Mám herpes a doma 6-mesačné bábätko

30. okt 2024

Ahojte. Prvýkrát za svoj 30 ročný život mám herpes :D Mám doma ale aj 6 mesačné bábo a do včera sme sa samozrejme mojkali, pusinkovala som ho na rúčky a podobne. Dosť sa bojím, aby sa to neprenieslo aj na ňho :( Bola som včera u zubára, tak neviem, či to nebude z toho, lebo také afty mávam po návšteve zubára pravidelne. Poraďte, čo si na to dať, aby to čím skôr zmizlo a ako postupovať? Mám sa teraz obávať, že to chytí aj moje bábo? Vďaka.

autor
30. okt 2024

Teraz si tu čítam články tom, aké to je nebezpečné, až smrteľné pre detičky, tak som tak vystrašená, že amen. Upokojte ma, že to nie je až tak :(

maris5
30. okt 2024

Ked si uz mala herpes na tvari/pere este si bozkavala babatko?
Zvys hygienu ruk, ked ides manipulovat s babatkom. Vlastny uterak, nedavaj babo tam kde si davas hlavu. Napr. tvoj vankus.
Existuju naplaste, na prekrytie a liecbu herpesu. Su aj rozbe masticky, ktore urychluju hojenie. Nasad si Bcko.
Viem, ze extremny problem je pri novorodencoch ak.pridu do kontaktu s herpesom . Ak by si videla, zdravotnu zmenu na dietatku povedz lekarke, ze si mala herpes. Pripadne jej zavolaj teraz a popis situaciu.

taktotedanie
30. okt 2024

Moze jasne
Kup si herpesin alebo naplaste, dieta nebozkavaj nemojkaj sa , daj si aj rusko, zvysena hygiena a uz len cakat co bude

autor
30. okt 2024

@maris5 nie, veď len teraz rano mi vyšiel 🥲 nemala som ho doteraz 😔 no brutalne sa teraz bojim…

autor
30. okt 2024

@taktotedanie ďakujem, určite si teraz budem davať pozor :( och no..fakt trpnem..

maris5
30. okt 2024

Afty, herpes a cokolvek po navsteve zubara nie je ok. Hned po navsteve je dobre pouzit ustnu vodu, alebo glimbax. Niektory zubari to uz davaju sami na zaver po osetreni. Asi by som zvazila, ci ambulancia spravne dezinfikuju nastroje.
Ja som mala len po jednom osetreni u zubara kutiky a potom som si uvedomila, ze sestricka nemala rukavice ked podavala nastroje.

autor
30. okt 2024

@maris5 ja mam tak citlivu celú ústnu dutinu, že mam afty vkuse 🙄 dokonca mám za svoj život 4.zubára, ale vždy to isté…nikto z rodiny nikdy nemal problém, vždy len ja..bola som už xkrat na imunológii dať si robiť testy, ale tiež všetko ok..

ina2405
30. okt 2024

2x som mala herpes po pôrode, ani raz to malý nechytil a bolo to mesiac a dva mesiace po pôrode. Tiež som ho bozkávala až do poslednej chvíle, kým sa mi nevylial. Urob ako ti poradili, kúp si tie náplaste na prekrytie herpesu.

autor
30. okt 2024

@ina2405 bože ďakujem za komentar, aspoň trochu nadeje a upokojenia pre mňa po tych hrozostrasnych clankoch…fakt som sa este asi nikdy takto nebala

snowflakenel
30. okt 2024

Vyhodil sa mo 2 hodiny po porode, mavala som aj pred tehotenstvom aj v tehotemstve. Sestricka mi doniesla.rusko
Poradila nebozkavat babatko, casto umyvat ruky,,byt opatrna. Neboj sa, nechyti to.
Mladsia mala 6.tyzdnov.a.starsia mala.kiahne. nedostala.to,,no ozolovali sme ju od babatka, aj ked pred tym ,,kym sme zostilolo kiahne, ju mojkala.

lilitela
30. okt 2024

Infekcny je az ked sa naleje a hrozi prasknutie. Nebozkavat, neolizovat lyzicky, cumliky, ani pofukat, zblizka nerozpravat na dieta (prskas). Najlepsie naplaste, prekryju infekcne miesto, a casto umyvat si ruky.
Ak zacne byt placlivejsie a zvysuje sa teplota, zrejme to chytilo, treba dat nurofen, mozu mat v hrdle bolave pluzgiere - ku lekarovi urcite spomenut ze mas/mala si herpes, ak by nebolo vidno (zahojeny herpes vs. inkubacna doba)
Moja dcera takto dostala odo mna nechtiac.

smajliica
30. okt 2024

Ja som to mala niekoľko krát (5-6), malá to dostala až po 2.5 roku. Aj to asi zo škôlky. Nemalo by to byť nákazlivé kým sa ti nespravia také tie hnisavé vredy na ňom. Takže ak sa ti iba ráno spravil tak by to malo byť ok.
Kúp si náplasť na to, umývaj ruky mydlom vždy keď ideš malého chytiť a ak by náhodou dostal teplotu, aj nízku, hneď do nemocnice a povedz im že máš / mala si herpes.

barbora854
31. okt 2024

@ina2405 mama je pravom v pozore a ty si nadlahcila celú situáciu .je to extrémne nebezpečne pre dieťa a o zápale mozgu už ani nepíšem radšej

ina2405
31. okt 2024

@barbora854 ja som napísala moju skúsenosť, nič som nenadľahčila. Syn to odo mňa nechytil. Od chvíle, ako sa mi vylial herpes som ho nebozkávala a nechytala som sa pier. Kojila som ho.
Tak aké zľahčovanie? Či som mala ísť na infekčné na týždeň? Keby s bábom niečo bolo, bolo by to strašné, ale neurobila som nič zlé, aby to bola moja vina.

ina2405
31. okt 2024

@barbora854 "kým sa mi nevylial" - myslím kým som nezistila, že herpes vôbec mám. V živote by som s herpesom bábo nebozkávala. Ak je to to, čo ťa podráždilo. Lebo si sa tu obula iba do mňa.