Mám pocti, že mám depresiu

kamila9090
30. nov 2022

Ahojte, neviem ako zacat, mam pocit ze mam depresiu. Tie, ktore ste s tym presli, viete poradit, ci je to naozaj depresia alebo len smutok a nespokojnost so zivotom?
Som vydata, mam 2 deti, uzasneho manzela, robotu, sme financne zabezpeceni. Manzel robi v zahranici, starostlivost o deti, dom,.domacnost, ucty,.nakupy, vsetko je na mne.
Pred pár mesiacmi sa u mna zacal prejavovat podrazdenost, neskor uzkost a strach z buducnosti, po pár tyzdnoch aj nespavost (vacsinou som zaspavala az okolo 3.00-4.30 rano, potom cely den unavena, nevyspata, a nevedela som sa naplno venovat ani praci ani detom). Preto po konzultacii s lekarom, mi boli predpisane lieky na spanie, ktore mi ciastocne aj pomohli. Uzkost a strach,a vnutorny nepokoj ma cez den nadalej trapili, ale v noci sa mi spalo dobre.
Ale mam pocit, ze sa to zhorsuje, uz ma nebavi nic, nie som spokojna ani so sebou, ani so svojim zivotom,.casto placem, za ten polrok som schudla 3kg, a posledny mesiac dalsie 3kg. Casto citim tlak na hrudi, v krku, busenie srdce, bolest hlavy.
Cely den som smutna, nemam chut ani jest, najradsej by som bola cely den sama a nic sa mi nechce. Snazim sa aspon kvoli detom a rodine sa pretvarovat, ze sa nic nedeje...ale cim dalej a to tazsie mi to ide.
Dakujem za precitanie a rady. :(

ivangeline
30. nov 2022

No je nacase nieco robit inac!Telo ti dava najavo nespokojnost. Porozmyslaj,co to moze byt. Co urobit pre seba. Pre vztah. Pre rodinu. Co ti zlepsi celkovo naladu?

deti95060810
30. nov 2022

vieš tak závažné diagn. ako depresie by mal diagn. psychiater. Ale podľa mňa máš depresia. Navštív psychiatra, až on určí či máš problém. popr. ti predpíše antidepr.
Brať len lieky na spanie nie je moc dobrý nápad. Sú návykové a po niekoľkých mesiacoch môžeš mať problémy - závislosť.
Ešte kúp si magnézium. Upokojí ťa.

mpg
30. nov 2022

@kamila9090 Nenávykové lieky na spanie sú Melatonín a magnézium by tiež mohol vyskúšať.

slovakboy
30. nov 2022

@kamila9090 podľa toho čo píšeš je to začiatok depresie. Keďže nastupuje postupne tak dobre na tom je že nemáš takú tú biologickú depresiu čo niekto zdedí a mozog má prehnitý stále do takého režimu. Ty máš depresii z rozmýšľania. Z myšlienok. Okrem toho, že chod za psychológom a psychiatrom ( najlepšie za oboma) tak skús porozmýšľať nad tým, o čom rozmýšľaš. Väčšinou totiž na niečo myslíš a nesleduješ čo sú to za myšlienky. Ak sú zlé a dlhodobo tak sa to môže takto prejaviť. Nedopriala si si pekne myšlienky ja to tak nazývam. Depresia môže byt zo zlých správ - vojna Korona inflácia plus dusíš v sebe nejaké pocity - nevieš sa ohradiť voči útokom a berieš ich osobne. Môže ísť aj o jesennú depresiu väčšinou to len prispieva k zhoršeniu nie je to pricina myslím to počasie.

sovicka94
30. nov 2022

@kamila9090 Ahoj ono to je pravdebodobne depresia a ta nespavost to urcite len zhorsila trippico je super AD co lieci nespavost aj depresiu urcite by som sa objednala k psychiatricke taketo stavy len tak neodidu 🙂 drzim palce

bluka2
30. nov 2022

A čo myslíš, odkiaľ pramení ten tvoj nepokoj a obavy z budúcnosti? Či je na teba toho veľa? Máš čas na seba trochu?

nely1704
30. nov 2022

@kamila9090 možno nemáš záľuby a čas venovať sa sebe. Možno Ti chyba manžel, ktorý každý večer príde domov , čas travený s kamoškami alebo už ťa vyčerpáva ten každodenný kolotoč, negatívne spravy z okolia . Tvoje šťastie stojí iba na Tebe. Svoj život, prístup myslenie máš v rukách iba Ty. Neklesaj na duchu a začni niekde odznova. Odporúčam knihu Sila prítomného okamihu. Neboj sa ničoho čo bude lebo aj tak bude nakoniec všetko inak. Nepredstavuj si žiadne katastrofy lebo aj tak je nakoniec vždy všetko inak.
Iba raz si na svete tak sa pohni správnym smerom čím skôr 🙏

kamila9090
autor
30. nov 2022

@bluka2 neviem,.odkial prameni.
Vzdy som bola nastavena tak,.ze vsetko musi byt spravene podla planu, na minuty rozpocitany den.
Po tom, ako manzel.zacal robit v zahranici, vsetko ostalo na mne, a prve mesiace som nestihala absolutne nic. Bola som frustrovana,.podrazdena z toho celeho,.sklamana zo seba,.ze som neschopna,.ved ine zeny vsetko stihaju s usmevom na tvari,.iba mne to neide. namiesto spania mi zacali chodit po rozume myslienky spojene s pracou, detmi, alebo co som zabudla cez den spravit, probelemy (napr. vybrat pradlo z pracky, z umyvacky, dokoncit nejake veci do roboty atd.), alebo co musim stihnut na dalsi den,.co sa bude diat a tak.
Castokrat nie je jednoducha zosynchronozovat pracu s detmi ( vozit deti zo/do skoly), OČR-ky, navsetva lekarov atd.,.chodit do roboty, popritom udrziavat poriadok, navarit, nakupit.
A postupne sa to vele vyustilo tak, ze nedokazala som zaspat,.na deti som nemala uz silu, v praci sa mi nedarilo ako predtym. tych tabletkach som sa citila lepsie, lepsie som zvladla kazdodenny zivot. Az doteraz....
Teraz uz absolutne nemam silu ani chut na nic, trpim nechutenstvom, netesim sa zo zivota, nic ma ani nezaujima, ked ma nikto nevidi placem....ani sama neviem, co citim, neda sa to opisat, skor ako smutok v kombinacii s bezmocnostou. :(

bluka2
30. nov 2022

@kamila9090 tak mne z toho vychádza, že lieky boli iba krátkodobá pomoc a aby zas bolo dobre, musíš zmeniť niečo na svojom živote. Muž vrátiť sa, viac pohodový Job, poľaviť zo štandardov upratovania, o koníček menej pre deti?

kamila9090
autor
30. nov 2022

@bluka2 žiaľ momentálne neprichádza do úvahy zmena zamestnania,.musi tam ostat do kona buduceh roka :(
A ja kvoli detom tiez nemam na vyber :(

bluka2
30. nov 2022

@kamila9090 chápem, že je to ťažké, sama som sama na 2 deti a prácu a viem, ako vyzerajú tie dni. Naposledy som skončila v nemocnici s akútnym zdravotným problémom a to už som predtým asi mesiac mala pocit, že to preháňam, že už si musím nájsť čas aj na seba a svoj odpočinok. Inak je to ako s takým počítačom, keď ho dlho nerestartujes, pokazí sa niečo. U mňa nevyvetlitelne gyn. potiaze a u teba psychické zdravie. Ide o zdravie, treba ho dať na vysokú priečku. Možno aj za cenu financií atď., lebo v konečnom dôsledku sa nikdy neoplatí ísť na úkor zdravia. Čo už budú mať deti z matky v depresii

ivangeline
30. nov 2022

Mas na vyber. Vzdy je. Uz len v zmyslani. Nemusi byt vsetko ako hodinky. Ani navarene 3 dni. Ani domacnost tip top. Vies si najst cas na seba a deti niekomu dat. (Aj opatrovatelky su ci ochotne susedy..) Dost je to o zmyslani a naslednych cinoch. Bud sa prisposobis alebo ta to moze zozrat.. Ako pises. Hnev,frustracia,nechut,depka...lebo ty chces inac. Musis sklbit predstavy a plany s realitou a realnymi moznostami.

kamila9090
autor
30. nov 2022

@ivangeline ano, viem. V poslednej dobe robim iba to, co musim a su nevyhnutne,.na nic ine nemam ani silu ani chut.
roky som cvicila a hlavne chcela cvicit,.ale teraz ma uz ani to nabavi.
Vobec neviem rozmyslat ani racionalne ani pozitivne, aj ten najmensi problem ( ktory este pred par mesiacmi sa mi zdalo byt ako malochernost, je pre mna teraz obrovskou prekazkou) .
Citim sa ako ma husenkovej drahe, sem-tam mam pocit ze zvladnem to a bude vsetko zs OK, ale vacsinou to citim uplne opacne. Uz sa to zacalo opat prejavovat aj na mojej praci, neviem sa sustredit.
Najhorsie je vlastne je,.že ani neviem,.ako som dostala do az do takeho stadia za pár mesiacov.
Jedine iba kvoli detom viem rano vstat,.a zo vsetkycb sil sa snazim byt dobrou mamou.

@bluka2 viem,.ze to zmenu ale teraz to naozaj nejde.
Tak aspon svoje myslienky, a stavy by som.chcela dat do poriadku.
Len sa bojim,.ze ak s tym pojdem k psychiatrovi, sa ma.iba vysmeje....

ivangeline
1. dec 2022

@kamila9090 ...nu tak si dohodni niekoho na ten cas..raz alebo 2 x za tyzden k detom a chod cvixit. Aj keby si nesla. Chod si na kavu. Chod proste...

mpg
2. dec 2022

@kamila9090 Možno by bolo dobre pracovať len na polovičný úväzok, aby sa dalo všetko ostatné zvládnuť. Ani lieky všetko neurobia, treba mať aj oddych a zmenu. Ale všetko je v myslení, niektoré ženy nevedia žiť samé, ale dá sa to zvládnuť, keď si predstaví, že sa oplatí trochu viac venovať na nejaký čas domácnosti sama, keď má celkom dobrého muža, aj celkom vydarené deti. Keď sa muž vráti, zase to bude trochu lepšie.
Lebo sú aj ženy, ktoré majú mužov súcich na rozvod, deti so ZŤP a zvládnu to.
S psychologičkou sa je dobre porozprávať, ale ona neodstráni preťaženie v práci doma a v práci, málo volneho času, to si musí každý usporiadať sám.
Niekedy je dobre porozprávať sa o tom aj s mamou alebo svokrou alebo nejakou kamarátkou.
Mne na takéto ťažšie obdobia najviac pomáhala viera.