Mám podozrenie na OCD

12. nov 2022

Zdravím, som žena, 23 rokov a mám podozrenie na ocd. Neviem ako by som to najlepšie napísala, myslím svoje príznaky. Možno si to už len namýšľam, ale myslím, že sa to len zhoršuje. Neustále musím kontrolovať veci, či už v práci alebo doma a to niekoľkokrát. Vždy keď napríklad idem do práce musím si x krát skontrolovať či mám všetko(peňaženka, kľúce,mobil, atď) spôsobuje mi to neuveriteľnú úzkosť, aj keď viem, že mám všetko tak aj tak to musím skontrolovať. Toto isté platí aj pre mnoho obyčajnych vecí ako je nákup potravín, upratovanie, varenie, nastavenie budíka, kontrola či je všetko vypnuté, najhoršie je skontrolovať či som zamkla dvere, niekedy sa dokonca vrátim domov, aby som sa uistila, či som doma naozaj zamkla. Vždy to musím niekoľkokrát skontrolovať. Ja už z toho šaliem. Prejavuje sa to aj pri obyčajnej hygiene, kedy sa musím umývať niekoľkokrát lebo sa stále cítim nečistá. V práci to je tiež hrozné, niekedy ma chytá panický záchvat. Je toho strašne veľa. Mám neuveriteľné úzkosti, niekedy depresiu, cítim sa bezmocná a toto nutkanie mi kazí život. Možno mi už šibe, ale mám pocit, že takéto správanie nie je normálne. Skúšala som sa zdôveriť aj mojim priateľom, ale tí ma vysmiali, že si to len namýšľam. Neviem na koho sa mám obrátiť, mám strach.

viestta
12. nov 2022

Skus konzultovať s psychológom. Je tenká hranica medzi zodpovednosťou a precíznosťou a obcesiou, ale ta hranica tam je, to posúdi odbornik

veronika3110
12. nov 2022

určite psychológ... najmä ak ti to narúša normálne fungovanie počas dňa - keď nad tým stále rozmýšľaš a vraciaš sa aj z väčšej vzdialenosti niečo kontrolovať...
aj ked terapia spočíva najmä v tom, že to musíš proste prekonať a neísť...