Mám inzulínovú rezistenciu. Čo nemám jesť?

moncacko123
11. dec 2020

ahojte včera mi volal môj gynekológ a potvrdil mi inzulinovu rezistenciu.. keď som sa pýtala na PCO tak to je vraj v norme len IR sa potvrdila.. predpísal mi Glucophage a okamžite vysadiť všetok cukor sladké a bielu muku .. nikdy som nič take neriešila ale vzhľadom nato že sa mi nedarilo schudnúť má vyšetril a potvrdilo sa.. prosím máte niekto skúsenosť ?? čo teda jedavate pripadne cim nahrádzané muku alebo aké jedla ?? vôbec netuším čo môžem a čo nie .. používate aj nejaké sladidlá či vôbec nie ?? a čo ryža ? zle ?dobre ?
aké máte skúsenosti s liekom ?? nebývalo vam z neho zle ??? ďakujem za informácie 🙂

simca06022011
11. dec 2020

ja som si vyhrabala na nete, plus videa na youtube, vacsinou su to vsetky o PCO diete... napr. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323002 A nie je na tom nic zlozite... vela zeleniny, ovocia, pri pco neodporucaju mliecne vyrobky niektori, ale to k IR asi nie je podstatne, ziadny rafinovany cukor, biele pecivo, samozrejme cestoviny nie... vsetko kde biela muka. Niektori zase "extrem" neodporucaju ziadnu psenicu...ani celozrnnu.
A lieky som ja netolerovala, dokonca mi este po 1,5 roku bolo neskutocne zle a lekarka nic na to.. tak som ju vymenila (lekarku) a lieky vyhodila. Pomoct mi aj tak nepomohli, prave naopak, ja som nemala vysoky cukor dovtedy a teda mne potom bolo neskutocne zle. Doslova som si to sladke musela dat, inak by som odpadla. kamoska mi vravela, ze jej lekarka jej vyskusala viac druhov, kym nasla co sadlo...

majamat
11. dec 2020

inzulinovu rezistenciu riesi gynekolog? to by mal riesit diabetolog.
a teda dieta skoro ako u diabetikov.

vylucit cukor a vsetko co cukor obsahuje.
potraviny z bielej muky sa daju nahradit uplne v pohode. pouzivaj celozrnne potraviny. ale fakt celozrnne, nei cerealne. nie je ich vela na trhu,a le najdu sa. konkretne Kaufland ma chlieb a raz som kupila aj zemle, v Tescu su asi 2 druhy chlebov. niekde som kupila aj tie chlebove placky celozrnne. u nas v Jednote mavaju kvaskovy chlieb celozrnny,a lebo spaldovy. este su aj tie razne chlebiky,a j ked tie hocikomu nechutia. ked cih jjedavam, tak si ich necham trosku prevetrat, lebo ked otvorim sacok, tak su akoby kysle. najviac mi chuti Penam. maju ho aj v Tescu.
cestoviny su urcite aj celozrnne na trhu, knedlu nemozes, halusky domace tiez mozno ak by si skusila celozrnne. take muky su. kolacikom a zakuskom sa musis vyhnut.
ryzu tiez skus natural. no pozri na nete,a ko sa variu, musi sa tusim aspon 2 hod, predtym namocit. ja ju niekedy nahradzam psenom, ci cirokom.
pozor aj na zemiaky. uplne vylucit sacharidy nemozes, zemiaky celozrnne neexistuju, tak tie by som nevylucovala. vsak aj celozrnne pecivo obsahuje sacharidy.

a pozri si na nete nieco o glykemickom indexe. cim nizsi GI, tym si telo lahsie so sacharidmi poradi, ide o to, ze z potravin s vysokym GI sa cukor vstrebava vlemi rychlo a rychlo sa ti zvysi v krvi. tie co maju nizky GI su lepsie.
dalsia zaujimava vec je, ze GI potravin sa meni podla toho, ako ich upravis, ci pripadne s cim ich skombinujes. ak by si zjedla suchy rozok, tak bude mat GI vyssi,a le ak si ho das s maslom a sunkou, GI sa tym znizi. ide ot to, ze tuky a bielkoviny zabrania rychlemu vstrebavaniu sacharidov.

majamat
11. dec 2020

a umelemu sladidlu sa vyhni. je to chemia.
ak potrebujes sladit, najdi sladidlo, ktore ma nizky GI a chutit i.

ja som poskusala toho viac. Xylitol, Eritritol, Fruktozu, Steviu, kokos. cukor.

a teda Fruktoza sa neodporuca, lebo ti moze zhorsovat metabolizmus cukrov a tukov. Xylitol a Eritritol my chutil mydlovo, ak si dobre pamatam. podobne ako umele sladidlo.
najviac na klasicky cukor sa mi podoba kokosovy cukor,a le pozor, stale je to cukor. cize sacharidy obsahuje, rpeto to s nim netreba prehanat., ma len jednu vyhodu - ma nizsi GI. cize sacharidy z neho sa vstrebavaju ovela pomalsie. a teda vela pouzivam aj steviu. ta ma taku prikro sladku chut. niektori to popisuju az akos tipanie, rpipadne ako horka chut. neviem ju pouzit do vsetkeho, ale sladim si s nou kavu, no zrnkovu bez mlieka by som nemohlaa le nesku s mliekom si mozem osladit, ani do tvarohu, ci jogurtu mi nevadi. napr, keby robim nejake cesto na kolac, ci krem, uz to nie je ono. aj ked v niektorych pripadoch mi to tak vlemi nevadi, ale ostatnym doma ano.

moncacko123
autor
13. dec 2020

@majamat dakujeeeem 🙂