Mám oznámiť pred zákrokom zubárovi, že beriem antidepresíva?

14. apr 2020

Ahojte dievčatá začala som brať antidepresíva a musím isť k zubárovi bude mi ťahať a vrtať zuby, a chcem sa opýtať tie ktoré beriete AD a šli ste k zubárovi tak ste mu vraveli že beriete tieto lieky?? Nerada by som sa tým chválila ... Pýtam sa preto či sa nemôže niečo stať napríklad ked mi dá injekciu od bolesti a ja beriem tieto lieky či sa to nemôže nejako ovplyvnovať alebo či tie lieky nemôžu znížiť účinky injekcie.

deti95060810
14. apr 2020

nie vôbec mu to nemusíš o tom ani ceknúť. Načo ,tieto lieky nemajú so zubárom vôbec nič.

fokuska
14. apr 2020

Mne dava zubar kazdy rok pri preventivke vyplnit/aktualizovat dotaznik o zdravotnom stave. Napriklad na ake chronicke ochorenia sa liecim, ci beriem dlhodobo nejake lieky a pod.
Je to dolezite prave pri zakrokoch a injekciach - napriklad ak je problem s riedenim krvi, alebo s pecenou, oblickami, srdcom - ide aj o to ako telo dokaze anestezu odburat, pripadne vedlajsie ucinky.

Je to lekar, takze jednak si myslim, ze je zvyknuty na rozne zdravotne stavy a diagnozy a lieky a je to rutina, nebude sa pre to na teba inak pozerat ani si nic mysliet a jednak si myslim, ze nie je vhodne cokolvek v suvislosti so svojim zdravotnym stavom lekarovi (akemukolvek) nepovedat.

Moj si pred zakrokom vzdy pozrie ten dotaznik a pyta sa, ci sa nahodou nieco nezmenilo. Ak to tvoj nerobi, tak minimalne pred podanim injekcie by sa mal opytat a vtedy je prilezitost povedat - beriem lieky xyz. A bud povie, ze prisposobiem davku, alebo sa budete po zakroku trosku viac sledovat, alebo povie, ze ok, to nema ziadny vplyv. Nemyslim si, ze by to nejako dalej rozoberal.

carmenuska
14. apr 2020

Jasne,že treba povedať .Lieky sa navzájom ovplyvňujú a majú nežiaduce účinky.Zubar má na výber rôzne druhy anestézy,ktoré voli podľa tvojho zdravot.sravu.Jeho do toho nič,prečo ich berieš ,je to lekár ako každý iný.Zamlcat by si to nemala.

eliska13
14. apr 2020

Nikdy sa ma to nepýtal iba či som tehotná.Ak by sa spýtal poviem ..pred operáciou narkozou by to bolo iné.Pred ťahaním zuba sa nedáva nič čo by to mohlo ovplyvniť, ale ak sa bojíš sama mu to povedz.Nerob z toho tabu

stanulienkat
14. apr 2020

@deti95060810 tak toto je rada za milion. Akekolvek lieky mozu mat interakciu. Neoklame lekara,ale seba. Moze jej dat anestezu,moze dostat ATB, alebo ine lieky, ktore sa mozu bit s AD. Nic za to nedas,ak to prezradis lekarovi.

sunny8
14. apr 2020

Asi áno .. správne by si aj ms mala zubárovi oznámiť. (Aspoň moja stará zubárka to mala na dverách napísané) 🤷

kittykat22
14. apr 2020

a ake mas lieky?

tslobik
14. apr 2020

AD neovplyvňujú lok. anestézu.

junovedievca
14. apr 2020

Je tvojou povinnostou akehokolvek lekara oboznamit so zmenou tvojho zdravotneho stavu a prip. liecbou. Ver,ze oni ta odsudzovat nebudu je to v tvojom zaujme

autor
14. apr 2020

@eliska13 ty berieš lieky ??

autor
14. apr 2020

@kittykat22 Paretin

kittykat22
14. apr 2020

prosim ta, ved to je SSRI. Nemusis nic hovorit. Beries kozmeticku davku 20mg denne alebo viac?

eliska13
14. apr 2020

Áno, Paretin a trhali mi 2 zuby a zväčša sa pýtajú na lieky na riedenie krvi

kittykat22
14. apr 2020

SSRI nema ziadny vplyv na anesteziu - pisu to online.