Dobrý deň, chcel by som vás požiadať o vaše skúsenosti s týmto ochorením, nakoľko k tomu moc neviem nájsť. mojim problemom s trávením, ktoré trvajú cca.pol roka predchádzali zdravotné problémy rôzneho druhu, ktoré pochádzali s najväčšou pravdepodobnosťou z stresu - bolesti hlavy, problémy so zrakom, citlivosť na hluk, zalahnutie v uchu, problémy s krčnou chrbticou, parestezy rôzne po tele, atď, v súvislosti s ktorými som absolvoval rôzne vyšetrenia, pri ktorých nebolo nič zásadné zistené a tieto skutočnosti lekári pripisovali mojej psychike. Počas celého tohto obdobia som sa obávali rakovinoveho ochorenia z čoho som mal neustále obrovský stres a depresiu. Moje problémy s trávením začali už niekedy v priebehu všetkých týchto problémov no spočiatku som im moc nevenoval pozornosť, lebo začali pozvoľne. To, že mám s trávením problém som si uvedomil keď som sedel každé ráno opakovane na wc pričom to zväčša končilo hnačkou.potom som už celý deň na veľkú nešiel a takto sa to opakovalo každy pracovný deň, cez víkend väčšinou nie. Tak som si myslel, podľa toho čo som sa dočítal na internete, ktorý inak sprevádza všetky moje kroky za posledný rok, že trpím na ochorenie dráždivého hrubého čreva, a povedal som si, že keď si dám do poriadku ostatné zdravotné problémy tak to hádam prejde, prípadne to potom budem riešiť. Postupne sa moje problémy s trávením zhoršovali, pridala sa častá plynatosť, stolica bola svetlá, a začalo ma aj páliť v bruchu naľavo od pupka a sem tam také pichnutie vľavo hore od pupka. Tak som navštívil gastroenterologa, ktorý mi na zaklade popisu mojich ťažkosti povedal, že mám podráždený pankreas a predpísal mi tráviace enzýmy. To bolo v novembri a odvtedy sa môj stav moc nezmenil, mávam lepšie a horšie obdobia, ale prakticky sa mi moc nepolepsilo. Váha mi kolíše podľa toho či sa práve bojím najesť alebo nie, ale z dlhodobého hľadiska si váhu držím. Chut do jedla mám. Taktiež mávam mierne zvýšenú teplotu, tak okolo 37 vždy ráno a večer mám cca. 36,3 - 36,
@m_i_c_h_a_l ro čo popisuješ môže veľmi súvisieť s psychikou. Hlavne hnačky cez týždeň, vikend nič... To hovorí za všetko. Očividne si veľmi úzkostlivy čo sa zdravia týka a ten stres vie pekne rozhodiť trávenie. Výber sa touto cestou- psychika, upratať si v živote... Odporúčam tiež čaje z púpavy- vňať aj koreň, a paliny. Tá sa nesmie piť dlho, skôr len ako taká kúra a pauza... Ale je super 😉
@m_i_c_h_a_l veru stres no ono treba dodržovať aj stravu ...
Určite je to psychika, odporúčam ti prestať sa sledovať lebo sa znicis.. Ja osobne mam tiež nádor na pečeni, ďalší v prsníku a nič s tým nerobím ani nepremýšľam, chodím na kontroly len ci sa zvätsili alebo nie, či zhubnely alebo nie... Ver ze keby na to myslím každý deň že to je môj koniec tak z nezhubneho sa stane zhubný! Myšlienky majú veľkú moc
ahoj Michal.
uplne presne priznaky, rano sa zobudim a teplota 36,3 a pocas dna vyleti na 36,8-37,2 presne traviace problemy ako ty. uplne totozne.
kludne mi aj zvolaj a pokecame 0918 234587
@jurinko1982 Prosim vas co vam zistili? Mam podobne priznaky.Dakujem
@m_i_c_h_a_l Prosim vas co vam zistili nakoniec? Mam podobne priznaky
@iva33333 aké
@jurinko1982 Teploty k veceru,po jedle..A rano ziadna teplota
Hlavne vylúčiť sladké a sacharidy
Pripadne testy na chalemydie Borelioza atd
@jurinko1982 Dakujem
@iva33333 ahoj, prepáč, že píšem až teraz. Predpokladám, že problém u mňa nastal z dôvodu dlho trvajúceho stresujuceho obdobia. Stres mi rozhasil trávenie, čo som si začal časom všímať a spôsobovať si z toho ďalší, ešte väčší stres (vytváraním si katastrofických scenárov a štúdiom rakoviny na internete).. keď som sa upokojil a prestal to tak veľmi riešiť, tak sa mi to upravilo samé. Hádam to ani s tebou nebude veľmi vážne, držím ti palce!
@m_i_c_h_a_l Hej presne jak aj ja to studium rakoviny na nete 🙂 Clovek sa asi ma fakt ukludnit a nestresovat..Dakujem a zelam vsetko dobre.
@m_i_c_h_a_l ahoj aj si schudol ked si mal tieto problemy ? Alebo mal stolicu žltu alebo ine fsrby ktore si postrehol ?
@michalszabo ahoj aj ja mám také problémy a ty ako si na tom aké máš problémy
@m_i_c_h_a_l podľa mňa to nie je pankreas. Akurát to má môj muž a to je skôr bolesť tuto ako na fotke. Vystrelujúca až do chrbta a rebier, bolí hlavne po jedle a pomáha mu keď sa predkloní. Toť moja aktuálna skúsenosť s pankreasom, inak poradiť neviem.
@maxpower39 tak mne po magnetickej ukazalo iba zvacsenu pecen na 16 cm a od alergo mi dosli vysledky ze 0 histaminova intolerancia raz som hore raz dole ako na lodi teraz bolo tyzden dobre drzal som stravu a tak ale teraz som kus polavil a doprial si somarinky ako pecivko s listkoveho cesta sladke veci cokolada a take a zas kusok vraciam a je mi zle takze znovu dieta kym sa to neustali.
@michalszabo aj sa ti zmenila stolica a chudol si
@maxpower39 a aké máš príznaky
@michalszabo aké máš príznaky
@maxpower39 stolica raz denne ale na papieri žlte aj stolica kus žltkasta tym ze je tam vela plynu aj plava dalej kus bolesti brucha pod vybezkom mecovitym a sporadicky kde tu ako ide plyn dalsi priznak stale upchaty nos , potom pocit na vracanie niekedy aj zvraciam nic extremne kus sa pregrcne a potom je to v pohode kym sa zas nenajem. A este som si vsimol ze mam nizsi tlak ked mam tieto priznaky oed som v pohode mam normalny pocas zvysenia histaminu v tele mam tlak tak 110/70 inak bezim na 130/80
@maxpower39 a ano schudol som od vianoc co som mal 87 kg tak koncom januara som mal uz len 75 ale teraz to kus islo hore ale zas ako zacali proboemy tak to kus klesa ale hlavne netreba stresovat treba sa dat do kludu a vsetko bude dobre s cistou hlavou a kludnym pristupom sa telo zacne inac spravat
@michalszabo a to ti začalo len tak alebo si mal aj nejaké príznaky
@michalszabo to ti začalo len tak alebo tomu niečo predchádzalo
@m_i_c_h_a_l ahoj. Viem ze starsia tema ale nejako si sa posunul? Toto riešim uz od marca a som z toho na nervy. Jedine co mi prednedávnom zistili je lymska borelioza. Ta vie roadny bordel v tele narobit ale ci mi sposobuje bokesti brucha neviem. A nimto nevie. 🥺
@11spido11 v ramci moznosti som ok kila su naspet vyhybam sa par potravinam a celkom zvladam travanie a bolest brucha sa upraví trrba sa upokojit a dietovat s rozumom
@11spido11 mne to casom ustupilo. U mna boli tieto problemy sposobene stresom. Pokial s tym bojujes od marca a na nic sa neprislo potom to pravdepodobne nebude nic katastrofalne. Treba sa mozno len upokojit a bude lepsie. Drzim palce! 😉
@m_i_c_h_a_l ja tomu rozumiem ale tazko sa mi upokojuje ked neviem co mi je a priznaky mam take ze koniec. Dnes idem na gastro tak uvidim.
36,2 - 36,7, cez deň 36,8 - 37,2.. bol som aj na sono a CT brucha, s popisom všetkých brušných orgánov. podľa popisu mám pankreas bez ajejkolvek patológie. Bola mi zistená stukovatena pečeň (sono) a mala cysta alebo hemangióm na pečení veľkosť 1 x 1 CM .. podľa doktora to nič nie je, vraj bežný nález a nemusím sa obávať. Ja sa ale obávam, najmä keď mi moje problémy neustupuju napriek tomu, že poctivo užívam predpísané lieky a jem a pijem zdravšie ako kedykoľvek predtým v živote. Zaujímali by ma skúsenosti ďalších ľudí s podrazdenym pankreasom, ako sa to u vás prejavovalo/prejavuje, čo pomáha na zlepšenie stavu, a či je šanca, že sa to niekedy dá celkom do poriadku.. ďakujem pekne za každú skúsenosť a radu!