Mám ísť ť k psychológovi?

17. máj 2023

Mám za sebou dosť ťažký život a ešte stále to není dobré.Vzdy je niečo kvôli čomu sa trápim.
Bohuzial aj najbližši mi ubližujú.A neviem čo s tým..Sebavedomie nemám žiadne ani sebalasku,proste nič.
Ja som nikto a asi si nezaslúžim byť šťastna.
Rozmyslam či vyhľadať psychológa,či by mi to vôbec pomohlo na moje problémy.Mate skúsenosti?Čo všetko by sa ma vypitoval?Zas nechcem hovoriť o všetkom čo som zle zažila, najradšej by som na všetko zle zabudla,no nejde to.
Ak by som išla bude to niekde evidované že som bola u psychológa?Aby sa to nedalo používať neskôr proti mne..

nelca0510
17. máj 2023

Určite ísť.

vanessad15
17. máj 2023

Na tvojom mieste by som šla. Nemáš čo stratiť a možno v tom nájdeš pomoc ktorú potrebuješ.

viestta
17. máj 2023

Tvoja veta "Ja som nikto a asi si nezaslúžim byť šťastna." je jednoznacnym dovodm aby si vyhladala cloveka, ktory ti pomoze najst samu seba a svoju hodnotu
A ziaden psycholh z teba nasilu nic tahat nebude, povies mu len to co ty chces a on to bude akceptovat

8aslan147
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jamimo
17. máj 2023

určite áno. Neboj sa, nebudeš tam na výsluchu FBI, vždy je to tak, že povieš len to čo ty chceš a koľko chceš. A s tými starými zlými spomienkami... hm, príjemné to nemusí byť, otvárať staré rany, avšak zlaté pravidlo= Minulosť nezmeníš, budúcnosť nevieš, treba žiť tu a teraz, dnes. Na staré sa nedá zabudnúť, možno sa nedá odpustiť. Ale dá sa pochopiť a prijať, pracovať s emóciami, postojom, nesprávnym vzorcom, sociálnou rolou... Ver mi, že je to veľmi oslobodzujúce.

autor
17. máj 2023

A bude to niekde evidované ak pôjdem k takému dr?V zdravotnej karte alebo niekde?

viestta
17. máj 2023

Ked pojdes cez ZP, tak samozrejme to bude evidovane ako zdravotny ukon, ale ist k psychologovi nie je ziadna hanba. A kazdy lekar to berie profesionalne, aj obvodny. Tak ako pojdes na urologiu ked mas problemy s mocenim, tak pojdes k psychologovi ked mas problemy s dusou. Psycholog je odbornik ako kazdy iny, niekto lieci zuby, iny koleno, dalsi dusu.
A psycholog a psychiater su dve rozne veci. V kazdom pripade u psychologa treba zacat.

betulinka1
17. máj 2023

Urcite chod a povedz jej vsetko. Nie ze nechces jej zle hovorit. Ja som zazila traumaticky sok a dlho som to drzala v sebe. Potom sa to zhoršovalo a vyhladala som psychologa. Prve sedenie som iba preplakala.

autor
17. máj 2023

@viestta A keď zaplatím za to že nie cez zp aj tak to bude niekde evidované že som tam bola?
@betulinka1 Neviem či by mi vedel pomôcť.

marca12
17. máj 2023

Psycholog ti da nadhlad. Nevyriesi tvoje starosti,ale pomoze ti pozerat sa inak na seba,svet a vsetko,co sa ti deje. Da ti navod ako sa mat rada,ako zvladat rozne situacie. Urcite navstiv psychologa. Nie je to ziadna hanba. Dnes to uz nie je tabu a uz vobec to nie je znak toho,ze je clovek "blazon",tak ako to niektori zakomplexovani ludia este stale takto prezentuju a aj beru.

marca12
17. máj 2023

Nie,nebude to nikde evidovane

viestta
17. máj 2023

ked si zaplatis sukromne, tak budete o tom vediet len vy dvaja

sarain
17. máj 2023

Psychológ v zmysle psychoterapeut ( a na tvoje problémy by som naozaj odporúčala skúseného psychoterapeuta ) má na Slovensku zo zákona povinnosť evidovať výkony v e-zdraví. Keďže u nás je psychoterapia legislatívne viazaná len na zdravotníctvo. Zároveň ale k týmto záznamom nemá nik prístup okrem psychiatra. V terapii je samozrejme na tebe,čo povieš. Zároveň ale terapeut potrebuje aspoň orientačne vedieť anamnézu - bez toho sa vystavuješ riziku,že zle nastaví prístup. My to v práci máme dokonca ošetrené v inform. súhlase. Jasné,že nik príčetný ťa nebude vypočúvať a pôjdete tvojim tempom tak,aby si si tam vytvorila najprv a hlavne bezpečné miesto. A do boľavých tém sa ide pomaly,keď je na to človek pripravený. Je to práca na dlhý beh, určite nie len niekoľko stretnutí, ale má veľký zmysel. Držím palce.

sarain
17. máj 2023

Plus teda ešte pre istotu doplním. Do ezdravia sa nenahráva obsah sedení, to čo klient konkrétne rozpráva

jamimo
17. máj 2023

mňa sa síce nepýtaš, ale takto... to že pôjdeš k psychológovi je čisto tvoja súkromná vec, nemusíš sa báť morálneho odsúdenia. Či už cez poisťovňu, alebo súkromne. Psychológ pre výkon svojej praxe musí spĺňať odbornú spôsobilosť a etický kódex. (určite nerozpráva a nemenuje svoju klientelu ľudom v samoobsluhe, manželke....tak by to malo byť ale všade) Dôležité je, aby ste si sadli ľudsky. Napr. ja som vyberala podľa dostupnosti (cestovanie), praxe, a preferovala som muža...Poisťovňa nebola podmienkou, ale podarilo sa.
Prečo sa toho tak bojíš? Veď sme len ľudia, každá /ý z nás si nesie iný batoh, iný životný príbeh, emócie, boliestky. Ak si niekedy spomenieš na môj príspevok, tak ti garantujem, že je to najlepšie čo môžeš pre seba urobiť. Ver mi, mám to odskúšané 😉

sarain
17. máj 2023

Je aj veľa kolegov ktorí z rôznych dôvodov - najčastejšie nesplnených podmienok na certifikáciu - robia mimo zdravotníctvo na živnosť. Tam samozrejme evidencia nie je žiadna. Ale zároveň ani záruka,že dotyčný aj vie čo robí. Inak aj väčšina ofic. psychoterapeutov v zdravotníctve ide len na priame platby bez zmluvy s poisťovňami.

derdia
17. máj 2023

Smer psychoater... Za rok sa bides citit ako hviezda, upraces si v zivote tak ako nikdy... Nastavis hranice...

autor
17. máj 2023

@jamimo Nechcem aby sa na to došlo.Svokra hovorí že ak o tom bude záznam že to môže súd brať do úvahy a môžu mi zobrať deti pri rozvode príklad.Ona ma z toho odhovara aby som tam išla.

jamimo
17. máj 2023

to je hlúposť. Iné je, ak by si chodila na psychiatriu so závažnou diagnózou a ohrozovala život svojich detí, ich vývin. Apropó, mlčať je zlato, hovoriť striebro. Svokra a vlastne nikto nemusí vedieť, že navštevuješ psychoterapiu.

sarain
18. máj 2023

Určite psychoterapia ako taká nie je dôvod na odobratie detí pri rozvode. Toho sa nemusíš báť.

autor
18. máj 2023

@jamimo Padla o tom raz reč medzi svokrou a mnou,vtedy ma od toho odhovárala.Ze môžem s tým ublížiť deťom.Alebo sa len bojí že psychológ ma potvrdí v tom že sa mám rozviesť,neviem.

jamimo
18. máj 2023

samozrejme, že tým neublížiš deťom. Pomôžeš len sebe. Neviem, čo ťa trápi (ani to tu nemusíš písať) pravdou však je, že psychoterapeut ťa bude sprevádzať k pomoci v svojpomoci, získať svoju sebahodnotu, sebavedomie, asertivitu, umenie povedať nie. Psychológ nerozdáva recepty na 100% život, naučí ťa pozerať sa na veci zo širokospektrálneho pohľadu, prečo reaguješ ako reaguješ (napr. submisia, agresia, smútok, útok, únik, syndróm poslušného dievčatka, rola obete, spasiteľský komplex...) a čo sa dá s tým robiť. A ver, že sa dá, len to za teba nikto neurobí. Odlupuje sa to vrstva po vrstve, ako cibuľa. Keď sa začneš meniť na odvážne, sebavedomé a asertívne žieňa, to sa okoliu nebude páčiť! A tak presne svokra reaguje už teraz. Citovým vydieraním, toxickým prístupom, aby scénar tvojho manželstva šiel tak ako si ONA predatavuje 🤔 A to je nesprávne. TY ideš sama za svoj život, svoje šťastie, svoju spokojnosť. Dobrá rada do života : Ak druhým hovorím NIE, sebe hovorím ÁNO 💪

betulinka1
18. máj 2023

Svokra ta odhovárala 😉 je to len psycholog a nie psychiater, cize za to ti ziadny sudca nezoberie deti. A aj je keby to bol psychiater, ak by mali zobrat deti kazdemu, kto berie antidepresiva, xanax alebo neurol, tak polovica rodicov nema deti 🤣🤣🤣