Mám ísť aj na gynekológiu?

pat_ka
8. jan 2017

Ahojte. Mám problémy s menštruáciou a taktiež s priberaním. Posledné 3 - 4 mesiace som značne pribrala. Nestravujem sa nijak inak ako predtým, nejem nezdravo alebo n iečo podobné, no aj napriek tomu som pribrala približne 10 kilogramov a neviem si vysvetlit z čoho. Taktiež od tej doby mi začal skákať menzes. Najprv mi meškal 5 dní, potom som to dostala zase 5 dní skôr a takto to pokračovalo. Momentáne mi menzes meškal zase 5 dní a po troch dňoch mi už aj končí. Predtým som menštruáciu mávala pravidelne (29 dňový cyklus) a trvala 4 - 5 dní. Tehotná by som byť nemala nakoľko som si robila tehotenský test a vyšiel negatívne (neviem aké spoľahlivé sú tie testy). Bola som s tým za mojou obvodnou lekárkou a tá ma poslala na endokrinológiu, kde aj plánujem ísť no predpokladám, že termín objednania na vyšetrenie nebude tak skoro. Ale teraz neviem, či mám zájsť aj k svojej gynekologičke alebo mám počkať až na tú endokrinológiu. Na gynekológiu by som sa dostala podstatne skôr.

lilyianka
8. jan 2017

@pat_ka mna hned napadla tiez endokrinologia....takze chod tam a uvidis sko dopadne s....ake budes mat vysledky

nikush
8. jan 2017

Nech ti obvodacka vezme krv...hned jej ukaze hormony ake mas...mne tak zistila stitku vadnu a na zaklade toho som sla k endo

pat_ka
autor
8. jan 2017

@nikush praveze obvodna mi krv nezobrala, s cim som aj pocitala, ze mi prve zoberie krv ona a podla vysledkov ma posle dalej. ale povedala, ze zbytocne mi bude brat krv aj ona, ze na enokrinologii mi zoberu a tam im ukaze hormony a vsetko ostatne. lenze teraz cakat nejake 2 mesiace na vysetrenie, kedze sa najprv musim objednat, sa mi zda dlho...

bienennest
9. jan 2017

Ahoj, podla opisanych priznakov ti asi nefunguje spravne stitna zlaza (pribera sa vacsinou pri jej podfunkcii - http://www.pluska.sk/izdravie/liecba/priberate-...), to ti podla mojich informacii vedie potvrdit len na endokrinologii a podla toho nasadit spravnu liecbu. Skus ich poprosit, ci by ti na odbery mohli dat aj skorsi termin aby si na vysledky nemusela tak dlho cakat.

pat_ka
autor
2. aug 2017

Ahojte. Píšem sem znova po pol roku. Bola som na tej endokrinológii ešte v januári. Výsledky boli v poriadku. Spravila mi aj ultrazvuk štítnej žľazy, kde som mala nejaké male vychylky, no štítna zlaza mi funguje zatiaľ normálne. Keďže mame problémy so štítnou žľazou v rodine (mama, stara mama) pravdepodobne ich budem mat v budúcnosti aj ja. No teraz bolo všetko v poriadku. Aj napriek dobrým výsledkom priberám ďalej. A som z toho už zúfalá. Za tu dobu som pribrala ďalších necelých 10 kg. Nemáte s tým niekto skúsenosť, akých doktorov by som mala ešte zvážiť?

mm2008
2. aug 2017

@pat_ka a užívaš nejaké lieky ? (nemyslím na ŠZ, ale iné... ) .

pat_ka
autor
2. aug 2017

@mm2008 nie, neuzivam vôbec žiadne lieky.

lucinocka
2. aug 2017

@pat_ka mne to vyzera uplne na stitku...u nas ma isto babka, mama ja a uz ma upozornili ze je velka pravdepdobnost ze moja Sofi bude mat... kolko mas rokov? ja beriem lieky od 15r.

pat_ka
autor
2. aug 2017

Mam 20 r. Ja som si tiež myslela ze to bude štítna žľaza, keďže to mame v rodine. Ale tak výsledky som mala v poriadku.