Mám nízku hladinu progesterónu

thehenrieta
17. jún 2022

Ahojte žienky stretli ste sa už s niečim podobným?.. už 2 roky mám problém s nízkou hladinou progesterónu, ktorá sa mi prejavila pol roka po pôrode... Vždy po skončení každej druhej menštruácie mi o 3 dni neskôr klesne progesterón začnem znovu krvácať a s tým príde nízky tlak, ráno pulz 50 potom sa zvýši na 120 a viac a tak je celý deň so stále nízkym tlakom, pocit je to na umretie, nevládzem už hlavne popri malom.. už 6 krát som skončila na pohotovosti čo ma takmer vyplo.. gynekológom je môj stav ukradnutý predpísali mi len progesterón ktorý anilen netuším ako a kedy a koľko mám brať... No hrôza.. budem rada za každú vašu skúsenosť.. ďakujem..

anjelicek26
17. jún 2022

Tak progesteron sa berie 2x100 na zvysenie a 2x200 v tehotenstve, ale citala som tu uz milion odlisnych davkovani, vela zien berie len 1*100 alebo 1*200 naraz, vsetko zalezi podla vysledkov, ake mas a potom odber ked vkladas lieky, ci je uz hodnota v poriadku potom. Skus sa nabuduce poriadne pytat, ak ti nepomoze - iny gynekolog je asi na mieste. Zdravie mas len jedno... a daj skontrolovat stitnu zlazu, niektore hormonalne vykyvy su prave s toho.

luccija
17. jún 2022

@thehenrieta ved Ti to lekar predpisal a asi dal davkovanie.Robil Ti hormonalny profil?

thehenrieta
autor
17. jún 2022

@luccija ano, vzali mi krv ale až druhý gyn mi vysvetlil výsledky, prvý krát keď mi predpisali duphaston tak mi povedali že brať to 10 dní a jednu tabletku každých 12 hodín... Potom tie problémy prišli znovu.. a počas covidu a s deckom sa ja neviem dostať ku gyn keď som na to sama.. skúsila som rôznych lekárov ale každý ma len vysmial.. že to krvácanie vraj nemá nič spoločné s nízkou hladinou progesterónu a že vraj už vôbec nie so srdcom... Ale ja viem ako to je..

thehenrieta
autor
17. jún 2022

@anjelicek26 ja potrebujem vedieť, prečo sa mi znižuje, zrazu proste po pôrode keď mi nabehli cykli... A ako sa z toho trvalo vyliečiť, ja si dám aj zobrať orgány mne to je fuk len chcem mať proste normálny život a nie boj o život každý druhý mesiac.. 😭

7lenka11
17. jún 2022

1. zmeň gynekológa.. ak si nespokojná, nikto ťa nenúti u neho ostať.. môžeš hľadať pomoc u iných odborníkov, už dávno si sa mala posunúť inde
2. trvaj na komplexných testoch.. chodievaj tam dovtedy, kým nebudeš spokojná so zisteniami/liečbou
2. ja som pri PCOS mala problém s progesterónom, nasadli mi 2x400 denne (vkladať zdola)

ninka99865
17. jún 2022

@thehenrieta ako píše anjelicek, určite by som zašla na endokrinológiu a vyžiadala si KOMPLET odbery ( viem že to nieje samozrejmosť u tých lekárov).. mne sa pár Gyn veci vyriešilo keď som vymenila svoju totálne neschopnu Endo za schopnú s ochotnu. A tiež som najprv neverila že to môže mat súvis

thehenrieta
autor
17. jún 2022

@7lenka11 bod 1. a 2. Skúšam, hľadám, nikoho som nenašla, som z NR, bola som až v BA, hladala som pomoc až v Martine a ďaleko na juhu Slovenska pri Maďarsku.. proste každý ma len vysmial.. preto píšem už sem leno som frustrovaná a zúfalá..

luccija
17. jún 2022

@thehenrieta a co vies ako to je?
Nerozumiem doktorovi sa da aj volat, alebo mailovat.Tiez som dostavala skor menzes hned po ovulacii dlhy, silny, alebo som 2 m nemala brala som Norethisteron a potom Duphaston a dobre zabrali.
Co s tym ma srdce?nizky tlak nema nic s progesteronom.Skor mas mozno tetaniu, uzkosti...
Skakavy krvny tlak
Zacni riesit doktorov interny, endokrinologia, odbery stitbej zlazy, anemicka nie si?
A preco to tak je?no, lebo telo nie je stroj.Hormony sa vekom menia nieco chyba na to mas gynekologa yak k nemu zajdi a zacni sa liecit.Ja som z casteho menzesu bola anemicka nizky tlak...beriem zelezo a som iny clovek hormonalne lieky mi upravili menzes, ale mne povedal, ze po 40 tke uz vela zenam kolisu hormony mne sa to stalo po covide a ockovani to som 2 m nemala menzes
Hlavne sa liec!

anna777115
17. jún 2022

Môžeš mať, aj anovulačne cykly, vtedy je nizsky progesterón,keď nedôjde k ovulácii.

thehenrieta
autor
17. jún 2022

@luccija ja som už skúšala všetko, ver mi či nie s mojím gyn sa nedá komunikovať lebo sestrička povie že to sa takto po telefóne nedá a že musím prísť..... A čo to má so srdcom? Ja neviem.. jednoducho jak som písala hore začne mi toto všetko naraz, nie hocikedy.. naraz.. takže to má niečo spoločné medzi sebou. Ja so srdcom problémy nemám, bola som na kardiologii, mala som vyšetrené hormóny, zistilo sa len toto preto vám to píšem, nič viac v tom nehľadajte, mám problém s vajíčkami alebo s jedným podľa mňa teda.. keďže pred pôrodom som mávala menzes iba raz za dva mesiace a teraz ho mám pomali 2x za mesiac a každý druhý mesiac sa mi deje toto.. ja už neviem proste.. to krvácanie čo mi začne o 3 dni po menzese nieje ďalší menzes, je to odcerovanie sliznice z maternice spôsobené nízkou hladinou progesterónu, ja hľadám riešenie na to, prečo sa mi zníži hladina progesterónu a prečo len každý druhý mesiac... A každý gyn mi na to predpíše len lieky.. jeden povedal že to sa spraví tak do 3-6 mesiacov... Myslím že rok a pol je dlhá doba.. a moc to riešením nieje keď tie lieky môžem brať iba 10 dní a ja ich potrebujem brať 20 dní až do ďalšieho cyklu..

janetinka27
17. jún 2022

ahoj, ako presne vyzera tvoj cyklus? kolko trva? kolko z cyklu trva menstruacia? progesteron pocas cyklu nevyhnutne klesa a stupa, dolezite je odsledovat ovulaciu, po ktorej by mal stupnut. nizky progesteron je casty problem, je dolezite davkovanie a nie kazdemu staci duphaston. ja beriem amelgen desat dni, potom pride ms.

luccija
17. jún 2022

@thehenrieta a vies ci nie si anemicka?z toho byva busenie srdca, nizky tlak.Raz ovulujes z jedneho vajecnika potom z druheho.chcela by som novy hormonalny profil a chod k inemu lekarovi mne tiez vadilo, ze lekar vsetko riesil Norethisteronom druhy mi dal Duphaston a nasiel polyp.
Tak chod osobne nechce to riesit po telefone.
Hormonalna nerovnovaha sposobuje aj psychicke problemy uzkosti...

thehenrieta
autor
18. jún 2022

@janetinka27 no menzes dostanem vždy 1. Každý mesiac dajme tomu, trvá tak 4-6 dní maximálne a zhruba 10. začnem krvácať ale to už nieje ďalší cyklus len proste krvácanie o chvíľu na to mi klesne tlak začne mi klesať a stúpať pulz, príde mi nevoľno (taká slabosť) ale jakmile som si dala štvrťku z duphastonu tak mi prestalo byť zle od srdca všetko sa stabilizovalo a prestala som aj krvácať.. a tento mesiac mám asi najhoršie stavy zo všetkých kedy som si musela dať až polku z tej tabletky a jediné čo tak som prestala krvácať ale na srdce mi je stále ťažko.. pulz 100+ až 130 keď sa rýchlo postavým klesne nachvíľu na 40 niečo.. mám na ruke MI fithodinky tak si meriam ale normálnym tlakomerom mi ukáže aj nízky tlak.. okolo 90/60 maximálne 110/70 inak normálny kedy sa cítim dobre mávam okolo 120/75 najmenej, jakmile mi pod toto klesne tak to cítim na srdci a v celom tele.. nikdy som nemala problémy až po pôrode keď mi nabehol menzes.. ale aj to len každý druhý mesiac a zrovna tie mesiace kedy mi predtým vynechával lebo pred tehotenstvom som mávala raz za dva mesiace.. nepomohla by sterilizácia? :/

janetinka27
18. jún 2022

@thehenrieta ahoj,mozno ma niekto opravi, kto tomu viac rozumie,ale pri sterilizacii by ti zrejme ponechali vsetko,aj vajecniky,akurat by bol znemozneny prechod vajicka vajickovodom.takze hormonalne by si nadalej fungovala podobne ako doteraz, mozno aj rovnako.
skor treba nastavit riadnu liecbu, ja som brala duphaston 3 tabletky denne pocas 5 mesiacov vkuse a nepomohol mi k vylieceniu,iba zlepsil stav a po vysadeni som sa vratila za 2 mesiace do povodneho stavu. najhorsie je najst dobreho doktora,ktory ti nastavi cyklus, co je pociatok a koniec vsetkeho asi.
mne zas napriklad byvalo zle den pred zaciatkom ms,zvykla sa mi krutit nahle hlava,mala som kratke zavraty.
treba riadne merat hormony z krvi, mas to cez poistovnu a mas na to narok,ved na to to je. treba odsledovat vysku sliznice,pripadne ci nie je na sliznici polyp. ja som krvacala skoro cely cyklus,ale zas tlak ani pulz mi to neovplyvnovalo. nizky progesteron sposobuje,ze sliznica sa neodlucuje spravne,lebo bez progesteronu nedosiahne spravnu strukruru.a tak pri krvacani odide iba vrchna vrstva a sliznica postupne hrubne a meni sa. ked je hruba,ma sklon k castemu krvacaniu mimo cyklu. preto je treba brat dlhodobo progesteron, sliznica potom postupne odkrvaca a dosiahne normalnu hrubku.je tam vsak riziko,ze po vysadeni progesteronu sliznica narastie opat vysoko a treba ju znova liecit a sledovat trebars kyretazou a histologiou.

thehenrieta
autor
19. jún 2022

@janetinka27 no toto sú veci ktoré mám odsledované a jediné čo mi na to povedali je že maternicu mám uplne čistú, že sliznicu a všetko mám v poriadku vaječníky vizerali byť tiež v poriadku, takže jediné kde môže byť chyba je ozaj v tom jednom vaječníku kde sa tvorí ten progesterón... Lebo ja keď dostanem menzes tak je všetko v poriadku, až po ňom mi to klesne vždy o 3 dni ten každý druhý mesiac... A sterilizáciou som mala na mysli vyrezanie vajíčok jako že úplne proste preč, hoc aj s maternicou mne to je jedno len nech preboha zas nemám mrtvolné stavy.. 😭

janetinka27
19. jún 2022

@thehenrieta a k ovulacii na tom "zlom" vajecniku dochadza? lebo progesteron stupa az po ovulacii. tebe byva zle uz pred ovulaciou, dobre rozumiem?

thehenrieta
autor
20. jún 2022

@janetinka27 ja netuším kedy mám ovuláciu ani neviem ako to poznám ale viem že som plodná jak škrečok... A keďže mi doktori nič zlé nepovedali a sami nevedia prečo sa mi toto deje tak ozaj neviem kde už môže byť problém

janetinka27
20. jún 2022

@thehenrieta mas to tazke.verim,ze je to o nervy.skus nezufat.ja mam zas ine gyn problemy,dlho som hladala dobru dr. niekedy som bola z toho uz znicena a uvazovala som nad vyberom maternice.ale neboj,bude to dobre,drzim ti palce

thehenrieta
autor
20. jún 2022

@janetinka27 Vďaka, ja s tým mám spojené aj nadmerné potenie.. predtým som sa nikdy vážne že nikdy nepotila.. aj 40 stupňov mohlo byť vonku a nič.. teraz? Teraz stačí že sedím a potím sa len tak proste... 18 mesiacov som hľadala doktora čo ma zoperuje a rok a pol hľadám dobrého gyn. čo mi pomôže... fakt už nemám na to nervy, chcem začať žit normálne ako predtým.. :/