Mám krivé zuby

21. jún 2023

Ahojte, mám taký problém.
Od detstva sa pasujem s krivými zubní, v rodine to máme dedičné, je to u nás bežná vec, avšak ako mladá dospelá žena má to čo dňom štve. Vďaka zubom nemám žiadne sebavedomie, nikam nechodím a taktiež sa vyhýbam vzťahom. Navyše, trpím silným strachom z doktorov, no vždy som ochotná a snažím sa prekonať svoj strach z vyšetrenia, čo znamená, že chcem prekonať aj to, že navštívim zubára. O zuby som sa vždy starala, nemám žiaden kaz, nikdy som nepocítila žiadnu bolesť, dodržiavala ako-taku vlastnú zubnú hygienu, avšak keďže moje zuby a hlavne tie spodné sú dosť krivé, jedny vzadu, druhé zas vpredu, nastala u mňa pred rokom paradontóza. Môj strach bol dosť veľký na to, aby som v tom čase vyhľadala zubára, lenže to je to čo chcem zmeniť a daty svoje zuby do poriadku. No otázka je na vás slečny. Má niektorá s vás skusenost s paradontózou a strojčekom na zuby? Ako to všetko prebieha? + Prosím, slečny, je to pre mňa nadmieru citlivá téma, zdržte sa prosím všetkých hlúpych poznámok a múdrych rád. Ďakujem. Pekný deň.

natalienka12
21. jún 2023

Smer lekar. Nikto ta nejde zhadzovat ani sa ti vysmievat, ale iba zubny lekar vie posudit stav tvojho chrupu, zavesneho aparatu, dasien, atd. Su rozne strojceky, dnes je medicina na inej urovni ako kedysi, takze urcite je tvoj problem riesitelny. Samozrejme zavisi aj od toho kolko ta pusti tvoja penazenka.

83lenka83
21. jún 2023

S paradentozou na dentálnu hygienu a kol
i strojceku k čeľustnemu ortopedovy. Zubár ti s tým veľmi nepomôže.

9gabi9
21. jún 2023

To že máš ísť k lekárom a riešiť to, to vieš a napísali ti to aj v predchádzajúcich príspevkoch. Určite sa odhodlajú a choď.

Tento príspevok je skôr o povzbudení. Mala som to podobné ako ty. Som veľmi veselý clovek a vždy keď som sa smiala, dávala som si ruku pred ústa. Starší súrodenci nosili strojček, na mňa najmladšiu už nevyšlo 😁
Tak som sa nakoniec v 28 rokoch odhodlala a vyhľadala špecialistu. Najprv strojček na vrchných zuboch a o tri mesiace neskôr aj na spodné. Bolo to dosť náročné, pretože to zo začiatku aj bolelo. Ale neľutujem.
Ten pocit keď mi ho dali ho dole bol neopísateľný. Škerila som sa naďaleko a v jednom kuse 😁😁😁
Aj čistenie zubov je pri rovných zuboch oveľa jednoduchšie. To ti pomôže aj pri udržaní paradonditidy na uzde 👍

Rozumiem tvojmu strachu, ale povzbud sa tým, že výsledok bude stáť zato a je na celý zvyšok života. Držím palce

firma2211
21. jún 2023

Ja som mala tiež krivé zuby ale že strašne , trpela som tým cele detstvo aj mladosť ja som mala krivé hlavne horné predné jeden vpredu druhý vzadu no fakt a ešte široké 😓vždy som mala strach zo zubárov až som sa jedného dňa zobudila ako 21 ročná sama som sa poobliekala a išla som k zubárovi nikto z rodiny to nechápal , lenže ja som si povedala že strojček nechcem a neviem či by mi vôbec pomohol v takom štádiu to bolo😓tak som sa rozhodla pre porcelánové zuby , niektoré mi museli vytrhnúť zbytok mám zbrusene a na to nasadené porcelanky,nemala som dokonca ani toľko penazi vzala som si pôžičku a bolo to moje najlepšie rozhodnutie🙏cele to trvalo asi dva týždne už je tomu asi 10 rokov zuby splatené a úsmev stále krásny ☺️chod do toho určite prekonaj svoj strach žiješ iba raz uvidis aká budeš sebavedomá a budeš ľutovať že si sa takto nerozhodla skôr ❤️držím palce

anita6666
21. jún 2023

Tak cca 20 000 € a máš problém vyriešený 😉

simca06022011
21. jún 2023

Ale prosim ta, chod k lekarovi. PRehliadky su mensie trapenie ako akekolvek komplikacie potom riesit. S krivymi zubami sa normalen da fungovat, kopa ludi nema rovne zuby a ani ja nie, ziadne komplexy nemame. Zaklad je mat zdrave a ciste zuby. Cize treba ti ist na dentalnu hygienu, nauci ta oc a ako, ocisti a je dost mozne ze kao mlada zena si vyliecis aj paradentozu (ako viez ze je to ono?). Na co ked mas zdrave zuby si davat umele zuby? hlupost, ani take somariny nepocuvaj... ak chces, strojcek dnes napr. invisalgin vies mat, za par tisic mas rovne zuby... tiez ti poradi lekar. Vlastne zuby su vlastne zuby.
A v dnesnej dobe, naozaj takmer bezbolesnom osetrenie.. chod a porad sa tam. ved na konzultacii ti nebude nic robit, len ta pozrie, pripadne spravi rtgcka

simca06022011
21. jún 2023

parodon za preklepy :D a "ze viez"... katastrofa.

limoncino
21. jún 2023

Určite celustny ortopéd. Neviem odkiaľ si, ale ak si z BA, tak odporúčam Dermadent v Auparku.

svokrinjazykmonika
21. jún 2023

Ty si úplne ako ja 🤭 tiež som mala mindráky zo zubov. neviem koľko máš rokov, ale ja som si dala strojček ako 30 ročná a neľutovala som ani sekundu. Len chce to dosť peňazí. Mám obyčajný "železný" a za tie prachy ho nosím pyšne ako nejaký šperk na zuboch. Pekné ružové gumičky, ružové pery a nie je sa za čo hanbiť. Veď je to zdravotná pomôcka predsa. Najprv nejaké otlačky, roantgeny a poradenstvo 50-100€, Spodná čeľusť 750€, horná čeľusť 750€, a potom každé 3 mesiace na výmenu gumičiek 160€. Čiže za dva roky už mám v ústach nejakých 2600€ ale neľutujem ani sekundu a ani jedno euro. Bolesti žiadne, toho som sa hrozne bála lebo všetci strašili že budem iba na tekutej strave zo začiatku a v ústach stále vyrážky nejaké bolestivé. No prdlačku. Akurát prvé tri dni boli také nepohodlné ale neboli to žiadne bolesti žeby som si musela dávať tabletky alebo tak. Normálne sa môže aj všetko papať, len to nemôžeš hrýzť prednými zubami ale vkladať si to pod stoličky. Aj chlebík a rožteky si tak trhať. Hlavne zo začiatku. A umývať si po každom jedle zuby treba. Mám ho druhý rok a takmer už úplne rovné a to som ich mala kadejako vpredu, vzadu jeden cez druhý. Dokonca mi nebolo treba ano nič trhať našťastie. Za mňa choď to toho. Minimálne si nájdi v okolí čelustného ortopéda a objednaj sa na konzultáciu a tam všetko zistíš.

lalia33
22. jún 2023

Ahoj,ja som sa tiež tak strašne bála zubára ale ja som opravu mojich hroznych zubov stále odkladali,odkladala.🙈 v tehotenstve sa mi aj viaceré stolicky zlomili. Na predných zuboch dole mam paradentozu,žiaľ už v takom stave ze mi ich zubár vytrhne obe jednotky aj dvojky. A na vrchných oboch jednotkách ale jednu ze mi vytrhne a druhu zbrusi pod mostik. Mam 35 rokov a konečne som sa odhodlala ísť to riešiť lebo sa hanbím aj rozprávať s ľuďmi. Ta vrchná jednotka mi padá dole a spodná jednotka sa mi posunula celá hore . A keďže sa kývu nemôžem si do ničoho aninporiadne zahryznúť. Je to des a moja chyba ze som to nechala zájsť až tak ďaleko. Už len riešim mostik na predné aj horné aj dolné zuby. Za mesiac by som už mala mat pekný úsmev a tým aj nové sebavedomie. Viac ako strach zo zubára mam lepší pociť z toho ze sa budem môcť usmievať,rozprávať a poriadne artikulovat a hlavne sa nehanbiť pred cudzími otvoriť ústa.
Takže smelo do toho.. ak strojček pomôže išla by som aj hned na to, v okolí si nájdi dobrého zubára pýtaj sa ,recenzie atď aký má prístup.. žiadny zubár ta nevysmeje ,aj keď to bude trochu bolieť stojí to za to. Držím palce..