ci ledva len nejaký banán alebo normálne jedlo ja jem 5x ale do toho zahŕňam ako chod aj keď si dám nejaké jablko alebo smoothie takže "normálne" chody mam 3 a to mi stačí z toho väčšinou na obed mam len polievku a na veceru druhe jedlo

oli2782
4. mar 2022

Nevyznám sa do toho ale ak dobre viem tak pri PPP zámerne odmietáš jedlo , aj keď chuť máš.

snezienkaaa82
4. mar 2022

Ani ja nemám, som pol roka po korone a prestalo mi chutiť uplne

jani727
4. mar 2022

@anjelicek26 no s tou kávou si tak kolega doničil žaludok pil len kavu bez ranajok a potom mal dlhodobejšie problemy. Kavu by som si dala radsej len po jedle. A neranajkovať neviem nie je to zdrave, čudujem sa že ludia normalne funguju keby ja neranajkujem a jem az na obed normalne by mi bolo zle,

autor
4. mar 2022

@mamina0078 praveze dosť malo, na ranajky vacsinou jeden rozok so šunkou a syrom a obed jednu malú porciu

jani727
4. mar 2022

skús si zistiť BMI, daj si spraviť testy či ti nechývajú mineraly, vitaminy, aky je tvoj zdravotny stav. Niekto je vela niekto malo. Každý má iné návyky iný organizmus, niekomu to stačí niekomu nie.

oli2782
4. mar 2022

Zas ono je málo je široký pojem. Čo je pre niekoho málo pre teba môže byť veľa a opačne. Závisí to od mnoho faktorov

autor
4. mar 2022

@jani727 bmi mam veľmi biedne, mam podvahu. 180 cm a 52 kg

jani727
4. mar 2022

no presne tolko mam aj ja ale 163cm .. a to mi vyšla mierna podvaha. Takže asi skúsiť riešiť s výživovým poradcom čo dalej. Ako sa stravovať možno prijímaš malo zložiek v potrave. Máš pestru stravu? si vegetarianka?alebo nie? alebo mas nejake intolerancie?

jani727
4. mar 2022

@jani727 v rodine sú aj ostatní štíhli? niekedy robi vela aj geneticka predispozícia. spolužiacka bola dosť štihla a jej rodina tak isto.

jani727
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
heln
4. mar 2022

ahoj, nemusi to byt tento problem, ale nechutenstvo je niekedy pri problemoch so slezinou, urcite by nezaskodilo ist na preventivku, dat si urobit krvny obraz a pripadne sono brucha.

eetynka
4. mar 2022

Zalezi, preco mas nechutenstvo. je to zo stresu? alebo ti netravi dobre samo o sebe? Urcite treba jest viac, aj pri tej vahe si nemozes dovolit viacej schudnut. opytaj sa samej seba, ci sa citis dobre. mas dost energie? citis sa psychicky v pohode? netoci sa ti hlava? dlhodobo nizsi prijem kalorii sa vzdy podpise na zdravi.

zenulkaaa
5. mar 2022

Tak nechutenstvo moze mat vela pricin. Mozno Ti chyba nejaky vitamin, mineral, ale pokojne to moze byt aj nejaka porucha prijmu. Urcite by som zasla k lekarovi. Ja robim sedavu kancelarsku pracu a teda jem furt 5 krat denne. Ta chut do jedla tam proste musi byt.