Mám ísť k psychiatrovi?

23. okt 2024

Ahojte, potrebujem sa poradiť.
Už od detstva mám psychické problémy, dlho som to nejak zvládala ale v poslednej dobe už neviem normálne fungovať. Končím štúdium a veľmi sa bojím budúcnosti, už som začala popri škole chodiť do práce a psychicky to nezvládam aj keď sa naozaj snažím. Som tam celkom spokojná, ale aj tak mávam panické ataky, trasiem sa, neviem poriadne rozprávať (zasekávam sa, neviem sformulovať vetu alebo otvorím ústa a neviem nič povedať), celkovo sa bojím ľudí a komunikácie. Veľa situácií a rozhovorov si stále dookola prehrávam v hlave, všetko si vyčítam, kvôli tomu neviem dobre spať, bojím sa ďalšieho dňa. Prišla som o väčšinu kamarátov, celkovo nevychádzam z domu, celé dni ležím, nemám sa na čo tešiť. Niekedy v noci plačem a mám myšlienky na samovraždu.
Chodím k psychologičke, ale mám pocit že mi to moc nepomáha, teraz som ju zmenila, tak uvidím.
Chcela by som sa objednať k psychiatrovi, pretože už neviem čo iné skúsiť, ale bojím sa že ma nebude brať vážne. Snažila som sa totiž zdôveriť sa niekomu komu som verila, ale len ma odbili, všetko zľahčili a vysmiali ma.
V minulosti som po pokuse o samovraždu bola na psychiatrii a vtedy mi to veľmi pomohlo, ale s ambulantnou psychiatričkou som nebola spokojná, teraz by som si našla iného.

dominika1277
23. okt 2024

Neni na tom nič zle, určite chod a bude ta brat vážne, od toho tam ten človek je aby ta vypočul a bral ta vážne ale psychiater je lekár ktorý predpisuje lieky to znamená že pravdepobne musíš počítať s nejakými medikamentmi ale v malých dávkach na začiatok 😊 psychológ ta vypočuje resp ti povie niečo ale skôr kognitívne behavorialna terapia by ti pomohla. Vyzerá to na úzkostné stavy ale nie som odborník len laik ktorý si prešiel niecim podobným a bol to beh na dlhu trať ale zvládla som to a zvládneš to aj ty, posielam objatie a energiu 🫶🏻

ankare
23. okt 2024

Určite navstiv psychiatra. Nemáš čo stratiť, len získať! Je skvelé, že si uvedomujes problém. A pamätaj, že na každý problém sa dá nájsť riešenie. Silno Ti držím palce! 🥰

thunderdome
23. okt 2024

Ja pôjdem určite. A ty hybaj tiež.

stanulienkat
23. okt 2024

Urcite chod. Zbytocne sa trapis.

petronelag
23. okt 2024

Ten prechod zo štúdia do práce je pre všetkých ťažký, ale keď si v práci celkom spokojná, tak to je dobre. To je len obdobie, keď mladým ešte chýbajú skúsenosti, prax a tým aj istota. Tá istota sa získava postupne, prekonaním rôzných problémov a zistením, že to nie je až také neprekonateľné. Ja som toto našťastie prekonala bez väčších problémov, ale občas som pociťovala takú neistotu a aj nechuť niečo riešiť, ale zistila som, že sa musím vypracovať postupne a išlo to.
Veľa mi pomáhala aj viera, žiť podľa 10-tich božích prikázaní, tam je aj prikázanie
5. Nezabiješ, čo znamená, že aj samovražda je vylúčená, vždy sa nájde iné riešenie.

gemerka17
23. okt 2024

Chod chod chod. A ešte na zaver vôbec nie je hanba zmeniť lekara ak nie si spokojná. Kľudne prestriedaj viacero a hľadaj takého z ktorého budeš mat dobrý pocit a budeš spokojná. Detto psychologička. Nie každý je vždy skutocnym odbornikom na svojom mieste.

zmrzlinka8
23. okt 2024

@dominika1277 psychiater je lekár, ale nebude jej predpisovať lieky, ak by ich nepotrebovala. Ak by potrebovala, predpíše.

gulicka277
23. okt 2024

Mám kamarátku ktorá mi totálne zapadá do tvojho profilu. Doslova aj ona končí školu, chodí do prace pracuje v banke, má priateľa kamarátky čo ju ohovárajú a neviem čo všetko jej vlastná mama jej vyprava že ani psychológa nepotrebuje ale ja to vidím inak.. Podľa mňa toto je na psychiatra možné je že ti dá aj nejaké tie lieky...

aandrea9
23. okt 2024

Určite chod. Nemôžeš kontaktovať lekára, s ktorým si bola v kontakte pocas hospitalizácie? Pozna ta a ty jeho. Ja by som asi skusila tuto cestu 🤔

nikaspa
29. okt 2024

ak by si mala zaujem robim terapie (nie som psychiater), kde pracujeme aj s negativnou myslou, a riesime ak attaky, mimo rozhovorov su to cvicenia, meditacie a mnohe ine potrebne alternativne techniky vratane nstavenia vyzivy a vyriesenia traum z minulosti.
ale iba Ba.
kludne sa ozvi ak citis “volanie”