Dobrý deň, potrebovala by som počuť názor ľudí, čo si bud prechádzajú tým istým alebo podobným čo ja, názor odborníka alebo rôzne skúsenosti.
Mám 18 rokov a posledný polrok sa mi zhoršila psychika. Nikdy som nemala nejaké výrazne problémy. Avšak pociťujem že prichádzajú obdobia (trvajú pár dni max 2 týždne) a prichádzajú bezdôvodne…ide o to že mám dosť zle úzkosti možno až panické ataky a naposledy som preň ušla zo školy. V tomto obdobi mávam sem tam myšlienky na samovraždu ale tie same odznejú. Konám akoby neuvážene alebo impulzívne pred pol rokom som dostala záchvat a ušla z domu (na jednu noc) už tam rodičia zvažovali že ma objednajú k terapeutovi ale nejako to prešlo a povedala som si že netreba. Taktiež sa mi pridali záchvaty hnevu. Neadekvátne rekacie na situácie, zlosť si väčšinou vybíjam krikom a plačom. Potom si neskôr uvedomím že sa vlastne nič nestalo a som opäť spokojná… v rodine máme psychické ochorenia napríklad mama ma schizofréniu ale nie som si istá či sú tieto “obdobia” normálne alebo to treba riešiť.
Ak citis, ze nieco nie je ok, tak chod. Pri liecbe aj diagnostike je najdolezitejsie tvoje odhodlanie a ochota, mnoho ludi si problem nepriznava, a neda sa im potom pomoct, pretoze nik za nich nemoze rozhodnut, ci maju, ci nemaju ist k lekarovi.
Je to ako s akymkolvek inym problemom, ked vies, ze uz to "domacou liecbou" nezvladnes, ides s nim k lekarovi. Aj tu, ak sa citis nesvoja, mozu ti pomoct, mozu ti pomoct liekovou formou, ale aj ucit ta rozne strategie zvladania stresu. Drzim palce.
toto urcite je na liecbu, to same neprejde
@studentkakatka určite to treba riešiť
Objednaj sa, myšlienky na samovraždu ani výbuchy bezdôvodne nie sú v poriadku.
mala som problém s niečím podobným, začínalo to úzkosťami a prešlo to do bipolárnej poruchy, určite ak vieš, že v tvojej rodine sú psychické ochorenia, choď
neskôr budeš vďačná že si išla
v prvom rade to treba riesit s psychologom ktorý ti vie nastavit terapeutické sedenia, aby si sa naucila ovladat vastne emocie a pracovat s nimi. psychiater ti da lieky a neriesi takze budes furt v rovnakych sr... len na liekoch. drzim palceky
@s1s4 môžem sa spýtať bližšie ? Ako to prebiehalo koľko trvali tvoje “obdobia” a ako to vyzerá teraz?
@studentkakatka kolko casu denne travis na smart telefone/soc.sietach/aplikaciach ako youtube atd.?
@kacena4 nesuhlasim. Psycholog nie je vsemocny. Pokial psycholog zdiagnostikuje psych. poruchu, odosle pacienta k psychiatrovi a ten nasadi liecbu podla dalsej diagnostiky. Psychicke ochorenia vznikaju chemickou nerovnovahou v mozgu - napr. nedostatok alebo nadbytok serotoninu. Ulohou liekov je napravit prave tuto nerovnovahu. Autorka pise, ze v rodine je schizofrenia. Na tu sa dedi predispozicia. Plati, ze cim skor sa zacne diagnostika a liecba, tym lepsie.
Jednoznacne. To nie je hanba. Ulavi sa ti.
@studentkakatka pokojne napíš IP, veľmi rada ti odpoviem 😇
@studentkakatka na tvojom mieste urcite zajdem. ak ti nediagnostiku nic- tak si o nic neprisla, ak diagnostikuju tak bude vyborne to, ze sa podchyti pripadna diagnoza v zaciatku. drzim prsty