Babule potrebujem pomoc bola som u dr.na prehliadke,brala mi aj krv a vysledky prišli v celku dobre.... 🙂 volala som so sestričkou a hovorila že mám málo červenych krviniek respektive že ich mám pod hranicou,čo to može znamenať ????dakujem za odpovede
@solmula máš nízky hemoglobín - takže ide o chudokrvnosť, môže byť len dočasná a dá sa napraviť liekmi a úpravou stravy. Podľa stupňa chudokrvnosti by ťa mala vyšetriť aj hematologická ambulancia; na liečbu sa predpisujú preparáty na zvýšenie hladiny železa ako Maltofer, Aktiferin - kvapky alebo tbl., potom sa odporúča na podporu krvotvorby kyselina listová (acidum folicum) - dá sa aj predpísať, a tiež je veľmi dobré brať aj Pyridoxin.
Do stravy sa odporúča zaradiť viac čerstvej zeleniny a ovocia, jesť tmavé mäso 6x týždenne - hovädzie, teľacie, králičie, cviklová šťava je dobrá tiež.
@solmula kokos cvikla a susene marhule maju vela zeleza. Alebo si kup trstinovu melasu.
Ak chces zelezo z masa(kde ho zas az tak vela nie je - rovnako ako v spenate), taktreba k tomu urcite jest vela zeleniny,prosto pre lepsiu vstrebatelnost je nevyhnutne "cecko".
Ja napr.maso nejem uz veeelmi dlho (iba tie detske roky co ma nutili a pocas tehu plus prce mesiace dojcenia aj to som tomu vela nedala) a chudokrvna som nebola. Mimo tehu a dojcenia co som brala vyzivove doplnky ako takmer vsetky mamicky, som nebravala nic a obraz mam dobry..
Len ako pise pani predo mnou,treba zistit konkretne u teba,co s tym.
@darina1952 PYRIDOXIN my kazala uživať tak som ho dnes kupila a nasadila,uvidime čo mi zajtra povie či ma odošle na tu Hematologiu...
@solmula daj si predpísať aj tú kys. listovú - alebo si ju kúp sama (predávajú ju ako doplnok výživy pre tehotné na prvý trimester) ...liečba chudokrvnosti chce čas a výsledky sa spravidla dostavia po 3-6mesiacoch liečby 😉
@darina1952 dakujem za info dam si predpisať aj tu kys.listovu kedysi v tehotenstve som ju brala ...
@solmula keby ta zapekal,mne pri malom poradili (kedze som mala hodnotu kusok nad hranicou,tak aby som nezbehla do chudokrvnosti - na 7.mesiac to bol aj tak dobry vysledok) kupit si acidofolan,lebo ten nezapeka. A v nom je aj kyselina listova.
A skus obohatit jedalnicek o tie potraviny.
Tak hadam to bude casom v pohode.
@solmula tak ako si dopadla u lekárka? poslala ťa na hematológiu? 😉
@darina1952 Ahoj nie neposlala len nasadila mi ten Pyridoxin 3xdenne
@solmula tak máš len ľahkú formu chudokrvnosti 🙂 a zrejme to podľa lekárky stačí... či to pomohlo ukážu krvné testy po dobratí liečby 😉
jedz maso cervene ribezle, a ine cervene ovocie, cviklu musli, listovu zeleninu vela ovocia a zeleniny velmi dobre odstavovat z cvikli polievku mne to hned pomoze aj malemu ak nepomoze poslu ta na hematologiu skus to tou stravou upravit myslim 6x do tyzdna maso ale hovadzie a bravcove nie kuracie a tu zeleninu listovu a vela ovocia
Asi ze si trochu chudokrvna