Ahojte, mám 19 rokov a mam neskutočný strach z rakoviny. V januári sa mi spravila za uchom, ako keby na kosti asi 1,5 cm mäkká pohyblivá hrčka. Bola som s tým aj u obvodnej a tá povedala, že to je nezavážné, ale pre istotu mi zobrala krv a moč a poslala na sono krku a k ORL. Na sone všetko v poriadku, ORL to isté a výsledky moču a krvi sú ukážkové. Lenže odvtedy sa pozorujem a keď si niečo nájdem, tak už si myslím, že to je rakovina. Neviem už čo mám robiť, som psychicky na dne. Dnes kéď som si prehádzala po dasne, tak som narazila na take čudné miesto, nie je to ani hrčka ani nič podobne proste také trošku zvätšené, ale nebolí to, a ani to volným okom nie je vidieť, nie je to ani nijak zafarbené. Vyzerá to tak isto ako na druhej strane, len ja to jazykom cítim. Lenže ja už si myslím že mám nador v ústach. Poraďte čo mám robiť.
Baby to tu rady radia, ale ak sa to bude stupnovat navstiv psychologa.
Tu hrčku čo opisuješ za uchom mám aj ja dlhé roky. Je to len uzlinka. Má to aj moj 18m syn
Ja sa snažím na to nemysliet, ale tie myslienky sa stale predieraju von. Uz som bola 3 krat u obvodnej ,ktora si so mnou nevie rady a opakuje mi ze to nič nie je ale ja mam stale pocit že niečo prehliadla a teraz sa moj stav zhorsuje kvoli tomu, aj ked to nie je pravda. Dala mi lieky na upokojenie, ale ja ich nechcem brat, pretoze ma neskutocne uspavaju. Lenze ja som takato nikdy nebola, nad kazdou hrckou, bolestou, odreninou som mavla len rukou, ale teraz sa len neustale pozorujem.
skus sa zamerat viac na zdravu stravu, mozno ti to pomoze prestat mysliet na choroby a ukludni ti to mysel, pohladaj ovocie, zeleninu, orechy atd co znizuju napr, risk rakoviny , taky zeleny caj vraj pomaha ako prevencia ... skus cvicenie .. ak budes vediet, ze mas zdravsi zivotny styl tak lepsie zazenes taketo myslienky
Chod k psychologovi, a porozpravaj sa. Pomoze ti s tym ako to poriesit. To je relativne bezna vec, ale radsej chod skor, ako neskor, lepsie a rychlejsie sa z toho dostanes. Moja kamaratka mala rovnaky problem, a po terapii je ovela lepsie na tom.
No pokusim sa pohladat nejake tie suroviny a zabavit sa nejak, ale pre istotu planujem ist zubarke v stredu, aby mi dasna a sliznicu dokladne pozrela a vysetrila. Ja mam proste pocit ze to ti doktori zanedbali, ale snad to nic nebude. Jedine co mi dodava sebavedomie je to ze som nikdy nefajcila a alkohol pijem len cas od casu, takze to riziko je mensie.
Najdi si chlapa, kup si psa, aktívna tráv cas a nerieš voloviny
Bud rada, ze si zdrava
Dakujem vam za rady, v stredu zajdem tej zubarke a ked bude vsetko v poriadku tak sa s tym este skusim popasovat sama a ked sa to nezlepsi, tak zajdem psychologicke. Mozno mi bude vediet poradit, ako sa z toho dostat.
Strach je od zleho. Tie myšlienky ti podsúva, aby si žila v strese a aby si sa trápila. Jeho cieľom je zničiť ťa psychicky. Vzopri sa tomu, nedovol, aby ti také myšlienky behali po rozume. 🙂
To za uchom je uzlina. Nasla som to na mojom babatku, tak som sa na to pytala obvodnej
@petra753 vyhľadaj psychológa. (Síce keď som to naposledy z rovnakého dôvodu poradila kamarátke, rozkamarátili sme sa 🙂 ) ale ver mi, ak budeš hľadať nájdeš. Vždy niečo nájdeš a vždy sa z toho môže niečo vyvinúť a vieš od čoho to závisí? Od tvojho psychického rozpoloženia. Ak neberieme do úvahy úrazy, rezné rany... Každé ochorenie je zrkadlom nášho života. Volá sa to psychosomatika. VŽDY to začína v hlave. Ak sa nastavíš na program CHOROBA, raz určite ochorieš. Ideálne by bolo vypnúť internet, nečítať články o ochoreniach, negúgliť....Ale ísť von a ŽIŤ, robiť príjemné veci, spoznávať príjemných ľudí, byť s tými čo ťa majú radi (aj keby to mal byť jeden človek), poslať do paže tých, čo ti otravujú život a vyciciavajú ťa ako upíri... 😉 Naozaj, choď si o tom pokecať s odborníkom. Nemusíš hneď skončiť na antidepresívach, ale ak to nebudeš riešiť...
Dakujem vam za pomoc, skusim na to nemysliet, aby som si to neprivolala 🙂
To máš z toho že sa veľmi pozorujes. 100% psychológa vyhľadaj asi máš nejaký skrytý vnútorný problém v sebe. Prečo máš taký veľký strach zo smrti, z rakoviny a prečo si namyslas že si chora?? Ja na takéto veci cely deň nemyslím a to si môžem citat aj príbehy o rakovine.
Rodina mi robí v zdravotníctve. Oddelenie rakoviny. Predné tam jedna pani stále klopala na dvere, že ona má rakovinu nech ju vyšetria. Doktori ju vyšetrovali a stále jej vraveli že jej nič nie je.. ona tam chodila klopať každý mesiac. Až nakoniec po 5 rokoch naozaj rakovinu dostala.... vsugerovala si tak tu chorobu. A keď bola zdravá premrhala život myšlienkami na rakovinu. Určite neváhaj a chod k psychologovi. Tam sa aj tak len porozprávas ako s nejakou kamarátkou a on odhalí príčinu tvojho strachu a pomôže ti dostať sa z toho. Držím palce. Si mladý človek užívaj si tento krásny život.
Asi si sa tak vyplašila, že ťa ani dobré výsledky nepresvedčili, že to ozaj nič nie je. Pokiaľ máš výsledky v poriadku, tak je to len v tvojej hlávke a s tým by si mala niečo spraviť, pokiaľ to nezájde ešte ďalej :(
@petra753 a vieš vobec celý mechanizmus vzniku vyvoja a fungovania rakoviny? Lebo ak nie tak máš strach z neznámeho, maš strach z bolesti a zo smrti, poznam to lebo sama som to zaživala ale vedela som, že si musim pomocť ja lebo to je len v mojej hlave a tak som začala študovať o strachu, o chorobach, o rakovine a celkovo o ľudskom tele a psychike, a keď som začala chapať o čo ide a ako čo funguje tak som sa prestala bať, a teraz mi to pride až smiešne že ako som sa mohla tak bať vlastneho tela ale vtedy mi to prišlo ako niečo veľmi neprijemne, dá sa z toho dostať, niekto potrebuje odbornu pomoc a niekto si vie aj sam pomoct, hlavne o tom rozpravaj, ak ťa nechape vlastna rodina (ako napr mňa) tak skus kamaratky alebo niekoho ineho blizkeho, pripadne aj my tu ťa podporime 😊 kludne ak chceš tak mi napiš spravu a porozpravame sa, chapem ťa ako sa citiš, aj ja som sa neustale prehnane sledovala a bala sa vždy najhoršieho
Vy ostatné jej tu aj hovorite, že ukludni sa a choď žiť život, to hovorili aj mne ale to mi fakt nepomohlo, musela som v sebe najsť tu silu a prekonať sa a bojovať s tým strachom
A hlavne som viac potrebovala podporu a pochopenie a nie odsudzovanie a výsmech
@petra753 Si mladé zdravé dievča, tak si naozaj nepremrhaj svoju krásnu mladosť zožierajúcimi myšlienkami na chorobu. Máš vo svojom blízkom okolí (rodina) niekoho, kto prekonáva alebo trpí rakovinou? Vtedy tie myšlienky sú oveľa intenzívnejšie. Ja som mala tiež podobné stavy, keď ochorel môj ocko, čítala som každý článok na internete, vyhľadávala som informácie, ak toto robíš, okamžite s tým prestaň, lebo Ťa to bude ubíjať psychicky. Je to fráza, ale je to o hlave, a je veľa prípadov, keď si myšlienkami naozaj ľudia privodia chorobu. Ak je to naozaj vážne, vyhľadaj psychológa, dnes je to úplne bežné a dokonca "moderné" , mať svojho psychológa 🙂, my Ti možno poradíme, ale nepomôžeme. Užívaj život, mladosť prejde strašne rýchlo, tak aby si to nepremrhala rozmýšľaním o tom, čo neexistuje 🙂
@petra753 smer psycholog, co ine ti poradit. Kazdy clovek sa urcitym sposobom sleduje, ale v tvojom pripade je to extrem a hranici to s paranojou. Ty nepotrebujes lieky na ukludnenie, ale zbavenie sa problemu. Sedenia by ti asi pomohli viac. Alebo skus hypnozu. Vela ludom to pomohlo v pripade psychickych problemov. Caka ma to tiez, ale skor kvoli zavislosti na cukroch. Kamoske pomohlo s klaustrofobiou 😉drzim palec
19 ročná kočka si nevie inak užívať život, a len sa pozorovať? Len tak pokračuj a za chvíľu skončíš na psychiatrii.... nájdi si kamarátov, frajerov, koníčky študuj jazyky, športuj, .....všetko čo ťa baví...🙂
čo ja by som zato dala keby som mala tvojich 19 a dnešný rozum....😉
Je to psychicky problem.
Život v strachu je otrasný, okrada vas o uživani si alejkolvek prijemnej činnosti, vlastne nemate ani chuť čokolvek zaživať.
Mechanizmus strachu funguje na baze podvedomych inštinktov a preto žiadne logicke argumenty vas nepresvedčia o tom že niet sa čoho báť.
Jediné, čo vam pomôže je zážitok. Prežiť, precitiť že v danej situacii ktorej sa bojite sa vam vlastne nič zle nedeje a prestanete sa báť. Ono sa to ľahko hovorí a horšie už zavadza do praxe ale dá sa to.
Dieťa sa bojí, že pod postelou má strašidlo a akékoľvek vaše logicke argumenty ho nepresvedčia aby vám uverilo. Až keď zoberie baterku a odvaži sa pozrieť pod postel a zistí, že tam nič nie je sa prestane báť.
Takže aké sú vaše strašidlá a odvážite si na ne posvietiť?
Prvý krok je identifikovať čoho sa bojite a prečo? Čo je za tým? Bojim sa choroby? Prečo? Bojim sa bolesti? Bojim sa obmedzeni? Bojim sa smrti? Prečo sa bojim smrti? Som katolička? Bojim sa pekla? Som ateista? Bojim sa že po smrti už žiadne pokračovanie nie je? Čoho sa teda bojim?
Stoji mi strach za to aby otravoval môj život? Aký to je potom život? To nech radšej umriem. Zmierim sa s tym že raz aj tak zomriem tak prečo sa strachovať už teraz?
Vies kolko cudnych veci s telom sa ti stane pocas zivota? Neskor zistis ze s polovicou toho co sa ti deje si vies poradit aj sama...a s druhou polovicou si budes musiet tiez poradit sama lebo lekari povedia ze ti nic nie je 😁 fakt uzivaj zivot a nesleduj sa prilis lebo tvoje dni budu len o strachu, a ked sa ti nic nebude diat zacnes sa bat aj ze na teba spadne lietadlo.
su to korene. prestan sa sledovat. uzivaj si zivot. vsetko mas pred sebou. si mlada. vysledky su ok. venuj sa sebe, priatelom, konickom