Ahojte. Rád by som sa s vami poradil ohľadom zubára, možno by bolo super, keby sa aj tu nejaký nájde na zhodnotenie môjho snímku zubov. Každý rok pri preventívnej prehliadke mi zubár zahlási cca 3 kazy. Už sa mi tomu nechce veriť, nepociťujem bolesť, zvýšenú citlivosť ani nič podobné, veľa zubov už mám zablombovaných. Zuby sa umývajú každý deň min. ráno a večer + medzizubné priestory. V prílohe prikladám aj pan.snímok, ak by sa tu niekto fundovaný našiel a zhodnotil ho, bol by som nesmierne rád.
Ja to.sice zhodnotiť neviem, ale bavila som sa so.zubarkou a ona sama mi povedala že niekto má proste zuby kazivejsie a niekto nie.. síce vieme veľa ovplyvniť tým ako sa staráme.o chrup, ale kazim sa neda predísť každému.. príklad je moja sestra, nepoznám človeka čo sa o svoje zuby stara tak precízne ako ona a predsa máva kazy.. ja mávam tiež a dodržujem bežnú hygienu (čiže ráno večer) ona snáď po každom jedle umýva odjakživa.. proste každý má inu mikroflóru v ústach a to.asi ovplyvňuje kazivosť zubov..
A moje deti - mali síce už pár kazov, ale starší majú pekne zuby.. najmladší má škaredé horné 4ri zuby, odkedy mu vyrástli mal tam fľaky a teraz už dierky.. umývali sme vždy, aj keď mal nervy málokedy som sa vzdavala.. zubárka mi potvrdila že to môže byť tým že ako malý mal viac ATB kvôli chorobnosti a zmenilo mu to mikroflóru v ústach a keďže ich mal.odvapnene tak sa mu tam spravili kazy.. na ostatných zuboch nemal ešte ani jeden.. preto ma hrozne vie nahnevať keď niekto začne mudrovat ako si neumyva zuby a preto ich také má.. 😒
@mirec8684 ja ti zas rozumiem. Ja som mala prvý kaz v živote až po 35r. Zuby mam biele, bez jediného znaku aby som mala mat kaz. Žiadna bolesť, nič. Bolelo ma to až pri vrtani. Tiež som tomu nechcela veriť, ale asi nám nič iné neostáva, len sa spoliehať na lekárov 😀. Som zvedavá, či sa ti tu ozve aj niekto z odboru a co povie.
@mirec8684 a čo mi akože usúdime zo snímku? Mňa v živote boleli zuby možno tak 2x a mám toľko kazov a koruniek a mostíkov,že som rada,že ešte je to tak. Čítala som, že napr. zvýšená kazivosť môže byť z refluxu,čo je asi aj môj prípad. Hádam si nemyslíš,že zubár si len tak niekomu bude vŕtať zdravé zuby,či ako to máme chápat?
@jana_eyre_2 áno je to tak poznám ľudí co nedodržujú zubnú hygienu a majú zuby super moja babka ani neviem Tom žeby mala kefku a mala skoro všetky zuby a plobovany ani jeden a opačne mne sa zas strašne robí kameň na dentalnej povedala že je to slinami že s tým nespravím nič
Aby som zareagoval na vaše odpovede, nemyslím, že je "neuveriteľná hlúposť" požiadať o radu tu na fóre a neporovnával by som to so zlomenou nohou. Myslím, že viackrát bolo toto fórum nápomocné v mnohých veciach. A za skúšku človek nič nedá. K druhým veciam, žial áno, niekedy sa stane, že zubár vyvŕta alebo skôr vytrhne nesprávny zub, stáva sa to, aj sa to stalo viackrát priamo v mojej rodine. Ako to je možné neviem, tú otázku treba smerovať nie na mňa.
@mirec8684 skús nájsť skupinu zdravotníci. Možno sa tam nájde nejaký zubár, alebo zdravotná sestra, ktori sa v tom viacej vyznajú. Uplne rozumiem čo chceš povedať, v dnešnej dobe, čo som počula nie nič neobvyklé, že ti zubár imaginárne vyrobi 4-5 kazov, aby ťa mohol skasirovať.
@mirec8684 pravdepodobne sa jedna o tieto zuby. Z obrazovky mobilu sa tazko cita. Vpravo 5 hore (na rtg je to ta vlavo) je na 100% kaz a vlavo hore by bolo lepsie spravit mensi snimok. Ono je to aj o zubaroch, ci vedia citat rtg, ci ho vobec aspon robia. A najviac je spravne cistenie zubov. Vacsina ludi co ma kazy sa stazuje na genetiku, pritom realita je taka, ze zla genetika je u menej nez 1% populacie.
Tam je zaujimave, ze sa ti kazia zuby v medzerach. Ja to tiez tak mavam... Mna vzdy zamrzi, ze musim potom platit za 2 zuby, lebo pokazene su oba. Ked sa spravi taky ten maly rengen, co zabera len par zubov, tam kaz svieti,ako spieva Nohavica, "jako lejno na oltáři". U mna to bol vyslovene problem medzizubnej hygieny. Taku tu medzizubnu kefku tam nenapcham, tak pouzivam zubnu nit. Akonahle som nejaku medzeru zanedbavala, napr. medzi 7-8, alebo do jednej mi ta nit nechcela ist a sa tam trhala... tak som tu medzeru preskakovala... a bum, kaz. Takisto mi pomohla dentalna hygiena, lebo sa mi robi zubny kamen, lebo dycham ustami a mam otvoreny zhryz pokazeny nocnym strojcekom (ked sme potom odmietli pokracovat fixnym)... aj som.bola leniva cistii si zuby z vnutornej strany, je smutne, ze az v 30 rokoch mi to niekto polopate vysvetlil a ukazal... Zubari maju s takymito schovanymi kazmi tolko babracky, ze by sa do toho asi nepustal, keby tam ten kaz nebol. Ale stat sa moze, samozrejme.
@mirec8684 no väčšinu kazov (podľa plomb) mavate práve v medzi zubnom priestore. Zlepšiť techniku čistenia medzi zubných priestorov. Aj ďasná vyzerajú byt dosť ústupene. Pridať návštevu DH aspoň 2x za rok. Zatiaľ mate všetky zuby, to je fajn. Spodné 8 asi neboli ani založené...
Uz len ten fakt ze mas vela zubov zaplombovanych, poukazuje na zvysenu kazivost zubov. Kaz boli az ked je neskoro. Ak si myslis ze ti zubar klame, chod k inemu, a nie sem, to je neuveritelna hlupost. Nabuduce si zlom nohu a daj sem rengen ci je ozaj zlomena.