Mám krivé nohy

saint123
15. aug 2023

Ahojte, od detsva mám krivé nohy, pri chôdzi čaptám a nohy mi idú do strany ako kačičke. Moji rodičia úplne zlyhali pretože im to bolo vždy jedno. Celá moja rodina čaptá. Keď som bola mladšia tak som si to neuvedomovala, na strednej sa mi za to smiali. Prosila som rodičov nech ideme k ortopedovi ale pre nich to nebol problém a neriešili to, prišlo im to hlúpe. Kúpila som si vtedy pevnejšiu obuv a trochu mi to pomohlo, z predu už toľko nečaptám ale zo zadu veľmi. Momentálne mám 20 a chcela som si tento problém vyriešiť. Samozrejme, bola som u ortopéda, ten ma s týmto úplne odpalkoval že to sa už nedá a len mi predpísal vložky ortopedické na plochú nohu, bola som tam asi iba minútu. Ja som už naozaj zúfalá pretože sa veľmi za to hanbím a necítim sa ako žena, pretože v každej obuvi čaptám, či sú to tenisky/podpätky, vyzerá to veľmi trápne a neelegantne. Viem, že sa to asi nedá teraz už riešiť v mojom veku, len ja za to nemôžem, že mojim rodičom to bolo v mladom veku jedno a som veľmi zúfalá kvôli tomu. Neviete ako by sa mi dalo pomôcť? Nazoaj si neviem predstaviť s týmto žiť. Za každú radu budem veľmi vďačná.

pribinak
15. aug 2023

@saint123 chod k inému ortopédovi či má rovnaký názor

saint123
autor
15. aug 2023

@pribinak áno, rozmýšľam že sa rovno po telefóne spýtam ci by sa to dalo vyriešiť ešte aby som ušetrila čas, problém je že k ortopedovi je treba vymenny listok a ten uz nemam keďže som bola u tohto. Musela by som ísť pre neho znovu obvodnej?

spokojna_mamina
15. aug 2023

@saint123 skus fyzioterapeuta. Ortopedi davaju len vlozky a tym povazuju problem za vyrieseny. Ale co ti moze realne pomoct je fyzioterapeut - nauci ta, ake svaly posilnovat, aby to realne pomohlo.
Druha vec je, ze ta aj vysetri - ci je problem len v oslabenim svalstve co vyriesis cvicenim alebo niekde inde, co sa uz teraz v tvojom veku neda riesit (napr zle vyvinute bedrove klby - to si vymyslam, netusim, cco ti sktocne je...)
Drum palce!

citron25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marianarem
15. aug 2023

@saint123 Chod k sukromnemu ortopedovi, ktory bude mat na teba cas. Mozno aj nejaky fyzioterapeut by vedel aspon trochu pomoct. Neverim, ze sa neda robit vobec nic. Moji takmer 70rocni rodicia boli teraz u ortopeda, u obidvoch zistil chyby v drzani tela, u otca dost vyrazne. A este aj v tonto veku im vedel poradit, co s tym.

cherrystone
15. aug 2023

@saint123 pokial nemas nejaky vaznejsi zdravotny problem (bolesti noh, chrbta), tak to riesit nebude ziadny dr, max predpise vlozky. ak to chces riesit, tak asi len sukromne k inemu ortopedovi (nie cez poistovnu) alebo este lespie k fyzio, kde ta naucia spravne drzanie tela, chodzu. je na to dobre aj cvicenie SM system. ja tiez zle chodim a mam to geneticky zdedene. chodili sme aj po dr, ked som bola mala lebo som mala problemy s chrbticou aj kolenami a prd to pomohlo. (takze chapem tvojich rodicov, ze to neriesili lebo na to clovek casto minie vela usilia a s minimalnym efektom). otazne je, ci sa tvoj problem da vobec upravit cvicenim lebo ak nie, tak budes smatlat cely zivot. mna to teda nikdy nijak neovplyvnovalo, ze by som sa kvoli tomu citila menejcenne. som kocka aj s krivymi nohami v teniskach 😃 co mi asi najviac pomohlo je ten sm system (chodim pravidelne na platene skupinove cvicenia teraz na "stare kolena"). rehabilitacne cvicenia su tiez fajn, ale clovek tam ide len parkrat a nasledne to doma nejde, tak ako tam a upadne to do zabudnutia.

saint123
autor
15. aug 2023

A prosím vás teda tie vložky mi teda asi nepomôžu na tento problém však? Mám čakáť na ne 3 týždne ale ja premýšľam rovno že pôjdem teda k súkromnému ortopedovi/fyzio. Čo myslíte že by bolo lepšie, k obidvom? Prepáčte ja som v týchto dospeláckych veciach uplne nová a som taka zmatena z tohto všetkého lebo žiadny doktor mi nikdy nic nevysvetli a ja som sprostá a len pokyvem hlavou a odidem bez opýtania prec. Nemám ziadne problémy ani som nikdy s chrbticou nic nemala, je pravda ze mam horšie drzanie tela ale nič vážne. Ale ako vravím, mam pocit ze mi ta pevnejsia obuv pomohla trochu, takže mam nádej ze by sa to zmeniť dalo, samozrejme musim sa poinformovať, pevne dufam sa to zmeniť da. Ako by som mala postupovat? fakt sa ospravedlňujem za hlúpe otazky ale ja asi uz ničomu nerozumiem ani😀😭

kataina
15. aug 2023

vyskušaj fyzioterapeutku, podla mna aj na youtube najdeš. Super je pilates, alebo joga, ale ked si ešte necvičila, radšej chod niekam naživo cvičiť - fakt to stoji za to !

januska12323
15. aug 2023

Možno by ti stačilo posilniť svaly a vedome chodiť vystreta a nečaptať.

nwnw
16. aug 2023

@saint123 vymen ortopeda a z vlastnej skusenosti na SK to neriesia ani doktori. Ak je to iba napr Valgus, tak uplne kaslu na to. Cvicim s dietatom cviky z instagramu a chodi bose vsade.
Neviem co rozumues pod slovom captanie. Spicky do stran alebo do vnutra? Prepadnute clenky?

jaskolka
16. aug 2023

Co znamená "čaptanie"?
Lebo niejedy stačí myslieť aj na to, ako chodíš. My sme na strednej mali telocvikara, ktorý nás stále upozorňovsl, nech chodíme vystrete, nehrbit sa, nevypucovat brucho, ale opačne hrudník, a chodiť tak, akoby si nohy mali na striedačku oddýchnuť.Teda nedupat, necaptat, nezakasat nohami. Proste "chodiť ako dámy".
Ale neviem co presne ty myslíš pod slovom čaptanie. Lebo aj je to trebárs nejaký vývojový problém, napríklad zle vyvinuté bedrové jamky tak to už veľmi sa nezmení. Jedine skúsiť nejaké cviky, poradiť sa s fyzioterapeutami.

katetuc
16. aug 2023

@saint123 chápem tvoju frustráciu… sama mám zo svojich nôh mindráky. Ortopéd už zrejme nepomôže, pretože tento problém sa rieši v detskom veku kým kosti rastú. Za seba však mozem odporučiť návštevu chiropraktika a Fyzioterapeuta 🙌 jeden napraví čo sa dá a druhý ťa doslova naučí kráčať 🙂

spokojna_mamina
16. aug 2023

@saint123 po mojich skusenostiach s riesenim plochych noh u deti - vlozky su fajn ako podpora, ale co ti realne moze pomoct nieco zmenit je fyzioterapeut. Najdi takeho, co ma v ambulancii podoskop, co sa venuje noham. Taky ta bude najlepsie vediet nasmerovat, co sa s tym da robit.
Ortopedi su v tomto pripade len predpisovaci vloziek/ topanok, bohuzial. Aspon tolko moja skusenost. Takze si myslim, ze nema zmysel skusat ineho ortopeda. Skus fyzioterapeuta a potom uvidis ako dalej.

gemerka17
16. aug 2023

@saint123 určite ťa chválim, že to chceš riešiť. Si mladá a celý život máš pred sebou. Problém čaptania a zlého chodenia je, že to má vplyv na celý pohybový aparát ako kolená, bedrá a chrbticu. Keď to necháš tak, veľmi rýchlo si tieto veci vieš odpáliť a o 20 rokov bude z teba invalid, lebo ono sa to podpíše. Čiže ako ďalej postupovať ? Na ortopéda vykašli, on ti ani v tejto chvíli nemá veľmi čo iné spraviť okrem vložiek. (Lieky, injekcie nepotrebuješ, vyšetrenia ako RTG, sono, magnetická rezonancia, CT tiež nie). Čo sa týka predpísaných vložiek tie môžeš rovno chodiť do koša, takto cez poisťovňu je to riadny šmejd bez potrebných korekcií presne na tvoju nohu. Odporúčam ísť na diagnostiku chodila a tam ti aj vyhotovia vložky (značka formthotics) a dajú príslušné korekcie. Tiež pri tomto fyzioterapeutovi, ktorý sa zaoberá chodidlami treba ísť aj cvičiť. To je vlastne tvoja liečba. Potrebuješ sa zbaviť nevhodných pohybových návykov, spevniť svalstvo. Ideálne, ešte aby fyzioterapeut okrem chodidiel sa zaoberal aj cvičením SM systému. Ten ti pomôže na celý pohybový aparát aj na nohy. Všetko to musíš však platiť. Cez poisťovňu nedostaneš nič z toho. Takto súkromný fyzioterapeut ťa pozrie od hlavy po päty a zistí popritom tie "chyby", ktoré treba upraviť.

saint123
autor
16. aug 2023

@gemerka17 Veľmi ti ďakujem za detailnú výpovednú odpoveď, chcela som sa len spýtať, pozerám súkromné kliniky kde robia aj takúto diagnostiku chodidla, keď im zavolám mám im teda povedať svoj problém hneď (ak by sa ma nepýtali) či si to mám iba zajednať a tam sa to vyrieši. Úprimne ani neviem ako ten problém vôbec vysvetliť aby to nevyznelo hlúpo. Viem veľmi hlúpa nelogická otázka len keďže nemám žiadne bolesti chodidiel, ani vyslovene problémy (teda až na to držanie tela, to mám dosť zlé) tak nechcem aby ma odignorovali ako aj v tomto prípade. Určite mám problém keďže nechodím rovne, zle nasliapam a podobne len nechcem aby to dopadlo podobne ako tu. A vôbec nemám žiadne takéto skúsenosti, po doktoroch chodím uplne minimálne a keďže žiadne veľké problémy zdravotné som nemala nikdy, tak vôbec netuším ako tieto veci fungujú.

gemerka17
16. aug 2023

@saint123 Budeš volať s recepčnou, čiže pokiaľ sa nespýta, je zbytočné jej niečo povedať. Všetko potom povieš fyzioterapeutovi. Nemaj obavy, nič nie je hlúpe. Normálne povieš, že zle chodíš a rodičia to v detstve podcenili a nezaoberali sa s tým, ale ty si už dospelá, čiže vieš si veci a problémy poriešiť sama. Určite to nie je tvoja chyba a hanba. Tu budeš mať rozhodne lepší prístup aj záujem, kedže za to zaplatiš a ideš priamo k človeku, ktorý sa tým zaoberá. Všeobecný ortopéd na poliklinike, ktorý má xy pacientov každý deň, s nulovým záujmom, ochotou a často pokulháva aj odbornosť, tak to sa nedá porovnať. Všeobecne s ortopédmi je veľmi ťažko a najmä tvoj problém spadá do fyzioterapie. Kvalitné vyšetrenie fyzioterapeutom, ktorý sa extra vzdeláva na vlastné náklady (všetky kurzy čo absolvujú sa hradia a je to niekoľko tisíce eur, čiže preto vlastne pýtajú od pacienta peniaze) ťa dosť posunie a uvidíš ako na to budeš. Tie vložky cez poisťovňu si vyber a môžeš používať ako náhradné - záložné (aj ja to tak robím). Inak mám vytvorené kvalitné vložky na mieru, presne prispôsobené na môj zdravotný problém.