Prosim o radu lebo uz neviem na koho sa mam obratit 🙏🏻 Mam uz 3 roky problemy s extremne nafucanym bruchom. Mam 24, bezdetna, vsetky mozne vysetrenia cez gastro, sono vsetkych vnutornych organov su ok, mam pravidelnu stolicu a tehotna nie som a ani po porode. Pri vahe 49kg mam brucho ako na obrazku 😫 nie je vypucene nasilu, realne tak vyzera momentalne uz 2 dni ale inak bezne aj niekolko dni/tyzdnov po sebe. Stretli ste sa s niecim takym? Moj obvodak ma uz vyhlasuje za hypochondra a vzdy vsetko zvali na stres ale ja uz som zufala. Bezne sa ma ludia pytaju ci som tehotna lebo tak naozaj vyzeram 😞 neviem uz ani na aleho lekara sa obratit
@littlebubble nemam ziadnu alergiu ani intoleranciu, robili mi uz vsetky mozne testy. Stravujem sa zdravo, sportujem, mam vela pohybu a nic nepomaha. Ono to vyzera akoby som mala take tlste brucho ale realne tam je minimum tuku a nafucane je hrozne 😢 mam odsledovane ze pred mrchou je to zle, ale momentalne mam tyzden po nej a aj tak som ako nafucany obor
Ja ti verím.Mňa tiež dokáže sfúknuť tak, že sa ma mamina pýtala, že či nie som tehotná už veľakrát.
Tiež netuším z čoho to je. Niekedy môžem jesť do aleluja a skoro nič a inokedy ma zduje tak, že sťahujem brucho lebo inak to naozaj vyzerá ako tehotenské bruško.
Taktiež žiadne tehotenstvo, žiadny pôrod a som štíhla a športujem.
Možno to je nejaká alergická reakcia, alebo nepriechodnosť čriev alebo jeme niečo z čoho človeka zdúva.
moze to byt diastaza.. vyhladaj si, co to je a ako sa da jednoducho zistit, ci ju mas... ak ano, potom uz len najst spravne cvicenia, resp. fyzioterapeuta a postupne, trpezlivo napravat (urcite nerob brusaky, tie to naopak velmi zhorsuju)
Mozno by stacili nejake cielene cviky na spevnenie brusneho svalstva, ale ake to neporadim..mozno fitnes trener
Fyzioterapeut ti povie či máš diastazu, necvicit cviky na brucho
Pri podvyzive , nedostatocnom prijme bielkovin, sa moze hromadit voda v bruchu - ascites. Mne to skor pride take To pri akej vyske mas taku hmotnost?
Skus jest 3 dni napr len maso so zemiakmi, či to nebude zeleninou/vlakninou. A čo ti povedali na sone, že sú to plyny v crevach? Neodporúčali nasadiť probiotiká?
začala by som riešiť stravu ako bábätko pri príkrmoch, každé dva dni pridať novú zložku, zapisovať, sledovať
A pozerali ti aj vaječníky? Jedna dievčina sa tak trápila s veľkým bruchom a nakoniec jej našli hrčku
Autorka tak skus tým najjednoduchším a to obmedziť zdravu stravu(zeleninu a nafukujuce potraviny), či neuvidis efekt a nasad si probiotiká. My sme mali dogu, ktorá stále prdela a bola ako balón. Mysleli sme si, že je to u velkych psov normálne, ale nakoniec stačilo, že jej veterinár predpísal probiotiká a za tyzden bolo po roky trvajúcom probléme.
Neviem aké testy ti robili na gastro ale ja som mala obrovské problémy s nafukovaním od puberty mávala som z toho aj kŕč atď. Až na gastroskopii ( sonda do tenkého čreva) mi zistili celiakiu. Mám takú formu ktorá sa z krvi neukáže. Takisto mi takto zistili chronicky zápal žalúdka. Keď som len vyradila lepok nepomohlo musím mať šetriacu diétu , nemôžem ani mlieko ( to mi tiež nevyšlo z krvi na gastro lebo berú len 2 druhy protilátok tak som si súkromné priplatia taký podrobnejší rozbor kde sa to ukázalo) . Vyradila som kávu , čokoládu....takisto sa snažím obmedzit všetko čo nafukuje aj keď to sa celkom nedá lebo by som nemala čo jesť. Keď si dám karfiol, strukoviny, kukuricu atď....tak vždy potom za šálku fenikloveho čaju. Nedá sa to zo dňa na deň mne toto všetko zistiť a naučiť sa obmedziť tu stravu trvalo vyše roka. Ale konečne som ok 🙏 pokiaľ nespravím chybu v diéte. Laikovi je ťažko sa v tom zorientovat radila by som ti nejakú výživovú poradkyňu kontaktovať napr aj tu na MK má poradňu.
Tiež ako baby píšu navštívila by som fyzioterapeutka či nemáš diastazu
@lula313 uz som zo zufalstva skusala vylucit uz skoro uplne vsetko 😔 viem ktore potraviny ma nafukuju, ale aj ked ich uplne vylucim, tak to brucho mam stale ako na fotke
@martinoocka bola som aj na hadiciach zhora aj zdola, brali mi vsetky mozne vzorky a nemam ani celiakiu ani alergiu/intoleranciu.. to bolo tiez prve co mi napadlo
@didi2102 citala som o tej diastaze a vraj sa pri nej po zdvihnuti noh v lahu tvori “strieska” nad pupkom.. u mna ani naznak ziadnej striesky
Ja ju mám a tiež sa mi žiadna strieška neurobi
@didi2102 a ako si prisla na to ze ju mas? vacsinou citam ze ju mavaju zeny po porode, ale asi ani to nie je podmienka.. skusim urcite toho fyziterapeuta, dakujem za radu 🙂
A ja som si myslela, že ja sa nafukujem😂.Viem ako sa cítiš.
Neodsledovala si, že kedy sa to deje? Lepok by nemohol byť problém?