Mám neustálu zápchu

andaluzia12
28. jan 2022

Dobrý deň, mal niekto taký problém? Mám zápchu, neustálu. Je to už dlhodobý problém. Vyhľadala som lekára, najskôr mi poradil len pšeničné otruby a Lactulosu. Nepomohlo. Následne po vyšetrení žalúdka gastroskopiou mi lekár predpísal liek Dicetel, avšak ten nemal žiadny účinok. Po kolonoskopii mi bol prepísaný liek Resolor 1 mg, ktorý má zvýšiť pohyblivosť čriev. Užívala som ho mesiac, nejaký účinok tam bol, ale nemôžem povedať že by bolo všetko v poriadku. Neustále sa cítim nafúknutá. Stolicu mám v podstate len po cigarete aj to nie vždy (nefajčím veľa, pár slabých cigariet denne). Avšak stolica vôbec nemá "klasický" tvar. Je veľmi zúžená (tzv. ceruzkovitá stolica). Vyšetrenie kolonoskopiou ukázalo že je všetko v poriadku, žiadny polyp ani iný problém lekár nevidel. Jediné čo povedal je, že črevo môže byť lenivé. Krv mám v poriadku, celiakiu nemám, zatiaľ som nebola vyšetrená na iné potravinové alergie. Rady typu: pohyb, cvičenie, dostatok tekutín, probiotiká, sušené slivky, ľanové semienka, kyslá kapusta, psyllium, nestlé - optifibre, ovocie, zelenina (celkovo príjem vlákniny) všetko mám odskúšané, nič nepomáha. Už mi bol odporučený aj psycholog, že to môže byť psychosomatického pôvodu. Ďakujem za príspevky.

heidy222
28. jan 2022

@andaluzia12 vyskusala Si vsetko, bol odporuceny psycholog, tak by som skusila tymto smerom, hmm?

andaluzia12
autor
28. jan 2022

psychloga mi zatiaľ odporučili len známi, nie lekár... pri dalšej návšteve gastro ambulanice sa opýtam aj na túto možnosť.

simsalabim
28. jan 2022

@andaluzia12 na moju dceru 100% zabera hlavne ovsena kasa. Niekde som citala, ze varom sa vytvori taky hlien, ktory podporuje persitaltiku - u nej zabera lepsie ako cokolvek ine. Varim ju ako Skoti, na vode, najradsej ju ma dochutenu medom, trosku arasidoveho kremu a kusky mliecnej cokolady (2 kocky nasekane). Tiez je vhodne si vytvorit navyk po jedle sa trochu hybat a sadnut na 5 minut na WC, hlavne v dobe, ked vies, ze v tom case zvycajne ides (u mojej dcery po veceri). Ak je to aj psychika, moze to po case zabrat.

luccija
28. jan 2022

@andaluzia12 používala si prehanadla či čipky?ako chodíš často na WC?
Všetko čo píšeš pomaha, tak keď nemáš nejaky zdr.problem tak fakt len lenivé črevo veľa pohybu, masáže a možno aj to tak neriešiť.Ked nemáš tvrdú stolicu ..

nikoleta2010
28. jan 2022

@andaluzia12 ahoj .Na zápchu sú najlepšie sušené slivky ,acidifilne mlieko a veľa vody aspoň 2 litre na deň a samozrejme veľa pohybu a aj masáž brucha zaberá a obmedziť sladké a pikantné jedla

kacena4
28. jan 2022

a robili ti aj vysetrenie na alergiu na potraviny? mne prave vysla alergia na ovos - ten ma neskutocne zapeka, nemozem ho absolutne jest ani trosku. miesto toho si davam kazdy vecer struhanu mrkvu, jablko, + ine ovocia na to lyzicka medu a lyzicka mandli a je to neskutocny rozdiel. tiez som vsetko to co ty absolvovala a je to alergia na potraviny. drzim palceky nech je lepsie

nwnw
28. jan 2022

@andaluzia12 psyllium a za mna Floraliv flasticky dlhodobo. Este by som skusila intolerancie. 😒

snowflake07
28. jan 2022

@andaluzia12 Robíš nejaký šport?Veľa x v prípade lenivých čriev len strava nepomôže.

bmuller
28. jan 2022

@andaluzia12 skusenost s tym nemam, ale napada mi, ze minule som citala clanok o Triphale (ajurvedska zmes/prasok z bylin a ovocia), vraj pomaha pravidelnemu vyprazdnovaniu.
Btw. Kedysi mi k reflexu vyprazdnovania pomahalo skakanie na svihadle 😁

sofi_f
28. jan 2022

psychosomatika robí veľmi veľa....viem podľa seba..odburať stres, čítať knihy, dať sa do kľudu, strava, zelený jačmeň GW, strava podľa medical medium...to pomohlo mne 🙂 odvtedy žiadne problémy

allie458
28. jan 2022

Mne velmi pomaha slivkovy dzus z DM, stoji asi 2e a dam si pol pohara rano pol pohara vecer. Chuti celkom fajn je tam aj jablko a citron a fakt funguje. Ale tu psychosomatiku treba riesit, to robi enormne vela.

andaluzia12
autor
28. jan 2022

@sofi_f keď hovoríme o psychosomatickom probléme, ak by tam bol “len” takyto problém … ako ste to riešili? Predpokladám u psychológa teda … ale diskutovali ste o probléme priamo, alebo o veciach ktoré “zadrziavate” v sebe a môžu mat vplyv na vylučovanie?

eeffka
28. jan 2022

@andaluzia12 este som nepocula o fajciarovi co by rano po kombe silna kava nalacno a 3sluky necupital na WC 🤷‍♀️

sofi_f
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mijo53
7. feb 2022

cvikla pomôže taká klasická, nastruhaná, chren, trochu octu a urobiť 1 vandlik