Mám ľahkú trvalú poruchu sluchu a neviem sa s tým vyrovnať

miapia
27. nov 2014

ahojte, som zena mam 28 rokov, zivot pred sebou, som zatial bezdetna, Vs. vzdelana, pracujem ako ucitelka na strednej skole.....nikdy som ziadne problemy so sluchom nemala.....zacalo sa to asi pred mesiacom po zapale priedusiek, jedneho vecera som mala som pocit vaty v uchu-lahko zalahnute ucho. Myslela som ze to prjde, ze je to z nadchy, alebo zapalu priedusiek proste po chorobny stav... kedze pracujem ako ucitelka, dost mi to vadi, pri vyucbe citim ze to proste nieje ono, na jedno ucho pocuje slabsie.... Bola som u 4 ORL, postupne sa vyjadrovali, ze mam len vpaceny bubienok- tubotympanicky katar...ze je to z nadchy sposobene dysfunk. eustach trubice a ze to prejde, neprechadzalo..behala som od lekara k lekarovi, vyplachvali usi, robili prefuky politrerom, vsetko mozne.. Preslo 6 tyzdnov a ja mam trvaly pocit ,,akoby tlaku" v uchu, absolvovala som aj tympanografiu,ta bola ok audiografia-ta ukazala percepcnu stratu sluchu praveho ucha6%, emisie TEOAE , kde mi zistovali prevodova porucha sluchu bola vylucena. Je to mozno smiesne, ale ja som psychicky v koncoch, lekar sa vyjadril ze percepcna porucha sluchu nieje liecitelna, bud mi vnutorne ucho napadol nejaky virus, bakteria, alebo doslo k nedokrveniu vnutorneho ucha, alebo sluch. nervu. Neviem sa s tym vyrovnat, stale placem, hlavne ked si predstavim ze som tomu mohla predist, keby mi do par dni po ,,zalahnuti" aplikovali kortikoidy infuzne, KTO TO MAL vediet? ze to nieje od nadchy? ze je to percepcna trvala strata sluchu????!!!..Kazdy vravi, ze je to mala strata, ze si zvyknem, ale ja si proste neviem zvyknut, vadi mi to v beznej komunikacii, v skole som nervozna z hluku deti, upadla som do depresie, s nikym sa uz nebavim, a najviac sa bojim ze sa mi to bude zhorsovat :(, Mám hrozu na predstavu, ze jedneho dna ostanem hlucha :(

zitaje
27. nov 2014

Ahoj, ja mam nieco podobne, tiez pracujem s ludmi a tiez mam problem so sluchom. Mala som po prechodenej angine dost vyraznu stratu sluchu, tyzden som lezala v nemocke na kortikoidoch a viac-menej sa to dalo do poriadku. Kazdopadne kazda nadcha mi odvtedy sada na ucho, robili mi aj CT a mam nejake zmeny na tkanive, na jedno ucho proste pocujem slabsie aj ked je zrovna OK. Ked je problem, tak v nom mam zalahnute, huci mi v nom, sumi, potom pocujem vyrazne horsie.
Chcem ta len upokojit, naozaj sa da na to zvyknut. Stres to ale velmi vyrazne zhorsuje, odporucam nariadit si nejake volno s cielom dat sa do poriadku fyzicky aj psychicky. Dalsia vec, ktora mi pomaha, je nezahlienujuca strava, zvlast v pripade akutnych problemov. A nezanedbat choroby, hlavne anginy a sople vsetkeho druhu...
Takze hlavne nestresuj, to ze ti vadi hluk, je normalne, mne este velmi vadia vysoke tony (a to mam tri deti, z toho dve upistane baby 😅 ).

zitaje
27. nov 2014

@miapia a este som chcela - vidis, mne tie kortikoidy dali, a aj tak mi to nepomohlo 😅

jankastubka
27. nov 2014

Ja nepocujem na jedno ucho vobec od mala. Ja viem, vtedy je to ine, lebo clovek je na to zvyknuty a nepozna iny stav. Ale som vdacna za to, ze vobec pocujem. V beznom zivote to takmer nepocitujem ako problem. Vzdy ked sa s niekym rozpravam, schvalne si sadnem tak, sby som ho pocula. Ludi nato dokonca upozornim, lebo nechcem vyzerat ako dement, ked mi nieco povedia zo zlej strany a ja to pre vyssi hluk dajme tomu nezachytim.
Ma to aj pozitivum, ked nechcem aby ma pri spanku nieco rusilo, lahnem si na zdrave ucho a mam svaty pokoj. 😀

bonaqa2013
27. nov 2014

Moja dcéra má 4 roky a problémy so sluchom. Na jednom uchu má percepčnú poruchu a na druhom prevodovú poruchu. ľavé ucho je poškodené na 50 prec, pravé na 80 perc je poškodené. nosíme aj ušný prístroj, ale zatiaľ účinok žiadny. Tebe aspoň lekári vysvetlili ako sa veci majú, nám nevysvetľoval nikto nič. A to sme boli v nemocnici aj v MT, a j na Kramároch, v Ružomberku.... tiež sa mi zdá, že u mojej dcéry zanedbali liečbu....

kaktusik007
27. nov 2014

@miapia prepac, ale musim ti to napisat priamo -- moc to prezivas. Ano, beriem, mas pocit, ze je to tragedia a neviem co este, ALE -- usi mas dve, jedno mas totalne zdrave, druhe mas postihnute... pises 6% !!!! takze ti funguje na 94% tak aky mas problem????

a ak mas stale pocit, ze mas problem, tak sa pozri okolo seba - su tu ludia, ktori maju podstatne vaznejsie problemy ako ty a ziju a su stastni. Lebo si vazia to, ze ZIJU.

Proste zmen svoj pristup k tomu a bud rada, ze je to IBA takto.

Ja ked som bola pol roka leziakom na posteli a neskor idealnym adeptom na vozik, tak ja som neriesila seba, svoj stav, ktory bol fakt dost vazny.... Ja som riesila to, ze vdaka bohu moje deti su zdrave a chora som ja, a nie oni.... Beriem, si bezdetna, tento pocit poznat nemozes, ale pisem ti to preto aby si si svoj problem aplikovala obdobne - fakt su ludia na tom tisickrat horsie ako ty a su stastni, ze ziju.

Bude dobre, len sa moc neries a najma sa prestan lutovat. Proste je to tak ako to je a ries DOSLEDKY a nie pricinu, aktualne je to aj tak uz jedno, sluch sa ti do 100% nevrati.

miapia
autor
28. nov 2014

Dakujem Vam babenky, ja som sa s tym nestretla, proste sa bojim, mam strach a ktomu som moc citiva a negativisticky zalozena osoba, a to je to najhorsie...ono keby som to nepocitovala kaslem na to, ale vadi mi to, no mate pravdu mozno , ze sa na to teraz velmi zameriavam a mozno si to nebudem ani neskor vsimat, kiezby aj, dakujem vam za komentarem vazim si to.

tajka1986
28. nov 2014

Presne viem ako sa teraz citis. Mlada zena a taky problem po jednej blbej chorobe. Tiez som vraj po viroze schytala podobny 'pruser' alle so srdcom a ako mi bolo povedane mozem nan zomriet v podstste kedykolvek.. ALE... Som tu a snazim sa mojmu stavu prisposobit, snazim sa aby moja dcerka bola stastna... Neriesim seba riesim inych aby im nic nechybalo. Je vela ludi ktori su na tom ovela horsie a nechcem to v nijakom pripade zlahcovat alebo ta urazit,no je to len ucho co si to odnieslo,mohlo to dopadnut aj inak. Zvyknes si,lebo budes prinutena. Mysli pozitivne😉

1andrea111
28. nov 2014

@miapia nie je to problém sluchu, je to psychika s ktorou potrebuješ robiť. A to sa dá. Psycholog, knihy, pozitívne myslenie... nájsť si tú správnu cestu ako na sebe zapracovať. Prip. zmeniť zamestnanie, vždy sú aj iné cesty. hľadaj cesty, aby si bola psychicky silná, odolná a naučila sa nadhľadu.

miapia
autor
28. nov 2014

@1andrea111 ja viem, ale cloveka to zamrzi, ze bol uplne zdravy, bral to ako samozrejmost a teraz pocujem piskot, sum a mierne zalahnutie kazdy den ☹

miapia
autor
28. nov 2014

@miapia a to som nebola ani nijak vazne chora, mala som iba nadchu, kasel a zapal priedusiek a to vsetko bez akychkolvek teplot , je to az neuveritelne ake je ludske telo zranitelne ☹

rose32
28. nov 2014

Ahoj.ja som nepocujuca tak hlucha.a som hrda.mam to od narodenia.ale do 14rokov som pocula 35%pot.ako 4rocna som mala raz v zivote nadchu tam sa mi uplne zhorsiln bola som hospitalizovana 2tyzdne mala som infuzie,nechceli tomu uverit.cez strojcek nic nepocula.po 2tyz.sa mi urgkatzlepsilo 5%tak pocujem 5%doteraz na 2uska🙂ja mam od narodenia percpcnu poruchu ta nejde operovat.ty si zvyknes na taky sluch.nemusi sa ti zhorsovat.len nesmis mat nadchu.ja mam 37rokov este som nebola chora.ja som v zivote len v 14rokov mala nadchu a nechcem ju mat.davam si pozor.

malabiba
28. nov 2014

máme v rodine chalana, už muža, pri úraze stratil sluch na jedno ucho, vôbec naň nepočuje. Je tiež učiteľ, veselý človek - slobodný - učí v zahraničí, bol už na školách v USA, Rakúsku, Saudskej Arábii, teraz v Číne, taký svetobežník a robí si z toho, že nepočuje peknú srandu.....je ťažké zmieriť sa stým, chce to čas, ale život treba žiť a nezúfať. a ak to bude zlé, kľudne navštív psychológa, pomôže, držím palce 🙂

miapia
autor
28. nov 2014

@malabiba dakujem

meusicka
28. nov 2014

@miapia ahoj, ja som nedavno spoznala jednu pani.... taka prijemna stara dama, pisem dama naschval, stale usmievava, v pohybe. sme sa bavili este s jednou znamou, ktora ma dost vykrivenu chrbticu, ma dokonca aj hrb a ta pani jej vravela ze musi sa o seba starat a vela sa hybat, chodit peso a pod. co som chcela je to, ze ta pani nam vravela, ze vlastne ona ma tiez chbticu problemovu, vykriivenu, kedze pocas vojny bola v takom veku ze sa jej to odzrkadlilo na kostiach,ze nemali dostatok zivin. a tiez vravela ze dostala vtedy aj zapal ucha a kedze nebol lekar, tak prisla o sluch, na jedno ucho ochluchla. kvoli stavbe kosti jej neodporucali ani mat deti, ale napriek tomu otehotnela , ma 2 deti, ktore vynosila vdaka specialnym popruhom, ktore jej podopierali brucho. 2x jej diagnostikovali rakovinu koze, 2x sa z toho dostala.
co ma dorazilo bolo, ze nam povedala :

sice na jedno ucho hlucha ako poleno, ale stale so vztycenou hlavou a s usmevom som si slapala zivotom dalej. denne chodim aj teraz 2 hodiny smerom do kopca na prechadzku, ale chodim sama, lebo nikto so mnou nestiha. 😀

je plna energie, a hlavne pozitivnej.
neboj sa, casom si zvyknes a bude to vsetko zase ok. hore hlavu 🙂

miapia
autor
28. nov 2014

@meusicka dakujem velmi pekne, vies...teraz to beriem mozno tragicky, ale nikdy som sa nezapodievala tym, ze by sa mi take nieco mohlo vobec stat a prave MNE.....je to neuveritelne, ako si ludia nevazia zdravie, a potom ked maju rozny stupen poskodenia zo dna na den doslova nechapu a su otraseni.. je to neuveritelne, jden den je vsetko ok a na druhy den sa mi zda ze slabsie pocujem, tak si ma mesiac lekari pohadzuju a po mesiaci sa zisti ze mam trvalu stratu (sice lahku, zatial) ale mam...najviac sa desim toho, aby sa to nezopakovalo, nezhorsovalo..kedze doteraz neviem co to sposobilo a zrejme nikdy nezistim ☹

miapia
autor
28. nov 2014

@meusicka inac ja som velka turistka, odmalicka chodievam do prirody, na dvoj trojhodinove turistiky s moji dvoma fenkami, nabehala som krizom krazom slanske pohodie tisicky kilometrov, mam rada prirodu, sum lesa, ticho prirody, klud.... posledny cas som alergicka na hluk, krik, ostre zvuky, pracujem ako ucitelka, zrejme som si zvolila nestatsne povolanie, ucim sice krasny predmet dejiny a historiu umenia, malbu a kresbu, som vytvarnicka, ked pridem domov a hned prve co spravim, je ze vypinam vsetko co huci :(

miapia
autor
28. nov 2014

@rose32 no ved toho sa bojim ze pri dalsej nadche sa to zhorsi...inac som bola taka natesena tento rok 2014m az som a divila, vsetko kolo mna bolo chore a ja dva roky bez atb....a teraz som to schytala aj s trvalym nasledkom 😒

kachita
28. nov 2014

@miapia Ja mam 84% stratu sluchu obojstranne, a zijem, pracujem a SOM. Chapem, ze tu stratu citis a v komunikacii to vidiet, resp. ty to vidis. Pozor na tinnitus, ten je zakerny. A co ti treba? Oddychovat, oddychovat a oddychovat.
Strata sluchu nie je zabijak, je to len ine vnimanie zivota. Netrap sa, daj si cas, pokial sa sluch nezmeni, je to ok.
Inak, mne moja usna povedala, ze do 15% straty sluchu sa to ani ako strata nevykazuje, proste su ludia, co pocuju viac, a ti co pocuju menej a do 15% rozdielu sa ta tolerancia vnima ako zdravy clovek.

miapia
autor
28. nov 2014

@kachita to som ani nevedela.asi to bude tym, ze mam odmalicka velmi citlivy sluch, v lete pocujem aj netopierov, v triede ak davam pisomku ziakom pocula som som sepot z 5 metrov, ako si ziaci sepkali atd...tak mozno preto to tak vnimam 😨

stano4000
28. nov 2014

@miapia ahoj mam podobny problem a zijem. kym niesi odkazana na strojcek, tak je to okej. kvalitu tvojho zivota to prakticky neovplyvni. aj tak to usny lekari neberu ako statu sluchu.

pravdepodobne si citlivy clovek a si v strachu ze by mohlo mat poskodenie vplyv na tvoje vnimanie sveta... no to aj ma. ja nepocujem poriadne rozhovory, niekedy nieco v telefone, jemnejsie zvuky. proste je to niekedy citelne. ale na to si clovek zvykne. drzim palce!

miapia
autor
28. nov 2014

@tajka1986 dakujem za povzbudenie 🙂

miapia
autor
28. nov 2014

@stano4000 kolko mas % stratu? ano som citliva , a asi az prilis 😖 , proste si nevem zvyknut ze ak nieco hovorim vychadza zo mna ten zvuk inac, teda ho tym postihnutym uchom pocujem inak, tlmene....clovek je na nieco roky zvyknuty a zrazu je to ine no.... dakujem za povzbudenie

miapia
autor
28. nov 2014

odmalicka som bola precitlivena na zvuky, na ostre zvuky, neprijemne ostre zvuky z kuchyne, trieskanie riadov, skripanie kolies, zvuk brziaceho vlaku ma privadza do sialenstva, takisto letny vecer- piskot netopierov, pisklave zvuky mobilov....terz mi zacal vadit uz aj rev krik deti v skole coho sa obavam najviac, ako ucitelka prajucem treti rok :(

katrin21
28. nov 2014

@miapia 6% strata sluchu je nic, to je uplne v pohode... skor to mozno vadi ten pocit tlaku v uchu....
moj ocino ako byvaly banik ma 20% poruchu sluchu a funguje uplne normalne, telefonuje, nema ziadny nacuvaci pristroj, nikto netusi, ze nieco ma 🙂akurat telku ma hlasnejsie, to je vsetko 🙂
Bud uplne v pohode, su aj horsie veci... 6% nie je ziadne tazke poskodenie, vydas sa ty este, nebooj nic🙂

miapia
autor
28. nov 2014

@katrin21 dakujem velmi pekne, povzbudila si ma 😵

rose32
28. nov 2014

Nemusis sa vobec bat.len sa vyhybaj tym co by mali nadchu.a ty dbaj ako dobre oblecena budes.ja mavam cez zimu rolak.musim tiez nechcem zazit to iste.ty si musis zvyknut na ten sluch co mas.ja chapem ze je to zmena.bude dobre.uvidis.ty fungujes ako pocujuca.tak hlavu hore😉

miapia
autor
28. nov 2014

@rose32 posnazim sa, aj ked to bude asi trvat, ako a poznam...

stano4000
29. nov 2014

@miapia 8%... mam problem najma medzi 300Hz az 1kHz, cize zvuky reci.

piacere
29. nov 2014

moja mama má na obidvoch ušiach okolo 40% stratu sluchu a kto o tom nevie, tak na to nepríde. Normálne komunikuje, telefonuje, učí 😉 Prejavuje sa to len tým, že niekedy sa viackrát opýta alebo keď po nej ráno pustíš televízor, tak to vrieska až do západného Nemecka 😀

Ja to pravdepodobne po nej dedím, pretože mám 31 rokov a pred pár týždňami mi na ORL diagnostikovali začínajúcu obojstrannú percepčnú stratu sluchu.... žijem, nezrútila som sa, počujem, aj keby to percento poškodenia (ani neviem, koľko mám) stúpalo, tak proste život ide ďalej. Pre mňa je oveľa horším hendikepom strata zraku.... Mala by som brať lieky, ale nemôžem, lebo ešte dojčím.... Nenavrhli ti lieky (tuším na rozširovanie ciev... Betaserc?) Ja som pred cca 5-timi rokmi prekonala vestibulárny syndróm a vtedy mi zachránili sluch na pravom uchu 5 minút po dvanástej.... a odvtedy to mám tak, ako písala jedna baba vyššie... akákoľvek choroba mi hneď sadá do ucha, často mám v ušiach zaľahnuté, častý tinitus, a často ma uši proste bolia.... Čo už.... žiť sa s tým dám, ľudia prežívajú aj horšie veci.

Chápem ťa, je to šok, ale každopádne sa s tým proste musíš zmieriť, lebo sa zblázniš.... čo by si robila, ak by si pri nejakej (nedajbože) nehode prišla k väčšiemu úrazu, keď teraz tak (doslova) vyvádzaš pri strate sluchu na 6%?

Drž sa! A neblázni 😉

miapia
autor
29. nov 2014

velmi si vazim vase povzbudenia.dakujem vam...ano beriem teraz cavinton, betahistin a prednisom, ale uz je asi aj tak neskoro ☹